Pages

Categories

Search

 

Väljarflört som inte når ända fram

by
July 8, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Miljöpartiet och socialdemokraterna gör gemensam sak om FRA-frågan inför valet. Idag meddelade Mona Sahlin att de kommer att riva upp FRA-lagen om de kommer till makten. De ska istället tillsätta en parlamentarisk utredning för att “bedöma behovet av en lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten.”

Jo, det låter ju bra. Ja, om man inte tänker för mycket på det så klart. Visst är det bra att FRA-lagen rivs upp, men jag anser att hela FRA borde rivas upp med rötterna. FRA har under årtionden medvetet missbrukat det svenska folkets förtroende. Deras förtroendekapital är inte bara slut, det är söndergrusat, krossat, tillintetgjort och bortom all räddning. Därför räcker det inte att börja se över grunderna för en ny FRA-lag. Socialdemokraterna och miljöpartiet vill naturligtvis vinna poäng inför valet, men rent praktiskt går de inte tillräckligt långt.

Dessutom får man inte stirra sig blind på FRA-lagen och glömma bort alla andra integritetsinskränkande lagar och lagförslag som ligger i pipelinen. I nuläget är det faktiskt bara Piratpartiet som tar sig an helheten. De var dessutom de enda som gick till val med kravet att stoppa FRA-lagen redan 2006. Det är något att ha i åtanke när man knallar iväg till valurnan om ett par år. Eller förresten, fundera på det redan inför EU-valet nästa år.

UPPDATERING: Piratpartiet och vänsterpartiet har gått ut med ett gemensamt pressmeddelande om miljöpartiets och socialdemokraternas uppgörelse angående FRA-lagen. Det kan man läsa här.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Sidvind

  July 8, 2008, 17:48:56

  Jag tror det var ganska smart av Mona Sahlin att göra detta tillsammans med mp. På det här sättet desarmerar hon argumentet att det inte går att lita på s för de kom på lagen först och så Bodström osv…
  Utredningen i sig tror jag inte är av ondo, med tanke på att man uttryckligen hänvisar till Advokatsamfundet m m. Det är klart att man inte kan lägga ner FRA rakt upp och ner. Men utredningen kan ju komma fram till att signalspaning i kabel är för integritetskränkande för att få förekomma.
  Tyvärr tror jag att utspelet pp/v nu riskerar splittra FRA-motståndet. Om man ser alla som inte vill lägga ner FRA helt och hållet som svikare så är man nog inte realistisk…
  Visst vore det bäst om lagen aldrig trädde i kraft, men faktum är att det skulle innebära att alliansen faller. Få borgerliga ledamöter, oavsett övertygelse lär riskera det. (Jag har iofs inget problem med att Reinfeldt tvingas avgå, men det får ju ändå anses som ett ganska osannolikt scenario…hoppas jag har fel. :) )

 2. Jinge

  July 8, 2008, 18:20:13

  “I nuläget är det faktiskt bara Piratpartiet som tar sig an helheten.”

  Nåja, du glömde möjligen Vänsterpartiet som inte skulle delta i att skapa en sådan lag. Varför tror du inte att Mona nämnde (v) när hon nämnde (mp) ?? :-)

 3. Rickard Olsson

  July 9, 2008, 05:55:01

  Nej sidvind, det är inte ett faktum att regeringen skulle falla om fyra alliansledamöter hade röstat för vänsterns motion att riva upp FRA-lagen i höst. Det fungerar inte så.

  Dessutom var det s/mp-utspelet som splittrade motståndet, vilket du själv ju är ett utmärkt exempel på.

  Det bästa är, som du dessutom själv skriver, att det hade lagts en motion redan i höst om att riva upp lagen och tillsätta en Rambergsk utredning, men Mona och Maria har effektivt torpederat alla chanser som fanns att den skulle gå igenom och de är nu ansvariga för att FRA kan koppla in sina kablar och påbörja avlyssningen.

  Inte undra på att mp nu fått en egen intern svekdebatt av centerpartistiska proportioner…

 4. Sidvind

  July 9, 2008, 06:48:03

  Rickard: Jag tror inte att s/mp-överenskommelsen gör att man kommer att rösta avslag på v:s motion i höst. Den chansen är fortfarande lika stor. Överenskommelsen är till för att binda s-till ett löfte som de kommer att ha svårt att bryta. Och det är bra gjort av mp.

  Vad gäller regeringens fall så skulle Reinfeldt ha sagt att om ni inte röstar ja kommer regeringen att falla. Och det kommer inte borgarna att riskera. Jag tror fortfarande det. Det räcker för R att hota med avgång han behöver ju inte leva upp till det sen…

 5. Rickard Olsson

  July 9, 2008, 16:13:44

  Det hotet från FR har passerat bäst-före-datum för länge sen, om det ens stämmer att han sagt det.

  Jag tror inte att de vågar bloda ner partipiskorna över den här frågan en gång till, förr gör de en pudel: “Med anledning av de nya data som framkommit om FRAs verksamhet har vi bestämt oss för att nådigt lyssna på folkets vilja och dra tillbaka lagförslaget för att istället utreda FRA. FRAs viktiga signalspanande uppgifter kommer tills vidare att ta över av MUST.”

  eller kanske

  “Vi har lyssnat på både debatten inom Alliansen och bland folket, vi tackar för alla synpunkter och vi kommer därför att klassa FRA-frågan som en samvetsfråga och låta alla våra riksdagsledamöter rösta som deras hjärtan bjuder.”

  I vilket fall som helst lär de ha lärt sig att debatten inte tystnar bara för att Reinfeldt vill det och det är ett så stort tryck inom framför allt fp och c att det snarare är så att Alliansen kan spricka om de framhärdar i att försöka få igenom lagen. Det kan tom vara Monas taktiska mål med utspelet.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *