Pages

Categories

Search

 

Förlåt, Marcus. Jag visste ju inte att SMP har avancerad anti-FRA-utrustning…

by
September 1, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag har under hela sommaren förundrats över den totala naivitet som Marcus på Smålandsposten visat upp i FRA-debatten. Marcus ser ju ut som en trevlig prick på bild, ändå har han försvarat FRA-lagen med näbbar och klor genom att ständigt racka ned på FRA-motståndarna på ett ofta mycket arrogant, oinformerat och otrevligt sätt.

Jag fick själv en omgång av Marcus som kallade mig “tragisk” och konstaterade att “uppblåst besöksstatisktik och inget betalt kan göra vilken skribent som helst lite nere.” Det var ju lite klumpigt av honom eftersom jag aldrig pratar besöksstatistik offentligt och dessutom försörjer mig alldeles utmärkt på min förmåga att skriva. Jag gav honom svar på tal och efter det har han i alla fall hållit sig på mattan med mig. Istället har han med iver fortsatt att idiotförklara andra som är allt annat än idioter.

Nåväl, jag är kanske trots allt skyldig Marcus en ursäkt. Jag har hela sommaren trott att han bara var dumdryg och arrogant, men nu har jag fått veta att hans idoga kamp för FRA-lagen bottnar i något helt annat. Den bottnar i att Marcus inte har något att frukta. Nu har det nämligen visat sig att Smålandsposten är otroligt väl rustad för att hantera FRA-lagen och andra otrevligheter.

Redan i början av sommaren köpte man nämligen in inte mindre än TVÅ billiga mobiler med anonyma kontantkort som man nu använder som tipstelefoner. Dess mobiler är enligt Marcus chef, Magnus Karlsson, utmärkta försvar mot FRA:s nyfikenhet: “Ja, solklart. Vi kan inte med våra åtgärder komma åt att de kan läsa all e-post som kommer till oss. Men vi kan i alla fall skicka på folk en anonym telefon.”

Ja, det är ju inte för inte man brukar säga att smålänningar är driftiga. En sådan framåtanda och omsorg om sina anonyma tipsare har jag väl sällan skådat. I ljuset av detta är det är ju inte underligt att Marcus har kunnat vara så säker på att FRA aldrig kommer att drabba honom. HAN har ju hela tiden vetat att just HAN kommer att gå säker. Så, hatten av för Marcus. Du hade ju helt rätt hela tiden. Vi ÄR idioter allihop.

Möjligen skulle jag vilja att Marcus visade lite mer medkänsla om oss vanliga dödliga som inte har denna avancerade anti-FRA-utrustning till hands…

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): Anna Troberg | Intensifier | Sjölander | scaber_nestor | Svensk Myndighetskontroll | www.webhackande.se | Hultins tankegång | Conjoiner | scaber_nestor igen | Rick Falkvinge (pp) | Enligt Min Humla | Dagens filosofiska tanke | Jens O. | Svensk Myndighetskontroll igen | med pinner | Hax | Björn Wadström – ettan | Defective Mind | Intensifier igen | Rick Falkvinge (pp) igen | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist tänker och tycker | Bloggtidningen igen | Mias Landliv | Conjoiner igen | Doktor Spinn | Lars-Ericks blogg | Björn Wadström – ettan igen | Cykelmygg.se | Varken Henrik Elmér eller mindre | Kommunisternas blogg | Copyriot | VendettanBettan | Rick Falkvinge (pp) #3 | Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! | Jens O. igen | ProjektPåRiktigt | www.webhackande.se igen | Mark Klamberg | f.d. Patrik i Politiken) | Anna Troberg igen | pensionismer | Use the finger | Opassande | Davids åsikter | Uppsala-Hansen | UD/RK Samhällsdebatt | Zac’s åsikter på ett fat. | Farmorgun i Norrtälje | Johan Ingerö | Anna Troberg #3 | Rick Falkvinge (pp) #4 | Maria Ferm | Hax igen | Hax #3 | Staffan Danielsson | Christian Engström (pp) | Kulturbloggen | Lennart Holmlund | Jens O. #3 | Fredskoalitionen Göteborg | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Stockholm enligt Ankersjö | A gay globetrotters views | Alliansfritt Sverige | scaber_nestor #3 | Amina Huseins Blogg – Skyddad ID – Jagad | Opassande igen | Jens O. #4 | Anna Troberg #4 | ebbe cederblad | Enligt Min Humla igen | LordParzifal’s Woodland Journal | Bloggen Bent | Opassande #3 | Johanna Wiström | Sennbrink Konsult | Rick Falkvinge (pp) #5 | UD/RK Samhällsdebatt igen | Inte så PK (Serier mot FRA) | projo’s blog | Drottningsylt | Björn Wadström – ettan #3 | Expressenbloggen | UD/RK Samhällsdebatt #3 | Mårtensson | Törnqvist tänker och tycker igen | Björn Wadström – ettan #4 | bara rara underbara sara | Mina Moderata Karameller | Onlinegamer – Team Fortress 2 på svenska | Motvallsbloggen | Mina Moderata Karameller igen | Bloggen Bent igen | projo’s blog igen | Göran Ericsson | Mark Klamberg igen | Björn Wadström – ettan #5 | Bloggtidningen #3 | Mina Moderata Karameller #3 | Lakes lakonismer | Inte så PK (Serier mot FRA) igen | Magnus blogg | lindaigglund | Christian Valtersson | Kreafonbloggen | Rick Falkvinge (pp) #6 | 99, our 68 | Alex Lindskog (mp) | Lars-Ericks blogg igen | Elisabeths blogg | Ledarredaktionens blogg | The Life of Avlo | Farmorgun i Norrtälje igen | Kurvigheter | Värmdöbloggen | LO Reinfeldt´s blog | Mikael Persson

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. West

  September 1, 2008, 12:10:15

  Ehm… vad skulle mobiler med anonyma kontantkort göra för skillnad? De använder väl samma mobilnät som alla andra telefoner. Samma mobilnät som FRA kommer att avlyssna.

  Lysande tänkt, SMP 😀

 2. cnab

  September 1, 2008, 12:19:59

  McCarthyismen i USA på 50-talet var en riktigt läskig period. Politiska motståndare (definierade framför allt av senatorn Joseph McCarty, hans juridiske medhjälpare Richard Nixon och FBI’s J Edgar Hoover som “kommunister”) jagades och fick stå till svars offentligt inför politiska utskott som agerade nästan som TV-sända domstolar. De för etablissemanget politiskt obekväma medborgarna ringades in med sociogram, d.v.s. genom kartläggning av deras nätverk. Vem hade kontakt med vem? Aha, guilt by association! Så föddes det begreppet, högaktuellt i dagens FRA-debatt.

  Så här är det med “Guilt by Association” i fallet Marcus Svensson på FRA-rädda Smålandsposten: Hans far heter Ingvar Svensson, riksdagsledamot för kd och en av de allra otäckaste, mest inskränkta FRA-kramarna som hörts i debatten så här långt. Precis samma föraktfulla von oven-attityd som sonen Marcus i Smålandsposten. Guilt by associaton, således. Ingvar Svensson bloggar på:
  http://svenssonbloggen.blogspot.com. Läs och förundras!

 3. Anders Troberg

  September 1, 2008, 14:07:21

  Ehm, om de ska funka som tipstelefoner så måste ju telefonnumren publiceras. Om numret är känt så är det avlyssningsbart.

  Styrkan i anonyma kontantkort (något som förresten lagstiftarna också vill avskaffa) är att ingen vet vilket nummer man har, och därmed inte vad man ska avlyssna. Är numret känt så är de lika osäkra som vilket annat nummer som helst.

  De bryr sig inte om integriteten, de försöker dessutom invagga sina tipsare i en falsk säkerhet. Begåvat…

 4. Markus "LAKE" Berglund

  September 1, 2008, 17:58:45

  Tanken med mobilerna är att tidningen ska kunna skicka dem til folk som vill tipsa tidningen om något. Alltså troligen rör det sig om större grejor där tidningen kan tänkas behöva komma i kontakt med samma person flera gånger. Den personen är då mer anonym eftersom hen slipper använda sin egen telefon.

  Men eftersom allt som sägs på telefonerna ändå kan avlyssnas så är det hela synnerligen menlöst. En tidning publicerar nämligen ingenting utan at ha tagit reda på vem källan är. Även om tidningen i sig sedan inte sprider den informationen vidare.

 5. Dennis Nilsson

  September 1, 2008, 19:25:07

  Lite information om mobiler och kryptering;

  Det finns numera inte så dyr mjukvara för en hel del mobiltelefoner som kan kryptera samtal i realtid, ovanpå den ordinarie GSM-krypteringen. Mottagaren måste ha samma mjukvara i sin mobil för att kunna förstå telefonsamtalet.

  Ifall tidningens mobiler utrustats med denna mjukvara så kan samtalen troligtvis inte nå diverse spionorganisationers öron.

  Sedan om det finns bakdörrar till denna mjukvara är något som man som användare får bedöma själv.

  En programmerare i Tyskland, som hade tagit fram motsvarande mjukvara, för något år sedan, hittades hängd i en park. Enligt polisutredningen hade han begått självmord.
  Underground talades det om att hans krypterings-mjukvara för mobiltelefoner inte gick att knäcka, och han gick inte att köpa, så därför gjorde man sig av med honom.

  Detta låter som en dålig spionroman…

 6. Anders Troberg

  September 2, 2008, 05:38:21

  “Tanken med mobilerna är att tidningen ska kunna skicka dem til folk som vill tipsa tidningen om något.”

  Vilket innebär att personen först måste ha kontaktat tidningen, talat om sitt tips så att tidningen vet att det är intressant och sedan besökt tidningen för att hämta telefonen. Sedan kan FRA avlyssna tidningen (som har ett känt nummer) för att få numret på telefonen, och sedan har de tillgång till allt.

  “En tidning publicerar nämligen ingenting utan at ha tagit reda på vem källan är. Även om tidningen i sig sedan inte sprider den informationen vidare.”

  Speciellt som det ligger andra lagförslag i röret, där man vill ha rätt att hacka datorer och lägga in spyware utan deras vetskap…

 7. JOCA

  September 2, 2008, 06:06:59

  1. Varje gång en mobiltelefon används, så uppdateras en databas hos operatören med en CDR – Call Detail Record.
  2. En Call Detail Record har, förutom “telefonnumret” även en unik identifierare, kallat IMSI – International Mobile Subscriber Identity.
  3. Annan information som finns i CDR kan vara vilken mobil växel som abonnenten ringer genom, samt vilken basstation som använts för att koppla samtalet, tidpunkt som samtalet gjordes eller SMSet skickades.
  3. Med hjälp av den informationen kan man följa ett och samma kontantkort var de än är.
  4. Kombinera detta med vilka personer som rings upp, vad som sägs, när det sägs, osv. så får man en rätt bra koll på vem det är som ringer.

  Vill man att det ska lyckas, det där, så får man väl förse tipsaren med 100 kontantkort och bara använda varje kort en gång. Dessutom kan man förse tipsaren med en kodbok, alternativt använda omskrivningar, för att ytterligare försena avlyssningsanalysen.

 8. cnab

  September 2, 2008, 07:36:31

  Det blev en diskussion om hur smart eller hur osmart rent tekniskt det är med Smålandspostens “anonyma” mobiltelefoner. Fastna inte i teknikaliteterna – hjälp Smålandsposten (och alla andra media) i stället att ha öppna kommunikationer utan statliga massavlyssningsmöjligheter av icke brottsmisstänkta. Riv upp FRA-lagen, gör om – gör rätt!!!

 9. Anders Troberg

  September 2, 2008, 08:13:30

  Jag hoppas att genom att visa hur oinsatta FRA-vänliga Smålandsposten är visa hur lite värda deras åsikter om lagen.

  “Riv upp FRA-lagen, gör om – gör rätt!!!”

  Finns inget att göra om. Det som ska göras är:

  * Riv upp FRA-lagen.
  * Stäng FRA.
  * Ställ de ansvariga för lagen inför rätta för brott mot svensk grundlag.

 10. Slim Shady

  September 2, 2008, 08:17:35

  Joca: Vad jag vet så måste man också skaffa hundra olika mobiltelefoner också i sådana fall, även om man byter kontantkort, så kan man se vilka tidigare abbonemang som använts i samma telefon.

 11. En smålänning

  September 2, 2008, 09:07:59

  Jag fick ett samtal en kväll.
  – Hej, jag ringer från Smålandsposten. Det är ju så att din prenumeration snart går ut och vi kan se till att du inte får några avbrott …
  – Nja, nu är det så att jag inte är direkt nöjd med Smålandsposten.
  – Vad är det då du är missnöjd med?
  – Jag är emot FRA-lagen, och jag mår ibland nästan illa av att behöva läsa deras enfaldiga ensidiga propaganda.
  – Säger du det? Själv är jag lika upprörd, jag funderar t.o.m. på att åka till Stockholm och demonstrera.

  Så fick vi en pratstund. Det visade sig iofs att den här personen inte var från Smålandsposten utan anställd av ett telemarketingbolag.

  Men det var första gången jag blev rörande överens med en telefonsäljare om att det bästa var att inte anta deras erbjudande.

 12. JOCA

  September 2, 2008, 09:32:10

  Hear, hear, Anders!!!

 13. Hans J

  September 2, 2008, 11:59:46

  Narkotikalangarna i Los Angeles kan det här!

  Man kan i vissa stadsdelar hitta en och annan fullt fungerande mobiltelefon med kontantkort isatt – i PAPPERSKORGAR och SOPTUNNOR…

  Dessa “affärsmän” vet att ett kontantkort bara kan användas för något enstaka eller ett fåtal samtal. Detsamma gäller en mobiltelefon. Det är så klart en svårighet att även andra sidan – mottagaren av samtal – måste vara lika noggrann med regelbundet byte av telefon + kontantkort. Sedan ska informationen på något sätt överföras till de som kan tänkas “behöva” ringa upp.

  Detta är helt enkelt ett litet logistiskt problem och problem är ju till för att lösas. Det medför också en smärre kostnad i verksamheten för vilken ett mindre påslag görs i den produkt som affärsverksamheten saluför.

  “Motståndarsidan” försöker genom röstanalys ändå hinna med. Man vet att man bara har en 3-4 samtal på sig att identifiera en misstänkt. Man lagrar så klart samtal som rings från ett visst område. Sociogram är också använda redskap här.

  FRA kan säkert lära sig en del om man gör ett “mysigt studiebesök” på USA:s soliga västkust. Den andra komponenten: att man har en väldig massa MISSTÄNKTA är ju redan uppfylld.

 14. cnab

  September 2, 2008, 13:32:50

  Det verkar bli lite off-topic men jag envisas med att hålla mig till kärnan i stället för till mobiltelefonteknik – att se till att FRA-lagsbeslutet från den 18 juni aldrig träder i kraft. Inga kablar får kopplas in, då har vi massavlyssningen igång rent definititionsmässigt. FRA’s lokaler på Lovön kan bli vandrarhem med världens finaste internet-café.

  Jag nämnde i ett annat inlägg ovan om begreppet “Guilt by Association”, som myntades under McCarthyutfrågningarna i USA på 50-talet. Exakt detta blir resultatet när FRA åsiktsregistrerar med sociagram – alla blir skummisar i någon form för etablissemanget. För mig är helt uppenbart att FRA ärvde IB’s spioneri på den egna befolkningen när Jan Guillou och Peter Bratt i FIB/Kulturfront avslöjade deras skumraskaffärer på 60-talet.

  För länge sedan var det en poliskommisarie som delade in befolkningen i två kategorier: Häktade och ännu inte häktade. Tycker mig känna igen det tänket hos FRA-förespråkarna.

 15. JOCA

  September 2, 2008, 13:34:21

  Slim Shady: korrekt! IMEI – numret syns naturligtvis också i databaserna.

 16. Mattias

  September 2, 2008, 16:23:49

  Man skulle ju kunna tänka sig att SMP lämnar ut ena telefonen och behåller den andra själv, och sen använder man bara telefonerna för att ringa till varann och inte till några andra nummer. Och givetvis byter man simkort mellan “uppdragen”. Då finns inget fast nummer att korrelera till.

  Sen kan man ju också tänka sig att tredje part (FRA eller nån) tittar i sin kontaktdatabas och upptäcker att det finns två anonyma nummer som sticker ut från mängden genom att de enbart kontaktar varann. Om man sen kan få ut innehållet i kommunikationen eller vilka basstationer som används kan man nog ganska snart luska ut resten av detaljerna.

 17. ST

  September 2, 2008, 19:48:21

  Frågan är väl om hur länge dessa förbetalda får vara “anonyma”, med tanke på att ett flertal länder redan infört registrering av förbetalda kort, även i EU.

  Telefonen går ju att spåra men det är ju den potentiella terroristen som använder telefonen som är intressant, därav registreringen.

 18. Henrik Sundström

  September 7, 2008, 18:13:54

  Hahahahaha!!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *