Pages

Categories

Search

 

Kommer oppositionen att hålla vad de lovat?

by
September 29, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Efter förra veckans deprimerande vändning i FRA-frågan så har jag känt mig lite halvt oinspirerad. Kanske beror det på att jag verkligen börjat tro att FRA-lagen mycket snart skulle reduceras till ett otrevligt minne och att vi skulle kunna glädjas över att leva i ett land där regeringen faktiskt lyssnar på medborgarna. Det känns liksom lite trist att behöva inse att man lever i ett land där regeringen inte bara struntar i vad medborgarna tycker, utan dessutom inte drar sig det minsta för att försöka bluffa igenom ett “bättre” lagförslag. Men vad regerimngen än försöker få det att se ut som, så kvarstår faktum: med det “nya” lagförslaget kommer staten fortfarande att ha tillgång till all vår privata kommunikation och det enda vi har att förlita oss på är statens mycket tvivelaktiga välvilja.

men nu är jag en ganska så positiv person och det är ju faktiskt så att det fortfarande finns all anledning att protestera högljutt och göra allt man kan för att få gehör från regeringen. Eller tja, inte regeringen som helhet, men kanske från några få allianspolitiker. It ain’t over until the fat lady sings och det måste vi se till att göra Reinfeldt och hans polare plågsamt medvetna om.

Dessutom måste vi också hålla trycket uppe på oppositionen. Om Renfeldt väljer att ignorera alla FRA-kritiker, så måste vi se till att oppositionen står fast vid sitt löfte att riva upp FRA-lagen när de kommer till makten 2010. Jag säger när, för ni tror väl inte på allvar att jag tycker att vi ska behålla en regering som struntar i oss, trampar på oss och beter sig allmänt pissigt mot både medborgarna och sina egna partikamrater? Nej, de måste bort.

Är då oppositionen bättre? Vem vet? Men om vi ser till att låsa fast dem i löftet om att de ska riva upp lagen, så kan det i alla fall inte bli sämre. De som månar om sin personliga integritet får inte heller glömma bort att det finns ett mycket bra alternativ till de traditionella partierna i Piratpartiet. Det är snart EU-val och då kan man ta tillfället i akt och visa att man värnar om sin personliga integritet. Och om det känns bra (vilket jag är säker på att det kommer att göra), varför då inte fortsätta med det i riksdagsvalet 2010?

Andra skriver:
FRA-frågans bevakning i media och i bloggosfären
Det verkar bli massavlyssning trots allt
FRA- ännu mer läsning
FRA.-lagen genom en näsduk
Luften gick ur
Kan man snottra trafikstråk?
FRA: Det politiska spelet
FRA: Kulturchock

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jonathan

  September 29, 2008, 08:33:21

  Jag tvivlar på att Måna “fifflaren” Sahlin kommer uppfylla det vallöftet. För henne är FRA bara en slagpåse mot alliansen på vägen till makten och jag skulle nog inte ens lita på att de skulle riva upp den ens om Vänsterpartiet fick egen majoritet och Alice Åström ny statsminister.

 2. Skymt

  September 29, 2008, 09:19:26

  Ja, med detta ständiga ljugande för oss, hur kan man göra annat än att betvivla deras välvilja och goda avsikter?!?

 3. Anders Troberg

  September 29, 2008, 09:52:46

  Möjligt, men om de missköter sig så åker de också ut.

 4. TomTom

  September 29, 2008, 10:00:45

  Bilderberggruppen brukar plocka in en ur både opposition och sitande regim, i synnerhet då om val är nära förestående, och i sveriges fall oftast också en ur wallenbergsfären.

  Om hemligheter sägs ofta, att om fler än en känner till den, så är det oftast en för mycket. Spekulera nu, hur kan innehållet från sammankomster med många personer, som pågått i 50 år med i stort olika personer varje år, ha kunnat hållas hemligt genom alla år och faktiskt tusentals inblandade genom åren? Hur mycket krävs för att inte ens personer på sin dödsbädd skall läcka? Vad består ordet “annars” av i frasen “Gör som vi säger annars..” när hemlighållandet lyckats nå denna magnitud?

  Tomten finns inte, tänk på det i dissonansen du nu känner Anna.

 5. jeffer

  September 29, 2008, 10:11:21

  Helt riktigt – vi kan inte lita på regeringen. Det här kan bli ännu värre.

  FRA är bara en del av ett större projekt. USA trycker på från flera olika håll, men mest intensiv är antifildelarkampanjen. Fildelning ska stoppas med vilka medel som helst. Upphovsrättslobbyns särintressen ska direkt bidra i övervakningsapparaten, förutom de övergrepp de redan gör genom att snoka i andras IP-adresser. Andra internetaktörer ska också inordnas i massövervakning och masskontroll.

  Att våra lagstiftare går främmande makt och särintressen till mötes, och struntar i oss andra, är skrämmande och obegripligt. Att förklara krig mot stora delar av befolkningen verkar helt vansinnigt. Men vad ska man tro, allt de gör pekar den riktiningen…

 6. urban cat

  September 29, 2008, 10:13:31

  “De som månar om sin personliga integritet får inte heller glömma bort att det finns ett mycket bra alternativ till de traditionella partierna i Piratpartiet.”

  Tack vare er, bloggande pirater, lutar mitt val mer & mer åt PP´s håll!

  Keep up the good fight!

 7. Mike

  September 29, 2008, 12:13:40

  Ska skottet komma inifrån???

  Säger väl en del om vad som behövs för att riva Fra lagen och hur långt politikerna är beredda att gå.

  Brinn i helve– Reinfeldt din Nwo puppwt till lansförrädare..

 8. Peter Harold

  September 30, 2008, 09:41:49

  Väljarna inom det socialistiska blocket är mer anpassningsbara, och kommer inte ha dagens FRA-strid i sitt minne när deras egna representanter sitter vid makten. Vi har inte sett något “Rosornas krig” sedan tiden före mordet på dåvarande statsministern Olof Palme (s). Jag röstar för att vi istället skall medvetandegöra fler borgerliga politiker om felen med FRA och FRA-lagen.

 9. Anders Troberg

  October 1, 2008, 04:07:39

  Jag är inte så säker på att vänsterväljarna är mer anpassningsbara. Visst, det finns en skock gråsossar, men bland det hårdaste motståndet mot FRA har funnits bland V, syndikalister och anarkister, och de lär inte vika sig.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *