Pages

Categories

Search

 

Veckans pirat 6: Andreas Käiväräinen

by
October 3, 2008
Integritet, Politik, Veckans pirat
No Comment

Veckans pirat

Veckans Pirat: Andreas Käiväräinen

(Den stilige mannen till vänster är dagens veckopirat)

Andreas Käiväräinen

Ålder: 26
Bor: Stavanger
Familj: Dotter på tre år.
Min blogg: Lurig.se
Lyssnar just nu på: Johnny Cash
Kuriosa: Jag har mött Lassie…

Piratliv:

Varför är du pirat?
Systemet som musik- och filmindustrin klamrar sig fast vid är ett uråldrat system som inte fungerar längre. Det är inte utformat för att gynna några än dom själva.

Att vara pirat för mig handlar dock om mycket mer. Det handlar om ett sätt att leva och vara på. Ett sätt att visa omtanke för omvärlden och sina medmänniskor. Sharing is caring!

Vissa tycker att alla pirater är lata, snåla och finniga 14-åringar. Hur bra stämmer den bilden in på dig?
Lat är jag och halvfinne men snål vete tusan om jag kan kalla mig.

Vad gjorde du den 16 september?
Jag medverkade vid demonstrationen mot FRA i Malmö. Det vart en extremt lyckad demonstration med folk från alla block och politiska förbund.
ALLA SOM INTE HOPPAR GILLAR FRA! 😛

Vem skulle du i egenskap av pirat vilja äta middag med? Varför?
Jag har alltid tyckt att Mikael Wiehe är en intressant person med sunda politiska värderingar. På senare tid så har han utalat sig negativt om den enorma pirat-folkrörelsen som väller fram över världen. Jag skulle dock vilja ät min middag med honom och försöka reda ut dom knutarna som han verkar ha fått på sin lina.

Hur ser piratlivet ut om 5 år?
Piratpartiet sitter både med ett par madat i riksdagen och med två mandat nere i Bryssel. Det är svårt att förutspå men jag tror att piratpartiet har lyckats fått igenom en hel del av sina mål men jobbar mycket mera med integritetsfrågorna än vad dom gör idag.

I Bryssel så har piratpartiet gett sig på medicinpatentfrågan på allvar och kämpat för fullt med den.

Privatliv:

Vad gör du på din fritid?
Fotograferar och datar…

Beskriv ditt förhållande till internet
Maniskt.

Vem är din förebild och varför?
Jag har ingen direkt förebild utan ser bra saker i många personer.

Vilket motto/citat lever du efter?
Hellre dör jag stående än lever ett liv på knä!

Vad behöver vi mer veta om Veckans pirat?
Liten go och glad född AIKare så klart. Och ja jag är singel 😉

Veckans pirat kulturtipsar:

Låt: There is power in a union – Billy Bragg
Film/tv-serie: Battlestar Galactica
Bok: Lifraren guide till galaxen – av Douglas Adams
Bloggar: Agge.se
YouTube-klipp:

kE9pG8GTbWQ
——————————————————————————————-
Vill du veta mer om piratlivet och politiken är det bara att klicka in på Piratpartiets hemsida.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  October 3, 2008, 07:53:17

  Jag har haft en mailväxling med Wiehe, och jag tror att han är räddningsbar. Egentligen delar han nog våra värderingar, men han är rädd för hur det ska funka ekonomiskt.

  Jag tror att det som behövs, för honom och för många andra, är att vi pekar tydligare på hur det är ekonomiskt hållbart och till och med lönsammare att använda öppna licenser.

 2. Gelo

  October 3, 2008, 09:49:11

  Tja, med tanke på att han varit en av de artister jag lyssnat en hel del på men totalt tappat bort i bruset av nysläppta britney skivor, tbh trodde jag han laggt ner eller dött ut, så har jag svårt att se hur det skulle bli sämre.

  Jag skulle tro att dom enda som inte skulle tjäna fullt så mycket mot vad dom gör idag är Idol-nakenjanne och alla andra som musikbolagen exploaterar ett år och sedan kastar på soptippen.

 3. Anders Troberg

  October 3, 2008, 11:47:30

  Det är en ny ekonomi med nya spelregler. Det skrämmer en del, för de ser inte riktigt ännu hur det hänger ihop och vilka mekanismer som driver den.

  Det är ungefär som när jag tittar på baseball och undrar om det finns regler eller om det bara är något improviserat för att jäklas med utlänningar. Hade jag förstått reglerna hade det kanske varit intressantare.

  En annan sak som många finner skrämmande är att det är en ekonomi där man litar på folk. Det går stick i stäv med det gamla tänket, där man har stenhårda kontrakt och alla granskas. Detta börjar man dock antagligen tänka om på, till och med varuhus börjar ju med att man själv scannar in priset på sina inköp, något som skulle varit otänkbart för tio år sedan när man såg varje kund som en potentiell snattare tills motsatsen bevisats.

  Personligen så tror jag att tillit funkar utmärkt, under förutsättning att man gör sig förtjänt av den som leverantör. Är jag en bra leverantör och ger mina kunder bra service och bra produkter så kommer de inte att lura mig.

  Ett av de bästa licensavtal jag någonsin sett var för någon mindre programvara (troligen Terminate, SID eller NewsBin), där upphovsmannen konstaterade att han inte hade resurser att driva rättsfall, så han nöjde sig med att man gav sitt hedersord på att inte sälja kopior. Personligen så betyder det så mycket mer än ett klick på “Jag accepterar licensavtalet” i ett installationsprogram.

 4. Rikard

  October 3, 2008, 12:00:11

  @Anders:

  Om du har kontakt med Wiehe så kan du ju tipsa honom om den här presentationen som faktiskt förklarar ett och annat på ett sätt som även hans generation kan ta till sig:

  Larry Lessig: How creativity is being strangled by the law.

  Det är ett föredrag som alla som har en åsikt om piratfrågor borde ta sig tid att titta på. Det väcker en hel del intressanta frågor om alternativet till öppna licenser och ger även en intressant bakgrund till teknikskiften och hur de påverkat så väl underhållningsbransch som lagstiftning tidigare.

  Och så är ju Larry en suverän föredragshållare.

 5. Anders Troberg

  October 3, 2008, 17:33:22

  Kontakt vet jag inte om det är rätt ord, jag skickade ett mail till honom vilket ledde till en kortare mailväxling. Däremot rekommenderade jag Lessig (och Benkler, Stallman, Moglen mfl).

 6. Perty

  October 4, 2008, 09:21:35

  @Rikard
  Den är faktiskt den bästa dragningen jag sett i piratfrågan, om inte annat så har han en grym presentationsteknik som bara den gör det värt att se den.

  Rekomenderas varmt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *