Pages

Categories

Search

 

Pirater är minst hjärntvättade av alla

by
July 17, 2008
Integritet, Politik
7 Comments

Ibland blir man alldeles extra stolt över att vara pirat. Folkpartiet i Nacka har gjort en liten intressant undersökning och kommit fram till att Piratpartiets företrädare är de minst kollektivistiskt hjärntvättade. Så smickrande! Lite mindre smickrande för Sossarna som är värst, tätt följda av Kd och Moderaterna.

Listan har man tagit fram genom att googla “vi x-partister och jämfört med termen “x-partiet”. Gör man nu det så kommer man fram till en lista som ser ut så här:

1. Socialdemokraterna – 7,32% (205 000/2 800 000)
2. Kristdemokraterna – 2,24% (15 500/693 000)
3. Moderaterna – 1,39% (18 300/ 1 320 000)
4. Sverigedemokraterna – 0,35% (2 410/693 000)
5. Centerpartiet – 0,080% (491/613 000)
6. Vänsterpartiet – 0,064% (674/1 060 000)
7. Miljöpartiet – 0,063% (569/901 000)
8. Folkpartiet – 0,059% (716/1 220 000)
9. Piratpartiet – 0,0022% (5/225 000)

Eftersom F! inte var med på listan så har jag tagit mig friheten att räkna ut hur kollektivistiskt hjärntvättade de är för att de inte ska känna sig utstötta. De hamnade på en femteplats med 0,14% (150/106 000). Strax efter Sverigedemokraterna, men före Centerpartiet. Lite sådär halvhjärntvättade alltså, men inte alltför farligt.

Nu kanske någon illasinnad människa kommer att påstå att företrädare för Piratpartiet är så lite hjärntvättade för att vi är duktiga på att sätta på oss foliehattarna när vi går ut, men det kan jag genast dementera. Jag bär till aldrig hatt av något slag eftersom jag ser ut som en tvååring när jag har huvudbonad på mig.

Nej, bristen på hjärntvätt beror nog snarare på att vi är en mycket brokig samling hederliga människor som samlats kring den gemensamma tanken om hur viktigt det är att värna om den personliga integriteten på alla plan. Vi tycker att det är viktigare att diskutera det än att tjabbla om vilken färg som är bäst: rött eller blått? Vi vet ju redan att det blir allra finast om man blandar dem till en trevlig piratlila nyans. Vissa frågor är faktiskt så stora och viktiga att all röd eller blå färg i världen inte skulle räcka för att täcka dem. Man måste helt enkelt hjälpas åt och blanda friskt för att det inte ska bli en massa omålade fläckar kvar.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Anders Troberg

  July 17, 2008, 14:49:02

  Jag bär i alla fall hatt, fast ingen foliehatt utan en klassisk Stetson eller Overlander. Det handlar mer om stil än om folie.

  Personligen tycker jag att Piratpartiet borde anamma parollen (och den här hade jag egentligen tänkt använda till ett annat politiskt experiment jag går och grunnar på, men jag skänker den till den goda saken) “Inte höger, inte vänster, framåt!”.

 2. Jörgen L

  July 17, 2008, 15:29:09

  Kul, men deras metod lämnar ju en hel del att önska…

  Det SKULLE ju kunna vara så att andelen svenskar som kan skriva “vi piratpartister” är lite lägre än de som kan skriva “vi socialdemokrater”. Däremot är det fritt för var och en att skriva OM socialdemokraterna eller piratpartiet, så skillnaden där blir inte lika stor. Alltså följer det redovisade resultatet, men det ger inget stöd för den dragna slutsatsen…

  Möjligtvis skulle det kunna vara relevant om man jämförde på samma sätt fast bera på partimärkta bloggar, då kanske man skulle kunna dra några slutsatser.

  Det enda som lite avviker från det förväntade är väl Kristdemokraterna, dom är ett litet part, så de borde varit långt ner på skalan, likaså känns det som att SD ligger för högt. Kanske det beror på att bägge sällan benämns med hela sitt partinamn av några andra än dem själva? Alla andra skriver kd resp. sd när de talar om dem. Kanske det gäller sossarna och centern också, de omnämns ju oftast som “sossarna” och “centern”

  Nej, på det hela taget bevisar deras undersökning bara en sak, “man kan bevisa vad som helst med statistik om man inte begriper vad man mäter”…

  Din slutsats däremot Anna, att piratpartister är en mycket brokig samling hederliga människor, bygger på rena empiriska studier, och kan därför antas ha viss giltighet.

 3. Anna

  July 17, 2008, 16:13:40

  Hej Jörgen!

  Du menar väl inte att det inte är en hysteriskt seriös undersökning?! :-O Den har ju procentsatser och allt i resultatet! 😉

  Självklart lämnar metoden en del att önska, men eftersom “vi piratpartister” så att säga vann, så kunde jag inte låta bli att fröjdas lite. 😀

  Och slutsatsen står jag absolut fast vid.

  Ha det så bra,
  Anna

 4. Anders Troberg

  July 17, 2008, 17:29:06

  Jörgen: Värdena är en ratio mellan nämnande av “vi x-partister” och bara “x-partiet”, och därmed inte beroende av storlek. 1/10 är samma som 1000 000/10 000 000 osv.

  Vi kan också konstatera att urvalen är mer än 1000 samples per strata (bara en strata här), vilket man som tumregel brukar säga är ett lagomt urval för statistiskt bra resultat. Det låter lite sjukt med ett fast tal, oavsett hur stor hela mängden är, men räknar man lite på det så ser man snart att mängden återigen är ointressant (detta då naturligtvis under förutsättning att man har ett slumpmässigt urval).

  Med andra ord, statistiskt sett är nog mätningen sund, åtminstone minst lika sund som alla mätningar som massmedia bollar omkring. Ska den ifrågasättas så känns det naturligare att ifrågasätta sambandet “vi x-partister” med likriktning. Jag tror inte att det finns forskning som stöttar ett sådant samband, men nog känns en viss korrelation som ett rimligt antagande?

 5. Jörgen L

  July 17, 2008, 18:20:35

  @Anders:

  Det där vore sant om man bara hade mätt “x-partiet” på sidor som var författade av “x-partister”.

  Som det ser ut så har man mätt mängden “x-partiet” även på sidor som varit författade av y-partister och z-partister, vilket inte blir ett mått på hur ofta x-partister säger “vi x-partister” utan i förhållande till hur ofta x-partiet nämns på nätet.

  Låt säga att alla socialdemokrater (ca 100 000) och alla piratpartister (ca 6 000) bloggade och alla sa “vi i piratpartiet litar inte på socialdemokraterna” respektive “vi i socialdemokraterna litar inte på piratpartiet”

  Då skulle folkpartisternas uträkning bli:
  Socialdemokraterna (100 000 / 6 000) = 1667%
  Piratpartiet (6 000 / 100 000) = 0,6%
  trots att kollektivistbeteendet var lika utbrett i bägge partierna

 6. Anders Troberg

  July 17, 2008, 19:57:21

  Good point, tänkte inte på det.

 7. Sned

  July 20, 2008, 05:30:25

  Jag tycker att det är lite kul att Anna använder formuleringen “Vi tycker att”, och därför troligen själv befinner sig i farozonen för kollektivistisk hjärntvätt. =)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *