Pages

Categories

Search

 

FRA-lagen vs. morallagen

by
September 1, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Idag tänker jag upprepa mig lite, men håll ut för det finns goda skäl för det. Allteftersom FRA-debatten rasat vidare, så är det några saker som har fallit i glömska eller åtminstone inte har uppmärksammats ordentligt. Det har till viss del att göra med att debatten till ganska stor del snöat in sig på de tekniska aspekterna av den massavlyssning FRA vill ägna sig åt. Det är naturligtvis mycket viktigt att diskutera de tekniska aspekterna, speciellt med tanke på att FRA och regeringen gör sitt bästa för att kollra bort vanligt folk med hjälp av dem.

Nu har vi som tur är gott om kunnigt folk som snabbt rycker ut och slår dem på fingrarna när de gör det, men det är lätt att glömma bort att FRA-lagen oberoende av de tekniska aspekterna i grunden är moralisk fel. Massavlyssning av helt vanliga medborgare är nämligen ingenting som staten ska ägna sig åt i en modern demokrati. Makten ska vara transparent, medborgarna ska inte vara det.

FRA-anhängarna hävdar med emfas att FRA-lagen inte innebär massavlyssning eftersom FRA:s smyglyssnare inte alls kommer att snoka i all kabelburen information som folk skickar. Nej, vem har sagt det? Men FRA kommer att ha tillgång till allt om de så önskar eftersom allt kommer att filtreras och det är i det filtret den första kränkningen sker. Kränkningen blir sedan inte mindre av att man aldrig kommer att kunna få veta om man avlyssnats eller ej och därmed inte heller har rätt att få upprättelse.

Detta är naturligtvis illa nog, men sedan måste man lägga den mänskliga naturen till detta. Det kan man göra i lagens båda ändar. Dels har vi den mänskliga naturen på FRA. Människor har alltid egna intressen och agendor, de kan dessutom utsättas för olika former av påtryckningar. Det betyder att den information som FRA får fram aldrig kan anses vila i trygga händer. Det ligger i tingens natur att information kommer att läcka.

Man får inte heller glömma att ta den mänskliga naturen i beaktande på den andra sidan om lagen, det vill säga på medborgarsidan. Även om all information inte kommer att hamna framför en fysisk person på FRA, så vet vi att all information måste passera genom deras filter och vetskapen om att den mycket väl kan vandra vidare till en fysisk person på FRA skadar i praktiken lika mycket som om all information faktiskt gjorde det. Det är mycket viktigt att man aldrig någonsin underskattar självcensurens makt över människor. Det är ohyggligt obehagligt att veta att någon utomstående kanske läser ens mejl eller lyssnar på ens samtal. Lagar som FRA-lagen får alltid långt mycket större konsekvenser än vad själva lagtexten medger.

Detta bemöter naturligtvis FRA-anhängare med att säga att man inte är intresserade av enskilda personer eller att man inte ens är intresserad av innehållet i den information som skickas i kablarna. Om man inte är intresserad av enskila personer, så kan man ju fråga sig varför FRA utrustats med den alldeles egen formen av PUL som jag skrev om för ett tag sedan? Och varför tillåter denna alldeles egna PUL att FRA samlar information om till exempel folks sexuella läggning? Det är väl högst personlig information och FRA skulle aldrig ha denna specialversion av PUL om man inte ansåg sig ha ett behov av den. Kort sagt, FRA:s egna PUL bevisar att man de facto visst spanar på enskilda personer annars skulle man inte behöva den.

Även i den mån som FRA faktiskt lyfter blicken från individen och spanar på sambandet mellan individer genom att skapa sociogram, så är det ta mig fan fortfarande inte okej. (För er som inte vet vad ett sociogram är, så är det en kartläggning av kontakter mellan människor som i spaningssammanhang fungerar ungefär enligt principen guilty by association.) Även om FRA inte väljer att gå in och rota i innehållet i min kontakt med person A eller B, så har de inte med att göra vem jag kontaktar när och hur och inte gör en eventuell utländsk kontakt mig per automatik till en terroristmisstänkt. Jag har faktiskt rätt att kontakta vem jag vill utan att FRA ska lägga sig i det. Dessutom har jag inte makt att styra över vilka som kontaktar mig, men för någon som är sysselsatt med att knyppla ihop ett sociogram sveps jag med av bara farten om jag råkar bli kontaktad av “fel” människa. Man kan få ut mycket högst personlig information genom sociogram och att ha en myndighet som jobbar under devisen “guilty by association” flåsandes i nacken känns inte speciellt betryggande.

Så innan ni låter er kollras bort av FRA-anhängarnas röriga och ofta motstridiga uppgifter om FRA-lagens tekniska realiteter, så är det värt att begrunda några korta moraliska frågor.

1. Är det moraliskt rätt att staten ska ha möjlighet att ta del av din privata kommunikation?
2. Är det moraliskt rätt att staten ska kunna kartlägga dina sociala kontakter?
3. Är det moraliskt rätt att staten med hjälp av FRA:s egen lilla PUL ska kunna registrera din politiska tillhörighet eller vem du hoppar i säng med?
4. Är det moraliskt rätt att staten ska kunna använda personlig information om dig för att köpslå med främmande makt?
5. Är det moraliskt rätt att om något av ovanstående skulle drabba dig, så kommer du aldrig att få veta det och därmed aldrig få någon upprättelse?

Svarar du nej eller är det minsta tveksam på någon av de här frågorna behöver du inte ens ge dig in i den tekniska djungeln kring FRA-lagen. Då har du nämligen redan insett att hur den tekniska verkligheten än ser ut (och tro mig, den är betydligt värre än vad anhängarna vill göra gällande) så är och förblir FRA-lagen en kränkning av din personliga integritet.

Bloggat om FRA nyligen (data från knuff.se): www.webhackande.se | Dagens filosofiska tanke | Jens O. | Enligt Min Humla | Rick Falkvinge (pp) | Svensk Myndighetskontroll | Hax | Björn Wadström – ettan | Defective Mind | Intensifier | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist tänker och tycker | Rick Falkvinge (pp) igen | Bloggtidningen igen | Doktor Spinn | Lars-Ericks blogg | Björn Wadström – ettan igen | Cykelmygg.se | Kommunisternas blogg | Copyriot | VendettanBettan | Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner! | Jens O. igen | ProjektPåRiktigt | Mark Klamberg | f.d. Patrik i Politiken) | Use the finger | Davids åsikter | UD/RK Samhällsdebatt | Rick Falkvinge (pp) #3 | Zac’s åsikter på ett fat. | Farmorgun i Norrtälje | Johan Ingerö | Maria Ferm | www.webhackande.se igen | Hax igen | Hax #3 | Staffan Danielsson | Anna Troberg | Opassande | Kulturbloggen | Lennart Holmlund | Anna Troberg igen | Rick Falkvinge (pp) #4 | Jens O. #3 | Fredskoalitionen Göteborg | Christian Engström (pp) | Malmö MUF – Ordförande har ordet | Stockholm enligt Ankersjö | A gay globetrotters views

| Alliansfritt Sverige | scaber_nestor | Amina Huseins Blogg – Skyddad ID – Jagad | Jens O. #4 | ebbe cederblad | Opassande igen | Anna Troberg #3 | LordParzifal’s Woodland Journal | Enligt Min Humla igen | Bloggen Bent | Johanna Wiström | Sennbrink Konsult | UD/RK Samhällsdebatt igen | Opassande #3 | Inte så PK (Serier mot FRA) | Björn Wadström – ettan #3 | Rick Falkvinge (pp) #5 | projo’s blog | Drottningsylt | Expressenbloggen | UD/RK Samhällsdebatt #3 | Mårtensson | Törnqvist tänker och tycker igen | Björn Wadström – ettan #4 | bara rara underbara sara | Mina Moderata Karameller | Onlinegamer – Team Fortress 2 på svenska | Motvallsbloggen | Mina Moderata Karameller igen | Bloggen Bent igen | Göran Ericsson | Mark Klamberg igen | Björn Wadström – ettan #5 | Bloggtidningen #3 | Mina Moderata Karameller #3 | projo’s blog igen | Lakes lakonismer | Inte så PK (Serier mot FRA) igen | Magnus blogg | lindaigglund | Christian Valtersson | Kreafonbloggen | 99, our 68 | Alex Lindskog (mp) | Lars-Ericks blogg igen | Elisabeths blogg | Ledarredaktionens blogg | The Life of Avlo | Farmorgun i Norrtälje igen | Kurvigheter | Värmdöbloggen | LO Reinfeldt´s blog | Mikael Persson | Rick Falkvinge (pp) #6 | You’re no different to me | scaber_nestor igen | Bloggen Bent #3 | Janne Pettersson | Det Progressiva USA | Maria Ferm igen | Christian Engström (pp) igen | Jens O. #5 | Brunettens blogg | Peace, Love and Capitalism | regine – Devote.se | a lad insane | Hax #4 | Hax #5 | Rick Falkvinge (pp) #7 | Bahlool | Rick Falkvinge (pp) #8.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. jeffer

  September 1, 2008, 08:45:10

  Bra punkter och klarlägganden!

  Dessutom är ju FRA bara en del av flera samverkande åtgärder som presenteras var för sig för att ge ske av oberoende. Allmän datalagring, inrättade av specialdomstolar och andra onaturliga rättsinstrument för att stoppa fildelning, för att bara nämna några.

  Sedan har vi dessutom den alltid närvarande ändamålsglidningen…

  Upphovsrättsregimens feodalherrar kommer att garantera att det blir ändamålsglidning. De kan inte ens drömma om att stoppa fildelningen utan precis så extrema åtgärder som diskuteras i ACTA: beslagtagande och genomsökning av elektronik, som sedan blir allmän kroppsvisitering, slumpvisa razzior i hem osv. Obs att upphovsrättslobbyn alltid lyckats genomdriva sina intressen i skärpande riktining oavsett om de varit konflikt med medborgarintresset eller inte.

 2. Anders Troberg

  September 1, 2008, 09:11:11

  De hävdar att det inte är massavlyssning, men så länge som filtreringsbegreppen inte är offentliga och de som avlyssnas inte informeras i förväg så är det för alla praktiska ändamål en total avlyssning, eftersom man aldrig kan veta om man kan tala öppet.

  Anhängarna kan vända och vrida på orden hur de vill, men ovanstående kommer de inte från.

 3. lars-erick

  September 1, 2008, 10:37:55

  Hej. Bra frågor. De bör vi ställa direkt till riksdagsmännen som röstat ja till lagen.
  Och fråga i insändare i pressen.
  Alla läser varken din eller min blogg, tyvärr.

  Sedan kan vi, vi vet ju nu tillräckligt, bemöta FRA-kramarnas tekniska bludder… Men låt dem inte komma undan dessa frågor.

 4. Daniel Wijk

  September 1, 2008, 16:30:11

  Jättebra skrivet!

  Jag vill höra dina fem frågor ställas i riksdagen.

 5. Svenne

  September 1, 2008, 18:37:16

  Bra skrivet och välkommen till mitt sociogram !Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *