Pages

Categories

Search

 

Jag och fd säpochefen har ett radioprogram ihop

by
September 17, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Idag kommer jag att vara med i Nordegren i P1 och prata om FRA och integritet med den före detta Säpochefen Anders Eriksson. Spännande!

Ni som känner er sugna på att lyssna på oss kan göra det här 15:00 och 16:00 någon gång.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Drottningen

  September 17, 2008, 11:12:04

  åh! roligt! det ska jag lyssna på =)

 2. Martin

  September 17, 2008, 12:26:35

  Ångradio is the shit!
  Kommer definitivt att lyssna på det programmet.

 3. Björn Felten

  September 17, 2008, 14:59:02

  Anders Eriksson var ju helt grym! Fem getingar av fem möjliga.

  Vilken stringens, och vilken oerhörd kännedom om vilka internationella, såväl som nationella, regler och lagar som gäller.

  Jädrar anåda, den gubben skulle jag vilja ha som integritetsminister.

  Och jodå, du klarade dig hyfsat bra Anna, men Anders är numera min stora idol. Missa för guds (vilken gud ni nu än tillber) skull inte programmet i fråga.

 4. Björn Felten

  September 17, 2008, 15:00:56

  Edit (om jag hade kunnat): Spola fram till 14:40 i sändningen.

 5. Anders Troberg

  September 17, 2008, 16:43:58

  “Anders är numera min stora idol”

  Tackar! :)

 6. AH

  September 17, 2008, 21:27:43

  Lyssnade just igenom det hela. Bra jobbat :)

  Måste dock ansluta mig till Björns åsikt. Anders is the shit. Satan vad han var bra.

  Riktigt kul program.

 7. N

  September 17, 2008, 21:35:23

  Var riktigt bra hade först trott det skulle vara en för och en i mot lagen, men så var det ju inte håller med på att Anders Eriksson var bra, även du Anna men inte lika bra som du var igår..

 8. Piratista

  September 17, 2008, 23:26:55

  Tjata på. Snart är FRA så uttjatat att man skulle kunna driva igenom vad som helst i det namnet. Erkänn: Demostrationen blev en besvikelse, folk (läste “Pöbeln” här någonstans) vill inte ha ett komplett urartande “fritt” nät och ni skulle inte våga ta en folkomröstning om huruvida Internet bör lyda under samma demokratiska lagar som all annan verksamhet. Då har ni tappat ännu ett “Kampämne”. Det ni kallar Storebror är f ö ett spöke från historien som idag är privatiserad och bör kallas lillebror. Gällande FRA som det blev, d v s ett hastverk, förhåller jag mig f ö avvaktande tills det kommer ett mer genomarbetat förslag. För några regler hoppas jag att FRA kommer att behöva följa. FRA eller motsvarande verksamhet går ju knappast att avskaffa. Det finns, vilket ni tråkigt nog fick erfara på er egen demonstration en del element som kanske bör övervakas “lite” (knappast ni eller ert fel). De var ganska synliga och hakade på.
  De var f ö de verkliga Pionjärerna i Europa att anamma Internets möjligheter att hitta “partners” de knappast skulle kunna hitta på den lokala Puben. De vilsna själarna som i och har i o f sig sin definition på frihet. Det finns tusen definitioner på det ordet. Sydstatarna slogs bl a för sin frihet att äga slavar.
  Inget lätt ord. Som gammal Ordoliberal får man numera trängas med Nyliberaler, Libertarianer, moderater, Socialdemokrater, miljöpartister mm Men för att “knyta ihop” de här hastigt trötta skrivna orden som inleddes med söndrtjatet om FRA och ledan på att höra ordet är det uppenbart att det bara blivit…ett ord…liksom..Liberal. Tråkigt nog. Ord tappar sin innebörd om de tjatas ut. De blir bara grafittiaktiga tags.
  Sakliga, ÄRLIGA debatter är bättre än att hålla på med symboler vilka vattnas ur och tappar sin innebörd.
  Var ärliga: De flesta som hakat på The Pirate Bay och FRA symboliken är oppurtunister som tror sig hittat populistiska ämnen. Gärna i den misshandlade Liberalismens namn. Nähä minsann kommer en del att ropa, den klassiska liberalismen o s v….Ordet Liberal betyder….tja vad betydde det på 1800-talet, på 1920-talet och vad betyder det 2008? Jag skriver och tänker samtidigt bara för att ni bör kanske bara läsa lite av detta, bli irreterade, hitta fel ner på stavningsnivå. Dålig disposition av text (korrekt), kanske stavfel (orkar inte kolla). Men denna kommande sista mening ska jag faktiskt var noga med:
  Var ärliga i er uppsåt, gå inte i cirklar, gör försök till konsekvensanalys av ett eventuellt genomförande av era idéer. Då kanske ni slipper status som en liten sekt som redan börjar slå retoriska kullerbyttor och t o m benämna folket som pöbel.
  Folk är faktiskt ganska förnuftiga. Kullkastandet av allehanda diktaturer har bevisat det om inte annat. Jag tror inte heller, ska återkomma till det vid senare tillfälle, att riktigt alla förstår hur centrliserat och styrt internet i grunden är. Den debatten lär komma, och då blir perspektiven lite annorlunda.

  Så nu fick många mycket att ignorera som nonsens eller avfärda som skrivet av en gammal förvirrad stofil. Men jag lovar att så inte är fallet. En väldigt bra sak med både bloggar och forum är att en liten mening i en lång text kan ge någon annan ett uppslag.

 9. Anders Troberg

  September 18, 2008, 10:15:24

  “ni skulle inte våga ta en folkomröstning om huruvida Internet bör lyda under samma demokratiska lagar som all annan verksamhet”

  Det är ju det vi vill. Brevhemligheten och FNs mänskliga rättigheter, framför allt artikel 12.

  “FRA eller motsvarande verksamhet går ju knappast att avskaffa.”

  Det går alldeles utmärkt, och många länder saknar sådan verksamhet.

  “Det finns, vilket ni tråkigt nog fick erfara på er egen demonstration en del element som kanske bör övervakas “lite” (knappast ni eller ert fel). De var ganska synliga och hakade på.”

  Vilka syftar du på? Jag såg ingen som inte var välkommen.

  “Var ärliga: De flesta som hakat på The Pirate Bay och FRA symboliken är oppurtunister som tror sig hittat populistiska ämnen.”

  Jo, det är ju ett attans smart karriärdrag att chansa på ett oprövat parti som hittills inte hållit ett enda mandat.

  “Gärna i den misshandlade Liberalismens namn.”

  Blanda inte in höger/vänstersemantik i det. Det här är inte en höger eller vänsterfråga, vilket tydligt syntes på uppslutningen. Alla färger finns representerade. Vi har tex Falkvinge, en fd moderat, och vi har sådana som mig som är så långt ut på vänsterkanten att ni inte ens kan se oss från er kant, och vi samarbetar allihop.

  “Var ärliga i er uppsåt, gå inte i cirklar, gör försök till konsekvensanalys av ett eventuellt genomförande av era idéer. Då kanske ni slipper status som en liten sekt som redan börjar slå retoriska kullerbyttor och t o m benämna folket som pöbel.”

  Bristande konsekvensanalys är något man knappast kan beskylla oss för, däremot så känns det som om det varit ledstjärnan för FRA-förespråkarna.

  “Jag tror inte heller, ska återkomma till det vid senare tillfälle, att riktigt alla förstår hur centrliserat och styrt internet i grunden är.”

  På en standards-nivå, ja. För tio år sen även när det gällde de stora backbonesen. Idag, knappast. Det finns inte en operatör man kan ge sig på om man vill censurera. Det finns tusentals som man måste påverka, och vissa kommer att vägra (se tex på Bahnhof).

  Dessutom, idag finns infrastrukturen, kunnandet och det ekonomiska spelrummet. Blir det ett problem så går det att bygga upp ett nytt nätverk på befintlig hårdvara.

 10. nef

  September 18, 2008, 11:15:15

  Piratista skriver: “Var ärliga: De flesta som hakat på The Pirate Bay och FRA symboliken är oppurtunister som tror sig hittat populistiska ämnen.”

  Anders svarar: “Jo, det är ju ett attans smart karriärdrag att chansa på ett oprövat parti som hittills inte hållit ett enda mandat.”

  Det blev lite fel där va? The Pirate Bay är ju knappast ett parti… 😉

 11. Anders Troberg

  September 18, 2008, 11:25:14

  Sorry, jag fastnade i FRA-biten.

  TPB är ju knappast en lysande karriärlyftare heller, med tanke på att alla som kan ge en en karriär antagligen ogillar dem…

 12. Hans J

  September 18, 2008, 12:52:01

  Håller vettet att gå ur samhället totalt???

  Norska personuppgifter till USA

 13. Piratista

  September 18, 2008, 22:45:56

  Anders Troberg, det låter hoppfullt att ni verkar hålla med om att en folkomröstning om huruvida Internet ska verka under samma lagstiftning som övriga samhället. Då är vi ju överens.

  Jag anser att varje hemsida ska ha en ansvarig utgivare, upphovsrätten ska gälla i lika hög grad som i övriga samhället,
  spårbarhet om brott begås ska vara lika enkel som i resten av samhället o s v.

  Jag tror få av dina åsiktsfränder skulle ens acceptera en sådan ordning. Spårbarhet = slut på anonymiteten, upprätthållande av upphovsrätten = logga illegal fildelning, hondra mobbning och kränkningar = spårbarhet o s v

  Summa: Loggning är en förutsättning för dessa självklara grundläggande detaljer.
  Utan spårbarhet ens dessa elementära grunder omöjliga att upprätthålla. Likt om vi skippade gatuadresser och fråntog Polisen rätt att ens göra noteringar.
  Och det vore ju en katastrof för rättsväsendet samt demokratin om lagar inte kan upprätthållas.

  Skulle majoriteten visa sig vara för ett Internet med ansvarigautgivare, kreatörers rätt att själva bestämma över sina verk och deras värde, blockering av kränkande sidor o s v
  D v s allt man inte får göra i den “analoga” världen innebär det ju slutet för hela det Libertarianska experimentet.

  Swartz m fl skulle få blodstörtning om folket ställde sig bakom det. då hade det väl hetat att Hitler kom till makten med hjälp av demokrati, valfusk o s v
  Tro mig.

  Jag tror nämligen inte, jag kan ha fel, att majoriteten anser den nuvarande “friheten” på Internet (orkar inte rada upp alla
  avarter…) är OK. Jag tror att sunt förnuft talar för samma regler som för övriga samhället. Och samma spårbarhet vid överträdelse.

  Men ang. FRA, Storebror, kameror o s v:

  Det konstiga är bara att när det gäller kapitalet (inte myndigheter) accepteras saker man inte ens skulle drömma om från det offentligas sida.
  Vem tror du Polisen ringer först om man vill ha uppgifter om en person och dennes privatliv? Banken kanske? Kolla din internetbank. Du ser samma historik som banken. Där accepterar du att viasa leg., kameraövervakning på bank såväl som i affärer, försäkringsbolag och banker m fl som handlar kommersiellt med dina personuppgifter.

  FRA är bara ett tomt ord. Massavlyssning korkat (USA försökte och hittade inte ens en Joint på 200 miljoner avlyssningar).
  Vi skulle kanske kunna lösa arbetslöshetsproblemen om någon skulle sitta och analysera e-post. Inte ens den bemanningen hade räckt. Dessutom skulle vi behöva viga alla utbildnings-platser på alla skolor för att utbilda folk i att utreda och analysera material.

  FRA är ett…troll.

  Kom och tänka på en lustig sak.
  Varför är så ofta samma Libertarianer (de till höger) så ofta måna om att öka kontrollen av bidragstagare av olika typ.

  Bidragstagare, då kan man tala om integritetskränkningar idag. Fick erfara det när jag blev allvarligt sjuk (frisk nu) och dessutom fick en betalningsanmärkning p g a det.
  Då är man illa ute. Då är regietersystemen nästan bisarra.

  Efter det som hände mig satte jag mig lite in i hur kontrollerade de som verkligen nödgas nyttja välfärdsstatens rättigheter är. Då blev jag rädd. De är ju de fakto bevakade in till sina privata ägodelar om det så handlar om hundralappar. Helt rättslösa.

  Men den kontrollen är helt bortglömd och även hyllad av Frihetsfrontare m fl (talar inte dig f m då du tillhör vänstern, det gör inte jag men är en varm förespråkare av välfärdssamhället).

  Ekobrott kontra välfärd:

  Har du en aning om vilka proportioner skattefusk och ekonomisk brottslighet har p g a försvårandet av spårbarhet på Internet? Och det handlar främst om många, många mindre till medelstora brott, d v s bara gigantiska i antal men under miljonen styck.

  Men faktum är att EU har detta (framförallt Klick-ekonomin, annons och momsfifflet) högst på agendan just nu.
  Att samordna den spaningen (d v s så att företag kan konkurrera på lika villkor, att moms mellan olika länder via internethandel etc betalas o s v.
  Detta förutsätter …just det…spårbarhet.

  Jag umgås och talar med allt ifrån sk Pirater till folk som är normalanvändare och det märkliga är att i princip alla är överens om att det hela har spårat ur på väldigt många sätt.
  Jag känner även folk som lever mycket bra ekonomiskt på att de inte kan spåras. Men t o m de inser att det inte håller.

  I dagsläget har de demokratiska instanserna som Åklagare och Poliser en otroligt svår situation. I princip all brottslighet nyttjar den senaste kommunikationstekniken.
  Och om rättsväsendet inte kan sköta det jobb de är satta att utföra, tappar folk förtroende för rättssamället.

  Det handlar inte om rent mjöl i påsen, det handlar om att ens kunna beivra och stoppa olika former av brott där brottslingar
  gömmer sig på nätet.
  Det hela är lika absurt som då en del ansåg det som en farlig
  utveckling när de första polisbilarna kom. Faktiskt sant. Det fanns ett motstånd mot att polisen skulle ha Polisbilar.

  Men det är bra om vi kan vara överens om att en folkomröstning om alltihop hade varit det bästa.

  Risken är annars att Internet och offentlighet verkligen stryps.

  TBP:s hållning har redan fått följder. Tråkigt nog.

 14. Anders Troberg

  September 19, 2008, 04:58:33

  “Jag anser att varje hemsida ska ha en ansvarig utgivare, upphovsrätten ska gälla i lika hög grad som i övriga samhället,
  spårbarhet om brott begås ska vara lika enkel som i resten av samhället o s v.

  Jag tror få av dina åsiktsfränder skulle ens acceptera en sådan ordning.”

  Nej, det är inte samma sak som en publikation. En publikation av tex en tidning är ett massutskick till många personer, medan en websida är något som bara finns på en server, där enskilda personer som är intresserade kan gå dit och hämta den. Därför känns den mer lik förtrolig kommunikation, tex ett vanligt samtal vänner emellan.

  “Summa: Loggning är en förutsättning för dessa självklara grundläggande detaljer.”

  Och oförenlig med de mänskliga rättigheterna som FN definierat dem, speciellt då artikel 12.

  “Spårbarhet = slut på anonymiteten”

  Anonymt åsiktsyttrande är en rättighet. Utan den är inte ens hemliga val möjliga.

  “upprätthållande av upphovsrätten = logga illegal fildelning”

  Varför har fildelning fått det stående epitetet “illegal”, när en stor del av den, antagligen största delen, är folk som lägger ut grejor de själv gjort för att nå ut till en stor publik utan att behöva ha tillgång till hela bandbredden?

  “hondra mobbning och kränkningar = spårbarhet”

  Om något så är väl internet den ultimata utjämnaren. Blir man utsatt för sådant har man utmärkta möjligheter att retalliera.

  “Jag tror nämligen inte, jag kan ha fel, att majoriteten anser den nuvarande “friheten” på Internet (orkar inte rada upp alla
  avarter…) är OK. Jag tror att sunt förnuft talar för samma regler som för övriga samhället. Och samma spårbarhet vid överträdelse.”

  Vilken världsbild har du? Tror du att internet existerar i en annan dimension, och materialet där uppstår spontant?

  Allt som dyker upp på internet har skapats utanför det. Det innebär att om någon tex använder internet för att överföra barnporr så har det redan begåtts en hel drös allvarliga brott utanför nätet för att producera materialet. Ingen pratar om att censurera posten för att de förmedlar innehållsneutralt.

  “Vem tror du Polisen ringer först om man vill ha uppgifter om en person och dennes privatliv? Banken kanske?”

  Visst, och om banken lämnar ut de uppgifterna så byter jag bank, och har möjlighet att stämma dem.

  Vem byter jag till och vem ger jag mig på om staten säljer mina uppgifter till ett annat land och det gör att jag hamnar i knipa?

  “Vi skulle kanske kunna lösa arbetslöshetsproblemen om någon skulle sitta och analysera e-post. Inte ens den bemanningen hade räckt. Dessutom skulle vi behöva viga alla utbildnings-platser på alla skolor för att utbilda folk i att utreda och analysera material.”

  Det spelar ingen roll om det är effektivt eller inte idag, tekniken kommer för att hantera det.

  “Varför är så ofta samma Libertarianer (de till höger) så ofta måna om att öka kontrollen av bidragstagare av olika typ.”

  Ingen aning, jag är inte till höger.

  “Och om rättsväsendet inte kan sköta det jobb de är satta att utföra, tappar folk förtroende för rättssamället.”

  Det gör vi om de får omotiverat långtgående mandat också. Effektivitet får aldrig gå före rätt.

  “Det handlar inte om rent mjöl i påsen, det handlar om att ens kunna beivra och stoppa olika former av brott där brottslingar
  gömmer sig på nätet.”

  Så, ta dem utanför nätet. Det är inte som om de bor i nätverkskabeln.

  “TBP:s hållning har redan fått följder. Tråkigt nog.”

  Om du syftar på Arboga-protokollet så anser jag att de handlade helt korrekt, och att eventuella följder inte ska lastas på dem.

 15. Piratista

  September 20, 2008, 01:22:48

  “Så, ta dem utanför nätet. Det är inte som om de bor i nätverkskabeln.”

  Liksom…vad menar Du?
  Menar du att vi ska förhindra någon form av “pre-destinerade” brottsingar. Men däremot inte få spåra brottslingar.

  Ett litet tips om banker. Ring telefionbanken samtidigt som du tittar på din internetbank. Börja sedan fråga lite om transaktioner….t o m supporten ser vad du gjort, varit, köpt o s v. Är man paranoid bör man betala eventuellt känsliga saker kontant o s v. T ex tidningar, partistöd, mm
  F ö finns det ställen/länder som inte lämnar ut uppgifter till Polisen. Skatteparadis kallas de ofta. Fredrik och Gottfrid kan säkert tipdsa dig.
  Men din Svenska bank lämnar ut dem omedelbart till ett antal myndigheter vid begäran

  Och använd inte kort vid betalningar på sjukhus och apotek. Påverkar dina möjligheter till t ex livförsäkring.

  Men för övrigt så vidhåller jag nog att folkömröstningsidén vore den bästa framtiden för Internet.

 16. Anders Troberg

  September 20, 2008, 06:32:41

  “Liksom…vad menar Du?
  Menar du att vi ska förhindra någon form av “pre-destinerade” brottsingar. Men däremot inte få spåra brottslingar.”

  Tja, ta tex pedofiler. Materialet uppstår inte på nätet, framställningen av det kräver att en massa lagar bryts, och dessa lagar är starka nog för att sätta dit dem.

  Det här känns som senast man ändrade lagen i syfte att klämma åt pedofiler. Man hade en bra lagstiftning som polisen inte hade resurser att följa upp, så man kompletterade med en ny och yttrandefrihetsinskränkande lagstiftning som polisen inte heller har resurser att följa upp. Det underlättar liksom om man förstår problemet innan man lagstiftar.

  “Är man paranoid bör man betala eventuellt känsliga saker kontant o s v.”

  Jag handlar alltid kontant, även om det i huvudsak är av praktiska skäl och av säkerhetsskäl (kreditkort är grymt enkla att hacka).

  “Men för övrigt så vidhåller jag nog att folkömröstningsidén vore den bästa framtiden för Internet.”

  Jag tror att det bästa hade varit att inse att internet är en överstatlig entitet, som inte lyder under något enskilt lands lagar. Det borde ses som en egen nation, med egna rättigheter att stifta lagar (eller låta bli).

 17. Piratista

  September 20, 2008, 16:56:25

  Ok Anders, vi kommer nog inte längre:-))
  Dina slutord tror jag är representativa för de flesta sk Pirater mm.
  Men varför säger så få det rakt ut?

  Då kan vi som de fakto är för regleringar säga det utan att betraktas som monster och så låter vi alla rösta.

 18. nef

  September 20, 2008, 17:49:53

  @Piratista

  En enkel fråga: Varför kallar du dig för något som du uppenbarligen inte är?

 19. Anders Troberg

  September 21, 2008, 05:42:13

  Piratista: Låta alla rösta? Menar du alla på jorden? Alla som har tillgång till internet? Alla i Sverige?

  Jag gissar det sistnämnda, men vilken rätt har lilla Sverige att censurera en resurs som tillhör hela världen?

 20. Piratista

  September 21, 2008, 20:06:55

  Svar nef:

  Bra fråga. Varför heter du “nef”?
  Är du en “nef”, vad är en “nef”?

  Men det är faktiskt en bra fråga. Har länge förvånat mig att ingen ställt den tidigare.

  Dock har begreppet “Pirat”, om det är det du syftar på, månghundraårig historik. Finns inga i Europa idag. Dock ganska vanligt i Asien. Vanligaste färdsättet är båt.

  Har inget med digitala “Skeppsråttor” att göra.
  Blandas ofta ihop:-).

 21. nef

  September 22, 2008, 11:42:37

  @Piratista
  Bra fråga. Varför heter du “nef”?
  Är du en “nef”, vad är en “nef”?

  Ptja, kanske det är en sån här?
  Eller så är det helt enkelt en kortform av mitt ursprungliga net handle – nefarious. 😉

  Det sistnämnda kan jag definitivt vara då och då, och om jag vore det förstnämnda så skulle nog skeppsråttorna ha sin givna plats. Digitala eller analoga så skulle de vara lika välkomna. 😛Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *