Pages

Categories

Search

 

FRA-lagen är bara storskurk på level 1

by
July 6, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Mina piratvänner har bordat skutan och befinner sig i detta nu på väg till Gotland där de ska sprida piratideologi, fröjd och gamman omkring sig i Almedalen. Kort sagt, för att göra det de är allra bäst på. Själv befinner jag mig inte på båten och det kanske är lika bra det. Jag läste nämligen nyss att piratkapten Rick tydligen hamnat brevid självaste Zaida Catalán på båten. Vilken slump!

Jag är inte så lite besviken över att inte kunna vara där. Jag tror att jag och Zaida hade kunnat ha en intressant och vänskaplig diskussion, trots eller kanske på grund av våra meningsskiljaktigheter. Nåväl, jag är övertygad om att de andra piraterna håller ställningarna och jag hoppas få tillfälle att prata med Zaida vid något annat tillfälle.

För de som eventuellt är oroade för att jag skulle ha blivit akterseglad på grund av att jag är kvinna kan jag tala om att så inte alls är fallet. Tvärtom. Det har kampanjats friskt för att jag skulle följa med till Gotland. (Partipiskspankningen har tyvärr lyst med sin frånvaro, men kidnappning har i alla fall varit på tal.) Men den här gången kom annat tyvärr emellan och jag siktar istället in mig på en hejdundrande pirat-PRIDE och Almedalen nästa år. För att inte tala om allt annat som kommer att gå av stapeln under piratflagg under året. Under årets politikervecka i Almedalen får dock Emma och de andra piratistorna bidra med östrogen till partiet. Vem som ska bidra med testosteron är ännu inte helt klart, men vi får väl se vem som känner sig manad. Emma? 😉

Jag misstänker att FRA-lagens vara eller inte vara kommer att debatteras friskt i Almedalen. Det är bra. Just nu känns det som om FRA-lagen och hela FRA kommer ett steg närmare sophögen för varje dag som går och det är fantastiskt. IT-säkerhetsexperter fördömer lagen, terrorexperter tycker lagen borde kasseras, till och med självaste Jan Guillou har masat sig ut ur sitt ide och tycker att FRA-lagen luktar skunk.

Tomhylsan tror dock fortfarande att FRA-motståndarna är menlösa idioter som går på vad som helst när han försöker försvara sin best till lag. Han tycks tro att vi tror att långa rader av FRA:are kommer att sitta med hörlurar på som i gamla journalfilmer från SF och smyglyssna på våra telefonsamtal. Hur dumma tror han att vi är? Och dessutom är verkligheten betydligt mycket värre än om de satt och lyssnade med hörlurar. FRA:s nya teknik är nämligen betydligt mycket effektivare. Men det där vet ju naturligtvis Tomhylsan, han vill bara kollra bort oss.

En viktig sak som man dock inte får glömma bort i den här FRA-stormen är att FRA-lagen bara är EN av MÅNGA lagar som pekar åt exakt samma håll. Någonstans bottnar alla dessa lagar och lagförslag i en idé om att den personliga integriteten inte spelar någon roll, att den kan säljas ut till högstbjudande. Det får vi aldrig glömma bort. Inte nu och inte när vi lyckats bli av med FRA-eländet. Man gör det nämligen väldigt lätt för sig om man tror att det här “bara” handlar om FRA-lagen.

Din och min personliga integritet angrips från många håll. Vår frihet på och utanför internet är dessvärre inte självklar. Tro inte för ett ögonblick att kampen är vunnen i och med att FRA försvinner. Kom ihåg vad jag sa för någon dag sedan när jag jämförde den här processen med att spela dator/tv-spel: En best kommer sällan ensam. FRA är bara storskurken i slutet av level ett. Alla som spelat dator/tv-spel vet att det alltid är betydligt fler levlar än så. Kampen har bara börjat.

Andra skriver:
När partiet har talat
Hopp om starkare personval
FRA: Full fart mot stupet! Och fängelse?
FRA-motståndet dör inte
Dåligt ändringsförslag till EU:s telekompaket
Tolgfors för svenska folket bakom ljuset

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jan Sjöholm

  July 6, 2008, 22:32:30

  Hej Anna,
  Jag har redan ställt denna fråga på Rick’s blogg men inte fått något svar.
  Om regeringen redan har undertecknat detta avtal, kommer de kontrollstationer som man säger skall säkerställa vår integritet att få någon som helst betydelse?
  Svar önskas från någon med kunskaper i ämnet.

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

  ARTICLE 15
  Entry of Personnel and Equipment and Material
  1. With respect to Cooperative Activity under this Agreement, each Party, in accordance with its
  national laws and regulations, and as appropriate, shall facilitate:
  18
  a) prompt and efficient entry into and exit from its territory of appropriate Equipment and
  Material, to especially include instrumentation, test equipment and Project Background and
  Foreground Information;
  b) prompt and efficient entry into and exit from its territory, and domestic travel and work of,
  persons participating on behalf of the Parties or Participants in the implementation of this
  Agreement;
  c) prompt and efficient access, as appropriate, to relevant geographical areas, information,
  Equipment and Material and institutions, for persons participating on behalf of the Parties, or
  Participants, in the implementation of this Agreement; and
  d) mutual logistic support.

  Samt

  ARTICLE 18
  Dispute Resolution
  1. Except for disputes concerning Intellectual Property and those procedures set forth in Article 14
  (Publication of Research Results), all questions or disputes between the Parties that cannot be
  resolved by the Agreement Directors arising under or relating to this Agreement shall be
  submitted to the Executive Agents. Such questions and disputes shall be resolved only by
  consultation between the Parties and shall not be referred to a national court, an international
  tribunal, or to any other person or entity for resolution.
  2. Resolution of disputes concerning Intellectual Property, shall be resolved as provided for in
  Annex I.
  3. Each Party shall ensure that any Sponsorship Arrangement that it enters into with a Participant
  includes provisions for dispute resolution consistent with paragraphs 1 and 2.”

  Rekomenderar även “Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning”
  av Martin Jönsson 2005-02-07
  http://periodista.se/FRA03_04.pdf

  Om någon till äventyrs ej har läst den.

  MVH
  Jan

 2. Rolle

  July 7, 2008, 07:23:56

  Sorry Mario but the princess is in another castle.

 3. Jan Sjöholm

  July 7, 2008, 08:27:29

  Vilka är våra “nya” vänner egentligen, som vi har gjort imuna mot svensk lag?
  http://www.mcclatchydc.com/homepage/story/41514.htmlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *