Pages

Categories

Search

 

Bloggstrategi? Regeringen? Muahahahaha!

by
July 8, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I detta nu var det tänkt att jag skulle befinna mig på en sydligare breddgrad och inta en trevlig hotellfrukost, men inte då. Istället sitter jag vid mitt skrivbord och hamrar som vanligt, medan jag eftertänksamt tuggar på en halvtorr macka. Gårdagen var nämligen en riktig MÅNDAG. Den började med hantverkarbesök, slutade med veterinärbesök och nu är jag hemma och Florence Nightingalear lille hund. Jag kan lugna oroliga med att säga att lille hund inte är allvarligt sjuk, bara sådär lagom så att jag inte kan lämna bort honom.

När jag nu blivit akterseglad av omständigheterna har jag bestämt mig för att använda tiden väl. Jag tänker jobba undan lite saker och dessutom hålla koll på vad som händer i FRA-frågan och i Almedalen. I morse flaggade Mona Sahlin i tv att hon tänkte ge någon form av besked om FRA-frågan. Jag hyser inte så stort hopp om det. Vad hon än säger så misstänker jag att det kommer att sluta med att socialdemokraterna och regeringen kommer överens om lite fler kosmetiska förändringar på FRA-lagen och sedan försöker prångla ut den till väljarna som ny och fantastiskt mycket bättre. Det känns ungefär lika fräscht som ICA:s ompaketerade köttfärs. FRA-lagen ska skrotas helt och FRA ska förpassas till historien och avvecklas helt. De har förbrukat allt vad förtroende heter och dessutom har de faktiskt inte lyckats föra fram ett enda hållbart argument för sitt existensberättigande.

På tal om Almedalen, så pågår i detta nu Piratpartiets seminarium “Upphovsrätt eller medborgarrätt?” på S:t Hansgatan 3 i Visby. Det håller på fram till 12:00, så ni som är i närheten kan pallra er dit. Jag tror att det är ett mycket intressant seminarium. Själv kan jag inte pallra mig någonstans och hänger därför på nätet och inväntar rapporter från Gotland.

För er som såg Maud Olofssons tal igår och inte känner er klokare efter det, så kan jag bara säga att ni inte är ensamma om det. Maud pratade visserligen om FRA-lagen, vilket var överraskande i sig, men hon verkar fortfarande inte ha fattat hur illa det svenska folket och hennes egna väljare tycker om det. Hon verkar inte heller ha fattat hur illa lagen stämmer med alla de värderingar som centerpartiet gick till val på. För att bringa klarhet i vad Maud egentligen sa ha Piratpartiets kapten Rick gjort en liten begriplig översättning av Mauds tal. Dessutom skriver partiets styrman Christian om att Maud inte bara svamlar i största allmänhet, utan faktiskt har missat den svenska grundlagen.

Slutligen, så hoppar nu Bushs politiske rådgivare Karl Rove in och ger den svenska regeringen tips om hur de ska hantera de ostyriga bloggarna genom en “bloggstrategi“. Det kan jag ju inte annat än hålla med om. I nuläget har regeringens bloggtaktik bestått i lite förnumstigt mästrande pludder från Carl Bildt och Staffan Danielsson och det gör ju ingen glad. Jag är dock övertygad om att ingen bloggstrategi i världen kan sätta koppel på bloggosfären. Den har kommit att bli en icke förringbarmaktfaktor i sig och just nu befinner sig den svenska regeringen ljusår efter resten av bloggosfären.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jan Sjöholm

  July 8, 2008, 09:23:57

  mästrande pludder från Carl.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab

  Det är underligt hur gamla tidningsartiklar har en förmåga att dyka upp när man minst behöver dom.

  (Tidigare postat hos Farmorgun men förtjänar att upprepas så att vi kan börja förstå rollbesättningen i dagens talkshow?)

 2. Sned

  July 8, 2008, 11:05:47

  Ricks lilla essä är för all del underhållande, men jag tycker inte det är särskilt konstruktivt av honom att bränna halmgummor. http://wikipedia.org/wiki/Strawman

 3. Fritänk

  July 8, 2008, 11:23:41

  Pratet om en “bloggstrategi” är inget annat än ett sätt att styra om debatten från sakfrågan, dvs FRA-lagen, till att handla om bloggarnas inflytande i debatten, något som är mycket mindre farligt än diskussionen om FRA-lagen.

 4. Erik Josefsson

  July 8, 2008, 14:12:40

  Jag tycker det är tjänstefel att inte fråga Rove om Hepting vs. AT&T: http://en.wikipedia.org/wiki/Hepting_v._AT&T

  Och att inte ta upp omröstningen i Senaten är KATASTROF: “Bush: Telecom Immunity More Important Than Surveillance Powers” http://www.eff.org/deeplinks/2008/07/bush-telecom-immunity-more-important-then-surveill

 5. jeffer

  July 8, 2008, 16:02:50

  Kan Rove på något sätt vara inblandad med Hollywood-lobbyisterna? De kanske betalat delar av, eller hela hans arvode? Vi får vara på vår vakt…

 6. Anaka

  July 8, 2008, 17:09:00

  Vem bryr sig om Hollywood när Foxnews är i farten?

 7. Björn Persson

  July 8, 2008, 19:58:53

  Nej hör nu! Att jämföra FRA-lagen med unken ompaketerad köttfärs var väl ändå att gå för långt. Nu tycker jag att du ska be ICA-handlarna om förlåtelse. Ett sådant påhopp har de inte förtjänat.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *