Pages

Categories

Search

 

Ursäkta, men ligger rum 101 i riksdagens källare?

by
September 25, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Det ser ut som om EU den här gången valde att inte våldföra sig på internet och det känns trevligt. För, som jag sa i ett tidigare inlägg, internet är ta mig fan det närmsta en religiös upplevelse jag någonsin kommit. Idag kan jag inte ens föreställa mig vad jag sysslade med innan jag upptäckte internet någon gång på tidigt 90-tal.

Hos HAX kan man läsa hur de svenska EU-parlamentarikerna valde att rösta om det viktigaste tilläget (nr 166) i telekompaketet. Läs och begrunda och lägg på minnet tills det är dags att rösta i EU-valet om några månader.

Men just som man kan andas ut för stunden vad det gäller EU:s telekompaket, så kommer nästa smäll. TT rapporterar nämligen att de sex riksdagsledamöterna från folkpartiet eventuellt funderar på att lägga sig platt på rygg för regeringen genom att gå med på att låta FRA-lagen gå igenom med ännu mer lullull för att skydda integriteteten.

Om dessa sex riksdagsledamöter väljer att svika löftet om att rösta ner FRA-lagen som de gav oss alla på Sergels torg den 16 september, så måste vi alla ställa oss en högst central fråga.

URSÄKTA, MEN LIGGER RUM 101 I RIKSDAGENS KÄLLARE?

För helt ärligt, vad skulle annars kunna få sex riksdagsledamöter att ännu en gång vända kappan efter vinden och så 100%-igt svika väljarna? Någon rim och reson måste det ju finnas, eller hur? Jag kan köpa att de inte har någon respekt för väljarna, men har de inte ens någon självrespekt?

Här har vi fyra riksdagsledamöter som röstade ja till lagen, ändrade sig och lovade att rösta nej och nu funderar på att rösta ja igen. Inom loppet av TRE månader! Visst är det bra att kunna ändra åsikt, men några gränser finns det väl ändå?

Sedan har vi Birgitta Ohlsson som förvisso halvfegade genom att inte rösta alls och sedan valde att rida på Camilla Lindbergs framgångsvåg genom att gå ut hårt och kräva att FRA-lagen rivs upp. Fine. Jag kan ta det, för det fanns i alla fall lite god vilja från början. Men om den nu förvrids till ett stinkande ja till lagen, så kommer Ohlsson att få göra Federley sällskap på den politiska skräphög som väljarna kommer att förpassa dem till 2010.

Sist, men inte minst har vi Camilla Lindberg. Om hon väljer att lägga sig för regeringen så kommer jag att bli uppriktigt ledsen och upprörd. Lindberg har under hela FRA-debatten varit den enda alliansrepresentanten i riksdagen som varit öppen, rak och ärlig i frågan. Jag har träffat henne och fick som många andra ett mycket gott intryck av henne som en trevlig och rak person. Om Lindberg viker sig, så förlorar jag fan i mig en del av min tro på mänskligheten. Så vad som än händer, så hoppas jag att i alla fall Lindberg står vid sitt ord.

Det går inte att rädda ett sjunkande skepp och vid det här laget är FRA-lagen lagarnas Titanic. Riksdagsledamöterna kan sätta på sig hur många flytvästar som helst, men försöker de klättra upp i folkets livbåt kommer de att få en smäll på fingrarna av en åra. Alla riksdagsledamöter som väljer att rösta ja till FRA-lagen bör vara medvetna om att de i och med att de trycker på ja-knappen dömer sin politiska karriär att gå under med skutan.

Riv upp, gör om, gör rätt! Det är faktiskt den enda lösningen på FRA-problemet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Maria Byström

  September 25, 2008, 11:10:28

  Skulle de sex svika sitt löfte finns inga gränser för min besvikelse :-(

 2. Christian

  September 25, 2008, 12:28:40

  Fast i det här läget verkar Camilla enligt ryktet ha fått igenom alla de punkter som hon och en till fp-ledamot kritiserade förslaget för i somras i Expressen.
  Det verkar som att hon har fått igenom alla sina punkter i förhandlingen och då måste man väl ge henne cred för det och för att ha varit tydlig från början om vad som krävdes.

  Att bara ställa sig vid sidan om och skrika trots att ha vunnit förhandlingen på alla punkter är inte att vara en ansvarsfull politiker. Risken är väl att någon annan borgerlig ledamot känner att det är viktigare att få ta över Camillas blogg-hjältinna-status än att faktiskt vara med och verka för en parlamentarisk lösning. Vissa har ju ingen annan karriär att falla tillbaka på än sitt partiengagemang och sin önskan att klättra vidare inom partiet. Och det gäller ju alla de borgerliga riksdagsledamöter som ville rösta nej till lagen men inte vågade och sedan ryggdunkat Camilla i de tysta korridorerna när ingen annan ser. Men det gäller också de nejsägare som inte kan vara konstruktiva utan endast är radikala offentligt när det passar för att hålla väljarbasen nöjd.

  Jag tror inte att man kan säga att en parlamentarisk utredning per automatik kommer fram till något bättre än det som nu verkar bli om det stämmer att Camilla har fått med alla sina punkter.

  Den som vill veta kan nog fråga Camilla rakt ut istället. Tror att hon kommer att svara rakt om vad som har hänt som förut. För hon är inte beroende av partiplatsen vare sig för sin försörjning eller sitt privata liv. Hon är inte broiler med hela sitt liv kretsande kring partiinterna relationer.

  Jämför med Birgitta Ohlsson exempelvis. Varför tror ni att hon nu plötsligt tvekar att rösta ja trots att förhandlingen har gått bra när hon lade ner sin röst när det gällde ett betydligt sämre förslag?
  Fan såna politiker ska vi inte ha. Ryggradslösa och som inte håller fast vid sina principer och sen inte heller är beredda att delta i förhandlingar när tillfälle ges. Är man riksdagspolitiker måste man ju själv ta ansvar för att vara påläst och sedan vara konsekvent. Annars får man i alla fall inte mitt förtroende.

  Inga fler vindflöjlar på riksdagsbänken tack!

 3. baccusblogg

  September 25, 2008, 12:42:37

  http://baccusblogg.wordpress.com/2008/09/25/fra-knuten-loses-upp

 4. Mikael

  September 25, 2008, 19:22:32

  @Christian
  Du glömmer en viktig sak. Det här handlar inte om en ändring av den gällande lagen, utan en muntlig överenskommelse om vad tilläggspropositionen som planeras att läggas i december skall innehålla. Det innebär att den här vidriga lagen faktiskt börjar gälla i oförändrat skick 2009-01-01. Vad som sedan händer under vårriskdagen har vi i dagsläget ingen aning om – och då är det redan försent.
  Det är vad fp-kvinnornas svek innebär.

 5. Piratista

  September 25, 2008, 21:49:22

  Trosbekännelen enl. Anna T:

  “internet är ta mig fan det närmsta en religiös upplevelse jag någonsin kommit. Idag kan jag inte ens föreställa mig vad jag sysslade med innan jag upptäckte internet någon gång på tidigt 90-tal.”

  Jag visste det!
  Jag kände på mig att det var något sekteristikt över den här tokbloggen….Knutby nästa? De måste ha världens vassate teknologi för där SMS:ar Gud till Barnflickor. Det ni!!!

 6. bjorn

  September 26, 2008, 06:47:10

  Dom skulle införa web 2 som tex
  http://www.hb.se/wps/portal/pressmeddelanden/pressmeddelande?name=hb_2008-05-16_ny_webb

  ett bra sätt å väcka intresse för land, bnp etc är ju
  http://www.physorg.com/news141572259.html
  Going with the flow: Scientists solve 100-year-old engineering problemLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *