Pages

Categories

Search

 

Investera för framtiden: Ta ledigt den 16 september!

by
August 27, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Idag är det alltså dags för mig, Rick och Christian att traska iväg till riksdagen där Alice Åström (v) bjudit in FRA-lagskritiska själar till ett möte om hur vi bäst kan agera tillsammans för att bli av med den där besten till lag. Det ska bli roligt och jag tycker att det är ett mycket bra initiativ som Alice har tagit. Nyckelordet för att skjuta lagen i sank är nämligen samarbete.

Arbetet mot FRA-lagen har det senaste halvåret präglats av ett aldrig tidigare skådat samförstånd mellan olika parter med massor av olikheter, men med en gemensam, stark och klar vilja att bevara allas personliga integritet. Visst finns det skilda idéer om hur FRA-problemet ska lösas, men det har inte hindrat diverse olika samarbeten som tidigare skulle tett sig ganska så otroliga. Blockgränser har suddats ut, advokatsamfundet, journalistförbundet, hbt-rörelsen, stekare och olika religiösa organisationer har stått på barrikaderna med organisationer som vi kanske är mer vana vid att se på barrikaderna. Jag är ganska så säker på att regeringen inte hade förväntat sig det när de satte igång turbon och tvingade igenom lagen med historiens snabbaste remisshantering.

Jag misstänker dessutom att regeringen lider av svår jobbångest nu när semestern snart är slut och det är dags att börja jobba igen. Vem skulle inte ha det i deras läge? När riksdagen öppnar igen den 16 september kommer de nämligen att mötas av samma FRA-motståndare som vinkade av dem när de försvann iväg till sommar, sol och språkresor. Regeringen har kanske haft semester, men över FRA-kritikerna har flitens lampa lyst dag som natt.

Den 16 september arrangeras det flera olika demonstrationer/folksamlingar mot FRA runt om i landet:

Piratpartiet uppmanar till allmän folksamling för att möta politikerna inte mindre än tre gånger. Först vid Mynttorget 10:30, sedan vid Storkyrkans port 11:30 och slutligen ser vi till att finnas kvar när de kommer ut från Storkyrkan någon gång vid 13:00. Alla är varmt välkomna att vara med oavsett parti- eller organisationstillhörighet.

När vi är färdiga med att välkomna politikerna tillbaka till jobbet kommer vi att ansluta oss till Svart Måndags demonstration på Sergels Torg. De samlas klockan 10:00 på Norrmalmstorg och promenerar sedan till Sergels Torg klockan 11:00. Där kommer sedan demonstrationen att hålla på till ca klockan 15:00.

Kort sagt: Förbered er på en riktig heldag!

Det annordnas dessutom en demonstration i Malmö som börjar klockan 17:30 vid Möllevångstorget. Även i Göteborg kommer man att kunna gå man ur huse och demonstrera mot FRA-lagen.

För de Göteborgare som vill komma och demonstrera i Stockholm finns det möjlighet att ta bussen upp till fjollträsk. (Till och med denna lilla bussresa är resultatet av ett trevligt tvärpolitiskt samarbete mellan UP, PP, LUF, V, GU, Kp.)

Jag hoppas och tror att det dessutom kommer att hållas fler demonstrationer runt om i landet för alla de som inte bor nära någon av ovan nämnda städer. Händer det något i din stad? Om inte, ta saken i egna händer. Med tanke på att de allra flesta svenskar är emot FRA-lagen kommer du knappast att få svårt att dra med dig andra om du slår på trumman för en lokal demonstration. Skippa det gamla blocktänkandet, strunta i om er uppfattning om skatten skiljer sig en procentenhet eller två, vem som ber till vem eller vem som hoppar i säng med vem, vi drabbas alla lika hårt av FRA-lagen oavsett allt det där. Samarbetar vi kommer FRA:s kablar aldrig att kopplas in.

Ta ledigt från jobbet den 16 september och gå ut och visa regeringen att du inte tar skit. Det är den bästa framtidsinvestering du någonsin kommer att göra. Och framför allt: Spread the word!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  August 27, 2008, 19:07:55

  Ett bra argument mot FRA-lagen som jag råkade läsa i lokaltidningen är att om man begränsar spaningen till utlänningar så har man från statligt håll gjort ett ställningstagande som säger att utlänningar är kriminella. Vi har tillräckligt med problem med rasism utan att den är statligt sanktionerad.

 2. Peter Ingestad

  August 28, 2008, 09:27:30

  Jag är heterosexuell!

 3. Anders Troberg

  August 28, 2008, 11:51:18

  Kul för dig, vad har det med saken att göra?

 4. Daniel Rhodin

  August 29, 2008, 07:42:41

  Peter Ingestad hoppar från blogg till blogg och postar samma skit överallt. Han är en bloggvärldens paria.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *