Pages

Categories

Search

 

Spanar FRA på homomaffian?

by
July 30, 2008
HBTQ, Politik
No Comment

Idag tänkte jag anlägga ett litet gayperspektiv på FRA-frågan. Först och främst måste jag göra er besvikna och avslöja att Ingvar Åkesson och Tomhylsan har inte ett förhållande. I alla fall inte så vitt jag vet. Men det jag tänker skriva om är snaskigt nog. Jag har nämligen kommit på vad det är FRA sysslar med. De spanar på homomaffian!

I Lagen om behandling av personuppgifter i FRA:s försvarsunderrättelse- och utvecklingsverksamhet står det så här i 11 §:

Personuppgifter får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.
Om uppgifter om en person behandlas på annan grund får de kompletteras med sådana uppgifter som avses i första stycket när det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen. Uppgifter som beskriver en persons utseende skall alltid utformas på ett objektivt sätt med respekt för människovärdet.
Vid sökning får personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening eller som rör hälsa eller sexualliv användas som sökbegrepp endast om det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen.

Okej, FRA får inte spana på någon enbart på grund av hans eller hennes sexuella läggning, men om det är “absolut nödvändigt för syftet med behandlingen” går det bra och den bedömningen gör FRA själv, för de har fått en alldeles egen version av personuppgiftslagen. Exakt när skulle det vara absolut nödvändigt att veta vilken sexuell läggning de diffusa “yttre hoten” har? När Sverige invaderas av de 20 000 tyska läderbögarna som Hassan varnade oss för? Eller när Dykes on Bikes beslutar sig för att starta upp organiserad brottslighet i Sverige? Eller är det månne den där otäcka homomaffian som måste tas omhand?

I 17 § specificeras dessutom hur FRA får byta den här typen av personuppgifter med andra länders underrättelseverksamhet.

Personuppgifter som behandlas med stöd av denna lag får föras över till andra länder eller mellanfolkliga organisationer endast om sekretess inte hindrar det och det är nödvändigt för att Försvarets radioanstalt skall kunna fullgöra sina uppgifter inom ramen för det internationella försvarsunderrättelse- och säkerhetssamarbetet, om inte regeringen har meddelat föreskrifter eller i ett enskilt fall beslutat om att överföring får ske även i andra fall då det är nödvändigt för verksamheten vid Försvarets radioanstalt.

Det här lilla deprimerande stycket innebär att om allsmäktiga FRA vet att Muhammed nere i Saudiarabien har ett gott öga till sin granne Ahmed och dessutom vet att Saudiarabien har någon information som FRA är lite småkåt på, så kan de i praktiken skvallra på Muhammed och Ahmed för egen vinnings skull. Skitkul för FRA, mindre kul för Muhammed och Ahmed som löper stor risk att dömas till döden.

Och tro nu inte för ett ögonblick att svenska staten är för schysta för att ägna sig åt lite bögknackning. Det skickas hem många homosexuella till länder där de faktiskt riskerar dödsstraff enligt principen “så länge de inte springer runt och säger att de är gay, så har de ju inget att frukta“. Enligt den principen skulle man kunna skicka hem politiska dissidenter som söker asyl. “Håll snattran så behöver ju ingen veta att du inte gillar diktator si eller så.”

Jag kan bara se en praktisk anledning till att FRA har rätten att snoka i folks sexuella läggning och det är för att använda informationen vid byteshandling. Och vilka är det som är intresserade av sådan information? Ja, inte är de länder där homosexuella har skapligt schysta grundläggande rättigheter i alla fall, för där är sådan information ointressant. Information om sexuell läggning blir bara intressant om den kan användas mot någon.

Idag öppnar Pridepark i Tanto och naturligtvis finns Piratpartiet där. Kom och hälsa på i vår lila piratgrotta!

Andra skriver:
Polisen tror på lugn festival trots söndagens knivattack
Hatbrotten på Pride ska kartläggas
En man knivhöggs efter kyss
Män utsatta för hatbrott
Det sker alltid grova övergrepp under Pride

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  July 30, 2008, 08:47:47

  Insiderinfo säger att HBT-rörelsen (Homos mot FRA) snart kommer att göra ett utspel i SvD….

 2. Anna

  July 30, 2008, 08:53:05

  Sådan inside info tycker jag om! :-) Tack!

 3. Tomas Mattsson

  July 30, 2008, 09:27:07

  Tänk så mycket lugnare allting skulle vara om riksdagsmajoriteten började att representera människorna, istället för att imponeras av Bilderberggruppen.

 4. Joakim Andersson

  July 30, 2008, 22:37:13

  Homosexualitet är sprängstoff för vissa kretsar. T ex, om jag inte har fel, användes Kim Philbys homosexualitet som påtryckning från KGB för att värva honom.

  Fult gjort, javisst. Men effektivt.

  Problemet är: Å ena sidan behöver även Sverige en effektiv underrättelsetjänst, och effektiviteten hänger ihop med informationsutbyte med andra säkerhetstjänster (inklusive värvandet av spioner … även om Sverige, som vi alla vet, är ärliga och googlar och inte använde sig av såna uslingar, spioner alltså … väl?). Någons läggning kan därför vara av stor vikt, om det nu ska värvas spioner (vilket vi självfallet inte gör … väl?).

  Å andra sidan kolliderar den smutsiga samhällsordningen – spioneri (något Sverige inte ägnar sig åt, vi inhämtar bara information) – med medborgarnas rättigheter. T ex rätten till privatliv.

  Vad väger tyngst? Själv ser jag privatlivet och att ingen jävel ska snoka i vad jag spanar på för (tillåtna) porrsidor … som jag inte gör, eftersom jag är svensk … som viktigare än möjlig leverage i att värva spioner (något Sverige inte alls gör … väl?).

  Det finns andra sätt att värva spioner. Tänk vad mycket pengar vi kan erbjuda spioner om vi lägger ned regeringe… jag menar någon myndighet. FRA, t ex.

  :)

 5. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  July 31, 2008, 08:08:17

  Det verkar som om HBT-utspelet mot FRA istället sker i Aftonbladet:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article3001080.ab

 6. Putte

  July 31, 2008, 09:07:00

  I det här fallet tror jag att det handlar om att de vill kunna kartlägga om det finns säkerhetsrisker (=potential till utpressning) för HBT-personer som inte kommit ut om detta och har känsliga jobb. Svenskar som kan bli utpressande och “fi” där man kan använda denna info för att själv utpressa “I Nationens Intresse” (eller i USAs olika spionbyråkratiers intresse).

 7. Jesper Värn

  July 31, 2008, 09:43:10

  … så för att skydda den enskilde från att bli utpressad p.g.a. t.e. religiös åskådning eller sexuell läggning vill man lagra just sådan information, och dela med sig till andra nationers underrättelseorgan.

  Military intelligence sounds more and more like alternative intelligence, I say.

 8. A

  July 31, 2008, 09:59:00

  Jag misstälnker att Puttes kommentar ligger närmast sanningen. Genom att ta reda på vilka som sitter på nyckelpositioner och som potentiellt går att utsätta för utpressning vet man vilka man ska spana på mer ingående. Ett statligt gay-register som vid behov delas med främmande makt…

 9. Tomas

  July 31, 2008, 11:07:25

  Dock var det 10 000 tyska bögar… :-)

 10. OU

  July 31, 2008, 11:22:30

  FRA tror sig höjda över politik och ideologier. De kan mycket väl byta information med världens hemskaste skurkstater – ja, kanske företrädesvis med dem.

 11. Anders

  July 31, 2008, 13:21:15

  Jag tycker att det vore helt OK om FRA har sina sökbegrepp inställda så att det plingar till ifall ryssarna försöker kartlägga svenska bögar.

 12. Godtrogen

  July 31, 2008, 13:54:28

  Nej Putte, något sådant skulle aldrig kunna ske i Sverige !

 13. Ann-Charlotte

  August 1, 2008, 12:57:38

  Det finns kanske en anledning att spana på homomaffian? Se här:

  http://politikbloggen.wordpress.com/2008/07/10/anti-fra-monas-homosexuella-lakejer/

 14. OU

  August 1, 2008, 14:12:24

  Jag vill registrera den bittra besvikelse som det medfört att landets två högsta myndigheter, riksdag och regering, nu infört en kombination av speciallagar som innebär att en statlig organisation nu kommer att kunna registrera åsikter, bekantskapskrets, organisationstillhörighet och sexuella beteenden hos vem som helst i Sverige och att detta ska ske med ett system som omfattar avlyssning av i stort sett all kommunikation i landet samt att den sålunda inhämtade informationen helt godtyckligt ska kunna överlämnas till främmande makt – och allt detta utan att de människor som drabbas ska få veta någonting.

  Detta kommer att medföra en radikalisering av politik och attityder som man ännu bara kan ana.

 15. Tomas Mattsson

  August 4, 2008, 07:50:00

  Anna Troberg: “I 17 § specificeras dessutom hur FRA får byta den här typen av personuppgifter med andra länders underrättelseverksamhet.”

  Bloggen Caught in the act,

  http://mikrofoncaught.blogspot.com/2008/08/fra-och-nsa-en-jmfrelse-av-direktrernas.html

  påvisar existensen av den globala massavlyssningskoncern som FRA blir en del av och som legitimeras i 17 § (2007:259) ovan.

  Caught in the act: “Om detta stämmer och underrättelsesamarbete med bland annat USA inletts, kommer i så fall NSA, kanadensiska CSE, brittiska GCH, australiensiska DSD och nyzeelänska GCSB att kunna göra inrikesarbetet för FRA utan att de smutsar ner händerna.”

  fd FRA-chefen Johan Tunberger: “Det FRA spanar på ligger till övervägande del i utlandet, och där har svensk polis och
  svenska domstolar ingen jurisdiktion. Så om den här idén (”brottsmisstanke” min anm.) skulle gå igenom är det bara att packa ihop, säger han till Aktuellt.”

  Ingen jurisdiktion säger Tunberger, nej, men det är fixat i 17 § (2007:259).

  SVT borde sända filmen “Echelon: The most secret spy system”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *