Pages

Categories

Search

 

Jag vet att FRA är sexigt som fan, men vi får inte glömma bort de andra stolpskotten!

by
July 9, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Debatten kring FRA-lagen har, sedan den väl kom igång på riktigt, överträffat det mesta. Jag kan inte komma på någon politisk debatt som enat så många människor från partier och organisationer som i vanliga fall gör vad de kan för att kasta skit på varandra. Aldrig hade väl någon kunnat ana att en signalspaningslag skulle vara så intressant att folk skulle gå man ur huse för att protestera mot den.

Vissa tror kanske att debatten kommer att avstanna i och med Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma utspel igår, men jag tror faktiskt inte det. Jag tror att debatten kommer att fortsätta att rasa fram till nästa riksdagsval och jag tror att den kommer att omforma det politiska landskapet en hel del. På sätt och vis har den redan gjort det, men det här är bara början.

1. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är en ganska underlig kombination i den här matchen. Det var Socialdemokraterna som en gång förde upp FRA-lagen på agendan, så även om de kommer att göra om den nuvarande FRA-lagen, så betvivlar jag att skillnaderna kommer att bli så stora. Det blir lite mer pynt utan något större innehåll. Hur går det ihop med miljöpartiets tidigare löfte om att de aldrig skulle bilda regering med ett parti som vill behålla FRA:s allmänna avlyssning?

2. Utspelet skriker också “VÄLJARFLÖRT” på ett ganska ocharmigt sätt. Visst kommer vissa att luras att tro att allt nu är frid och fröjd, men jag är övertygad om att majoriteten av väljarna ser genom publikfrieri av det här slaget och det kommer att gynna Vänsterpartiet och Piratpartiet, som är de enda som hela tiden kört samma hårda linje mot FRA: Ingen allmän och godtycklig avlyssning av medborgarna.

3. Morgonens skörd av media av olika slag verkar inte överdrivet imponerade av Socialdemokraternas och Miljöpartiets utspel. Svd lägger ut hela tretton debattartiklar om FRA-lagen och passar dessutom på att visa hur lagen är designad för att avlyssna inte bara det svenska folket, utan även den ryska björnen. Detsamma gör även DN, Expressen och Aftonbladet, som anklagar regeringen från att undanhålla det viktigaste skälet till FRA-lagen. Detta faktum kommer inte bara att förfölja Reinfeldts regering, utan även Sahlins, om de framhärdar med att ge FRA sitt stöd, om än i nypyntad tappning.

4. Jag betvivlar dessutom på att Socialdemokraternas och Miljöpartiets lösning kommer att lugna utländska intressen. Google, Telia Sonera och danska kyrkan har klagat tidigare och nu sluter sig arga norska företagare till dem för att deras internettrafik också riskerar att hamna i FRA:s fångstnät. Det behövs mer än ett politiskt spel för gallerierna för att lugna dem.

5. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort upp om FRA-lagen, men alla de andra integritetskränkande lagarna och lagförslagen då? Vad händer med dem? Jag har tjatat i flera dagar om att FRA-lagen bara är början. Det finns massor av andra lagar och lagförslag som pekar i samma riktning. FRA-lagen är uppenbarligen sexigast, med tanke på den den svettiga debatt den rört upp, men längs väggarna står det andra stolpskott till lagar och lurar. Om inte vi bjuder upp dem får de inte sin svängom i media och kommer antagligen att smygas igenom utan att vi vet om det.

Slutligen ser jag att åklagaren valt att inte ens utreda om konstapel Keyzer är skyldig till jäv eller ej. Med tanke på konstapel Keyzers förehavanden kan jag inte låta bli att undra vad man som polisman egentligen måste göra för att det ska klassificeras som jäv? Tydligen räcker det i alla fall inte med att förhandla om anställning med en av aktörerna i den utredning man själv håller i. Det borde det verkligen göra. Sådant här gör att mitt förtroende för rättsväsendet når nya bottennoteringar.

Nåja, jag tröstar mig med att våra vänner i Stekare mot FRA minsann ligger på nummer två på Finest.se:s innelista. Och för er som kanske tänker att en andraplats minsann inte är något att hänga i julgranen, så kan jag meddela att självaste Agnetha Fältskog ligger på första plats och vem kan tävla med det? Det är en ÄRA att få vara tvåa efter Agnetha och den äran är minsann stekarna värda för allt sitt arbete.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  July 9, 2008, 10:42:41

  Så, kan vi nu göra vad jag har föreslagit från första början:

  Hålla en demonstration utanför Keyzers hem!

  Varför inte hålla en utanför åklagarens hem också när vi ändå håller på?

 2. Anna

  July 9, 2008, 10:53:59

  Hej Bror!

  Jag har alltid tyckt och tycker fortfarande att det är en sjusärdeles korkad idé som inte leder till något gott.

  Kort sagt, det är en idé som jag ALDRIG kommer att stödja, eftersom den är kontraproduktiv. Enligt min mening är den dessutom ungefär lika civiliserat som att plocka fram grepar och facklor för att driva monstret ur stan.

  Det har jag sagt förut och jag säger det igen nu. Och tro mig, det finns inget som helst hopp om att jag kommer att ändra mig i den frågan.

  Så smått indignerad syster

 3. Anders Troberg

  July 9, 2008, 11:35:50

  Så, vad är ditt förslag?

  Förresten, lämnade jag min externa hårddisk hos dig?

 4. Anna

  July 9, 2008, 11:49:15

  Hej bror,

  mitt förslag är att protestera på andra sätt. Det har ju till exempel viast sig effektivt i FRA-frågan. Jag betvivlar att camping utanför Ingvar Åkessons hus skulle gett samma resultat som bloggagitation.

  Du menar den där fina, lilla externa hårddisken? Jag har ingen aning om vad du pratar om. Jag skulle väl aldrig kidnappa en så behändig liten hårddisk? 😉

  Syster

 5. Anders Troberg

  July 9, 2008, 12:02:09

  Nästan tillräckligt effektivt i FRA-frågan. Nyckelordet där är “nästan”.

  Attans, jag skulle behöva den disken nu. Nåja, då köper jag väl en till så länge.

 6. Anna

  July 9, 2008, 12:17:05

  Var inte så negativ. FRA-frågan är inte avklarad än. Det är många slag kvar innan den är avgjord och när den är det så kommer vi att ha vunnit.

  /SysterLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *