Pages

Categories

Search

 

Har Göran Hägglund värvats av Familjen?

by
July 25, 2008
HBTQ, Politik
No Comment

Igår avslöjade jag homomaffian, idag tänker tänker jag ägna mig åt annan organiserad brottslighet: gaybashing i religionens namn. Man behöver nämligen inte googla en lång stund för att inse att om man bara kallar sig pastor eller slänger in ett bibelcitat eller några väl valda “Jesus” här och där så kan man faktiskt säga precis vad som helst om homosexuella.

Jag har ingenting emot religionsfrihet, men jag blir lite lack över att den så ofta misstolkas. Religionsfrihet är rätten att fritt bestämma över sin religionstillhörighet och religionsutövning. Jag anar att den växte fram ur en önskan om att slippa bli diskriminerad för sin religiösa läggnings skull. So far so good. Men sedan kommer den där ack så bekanta ändamålsglidningen in i bilden. Många religiösa samfund verkar nämligen ha anammat en betydligt friare tolkning av religionsfriheten: “Vi får säga vad vi vill, för vi är minsann religiösa.” Kort sagt, de har valt att inkludera gaybashing i sitt religionsutövande.

Jag tycker att det är ganska underligt att rättsväsendet inte tar tag i problemet ordentligt. Samfunden surfar på offervågen och ser sig själv som utsatta grupper i samhället. Jag vet inte det jag. Enligt brottsförebyggande rådet drabbas varje år 10 000 personer av homofobiska hatbrott. Sist jag läste något om brott mot kristna, så var det pastorn själv som gjorde det. Så vilka är i störst behov av samhällets beskydd?

Istället basunerar representanter för diverse religiösa samfund ut att homosexuella är “cancersvulster” i samhället, man jämför homosexualitet med “otukt, pornografi, mord, stöld” och meddelar med mer eller mindre pk-attityd att homosexuella minsann inte är välkomna i deras församlingar.

Jag tycker det är extra intressant att de (och bara de, så vitt jag kan se) delar upp homosexuella i två grupper: praktiserande och icke-praktiserande. Gäsp. Det är helt uppenbart att de har en hel del kvar att lära sig vad det gäller det här med sexualitet överhuvudtaget. Som till exempel att 90% av den sitter i huvudet och inte mellan benen. Men det är väl för mycket begärt. Vi pratar ju om samma samfund som för några år sedan slog sina kloka huvuden ihop och tryckte upp en informativ broschyr om faran med onani. Och om man fortfarande tror att folk får håriga handflator av onani, så kanske man inte är i stånd att greppa sig an någon form av mer upplyst sexualdebatt.

Det är dessutom underligt att de som är så rädda för den alarmerande promiskuiteten bland homosexuella (och då uppenbarligen inte har samma bögkompisar som jag, eftersom mina vänner mest klagar på att de aldrig får till det) är de samma som klagar när homosexuella vill få rätt att gifta sig som alla andra. Vad är problemet? Det är ju inte utan att man börjar ana att de inte vill att någon annan ska ha kul om inte de får ha de. Kanske är det de berömda pyttepenisarnas fel alltihop.

Bigotterna skulle må bra av att lyssna lite mer på Dolly. Hon har sagt det i särklass bästa i frågan om huruvida homosexuella ska få gifta sig eller inte: “Of course they should. Why shouldn’t they suffer like the rest of us?” Precis. Det kanske skulle få KD att sluta sitta på bakhasorna i riksdagen och vägra rösta igenom en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Jag köper den senaste idén om att göra äktenskapet till en rent statlig affär utan kyrklig inblandning, men så gör det då! Folk kommer inte att bli mindre gay för att KD såsar i riksdagen. Det enda det kommer att föra med sig är att KD får såsa utanför riksdagen i fortsättningen, medan homosar i alla fall kommer att få gifta sig. Hmmm… Det låter ju som en riktigt bra lösning till slut!

På tal om KD så har jag en fråga till Pride-ledningen. Jag plockade på mig senaste numret av QX och där fanns det med någon sorts engelsk Pride-bilaga. Jag bläddrade igenom den och vad ser jag om inte en klämkäck bild av Göran Hägglund under rubriken “The courage of our conviction”. Så var jag tvungen att dåna igen! Tar dånandet aldrig slut? Texten i sig är det egentligen inget större fel på, men avsändaren suger och när Göran Hägglund flåshurtigt skriver om hur svårt det kan vara att vara annorlunda så vill jag helst gå och kräkas:

Not identifying yourself as heterosexual or being comfortable in one’s sexual identity can still be laden with shame and possibly even guilt. In order to live and enjoy your human rights, you have to want and dare to be open with who you are – and with what you want.

It’s up to all of us to do what we can do to make sure that no one need go through the same experiences as Kristian. To be there. Give support. To speak out when the rest of the world lets you down.

Sällan har jag väl skådat ett sådant hyckleri från politikerhåll och på sistone har vi ju faktiskt tvingats skåda en hel del hyckleri. Fattar inte Göran att just han representerar ett av de största hoten mot homosexuellas fri- och rättigheter i Sverige?

Därför kommer här nu min fråga till Pride-ledningen: Jag vet att Göran är folkhälsominister, men kunde ni verkligen inte hitta någon annan polistiker som kunde uttala sig? Till exempel någon som inte är en av de största bromsklossarna vi har i Sverige vad det gäller homosexuellas rättigheter? Någon? Vem som helst? Den enda förklaringen jag kan hitta till ert val är att ni lyckats värva Göran till Familjen.

För er som känner er oroliga vill jag återigen slå ett slag för mitt lilla vetenskapliga test: Är du kristdemokrat utan att veta om det?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  July 25, 2008, 14:17:43

  “meddelar med mer eller mindre pk-attityd att homosexuella minsann inte är välkomna i deras församlingar.”

  Är det nödvändigtvis något dåligt? Vem vill vara hjärntvättad nog för att vara med i deras föreningar för inbördes beundran?

 2. NineK

  July 25, 2008, 16:43:19

  ‘homofobiska hatbrott’ vad består dessa brott i som inte täcks av annan lagstifting?

  En undran jag har är att det kan vara högre straffvärde om det anses vara sådant hatbrott, men känns lite fel att det i lagens ögon är värre att misshandla en individ än en annan, redan där i sådan text skiljer man på olika människor utifrån deras sexuella läggning.

  Visst är det hemskt med hat men allt hat är lika hemskt, oavsett vem offret är.

  Om två stycken inbitna militanta homofober misshandlar varsitt offer, en gay och en straight, är det då värre med det ena, och skall dömas hårdare i det ena fallet? Döms det inte då ut ett extra straff för hatet, kanske tom ett tankebrott?

 3. Peter Ingestad

  July 25, 2008, 22:34:22

  Prata inte strunt. Åke Green sa INTE att homosexuella är cancersvulster i samhället. Han sa att sexuell perversion är det, vilket jag själv håller med om till 100%.

  Häxprocessen mot Åke Green borde vara en väckarklocka. Vi ser ju, hur svensk gummilagstiftning görs till redskap för en mäktig intresseminoritets systematiserade trakasserier mot en modig människa som vågar stå för sina åsikter.

  Makthavarna påstår sig gilla “civilkurage”. De gör ingenting i den vägen.

  De vill ha kuschade undersåtar. Det vill homosexmaffian också.

  Hela denhär festivalen är en sorglig uppvisning av våra nya förtryckare. Den är den politiskt-mediala överklassens angelägenhet, liksom för övrigt FRA-lagen. Folket bör svara med massiv bojkott.

 4. Anaka

  July 26, 2008, 03:47:39

  Nu blev det lite underligt här.
  “Fattar inte Göran att just han representerar ett av de största hoten mot homosexuellas fri- och rättigheter i Sverige?”
  Representerar Göran inte sina egna valda åsikter?
  och är det inte dessa åsikter han utrycker i den engelskspråkiga Pride bilagan?
  Skall vi anse honom skyldig till vad andra knäppgökar säger och gör baserat på att de alla säger sig tro på en Gud?

 5. Anders Troberg

  July 26, 2008, 05:15:56

  “Prata inte strunt. Åke Green sa INTE att homosexuella är cancersvulster i samhället. Han sa att sexuell perversion är det, vilket jag själv håller med om till 100%.”

  Och hur definierar Åke Green “sexuell perversion”?

  Personligen anser jag att samhället behöver mer sexuell perversion, så länge som alla inblandade är med på det och det gör grannarna upprörda.

  När det gäller cancersvulster på samhället så tycker jag att den organiserade religionen känns som en mer naturlig kandidat för den titeln. En stor tänkare beskrev det bäst: “religion is the opiate of the masses.”. Fast, Åke Green tycker säkert inte om Marx heller…

  “Häxprocessen mot Åke Green borde vara en väckarklocka. Vi ser ju, hur svensk gummilagstiftning görs till redskap för en mäktig intresseminoritets systematiserade trakasserier mot en modig människa som vågar stå för sina åsikter.”

  Svensk lagstiftning må vara under all kritik på det stora hela, men lagstiftningen om hets mot folkgrupp är ganska tydlig, och det är ganska tydligt att Åke Green hamnar på fel sida om lagen.

  Att försöka vända på det så att den som driver häxprocessen blir offret när han ifrågasätts är oärligt och missvisande.

  “Hela denhär festivalen är en sorglig uppvisning av våra nya förtryckare. Den är den politiskt-mediala överklassens angelägenhet, liksom för övrigt FRA-lagen. Folket bör svara med massiv bojkott.”

  Personligen så är jag tillräckligt trygg i min sexualitet för att inte oroas av att andra ger uttryck för sin. De kan prida (vad fan är den korrekta svenska verbformen av det ordet?) så mycket de vill, och det får inte mig att känna mig ett dugg hotad, trots att jag inte är gay.

 6. Vi

  July 26, 2008, 07:03:06

  Visst sa Åke cancersvulst. Har historierevisionisten slagit till?

 7. JOCA

  July 26, 2008, 07:57:34

  “Homosexmaffian”?!? Vem i helsicke använder ett sådant uttryck?
  “homoSEXmaffian”… ja, det måste ju vara farligt! För vi vill ha “kuschade” undersåtar… eh…? Va?
  Skulle det vara att vara “kuschad” att bejaka mänskliga rättigheter? Att bejaka frihet? Nämligen friheten att känna kärlek till den man vill, utan RELIGÖSA begränsningar?

  Vilken “synd” ska anses vara den starkaste? Den som vi homosexuella begår i och med att vi känner kärlek till samma kön, eller högmodet från de religiösa i och med att de anser sig vara bättre skickade att döma andra människor?

  Att kalla homosexuella för förtryckare är som att kalla vakterna i Abu-Ghraib-fängelset för offer.

 8. Dennis Nilsson

  July 26, 2008, 08:46:47

  Åsnan känns igen på öronen, den dumme på sina ord.

 9. Anders Troberg

  July 26, 2008, 08:58:46

  ““homoSEXmaffian”… ja, det måste ju vara farligt! För vi vill ha “kuschade” undersåtar… eh…? Va?”

  Det blir speciellt roligt när en sådan kommentar kommer från någon från något extremt religiöst samfund. De, om någon, vill undertrycka sina medlemmar och deras fria tänkande.

 10. magdalena

  July 27, 2008, 08:34:15

  “Jag tycker det är extra intressant att de (och bara de, så vitt jag kan se) delar upp homosexuella i två grupper: praktiserande och icke-praktiserande. Gäsp. Det är helt uppenbart att de har en hel del kvar att lära sig vad det gäller det här med sexualitet överhuvudtaget. Som till exempel att 90% av den sitter i huvudet och inte mellan benen”

  Så du menar att om du Anna har en pedofil tanke är du plötsligt pedofil och borde få vård eller åka i fängelse? Eller om du har en våt dröm där du har sex med flera, där ingen är din partner, är du plötsligt swinger och dessutom otrogen? Eller om du går på ICA och får en tanke att du skulle kunna snatta en korv så är du plötsligt en tjuv?
  Nja, det är nog handlingen som räknas (såvida det inte är ett sjukt tankemönster som man måste få hjälp för att komma ur…). Så visst är det logiskt att särskilja mellan utlevd homosex och inte utlevd. Människan är skapad med en fri vilja. Sexualiteten är alltså ett val bland många andra.

 11. Anna

  July 27, 2008, 11:12:13

  Hej allihop!

  NineK: Hatbrott är inte per automatik alla brott som råkar drabba en homosexuell. Om en bög får bilen snodd räknas det inte som ett hatbrott. Om någon jagar honom genom stan och vrålar “jävla bög” och sedan slår ner honom räknas det som ett hatbrott. Dessutom brukar hatbrott av det här slaget utmärka sig genom att de är ovanligt råa. I ett normalt knivöverfall delas det kanse ut etyt eller två knivhugg, i hatbrottsfall brukar mängden våld generellt vara betydligt värre.

  Peter Ingestad: Jag vill minnas att Åke Green sa att homosexuella är en cancersvulst. Och även om han skulle ha sagt att det var sexuell perversion som var det, så känner jag mig tämligen säker på att Åke klassificerar homosexualitet som det.

  Och “homosexmaffian”? Snälla! Det är så jävla patetiskt att säga det. Vad är “homosexmaffian”? Personligen är jag betydligt mycket räddare för “frikyrkomaffian”.

  Anaka: Genom sin eviga motsträvighet till att låta homosexuella få samma rättigheter som alla andra så bidrar KD och Göran Hägglund till att legitimera homofobi. Varför kalla en spade något annat än en spade?

  Magdalena: Det är ett vetenskapligt bevisat faktum att större delen av sexualiteten sitter i huvudet. Vad jag tycker är mest intressant med din kommentar är att du genast gör liknelser mellan homosexualitet och pedofili, otrohet och stöld. Det säger en hel del om din syn på homosexualitet. det säger också en hel del om att du nog vet ganska lite om den. Om du ägnar dig åt pedofili eller stöld, så begår du ett brott som drabbar någon annan. Om du är glad och nöjd och homosexuell så ska faktiskt andra ge blanka fan i det för det skadar ingen.

  Dessutom undrar jag om du gör skillnad mellan icke-praktiserande och praktiserande heterosexuella? Eller måste man inte göra det eftersom de är “normala”?

  Ha det så bra så länge,
  Anna

 12. Anna

  July 27, 2008, 11:15:48

  Jag glömde en sak. Jag tycker att den homofoba attityd som många religiösa människor har är trist i största allmänhet, men framför allt måste den vara otroligt trist för alla de religiösa människor som har sin tro, men som inte använder den för att slå den i huvudet på andra, alla de religiösa som inte lider av tunnelseende, utan är mer vidsynta än så. Det måste vara jäkligt trist att folk utgår från att man är ett homofobt pucko bara för att vissa väljer att använda sin religion till att fördöma andra. Det skulle göra mig mycket frustrerad.

  /Anna

 13. Anaka

  July 28, 2008, 02:25:06

  Anna,
  Men det är väl bra om spaden Göran ges möjligheten och rättighet att uttala sig via Pride?Vilket visar att Pride öppet inbjuder alla. Då kanske spaden även kan bli en snöskyffel eller degspatel och som du säger, spadens text var det inget fel på. Tror inte att det statistiskt sett finns färre homosexuella kristna än inom någon annan masspsykos gruppering eller tillhörighet.

 14. Jesper Värn

  July 28, 2008, 18:34:35

  Jag – som synnerligen aktiv frikyrkomänniska (ungdomsledare och batterist i vår lokala frälsningsarmékyrka) – tycker såhär:

  Anna T: Din blogg är lysande, dina inlägg om “homomaffian” och “är du kristdemokrat utan att veta om det” är riktigt, riktigt bra. Jag tycker också att det är konstigt att Göran Hägglund talar på pride-festivalen, men kanske ännu mer konstigt att han blivit folkhälsominister… Du knäcker.

  Anders Troberg: Jag vet inget om dig och/eller din kontakt med kyrkan, men jag känner inte igen mig riktigt i vad – jag i alla fall tycker mig se – du tycker. Det går att vara aktiv i en frikyrka utan att vara sekteristisk, dum i huvudet eller inte vilja/kunna tänka fritt. Faktiskt.

  Peter Ingestad: Det är just sådana här uttalanden som gör att jag har svårt att offentligt kalla mig kristen. For the record – jag är straight (som en fura), men det du skriver – är riktigt, riktigt twisted. Det FINNS ingen Homosexmaffia. Att ens tänka så är helt – ursäkta svenskan – offatbart korkat! Att sedan just använda ordet homoSEXmaffia är så himla puckat att det inte liknar något… Det handlar väl inte om vaad folk gör i SÄNGEN som är intressant? En viktigare fråga är: “Lever de här människorna i en relation de mår bra av?”, “Finns det folk runt omkring dem som älskar dem?” Kanske tillochmed “Finns det en kristen ‘familj’ där de här människorna kan vårda sitt s jälsliv, där de känner sig hemma?” Vår uppgift är FAKTISKT INTE att DÖMA de här människorna. Vi skall ÄLSKA dem. Som oss själva. Det ENDA sättet här – och ALLA andra av oss (som OCKSÅ är syndare, remember?) är att ÄLSKA folk “in i himlen”. Det är dessutom en uttrycklig order från Jesus själv. I min bibel (mina biblar) står det “älska din nästa” i olika former, nästan varje gång Jesus öppnar munnen bland andra än bara de närmaste. Och INGENSTANS säger Jesus något om Homoseualitet.

  ‘nuf said.

  Sorry, Anna, att jag blev långrandig. Jag skall skärpa mig. (och nu mina knivar.)

  /Jesper

 15. Anna

  July 28, 2008, 18:50:36

  Hej Jesper!

  Vad glad jag blir av din kommentar och jag tycker inte att den var det minsta långrandig. :-) Jag är nämligen ganska så övertygad om att de flesta religiösa tycker ungefär som du, men det är ju liksom aldrig de lugna och sansade som hörs i debatten, utan de som pratar om “homosexmaffian”. Det drabbar ju tyvärr alla er andra också och det är verkligen tråkigt.

  Ha en riktigt trevlig kväll,
  AnnaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *