Pages

Categories

Search

 

Pride, Kd och den fjärde statsmakten

by
August 1, 2008
HBTQ, Politik
No Comment

Jag tillbringade gårdagen i Prideparken tillsammans med ett gäng glada pirater. Det var mycket skoj. Jag fick mig en trevlig pratstund med båda Camilla Lindberg och Oscar Swartz. Dessutom såg jag till att ordna fotobevis på att piratkvinnorna inte är förtryckta i Piratpartiet. (Tack till mina nyfunna vänner i BDSM tältet för det!) Bildbevis kommer om några dagar. Kvällen avslutade jag med en trevlig middag och ett par öl med Rick.

I princip alla partier har slagit på stort i Pridepark och delar ut allt från pins, slush, tuggummi och andra sorters gummi. Men självklart är inte Kd där. De blir inbjudna som alla andra, men inte dyker de upp inte. Beror det månne på att de inte vågar skicka dit sina representanter av skräck för att få avfällingar? Kanske är det ett tecken på att de faktiskt har lite skam i kroppen? Kanske beror det på att det skulle vara jobbigt att behöva se ner på så MÅNGA människor samtidigt i realtid? Det är liksom lättare att sitta hemma på kammaren och tycka illa om pervosarna. Det är mycket svårare när man är omringad av tusentals av dem. Det stör liksom den religiösa ivern. Tänk om blicken skulle falla på en snygg bög eller flata och vila där för länge, då kanske den religiösa ivern skulle ersättas av en helt annan iver. Hemska tanke!

Jag brukar inte direkt hoppa av glädje när Thomas Bodström fattar pennan i Expressen, men idag glimtade han till och hans slutkläm är helt rätt: “I slutänden kan inget hindra att homosexuella får samma rättigheter som alla andra.

Och i Aftonbladet konstaterar Brit Stakson och Niclas Strandh att bloggosfären blivit den fjärde statsmakten. Det håller jag med om, men tro inte att det är en slump. Bloggbävningar kommer inte av sig själv. De skapas när en grupp målmedvetna och kreativa människor slår sina kloka huvuden samman och beslutar sig för att det är dags att säga ifrån. De skapas inte av ett gäng betalda och lätt igenkänliga bloggtroll som skickas ut för att skriva tillrättalagda kommentarer på folks bloggar. Därför finns det all anledning för regeringen att oroa sig inför valet. Deras bloggnärvaro är ganska intetsägande. De har inte förstått mediet, men vi är några stycken som gjort det och det är de som är bäst på att skapa bloggbävningar kommer att ha en hel del att säga till om i framtiden. Det är ett faktum som borde få Fredrik att krypa ännu längre in under den sten han gömmer sig under inför nästa val.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Drottningen

  August 1, 2008, 08:57:02

  jobbigt att se ner på många människor samtidigt? nu förstår jag inte, det gör ju jag mest jämt och det är inga problem. de är nog rädda för att få stryk helt enkelt 😉

 2. Rick Falkvinge (pp)

  August 1, 2008, 09:11:47

  “Skapa bloggbävningar”. Väl formulerat. De uppstår inte av sig själva, de är ett resultat av extremt hängivna och välinformerade människor som arbetar tillsammans.

 3. Lennart Nilsson

  August 1, 2008, 09:15:53

  Drottningen,
  skulle inte det falla under benämningen hatbrott?
  Det skulle var supercoolt med ett gäng pingstisar som gick runt och försökte bota folk med handpåläggning och tungomålstalande.

 4. WysiWyg

  August 1, 2008, 10:02:31

  Jag skulle inte ropa hej än vad gäller Bodström. Med tanke på hans inställningar till folks rättigheter så är det väl snarare något negativt att han tycker att homosexuella ska ha lika lite rättigheter som oss andra. 😉

 5. Rikard

  August 1, 2008, 10:28:11

  Bodströms artikel ja. Självklart håller jag med honom i sak, men satte kaffet i halsen och fick en fnissattack när jag läste den här meningen:

  “Men det finns bara en lag som jag har blivit riktigt ordentligt utskälld för. Det var lagen som gjorde det möjligt för homosexuella att få prövas som adoptivföräldrar.”

  Nej, ingen annan lag herr Bodström legat bakom har väl upprört någon? (Nej det var inte han som låg bakom FRA-lagen, jag tänkte på några andra lagar.

 6. birgitta

  August 1, 2008, 15:39:44

  Jag tror inte Kd avstår från att besöka Pride för att dom är rädda för avfällingar. För självklart kan inte en Kd:are vara så omoraliskt korkad. Jag tror snarare att dom helt enkelt avstår för att dom inte begriper sig på fenomenet. Dom förstår sig helt enkelt inte på att det finns människor som har behov av att vidhålla rätten till en egen sexualitet, hur den nu än ser ut.

  Kanske beror det på att Kd inte ens betraktar dessa som människor och därför inte kan förlika sig med såna märkliga varelser som är just öppet sexuella.

  För inom Kd är ju inte sexualiteten något man ska använda sig av i annat syfte än att reproducera. Eller att kvinnan är Guds gåva till mannen för att han nånstans i det mest privata har rätten till ett sexliv, fast det har självklart inte hon annat än i relation till sin make. Hon är inte sexuell överhuvudtaget, men en bra hustru begriper ju att det finns nåt i mannens hormonella system, som gör honom intresserad av sex.

  Jag tror att tankegången är nånting i stil med att “inte kasta pärlor för svin”.

 7. Tomas Mattsson

  August 1, 2008, 18:32:53

  “Och i Aftonbladet konstaterar Brit Stakson och Niclas Strandh att bloggosfären blivit den fjärde statsmakten.”

  Denna nya och, faktiskt, historiska maktspelare, som bloggosfären tycks utvecklas till, manar till eftertanke och jag kan inte låta bli att posta ett klipp ur den förbjudna boken:

  “Detta är mitt medlidande med det förgångna, att jag ser: det är givet ett pris − prisgivet åt nåd, ande och vansinne hos nya släktled som kommer, och som omtyder allt som var till sin egen bro. En stor våldsherre kunde komma, en slug missdådare, som med sin nåd och onåd tvingade och tryckte ner allt förgånget, tills det blev för honom bro och bud och härold och hanegäll.

  Men detta är den andra faran och mitt andra medlidande: den som är av folket, hans minne går tillbaka till farfar, men med farfar upphör tiden! Sålunda skulle allt förgånget också bli prisgivet, ty om pöbeln blir herre drunknar all tid i dess grunda vatten. Därför, mina bröder, behövs det en ny adel: som kan stå all pöbel och allt våldsherravälde emot, och som på nya tavlor kan nyskriva ordet ‘ädel’.”

 8. Lennart Nilsson

  August 1, 2008, 20:07:02

  Om man som Göran Hägglund är uppvuxen på Gaye Bikers on Acid så är det klart man bojkottar detta Schlagerträsk till festival.

  I all hemlighet har KD anordnat sin egen alternativa Pride i en annan del av stan:

 9. deeped

  August 1, 2008, 21:52:07

  Det tillrättalagda kommer aldrig att få något genomslag. Jeremiah Owyang säger så här: The corporate website is an unbelievable collection of hyperbole, artificial branding, and pro-corporate content. As a result, trusted decisions are being made on other locations on the internet. och det är sannerligen faran om alltför okunniga konsulter får bestämma över bloggandet från företag och organisationer. Det är därför det är viktigt att vi faktiskt visar kraften bakom engagemanget – och genomslaget. Då kommer saker börja förändras på många olika ställen. Tack för att du uppmärksammade vår debattartikel förresten. Vi var lite oroade att den liksom skulle försvinna i det vackra vädret :)

 10. Polgara

  August 2, 2008, 06:24:26

  Måste komma hit därför att det inte finns något nytt i din blog på finska =E Hälsningar från Malm… Och Vincent sade, att han väntar också några rättigheter, förstår du??? Katten som inte har… ,D

 11. Tomas Mattsson

  August 2, 2008, 11:29:38

  deeped ovan: “Det tillrättalagda kommer aldrig att få något genomslag.”

  Nej, det tror inte jag heller, rent spel tror jag bloggosfären kommer att dra fördel av och vinna anseende på. Jag ska inte göra detta till en vana, d.v.s. att citera ur den förbjudna boken – dock bara en referens till på temat “rent spel”:

  “Ni skall inte åtrå någonting över förmåga. Det finns usel falskhet hos sådana som vill något över förmåga. Särskilt om de vill stora ting. Ty de väcker då misstro mot stora ting, dessa fina falskmyntare och skådespelare. Tills de omsider blir falska inför sig själva, skelögda, övermålade maskhål, bemantlade med stora ord, skyltdygder, glänsande falska mynt. Ta er väl i akt, högre människor! Intet är för mig i dag mera dyrbart och sällsynt än rent spel. Detta i dag är massans. Men massan vet inte vad som är stort eller smått, vad som är rakt och redligt. Den är kroniskt krokig, den ljuger alltid.”

  Sedan bör man naturligtvis fråga sig varför “massan” förpassats till sömnen, och om det inte finns intressen som älskar en sömnig s.k. allmänhet.

 12. Mackan Andersson

  August 2, 2008, 19:39:31

  Man!

  Det verkar så KUL att gå på Pride. Kan det inte finnas något för oss (kristna), gifta vaniljsnubbar med barn, också? Jag tror att det är största skälet till att vi börjar med politik… Med känt resultat.

  Happy Pride (vilket underligt uttryck), för övrigt.

  Känner dig inte tillräckligt väl för att ha dig med i den här posten men min hjärna är nog flata, eller i alla fall vansinnigt förälskad i din hjärna.

 13. Jesper Värn

  August 3, 2008, 08:18:27

  (Hrm, hrm) *tar på sig de stränga glasögonen och tar fram pekpinnen*

  Nu är jag inte Tristdemokrat, och har aldrig varit, men känner kanske ändå att en liten mängd sans och vett i diskussionen kanske är på sin plats:

  Det KAN ju vara så att just Kd inte är med på Pride för att det inte finns tillräckligt många medlemmar, som kan vara där? Just veckan då Pride-festivalen ligger pågår inom det Kristna sverige, där vi kanske kan räkna med att många av Kådisarna hör hemma, rätt många andra (tämligen stora) evenemang: Konferenser, pastorsmöten och liknande.

  Visst – allt handlar om prioriteringar, men även Kd-folk firar säkert egna festivaler och kollektiva ryggdunkningar ihop med andra av samma åsikt HELLRE än att bli allmänt förlöjligade på “någon annans bakgård”. Är ni med?

  Det handlar nog mer om traditioner, trivsel och vanor (som allt annat här i livet) än om ett medvetet val att bojkotta Pridefestivalen för att “de som är där är perverterade UFOn som inte får plats i himlen”…

  Tror jag.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *