Pages

Categories

Search

 

Diffus x 3

by
July 2, 2008
Integritet, Politik
11 Comments

Jag tror knappt det är sant! Någon har faktiskt lyckats lyfta på rätt sten och skrämma fram självaste fotbollssupporter Reinfeldt. Det känns nästan som om någon lyckats fånga tomten, för så flyktig har herr Reinfeldt tett sig de senaste veckorna.

Dessvärre gör hans tv-intervju mig inte speciellt mycket gladare. Han ägnar nämligen fem minuter åt att tala om för mig och resten av svenska folket att vi helt enkelt inte fattar vad FRA-lagen handlar om. Och som om detta inte vore nog, så anlägger han en sådan där förbannat mästrande och tillrättavisande attityd som ger mig en väldig lust att kasta något på tv:n.

Vi som protesterat har enligt skolmagister Reinfeld inte fattat:

 • vad lagen går ut på
 • vad underrätelseverksamhet är
 • hur FRA-lagen kommer att tillämpas
 • hur tekniken fungerar
 • Kort sagt, enligt viktigpetter Reinfeldt fattar vi ingenting. Antagligen är han förvånad över att vi faktiskt kan gå och tugga bubbelgum på samma gång.

  Men nog är det väl väldigt konstigt att det så korkade svenska folket i det här fallet får medhåll av diverse olika experter på terrorism, internet, integritet, självaste SÄPO och nu senast Anne Ramberg (generalsekreterare i advokatsamfundet).

  Fredrik försöker återigen påskina att debatten kring FRA inte är något ovanligt och att det vore bättre om debatten fick svalna lite. Därför vill jag ännu en gång tala om för Fredrik att det som nu sker är något i allra högsta grad ovanligt och att hans arroganta besserwisserfasoner gör allt annat än kyler ner debatten. Det förvånar mig att han inte förstår att han, om någon, bidrar till det hetsiga tonläget med sin fullkomliga flathet.

  Om nu hela det svenska folket är så in i bomben korkade, så är det väl hans jobb att förklara för oss vad det inte är vi förstår, så att vi kan sova lugnt om nätterna igen. Så varför gör han inte det då? Kanske för att vi faktiskt har helt rätt? Jag känner mig i alla fall inte det minsta lugnare av att Fredrik i en så kort intervju använder ordet “diffus” hela tre gånger för att beskriva de hot som FRA tydligen ska skydda oss mot. Diffus? Om det är den bästa förklaring han kan ge, så finns det all anledning till oro.

  Imorgon kommer jag och många andra att ha en Bananrepublikfest på Mynttorget i Stockholm (15:00-19:00). Alla får komma, Fredrik också. Det vore väl ett utmärkt tillfälle för honom att förklara för oss okunniga idioter hur FRA-lagen egentligen fungerar. Och av någon outgrundlig anledning känns det ju onekligen som om Fredrik borde gilla bananrepubliktemat.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


11 Responses

 1. Joshua_Tree

  July 2, 2008, 19:16:53

  Eftersom vi är så dumma i huvudet och uppenbart inte förstår vårt eget bästa tycker jag att det bästa vore att avskaffa rösträtten. Faktum är att det nog är Freddes plikt att göra det. Puckon som vi, och journalisterna, och ungdomspartierna, och Anders Eriksson, och Bahnhof, och advokaterna, och alla andra stolpskott kan knappast ses betrodda att välja styre. Tänk så mycket lättare det vore om inte det där Folket envisades med att ha åsikter.

 2. af

  July 2, 2008, 20:09:17

  Detta händer också torsdagen den 3 juli.

  Demonstrationen i Malmö.

  Gustav Adolfs Torg 17.00, torsdagen den 3 juli.

  Talare
  Preliminär talarlista
  Start ca 17.15, talen ~2 minuter/talare
  Timbuktu (conferencier)
  Sara Mohammadi från Ung Vänster
  Johanna Nylander (Frihet Fildelning Feminism)
  Daniel Sturesson från KDU
  Erik Hultgren från CUF
  Peter J Olsson Politisk redaktör, Kvällsposten
  Björn Hellberg från SSU
  Demonstrationståg (ca 17.50-18.30) från Gustav Adolfs torg, Södergatan, Stortorget, Lilla torg, Skomakargatan, Södergatan, Gustav Adolfs torg.
  Trafikregler ska iaktagas, hörnet stortorget/lilla torg gås på trottoaren, de som bär megafoner fungerar som demonstrationsvakter
  MUF
  Peter Sunde (brokep) från ThePirateBay
  Hampus Algotsson från Grön Ungdom
  Emil Strand från Liberala Ungdomsförbundet
  Snild Dolkow från Piratpartiet
  Timbuktu (Conferencier)

  http://frapedia.se/wiki/Demonstrationen_i_Malmö_den_3_juli_2008

  http://blogg.expressen.se/peterj/entry.jsp?messid=391513

  Sprid!

 3. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  July 2, 2008, 20:09:50

  Demonstrationen i Malmö den 3 juli 2008.

  Gustav Adolfs torg

  Talare
  Preliminär talarlista
  Start ca 17.15, talen ~2 minuter/talare
  Timbuktu (conferencier)
  Sara Mohammadi från Ung Vänster
  Johanna Nylander (Frihet Fildelning Feminism)
  Daniel Sturesson från KDU
  Erik Hultgren från CUF
  Peter J Olsson Politisk redaktör, Kvällsposten
  Björn Hellberg från SSU
  Demonstrationståg (ca 17.50-18.30) från Gustav Adolfs torg, Södergatan, Stortorget, Lilla torg, Skomakargatan, Södergatan, Gustav Adolfs torg.
  Trafikregler ska iaktagas, hörnet stortorget/lilla torg gås på trottoaren, de som bär megafoner fungerar som demonstrationsvakter
  MUF
  Peter Sunde (brokep) från ThePirateBay
  Hampus Algotsson från Grön Ungdom
  Emil Strand från Liberala Ungdomsförbundet
  Snild Dolkow från Piratpartiet
  Timbuktu (Conferencier)

  http://frapedia.se/wiki/Demonstrationen_i_Malm%C3%B6_den_3_juli_2008

 4. ST

  July 2, 2008, 23:59:22

  På sätt och vis har han ju rätt: En sakfråga ska diskuteras i sak, och inte sättas in i helhetsbilden, dess rätta kontext.

  Ja, alltså, politiskt strategiskt och taktiskt rätt.

  Frågan i sig är av underordnad betydelse, kanske mer speciellt med den här frågan eftersom den i dess rätta kontext berör tydligen sånt där jobbigt som folk bryr sig om, trots allt.

 5. Tommy

  July 3, 2008, 07:15:55

  Han har ju faktiskt inte fel i det han säger; om man tolkar det han säger utifrån hanns eget perspektiv vill säga.

  Han vill (av någon outgrundlig anledning) jättegärna ha lagen. Vårat starkaste argument är att FRA med detta kommer kunna massövervaka hela svenska folket. Ok, hur kan jag (om jag var Fredrik Reinfeldt alltså) bemöta detta? Jo, som lagen är “tänkt”, dvs. med med tanke på hur diskussionerna har (förmodligen) gått när den tagits fram och hur diskussionerna i riksdagsgrupperna (förmodligen) varit, så är ju argumentet om massavlyssning fel, för det ÄR naturligtvis (förhoppningsvis!) inte “tänkt” att man skall massavlyssna hela svenska folket. Därför kan han säga att vi inte “förstått” den, dvs. vi har inte förstått hur den är “tänkt” att den nya lagen skall användas.

  Problemet här är att det han argumenterar om är alltså hur han/de, Reinfeldt/regeringen, har “tänkt” att lagen skall användas, och detta givetvis under hans egen livstid, eller för den delen hans egen mandatperiod. Men, människor är människor, och alla människor gör fel, därför kommer människorna på FRA göra fel — det är förmodligen det första som kommer hända.

  Vidare kan inte Reinfeldt och regeringen säga något om vad som händer efter deras livstid. Att tänka på och fundera över vad som kan hända om 50 år med en sådan här kontrollapparat som en naturlig del av det svenska systemet är tydligen helt främmande för dem. Moderaterna kanske inte ens existerar om 50 år. Kanske Sverigedemokraterna, eller NSF, eller vilka främlingsfientliga krafter som helst, får över 50 % av rösterna och därmed kan bilda egen regering. Vem vet? Dessutom visar mängden information om människor på nätet och människors egen användning av nätet inga tecken på att minska. Att tänka längre än sin egen näsa räcker, nej se det går inte.

  Alltså, vi har inte förtsått, enligt Reinfeldts sätt att se det. Reinfeldt är (förmodligen) inte speciellt korkad. Han vet precis vad den här lagen öppnar för dörrar. Varför blundas det för? Varför tas inte debatten? Varför skriver man en lag och bygger upp en kontrollapparat som gör det möjligt för en regering/riksdag som “tänker” annorlunda att göra precis vad de vill med ALL information som finns om VARJE enskilld svensk? Obegripligt!

  /T

 6. Sned

  July 3, 2008, 08:02:10

  Jag kommer att tänka på följande inspirerande passage ur “Illuminatus!”:

  The most thoroughly and relentlessly Damned, banned, excluded, condemned, forbidden, ostracized, ignored, suppressed, repressed, robbed, brutalized and defamed of all Damned Things is the individual human being. The social engineers, statisticians, psychologists, sociologists, market researchers, landlords, bureaucrats, captains of industry, bankers, governors, commissars, kings and presidents are perpetually forcing this Damned Thing into carefully prepared blueprints and perpetually irritated that the Damned Thing will not fit into the slot assigned to it. The theologians call it a sinner and try to reform it. The governor calls it a criminal and tries to punish it. The psychotherapist calls it a neurotic and tries to cure it. Still, the Damned Thing will not fit into their slots.

 7. Thomas Tvivlaren

  July 3, 2008, 11:09:11

  Benito Reinfeldt fortsätter att dummerjönsa! Man häpnar. DeepEd (om du läser det här), kan du inte erbjuda lite PR-tänk pro bono? Jag skäms ju å karlns vägnar! Och han ska vara vår statsminister?

 8. Väderkvarnar

  July 3, 2008, 14:56:17

  Jo! Dötrist att svenska folket inte fattar sitt bästa. Vore kul om Fredrik “bäst för alla” Reinfeldt kunde meddela inte bara sina väljare att de är puckade. Han måste givetvis tala om för Säpo, RPS och Advokatsamfundet oxå att de är okunniga kverulanter!

 9. Anders Troberg

  July 3, 2008, 17:19:39

  Har han inte redan talat om det för dem, om än indirekt?

 10. Väderkvarnar

  July 3, 2008, 21:49:33

  Jovisst Anna, men det lustiga är att om han skulle göra det explicit skulle det vara svårare att kalla deras åsikter ovidkommande :)

 11. Anders Troberg

  July 4, 2008, 04:01:03

  Jag är inte Anna, hon är min syster.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *