Pages

Categories

Search

 

Mental note till regeringen: Det är faktiskt vi som bestämmer var skåpet ska stå!

by
September 22, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag har engagerat mig en hel del i FRA-frågan (det kommer jag att fortsätta att göra, så andas inte ut än, regeringen.) och nu är det dessutom hög tid att hugga tag i telekompaket och och andra integritetskränkande lagar och lagförslag, som det dessvärre finns många av både här hemma och i EU. Helt ärligt, så är det ju inte utan att man blir lite trött. Det är mycket nu…

Det är ju faktiskt inte utan att man undrar om det finns en plan bakom det hela. Något i stil med: “Okej, vi vill få igenom de här fem puckolagarna som kränker medborgarna, därför läger vi fram de här femtiofem puckolagförslagen. Då får vi lätt igenom de första fem och antagligen ett gäng till på grund av ren utmattning bland motståndarna.” Visst är det fulspel, men det vet vi ju att vår kära alliansregering inte drar sig det minsta för och inte EU heller för den delen. Av någon outgrundlig anledning brukar ju de där otrevliga lagförslagen alltid smygas in på ställen där de inte alls hör hemma, så att vi inte ska märka dem förrän det är för sent.

Nåväl, nu är det ju bara så att vi medborgare är så väldigt många fler än politikerna och rent krasst så är vi faktiskt deras chefer. Det är vi som bestämmer om de ska sitta kvar där de sitter, inte dem. Vi kan hire and fire, precis som vi vill. Så visst, det är mycket nu, men glöm inte bort hur mycket skoj vi har att se fram mot, som till exempel storstädningen av riksdagshuset 2010.

Jag vet, det är ett jättejobb. Kanske vore det helt enkelt lättast att göra en Herkules och leda in Stockholms ström genom riksdagen och skölja ut skiten, men eftersom det finns några pärlor där inne som vi vore dumma om vi sköljde ut med resten, så är det bättre att svabba för hand. Det gör man bäst genom att kryssa för rätt namn på valsedeln, vilket parti man än väljer att rösta på.

Jag har därför ett litet tips: börja redan nu att syna era politiker, riksdagsledamöter och andra, i sömmarna. Kolla var de står i FRA-frågan och andra frågor som ligger er varmt om hjärtat. Se till att de jobbar för din integritet, din frihet på nätet och din rätt att inte bli övervakad av staten, privata bolag, EU eller någon annan. Gör det, välj sedan valsedel och personvalskryss efter det ni kommer fram till och voilá, så kanske vi får en riksdag som jobbar för dig och mig och inte för sig själva.

När regeringen dundrar fram som en bulldozer över ens privatliv, så kan det ibland vara svårt att komma ihåg vem det faktiskt är som är chef. Därför avslutar jag med en liten mental note till alla medborgare där ute: GLÖM INTE BORT ATT DET ÄR DU SOM BESTÄMMER VART SKÅPET SKA STÅ!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. lholmq42

  September 22, 2008, 08:14:47

  Jag håller med till 100%. Lyssna, lär och välj med omsorg, och tänk på att det faktiskt finns ett sätt att rösta “NEJ” både till Axelmakterna och S-blocket om man tänker till lite.

 2. jeffer

  September 22, 2008, 10:47:01

  Helt rätt, Anna, helt rätt!

  Partiapparaterna kör sitt eget spel till nackdel för oss medborgare och de lagstiftare som ärligt vill representera oss. Partiapparterna nedlåter sig inte att bry sig om vad vi tycker. Men när olika särintressen, där upphovsrättslobbyn är den värsta, knackar på dörren, då har välviljan inga gränser.

  Det finns militära termer för vad vi utsätts för. Strategiska överfall kombinerade med utmattningsstrategi. Åtgärder genomförs i ursinnigt tempo och med samverkande effekt.

  Men genom att angripa allt och överallt, hotar de också alla överallt. Inte bara fildelare i Sverige, utan fildelare över hela världen, men inte bara det utan också fildelarnas familjer, släkt, vänner och arbetskamrater. Dessutom alla som har dator och använder nätet. Men till slut också de som inte har dator. Konsumentelektronik kan ju fildela direkt mellan sig utan hjälp av internet. Då hjälper bara kroppsvisitering, beslagtagande och hemrazzior. Det innebär också att alla medborgare utan undantag är misstänkta.

  Det är svårt att tro att det är sant, men steg för steg är det precis detta som genomförs…

  Men alltfler människor kommer att bli alltmer f*rb*nn*de! Och blir vi tillräckligt många blir det politiska konsekvenser…

 3. Jerker Montelius

  September 22, 2008, 12:24:51

  Det finns en anledning till att Piratpartiet finns. Alla andra försök till påverkan har misslyckats. Det är bara hotet om att personligen bli av med jobbet som får en politiker att reagera. Lobbyisterna har så mycket mer resurser att erbjuda att folkets åsikter eller rättigheter kommer att väga rätt lätt.

 4. Anders Troberg

  September 22, 2008, 14:34:54

  Angående telekompaketet:

  Politiker, ni har redan tagit några rejäla smällar för FRA-lagen. Står ni pall för en rond till?

 5. Maria Byström

  September 22, 2008, 21:24:39

  Helt rätt. Jag kommer aldrig i livet kryssa för någon som sett till att FRA-lagen gick igenom. Men du och pp ställer väl upp?

 6. apan

  September 23, 2008, 08:13:49

  tyvärr kan vi inte hire and fire. Vi har bara partival här och det är partierna som gör listorna. Reinfeldt har varit demonstrativt triumfatorisk i frågan. Vi får inte mer än välja mellan två färdiga valuppställningar. Hade vi personval i två omgångar så skulle det finnas verkligt folkinflytande.

 7. Anders Troberg

  September 23, 2008, 15:22:10

  apan: Vi har ju alltid möjligheten att göra folk så pissed off på en ledamot att han/hon blir politiskt omöjlig och en belastning för partiet…

 8. Lena

  September 30, 2008, 07:53:28

  Jag börjar bli rätt trött på regeringens nazi-metoder nu. Man kanske ska engagera sig politiskt ändå….Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *