Pages

Categories

Search

 

Älskade spion… Sök nytt jobb!

by
July 11, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Vissa spioner har klass. Andra har det inte. James Bond drar av sig dykardräkten, rättar till flugan och glider sedan helt oklanderlig in på något casino för att rädda världen. FRA sitter och häcker i bunkrar vid Lovön och får våta drömmar av blotta tanken på att få scanna, dvs massavlyssna, alla svenska medborgares mejl, telefonsamtal och internettrafik. Onekligen har FRA en del att lära av herr Bond.

När nu FRA börjar med helsidesannonser i hopp om att kunna värva allt det folk som behövs för att massavlyssna ett helt folk, så tror de kanske att de tar ett par kliv närmare Bondstatus, men inte då. Visserligen brukar Bond också få helsidesannonser, men nog känns väl FRA:s slogans lite bleka bredvid Bonds? “Är du nyfiken på din grannes e-post? Då ska du inte jobba hos oss” är helt enkelt inte lika gångbart som “Octopussy” och “Quantum of Solace”. FRA måste helt enkelt jobba in lite illa dold erotik och mystik i sitt budskap. Dessutom faller deras slogan på att de allra flesta antagligen är ganska intresserade av sina grannars förehavanden. De flesta skulle aldrig erkänna det, men nog sneglas det en hel del grannar emellan bakom gardiner och häckar i vårt avlånga land.

Mitt i denna antagligen osedvanligt dyra rekryteringskampanj, som de som ska avlyssnas själv får bekosta i form av skattepengar, så går Maria Wetterstrand (mp) ut och säger att nyanställningarna inte behövs. Det grundar hon på en förhoppning om att godtycklig massavlyssning inte kommer att ske. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite underligt, med tanke på att miljöpartiet med sin överenskommelse med socialdemokraterna har åstadkommit följande:

1. Att FRA-lagen med stor sannolikhet träder i kraft 2009 och att hela den tekniska apparaten köps in, installeras och dras igång, istället för att stoppa lagen redan i höst innan onödiga pengar spenderars.

2. Om två år, när miljöpartiet hoppas sitta där med de en eller två ministerposter de antagligen blivit lovade av socialdemokraterna, så kommer de sannolikt att bli blåsta av sossarna eller stå på deras sida när de säger: “Ja, men nu när allt är installerat och färdigt kan vi ju inte bara kassera det. Och tänk på alla stackars spioner som skulle bli utan jobb! Det skulle vara ekonomiskt och arbetsmarknadsmässigt oförsvarbart. Istället driver vi igenom en FRA-lag light. ” Det vill säga en FRA-lag som faktiskt inte skiljer sig speciellt mycket från den vi fått på halsen nu.

I all den här förvirringen, dyker det dessutom upp ny information som talar mot det som FRA-anhängarna stått och sagt i riksdagen och i media. Till exempel, har den ryska internettrafiken seglat upp som en av de största anledningarna till att tvinga genom lagen. Tänk vilket fett äpple den vore att ge till fröken USA för att hamna i god dager och få sitta längst fram i klassen!

Men efter allt strul och krångel med FRA-lagen, så sätter sig nu den ryska björnen på tvären och tänker kanske inte ens skicka några kabelsignaler from Russia with love till FRA. Och då blir Tomhylsan rasande på de som tidigare, och tydligen med rätta, påpekat att Ryssland skulle vara FRA:s huvudmål och anklagar dem för att riskera rikets säkerhet. Betyder det då också att dessa sanningssägare är fair game för FRA? Självaste försvarsminister Tomhylsan har ju sagt att deras påståenden är ett hot mot rikets säkerhet och FRA-lagen är ju som bekant ganska generös på den punkten. Alla får vara med i “yttre hot”-gänget.

Och kanske är Tomhylsan själv rikets största försvarare. För om nu informationen om att FRA siktar in sig på Ryssland är så farlig, så har ju Tomhylsan bara agerat i nationens intresse när han valt att undanhålla denna viktiga information för landets riksdagsledamöter, eller hur? För inte behöver väl de veta exakt vad de röstar om?

Men jag kanske är elak. Tomhylsan har det jobbigt just nu. Inte nog med att folk riskerar rikets säkerhet genom att säga saker som man tydligen inte får säga, nu går dessutom IT-branschen ut på bred front och och talar om att FRA-lagen jagar bort IT-företag från Sverige. Det resulterade i att stackars Tomhylsan gör som vilken påkommen sjuåring som helst. Han pekar på alla andra och säger. “De gör det också!”

För att göra det hela ännu värre, så framkommer det nu uppgifter om att FRA, precis som vi sagt länge, faktiskt inte bara ägnar sig åt underrättelseverksamhet, utan också samarbetar med SÄPO och rikskriminalen. Kanske är även denna information känslig för rikets säkerhet, för det verkar inte som om riksdagsledamöterna fått ta del av den heller innan de tryckte på röstknapparna. Jag tycker nog att tillämpningen av “for your eyes only” går lite väl långt när inte ens de som ska fatta besluten vet vad de röstar för eller emot.

Vad är då kontentan av den här soppan? Tja, det vet nog ingen än. Men att det förekommit en hel del aktivt arbete med att föra både riksdagsledamöter och medborgare bakom ljuset står klart. Att vi riskerar att drabbas av en FRA-lag light för att miljöpartiet är regeringskåta känns också ganska uppenbart. Dessutom pågår FRA:s personal- och tekniska upprustning i detta nu. Får vi inte stopp på den mycket snart, kommer vi antagligen att få höra att vi inte kan slösa bort så mycket pengar och jobb genom att slopa FRA helt för en liten detalj som den personliga integriteten.

Vad tycker då jag?

Jag tycker att man i nuläget borde lägga krut på att reda ut den kriminella verksamhet FRA ägnat många år åt. Man borde också reda ut regeringens behandling av FRA-lagen, eftersom den lämnar en hel del att önska.

Jag tycker dessutom att den personliga integriteten är ovärderlig. Därför spelar det ingen roll om ett slopande av FRA kommer att kosta mycket pengar. Att förlora integriteten kostar mer.

Jag tycker att Tomhylsan lider av en osund rysskräck kombinerad med en ännu mer ohälsosam och opropertionerlig glorifiering av USA.

Jag tycker inte det minsta synd om regeringens älskade spioner som kommer att få söka nya jobb om ett år eller två. Vill de spionera får de väl smyga bakom gardiner och häckar precis som resten av det svenska folket gör.

Ingvar Åkesson har en bit kvar…

zEPgwVCxz8U

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Lassemaja

  July 11, 2008, 10:27:42

  Svenska Dagbladet akriver att ryska teleoperatörer är beredda att styra om trafiken för att kringgå FRA-spaningen.

  Svenskan är ute och cyklar. Tidningen skrev i torsdags att “all mejl- och teletrafik till och från Ryssland måste gå över Stockholm”.

  På fredagen skriver man i stället att den ryska teletrafiken till väst “till 80 procent går via Sverige” och att ryska teleoperatörer kan gringgå den svenska signalspaningen “genom att byta till en router i ett annat land”. Då kan enligt tidningen “trafiken fortsätta att passera genom kablar på svenskt territorium – men den blir i stort sett omöjlig att avlyssna”.

  Hur ska de ha det på redaktionen?

  Endera så går all internettrafik till och från Ryssland via Sverige, och då spelar det ingen roll om den passerar ex Finland dessförinnan eftersom den i alla fall kommer att passera FRA:s tapp därefter. Eller så går inte all trafik via Sverige som tidningen skrev på torsdagen, och då kan ryssarna så klart låta trafiken ta en annan väg som inte går via FRA:s tapp.

  En router hindrar ingen signalspaning, och 80 procent är inte lika med “all mejl- och teletrafik”. :)

 2. Jan Sjöholm

  July 11, 2008, 12:08:15

  Disskuterar vi verkligen “rätt” fråga?
  (en dubbelpostning med falkvinge)

  Svensson har grävt upp ganska mycket material som klart pekar på att FRA-frågan har en något större mening än vad som disskuteras nu.
  Småsaker kan tyckas, såsom Sveriges neutralitet, Privata företag säljer info som vi själva har betalat FRA att fånga upp etc.

  Utdrag av kommentarer från AB artikel med Maria Abrahamsson 10/7.
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article2868382.ab

  Scaber_Nestor, 34 år, Igår 17:08
  Glöm inte att det bara är själva förslaget som är till grund för lagen, en lag måste godkännas av riksdagen, de “integritetsfrämjande” tilläggen behöver dock bara ett regeringsbeslut, vilket i teorin betyder att regeringen när som helst kan besluta sig för att några av tilläggen är ineffektiva och då plocka bort dom.

  Scaber_Nestor, Mitt i prick, dom är väldigt kreativa när dom sitter på kammaren. Till Maria,
  Om man: Tror att “Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning” inte ljuger http://periodista.se/FRA03_04.pdf

  Samt att någon faktiskt har skrivit under avtalet med United States Department of Homeland Security. http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

  Inte tycker det är konstigt om en underättelseofficer landar i finansutskottet och skriver en motion om ett ev. inträde i NATO. http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2007/08&bet=F%C3%B6205

  Finner det naturligt att en vältalande
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2772604.ab
  toppolitiker utrycker sitt gillande i er chatt. ”
  Hans Levander säger: Hur ställer sig folkpartiet till ett svenskt medlemsskap i NATO? Jan Björklund säger: Ja. Neutraliteten har spelat ut sin roll. Samarbete i allianser ger mer säkerhet än att var och en bara tänker på sig själv.”

  Antar att svenska politiker enbart ser vad som är bäst för sverige och inget annat. http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab

  Litar fullt och fast på att ifall dom kloka ledamöterna i konstitutionsutskottet http://svenssonbloggen.blogspot.com/2008/06/svansen-styr-fra-hanteringen.html
  skyddar oss från “feltänkta” lagförslag.

  Så blir man i det närmaste lättad när det kommer fram att FRA enbart skall spana på ryssen, eller?

  Jag glömde visst att: försvarsministern var så ivrig att skicka över JAS-plan för att delta i en amerikansk stridsövning. Trots att vårt eget flygvapen försökte att protestera pga, budgeten inte räcker för att ge svenska piloter erfoderliga flygtimmar på planet?

 3. Jörgen L

  July 11, 2008, 12:35:15

  Anna, det är stor risk att det är kontraproduktivt att skälla på (mp)/(s) uppgörelsen.

  Jag har analyserat det i ett inlägg.

  Kort går resonemanget ut på att:

  1. oavsett vad man tycker så kommer aldrig frågan längre på sikt än så långt det går att få sossarna att committa sig till, och mp har faktiskt fått dem att lova att riva upp lagen.

  2. Enda realistiska sättet att riva upp den innan valet är att Reinfeldt backar för att han inser att han inte kan gå in i en valrörelse med frågan hängade runt halsen. För att det ska funka så måste han uppfatta att frågan kommer att vara en valfråga. Det hjälper också mp/s uppgörelsen till med.

  Läs gärna det detaljerade resonemanget på min blogg.

 4. Hans

  July 11, 2008, 12:35:58

  “Läckaget” om att syftet med lagen är att lyssna av ryssland är bara en del i en PR-kampanj. Det tycker jag är aldeles uppenbart.
  Ingvar erkänner “motvilligt” att det stämmer att man måste byta till sig viktig information som vi inte själva kan skaffa. I helvete heller att han någonsin skulle erkänna något sådant NU om han hållit det hemligt under den rasande folkstorm som har varat i flera veckor. Inte heller lyckades han klämma ur sig någonting om något sådant tidgare för att motivera sin massövervakning.

  Deras utspel nu är anledningen till att dom suttit och försökt gömma sig under bordet i flera veckor. Deras PR-snubbar har kommit fram till att det skall “läckas” information om att vi måste ha informationen för att byta till oss annan information.
  Det är väl ganska klassiska PR-metoder att försöka rikta uppmärksamheten mot en “gemensam fiende”. Ryssland kan man väl ändå inte lita på? Så att vi lättare skall acceptera massövervakningen. Deras platsannonser är även den bara PR om man läser så stär det att man skall ha goda kunnskaper om terrorism, tettorism, massförstörelsevapen, kemiska vapen och terrorism. (inte ordagrannt men ändå). Poängen med den platsannonsen är inte alls att hitta folk. Poängen är att försöka övertyga folk om att dom letar efter yttre hot, det är egentligen en reklamannons för att göra folk vänligt inställda. Helsida som helsida, dom har (helt korrekt) insett att dedär borde vara effektivare än att försöka skriva “vi är snälla” med någon leende gubbe (eller snygg blondin) brevid.

 5. Jan Sjöholm

  July 11, 2008, 13:52:19

  Disskuterar vi verkligen “rätt” fråga? -Tillägg

  Oscar Swartz har skrivit ett väldigt bra inlägg i ämnet.
  http://swartz.typepad.com/texplorer/2008/06/fra-lagen-och-självbestämmandet.html

 6. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  July 11, 2008, 17:25:05

  Se TV4:s Kalla Fakta om FRA från 17 november 2003 (!)

  http://periodista.se/Sigint.html

  Deras brott mot mänskliga rättigheter och _olagliga_ avlyssning av inhemsk svensk trafik i tråd avslöjas!

 7. Rickard Olsson

  July 11, 2008, 19:49:33

  Jag vill fortfarande veta var fan de har fått trafikdatat till Titan ifrån.

 8. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  July 11, 2008, 20:22:14

  Rickard Olsson:

  Titta på Kalla Fakta-inslaget så vet du.

  De avlyssnar naturligtvis redan idag internet- och teletrafik.

 9. ST

  July 12, 2008, 00:09:16

  Jag håller med Herr Swartz, det ska till mycket innan FRA får installera sig på de privata kablarna. Mycket kan man kanske säga om Sverige, men här är man i alla fall tillräckligt “obstinat” för få vilken Amerikan som helst att framstå som statens toffelhjälte. Jag tror nog att våra privata Svenska kabelägare kommer att säga sitt innan fetkärringen sjunger.

 10. Tomas Mattsson

  July 12, 2008, 06:21:39

  Vem eller vilka levererar mjukvaran till den globala massavlyssningskoncern som FRA är en del av?

  Människor i Sverige tycks vara de enda i världen som tar avstånd från framväxten av denna massavlyssningskoncern. Det är också skrämmande.

 11. Anders Troberg

  July 12, 2008, 20:29:45

  Antagligen utvecklar FRA den själva. Det är en väldigt speciell verksamhet med väldigt speciella sekretesskrav, vilket också är anledningen till att de inte kommer att gå med på mina krav om att göra källkoden, filtreringsbegreppen och deras rutiner öppna.

 12. Tomas Mattsson

  July 13, 2008, 08:19:22

  Hur eller hur.

  Till de programmerare som utvecklar källkoden för den globala massavlyssningskoncern som FRA är en del av vill jag säga att ni sviker människan, ni sviker integriteten och, det värsta av allt, ni sviker er själva. Till alla er adresserar jag följande persiska dikt av Shaikh Sa’di:

  I morgon, när du beskådar ditt svarta skuldregister,
  Skall du länge med tänderna bita häpenhetens hand.
  Du har sålt din tro på Gud för din tro på världen:
  Du, som sålt din Josef för sex diram, vad tänker du köpa?

 13. cnab

  July 13, 2008, 08:35:18

  Spionen och landsförrädaren Stig Bergling ger sig in i FRA-debatten och försvarar FRA-lagen i en debattartikel i dagens Expressen! Jag tror ta mig f-n att det snart inte kan bli sjukare “spinnat”, helt absurt just nu. FRA-lagen MÅSTE stoppas omgående i höst och det räcker med ett enda argument, vad än FRA-chefen Åkesson, landsförrädaren Bergling, maktgalna partiledningar och oupplyst valboskap i Sveriges Riksdag anser:

  Det gär aldrig att värna en demokrati genom att inskränka dess givna friheter.

 14. Tomas Mattsson

  July 13, 2008, 12:28:14

  …och demokratin bärs av den personliga integriteten i
  handling…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *