Pages

Categories

Search

 

Veckans pirat 5: Jonathan Rieder Lundkvist

by
September 26, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt, Veckans pirat
10 Comments

Veckans pirat

Veckans Pirat: Jonathan Rieder Lundkvist

Jonathan Rieder Lundkvist

Ålder: 20
Bor: Stockholm
Familj: Singel.
Min blogg: JRL:s Blogg
Yrke: Arbetsfri.
Lyssnar just nu på: “Cliffs of Gallipoli” med Sabaton

Piratliv:

Varför är du pirat?
Jag är en pirat för att jag anser att privatlivet är viktigast. Det går inte för politikerna att säga att de värnar om vårt privatliv när de stiftar lagar åt andra hållet.

Vissa tycker att alla pirater är lata, snåla och finniga 14-åringar. Hur bra stämmer den bilden in på dig?
Lägg till sex år och ta bort snål, lat, och finnig så stämmer den rätt bra.

Vad gjorde du den 16 september?
Jag iklädde mig lila tröja och tog en piratflagga och välkomnade riksdagsledamöterna tillbaka från deras sommarlov.

Vem skulle du i egenskap av pirat vilja äta middag med? Varför?
Egentligen vem som helst i Riksdagen som tror sig veta något om FRA-Lagen och förespråkar den. Det skulle kunna bli en trevlig diskussion.

Hur ser piratlivet ut om 5 år?
Lite svårt att säga, men Pirater från något land kommer finnas folkligt representerade hoppas jag. Tror vi kommer få se fler desperata försök från FRA att rädda sin verksamhet samt panikartade upphovsrättsmän som insett att det inte lönar sig att sälja 120 minuter kultur för 200 kr på små plastdiscar.

Privatliv:

Vad gör du på din fritid?
Nästan all min tid är fritid men om vi räknar bort de timmar som jag spenderar till Piratarbete så lajvar jag, skriver, ute och går, älskar passionerat…eller försöker i alla fall.

Beskriv ditt förhållande till internet
Som en kristen till bibeln

Vem är din förebild och varför?
Jag har egentligen ingen förebild. Bara ett gäng personer jag respekterar väldigt mycket.

Vilket motto/citat lever du efter?
“Klag Nicht, Kämpf”. Har till och med det på en tröja och på nyckelringen. Det är det jag lever efter. Betyder kort: Klaga inte, kämpa istället.

Vad behöver vi mer veta om Veckans pirat?
Jag har säkerhetspolitik som hobby. Tom Clancy dominerar min bokhylla och jag är Försvarsvän och anser att FRA inte förtjänar min respekt då de snarare förstör istället för att skydda.

Veckans pirat kulturtipsar:

Låt: S.P.O.C.K – All E.Ts aren´t nice.
Film/tv-serie: Tretton Dagar, Stargate Atlantis.
Bok: Patrioter av Tom Clancy. Lite äkta underättelsearbete skadar inte.
YouTube-klipp: Bible Games – reviews by the Angry Video Game Nerd.

LkNvQYiM6bw
——————————————————————————————-
Vill du veta mer om piratlivet och politiken är det bara att klicka in på Piratpartiets hemsida.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


10 Responses

 1. Piratista

  September 26, 2008, 12:26:34

  Intressant med Internetliberalismens allt mer religiösa undertoner. Att argumentera sakligt har ju länge känts som att förklara för Ulf Ekman att Jorden med stor sannolikhet är mer än 6000 år gammal. Men Scientologerna är nog de som påminner mest om Internetliberalister.
  Kan inte låta bli att upprepa ett tidgare kommentar jag gjort som är värd att upprepas:

  Trosbekännelen enl. Anna T:

  “internet är ta mig fan det närmsta en religiös upplevelse jag någonsin kommit. Idag kan jag inte ens föreställa mig vad jag sysslade med innan jag upptäckte internet någon gång på tidigt 90-tal.”

  Jag visste det!
  Jag kände på mig att det var något sekteristikt över den här tokbloggen….Knutby nästa? De måste ha världens vassate teknologi för där SMS:ar Gud till Barnflickor. Det ni!!!

 2. Anna

  September 26, 2008, 12:30:30

  Tack, du har gett mig dagens största skratt. Om du kände mig det minsta skulle du inse hur komiskt det är att kalla min lilla “tokblogg” eller mig för “sektistiskt”. 😀

  mvh,
  Anna

 3. Anders Troberg

  September 26, 2008, 13:23:58

  Piratista: Och Linux är det enda operativsystemet och Linux Thorvalds är dess profet! Eller nåt…

  Ärligt talat spelar det inte så stor roll. Jag var med långt innan internet, när det var BBS-er och modem som gällde. Jag var med innan dess, då man bytte disketter, och till och med band. Jag var med innan dess, då böcker regerade informationsflödet. Jag kommer att vara med långt efter att internet är ersatt av något annat (såvida jag inte blir överkörd av en ångvält eller nåt). Det ändrar ingenting. Det handlar om att det fria ordet inte får tystas, och internet är bara en av många sådana yttringar.

  Eller, som en av mina idoler, Bartolo Vanzetti, uttryckte det: “Only silence is shame”. Ett annat bra slagord på tema är Die weisse Rose’s (en motståndsgrupp i nazityskland som protesterade mot nazistregimen) “We will not be silenced”.

  JRL: Snygga brallor, är det flora?

 4. Jonathan

  September 26, 2008, 14:33:07

  Anders Troberg; Det är Flecktarn och används av Bundeswehr.

 5. Piratista

  September 27, 2008, 00:41:06

  Oj Anna:

  Oj Anna!

  Ganska roligt.
  Vi stavade nog båda fel.

  Jag skrev: Sekteristikt (missade ett “s” i slutet)
  Du skrev: Sektistiskt finns ej SAOB)

  Korrekt stavning är:

  Sekteristiskt

  Ur SAOB:

  SEKTERIST
  © Svenska Akademien, uppdaterad:2008-09-24
  [Webbversionen är inte slutkorrigerad.]
  SPALT: [S1766] [red. avslutad år 1966]
  -is⁴t, förr äv.
  SEKTARIST
  , m. | ig.; best. -en; pl. -er. (-arist 1835.-erist 1813 osv.)
  [jfr eng. sectarist; till (stammen i) SEKTARIE, SEKTERISK o. SEKTE­RISM.
  – Jfr SEKTERISTISK]

  [0]
  medlem l. anhängare av en sekt (särsk. av en religiös sekt).
  Phosph. 1813, s. 293.
  Sekteristerna kallades Åkianer efter sektens anstiftare, hem­mansägaren Åke Svensson i Östergöhl i Elmeboda. MOBERG Utvandr. 14 (1949). SAMMANSÄTTNINGAR: Ssgr:
  SEKTERIST-PREDIKANT. sek­teristisk (frireligiös) predikant.
  CASTRÉN Schildt 214 (1927).

 6. Piratista

  September 27, 2008, 00:54:06

  Och Anders T.
  Ditt livs historia är säkert lång.
  Min med.
  Och det vore jätteintressant att tala med dig om Nazismen.
  Jag är av viss börd och även bott i ett land man knappt vågar försvara i dagens Sverige utan att bli slaktad från höger till vänster. Landet fyller 60 i år.

  Jag ser det ämnet som lite väl allvarligt att debattera här.
  Likaså vem som hade första datorn o dyl.

  Till ngt annat:
  Ni får absolut inte tro att jag är bloggfientlig.
  Jag hittade nyligen vad jag ser som Sveriges bästa blogg av en
  skribent i den högre skolan. Rekommenderas vid behov av eftertanke.

  http://www.marcusbirro.se

 7. Anders Troberg

  September 27, 2008, 05:00:33

  Jonathan: OK. Påminner rätt mycket om flora i mönster och färg, och även lite om det tjeckiska mönstret, även om det är lite skarpare i färgerna. Bra höst-camo i vilket fall.

 8. Anna

  September 27, 2008, 07:19:25

  Hej Piratista!

  Antingen så stavade vi båda fel, eller också stavade en av oss fel och sedan skämtade den andra om det och skämtet for högt över huvudet på den första. Vem vet? Det kanske vi aldrig får veta.

  Jag vill dessutom tacka dig för att inte tycker att jag bloggar som Marcus Birro. Det tar jag som en stor komplimang. Min ambition har nämligen aldrig varit och kommer aldrig att bli att sprida svårmod, elände och krystad poesi omkring mig på bloggen. (Ex: “Sedan kryper jag under en sten och älskar mörkret där, tyngden. Rädslan, ljuden, skratten är inte mina, inte min värld.” Eller: “Det kommer små spindlar av oro och ont genom mina ögon.”

  Nej, jag kryper inte in under en sten och älskar mörkret. Det kryper inte heller några orosspindlar ur mina ögon. Nej, jag vill blott skänka mina läsare en stunds eftertanke, kanske till och med något så vulgärt som en stunds förströelse och kanske, kanske föreställa mig ett leende på deras läppar. Det är allt.

  Jag vill inte låtsas att jag är en svårmodig reinkarnation av Strindberg. Jag vill verkligen inte det. Och det tänker jag inte be om ursäkt för. Och om folk som tycker att det är plågsamt ändå kommer hit, så får jag helt krasst utgå från att de är självplågare och får en kick av att plågas av mina osvårmodiga ord.

  Ha en riktigt trevlig helg,
  Anna

  PS1: Innan någon vill hävda att jag inte förstår mig på poesi för att jag inte går upp i brygga över Birros svårmodiga brottningsmatcher med språket, så vill jag bara tala om att jo, jag förstår mig på poesi. Eliot är min husgud och HD och Alice Oswald hans profeter. Anledningen till att jag inte gillar Birro kan man spåra i ett litet fint citat av Virghinia Woolf: “A good piece of art should not be boring.” (Men nej, jag tänker inte starta en Eliot-sekt.)

  Ps2: Jag förstår att det är svårt att försvara det 60-åriga landet. Det måste nämligen vara oerhört svårt att försvara det 60-åriga landets ständiga brott mot de mänskliga rättigheterna utan att må lite illa efteråt. Det är sannerligen trist att ett land som representerar ett folk som blivit så illa behandlat genom årtusenden, inte har vett nog att inte bahandla andra folk som de själva blivit behandlade. Framför allt är det tråkigt för de som drabbas, men även för alla de som är anhängare av det 60-åriga landets statsreligion, men som ändå har den goda smaken att må illa över vad landet sysslar med. Det är faktiskt ganska många anhängare av religionen som inte alls gillar landets agerande och ryser vid blotta tanken av att folk sätter ett likhetstecken mellan landet och religionen. Det är inte alls bara ogudaktigt folk som jag som gör det.

  PS3: Det 60-åriga landet är Israel.

 9. Anders Troberg

  September 27, 2008, 10:48:07

  Piratista: Angående min systers sammanfattning om problemen med israel så är hon den snälla delen av familjen. För mig är enda alternativen som är acceptabla:

  1. Isreaelerna återlämnar frivilligt marken till dess rättmätiga ägare och lämnar området.
  2. Isreaelerna återlämnar frivilligt marken till dess rättmätiga ägare och accepterar palestinskt styre.
  3. Iraelerna tvingas upphöra med sin ockupation med hjälp av militär vapenmakt.

  1 & 2 lär inte inträffa, de har haft 60 år på sig att göra det, istället har de, trots att de, antagligen mer än någon annan, borde veta bättre, inte bara fortsatt sin etniska rensning, de har trappat upp den, men tydligen gäller inte samma regler när det inte är israeler som är måltavlan. Återstår att genomföra 3 om man vill ha fred i regionen.

  Gillar du inte kritik, undvik att diskutera frågan med mig.

  Och, bara i förebyggande syfte: bry dig inte om att slå mig på fingrarna med att du bott där och därmed vet bättre. Jag har också bott i regionen (Jordanien) i två år.

  Bry dig inte heller om att spela antisemitismkortet. Jag har inget mot judar, det är isreals agerande jag ogillar. Dessutom, araber tillhör också den semitiska folkgruppen, så det argumentet är nonsens i vilket fall.

  Det sagt så finns det en israel jag respekterar och som varit nominerad till Nobels fredspris fler gånger än någon annan: Mordechai Vanunu.

 10. Jesper Värn

  September 28, 2008, 12:06:08

  Jag orkar inte läsa de här kommentarerna, men ändå – Anna – kul att du fortsätter med “Veckans Pirat”-grejen. (Fast jag givetvis gärna vill se lite fler ståtliga fruntimmer i stället för herrar med mer eller mindre biodynamiskt odlad skäggstubb!) :-) Keep up the good work.

  Blir det någon söndagstub?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *