Pages

Categories

Search

 

Några tankar om fildelning från en fd sur tant till En Liten tant

by
September 8, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Idag är det måndag och jag inleder veckan med att skriva ett inlägg till bloggaren En liten tant, men ni andra får naturligtvis också läsa det om ni vill.

Hej, En liten tant!

Jag är precis som du författare och den 29 januari i år skrev jag ett inlägg på min blogg som jag valde att kalla “Idag begraver jag upphovsrätten“. Inlägget var dels en dålig pastisch på begravningstalet i “Julius Caesar” och dels en rak höger åt fildelare och piratpartister.

Jag var varken speciellt trevlig eller påläst i mitt inlägg, men som många andra som får sina inkomster från royaltysystemet var jag uppriktigt oroad för hur jag ska kunna försörja mig i framtiden. Det är ju faktiskt en relevant fråga för alla, men vill ju kunna betala hyran.

Jag fick diverse olika kommentarer på det inlägget, men faktiskt ingen otrevlig. Folk höll inte med mig, men tonen var trevlig. Sedan fick jag en kommentar som kom att ändra allt för mig. En av mina läsare, Sned, blev besviken på mig för att jag tog på mig en offerroll och grät ut i min blogg. Han tyckte inte att han kände igen mig och när jag tänkte efter kände jag inte igen mig själv heller.

Sned hade ju helt rätt. Det ligger inte för mig att lägga mig på rygg och tycka synd om mig själv. Därför bestämde jag mig för att ta reda på så mycket jag kunde om fildelning, upphovsrätt och nya affärsmodeller. Jag utlyste därför en liten tävling. Om piraterna lyckades övertyga mig om att jag hade fel skulle jag skriva en novell till dem som de fick göra vad de ville med.

Jag ställde fyra frågor som jag gärna ville ha svar på:

1. Hur ska kreatörer få betalt?
2. Vad händer om mitt arbete utnyttjas för ändamål som jag inte stödjer?
3. Finns det inte risk för kulturell utarmning?
4. Är inte upphovsrätt och fildelning två olika frågor?

Men jag lät det inte sluta där. Faktum är att jag tog helt ledigt från mitt vanliga jobb för att under ett par veckors tid verkligen gräva på djupet i de här frågorna. Jag pratade inte bara med pirater. Jag pratade med folk som verkligen inte är pirater också, inom både musik och bokbranschen. Jag tillbringade också en hel del tid med teknisk expertis som kunde ge mig ordentliga fakta om vad det skulle innebära rent tekniskt att försöka stoppa fildelningen. Tyvärr är det ju så att många högljudda röster i den här frågan har noll koll på den tekniska verkligheten.

Jag kan ärligt säga att jag gjorde allt som stod i min makt för att hitta så mycket information som möjligt och prata med så många som möjligt från både pirat och antipirathåll. Jag kan så här i efterhand också ärligt erkänna att jag gjorde allt det här för att få mer kött på benen och kunna knäppa piraterna riktigt ordentligt på näsan. Precis som de flesta andra ogillar jag nämligen att ha fel.

Men ju mer kunskap jag fick, desto mer var jag tvungen att tänka om. Piraterna var inga finniga och snåla 14-åringar, de var dubbelt så gamla, enormt kulturintresserade och verkade både efter vad jag själv såg och efter vad forskning visat spendera mer pengar på köpekultur än folk som inte fildelar.

Bolagen som jag trott var good guys som kämpade på kreatörernas sida visade sig använda falsk propaganda och maffiametoder för att krama pengar ur folk och stoppa dem i egen ficka, istället för att spendera sina pengar på att utveckla sina affärsmodeller efter den nya tekniken och på så sätt se om kreatörernas intressen. De mutar poliser med politikernas goda minne och hoppas få större tillgång till din och min privata internettrafik än vad polisväsendet har.

Dessutom var den tekniska expertisen rörande enig om att det är helt omöjligt att stoppa fildelning utan att göra så gigantiska intrång i folks privatliv att det får FRA-lagen att verka som en lätt sommarbris. Dessutom skulle denna makt läggas i händerna på privata bolag med vinstintressen vilket knappast kan kännas speciellt betryggande för någon.

Man kan lugnt säga att den information jag fick fram inte var den information jag ville ha. Jag ville ju knäppa piraterna på näsan och säga “Ha, ha, jag SA ju att ni var snåla och jävliga!” Istället fick jag konstatera att de hade helt rätt och att jag haft helt fel.

Först var det en ganska chockerande upplevelse. Jag höll den för mig själv i några dagar medan jag funderade på vad jag skulle göra med min nya insikt. Betydde det att jag aldrig skulle kunna försörja mig som kreatör i framtiden? Men så kom jag att tänka på Sned igen. Han hade ju påmint mig om att jag inte är en person som passar så bra i offerrollen, så det var bara att börja leta efter en lösning på problemet.

Så istället för att än en gång falla ned i offerträsket beslöt jag mig för att se hur fildelning och internet kunde bidra till min försörjning. Jag behövde inte googla länge för att hitta flera bra exempel på hur folk tex använt sig av fildelning för att promota sig själva och sina verk. På någon dag hade jag hittat massor av nya sätt att tjäna pengar.

En dag senare hade jag bestämt mig för att piraterna inte alls skulle få sin novell, de skulle få något mycket bättre. De har fortfarande inte fått det för att FRA tagit upp all min tid de senaste månaderna (FÖRLÅT!), men det ligger och väntar på dem. De kommer att få ett nytt sätt att skapa litteratur och de kommer att få sitt alldeles egna litteraturprojekt: Not-So-Jolly Roger. Projektet har inte lämnat torrdockan än, men trots det har jag redan lyckats tjäna pengar på det, så jag vet att piratmodellen fungerar om man bara vågar släppa det gamla och anamma det nya.

Det visste jag inte den 4 februari när jag bordade piratskutan och satte segel mot framtiden, men ibland måste man våga ta klivet i alla fall. Annars blir man en av dem som står kvar och spelar shuffleboard medan skutan sjunker. Båten slutar ju inte att sjunka bara för att man ignorerar faktum. Man måste inte tycka om förändringar och nya företeelser, men när verkligheten springer ifatt en måste man leva med dem. Och som kreatör vill jag inte skicka busar för att kräva pengar av mina läsare. Jag vet att jag inte behöver oroa mig för att förlora pengar på fildelning, så varför skulle jag vilja bita den hand som föder mig?

En sak jag alltid har beundrat med kreatörer av olika slag är att de vågar ta just sådana kliv. Om de inte gjorde det, så skulle de aldrig ens givit sig in på kreatörsbanan, som alltid varit ett högst riskabelt karriärsval. Jag tycker att det är vår plikt att gå i bräschen för det nya. Vem vill vara en sur och gnidig Salieri när man kan vara en Mozart?

Jag tycker att det är tjänstefel om kreatörerna nedlåter sig till att på bolagens befallning bemanna nödbromsen. Kreatörernas plats är att stå i fören och ropa: “I’m the king of the world!” Det är där de hör hemma. För om de inte står i fören och visar vägen in i framtiden, vem gör det då?

Det är naturligtvis tråkigt att du fått en del tråkiga kommentarer från pirater, men jag är helt övertygad att om man själv håller sig på en trevlig och saklig nivå och är intresserad av att lyssna på andras argument, så slipper man de flesta rötäggen som dessvärre finns i alla grupper. Själv blev jag så imponerad av piraternas goda ton och välvilja att jag lyfte fram dem som ett positivt exempel när jag var tvungen att ta ett taktiksnack med feministerna.

Jag tänker inte tala om för dig vad du ska tycka om de här frågorna. Jag hoppas bara att min egen historia kan få dig att närma dig frågorna med ett öppet sinne. Ibland är inte saker så enkla och svartvita som man först tror. The good guys kanske inte är så snälla som man tror och the bad guys kanske är ganska hyggliga trots allt om man bara är beredd att lyssna på dem utan förutfattade meningar.

Jag hoppas att du får en riktigt fin dag,
Anna

PS: Du kan med alldeles gott samvete ladda hem och läsa min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis här.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Erik Josefsson

  September 8, 2008, 08:46:28

  Anna, du skriver det är helt omöjligt att stoppa fildelning utan att göra så gigantiska intrång i folks privatliv att det får FRA-lagen att verka som en lätt sommarbris.

  Jag tror just det är temat för europeiska dataskyddsombudsmannens engagemang när han nu ska tala innan omröstningen om telekompaketet. Facebookgrupp här: http://www.new.facebook.com/event.php?eid=24828789221

  Jag vill bara påminna om att de ändringsförslag som IFPI skrev till IPRED2 för drygt ett år sedan skulle ha åstadkommit precis det du är rädd för. Först “joint investigation teams” (som kom från kommissionen) och sen ändringsförslaget om att kriminalisera “acceptance of infringement” (lagt av bland andra rapportören själv). Och från 2005 har vi den explicita önskan att få använda trafikdata till att beivra upphovsrättsintrång (alltså datalagringsdirektivet).

  Samma IFPI-lobbyister har just nu järnkoll på telekompaketet, och jag är rätt säker på att dom har precis samma agenda nu som då. Var och exakt hur den är kodifierad i ändringsförslagen hoppas jag kunna få grepp om under veckan som kommer.

 2. Donsan

  September 8, 2008, 09:58:29

  De – dvs amerikanska särintressen med gigantiska ekonomiska resurser och med politiska kontakter enda upp i Vita Huset mutar inte bara poliser – de korrumperar även vår politiker – Bodström beordrade tillslaget mot The Pirate Bay efter hot och påtryckningar från USA och är främsta orsaken att ingen ansvarig säger något om den fortfarande pågående rättskandalen – Amerikanska agenter har utbidat svenska blivande poliser i konsten att jaga fildelare vars enda “brott” är att de helt utan vinstintressen byter filer de har på sina hårddiskar med varandra och FRA samarbetar intimt samman med USAs underrättelsetjänst i “kriget mot terrorism” som hädanefter aldrig får ett slut och dessa lagar därför alltid kommer att finnas kvar.

  Så fort man ta med USA som en faktor i ekvationen blir alla integritetskränkande kontrollförslag plötslig begripliga. – Passar vi inte oss är vi snart en lydstat till USA

 3. Mike

  September 8, 2008, 12:13:13

  1. För att fildela behövs utrymme . = Öka priserna på hårdiskar över 60 Gb med 200 kr och låt media marknaden dela på kakan.

  2. Om ditt arbete utnyttjas kan du då exponera förövaren – Det är inte poppis i cyberspace och ta åt sig äran för andra.

  3. Kulturell utarmning har pågått dom senaste 20 åren för ditt vetande och fortsätter,, det är en av biprodukterna som matrialismen bär med sig, eftersom det ger alla samma behov och begär.

  4.Uppehovsrätten och fildelningen är en tolkningsfråga precis som lagen är för övrigt.

 4. Anders Troberg

  September 8, 2008, 12:44:13

  1. Vilken politiker skulle våga göra det när en icke oansenlig del av denna skatt skulle gå till porrindustrin? Det finns också massor av andra anledningar till att ha stora diskar. Dessutom, många importerar redan idag diskar från utlandet, betydligt fler skulle göra det om de blev straffskattade. Ett annat problem, vilket man sett i andra länder med liknande system, är att det faktiskt då blir legalt att kopiera, eftersom man har betalt för det, vilket är anledningen till att upphovsrättsindustrin slåss med näbbar och klor mot sådana system.

  3. Om något så har internet bidragit till att skapa utrymme för smal kultur. Någon, tror det var Benkler, talar om att en artist behöver hitta sina tusen hängivna fans, definierade som “fans som är beredda att spendera en dagslön om året på artisten”. Har man dem så kan man leva på sitt artisteri, har man fler och/eller mindre hängivna fans utöver det så är det en bonus.

  4. Fast frågan blir då vem som har tolkningsföreträde.

 5. Ingen speciell

  September 8, 2008, 16:09:45

  Anders Troberg: Du sa “Någon, tror det var Benkler, talar om att en artist behöver hitta sina tusen hängivna fans”

  Jag är rädd att det kan vara jag som mislett dig genom att ofta och gärna prata om Benklers insikter och sedan nämna ‘1000 true fans’-affärsmodellen i nära anslutning. Men just den är det Kevin Kelly som är källan till.

  Se http://www.kk.org/thetechnium/archives/2008/03/1000_true_fans.php

 6. En liten tant

  September 8, 2008, 17:00:48

  Alldeles överväldigad av det intresse jag väckt har jag nu skrivit mitt svar till dig på min blogg.

 7. Anders Troberg

  September 8, 2008, 17:53:07

  Ingen speciell: Mycket möjligt, men jag får skylla mig själv som inte läst på. Poängen kvarstår dock.

  Kommer du att vara på protesten 16/9? I så fall ses vi nog, jag tänker vara där, behattad som vanligt så att jag är lätt identifierbar.

 8. Ingen speciell

  September 9, 2008, 08:36:49

  Anders Troberg: Jo, fick precis ledigt.

 9. Lena

  September 10, 2008, 11:25:52

  jag har bara en tanke om hennes fråga nr 2. Att vara kreativ och ge ut t ex texter innebär väl i sig inte att man äger texten, bara att man står för den. Texten i sig är ju fri. Man måste släppa taget om den när man skrivit klart. Även om någon använder ens text i ändamål som man själv inte kan stå för måste man ju kunna ha utrymme att kunna påpeka det men ändå låta det vara. Att någon annan kan ta åt sig äran av något man själv skrivit kan ju ändå alltid dementeras av författaren själv, d v s att man även där har utrymme till motbevisning.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *