Pages

Categories

Search

 

Veckans pirat 7: Johan Ronström

by
October 10, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt, Veckans pirat
No Comment

Veckans pirat

Veckans Pirat: Johan Ronström

Johan Ronström

Ålder: 24
Bor: Stockholm, men har en bas i Visby
Familj: Massor!
Sysselsättning: Student på musikerprogrammet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, teatertekniker och frilansmusiker.
Min blogg: Johan Ronstrom
Lyssnar just nu på: ”Goran Bregovic – So Nevo Si” på SR Världen
Kuriosa: Jag har gjort en turkhit som fått väldigt bra respons! Den finns här!

Piratliv:

Varför är du pirat?
Dagens upphovsrättssystem är vridet. Vi behöver en bred debatt om vem som har rätt till kontroll över immateriella verk. Det finns ingen självklar rätt att en upphovsman ska kunna hindra användning av för allmänheten tillgängliggjorda verk och innovationer, inte ens om man är överens om vad en upphovsman är. Dagens immateriella ägandesystem är ett relativt nytt och väldigt konstigt påfund.

Vissa tycker att alla pirater är lata, snåla och finniga 14-åringar. Hur bra stämmer den bilden in på dig?
Inte speciellt bra. Inte ens för 10 år sedan. Jag har väldigt mycket på gång hela tiden. Och även om jag väljer noga vad jag ska lägga mina pengar på – jag bygger hellre eget och lagar än köper nytt (även musik) – så skulle jag verkligen inte kalla mig snål.

Vad gjorde du den 16 september?
Jag trodde inte att jag skulle hinna med några FRA-demonstrationer på grund av skolan (Vi hade bl.a. ”Digitalt arbetssätt” och ”Musik och samhälle” på schemat) men jag kom faktiskt iväg en sväng på en håltimme. Läs mer här om min dag!

Hur ser piratlivet ut om 5 år?
Ganska likt det idag, tror jag tyvärr. Men frågorna har nog nått ut till en större allmänhet och vi har nog fått en bredare förståelse för problematiken med dagens regler för immateriella rättigheter. Dessutom har vi förhoppningsvis lagt ner FRA, och inga terrorister har bombat oss för det.

Privatliv:

Vad gör du på din fritid?
Fritid? 😉

När jag inte har lektioner jobbar jag som frilansande musiker, teatertekniker, grafisk designer och webbutvecklare. När jag inte har såna jobb fortbildar jag mig genom att läsa böcker, bloggar och artiklar, öva, bygga teknik- och programmeringsprojekt, blogga och träna dans, nycirkus och le parkour.

Jag tror inte riktigt på fritid. Man gör alltid någonting och som frilansare är gränsen mellan jobb, utbildning och fritid vag. Jag ser till att lära mig saker till kommande projekt vad jag än gör.

Beskriv ditt förhållande till internet
Mitt förhållande till internet är som mitt förhållande till skriftspråket. Det är ett verktyg för att kommunicera. Man hade nog överlevt utan internet, och utan skriftspråket, men det är en helt och hållet integrerad del av vardagen.

Vem är din förebild och varför?
Jag kan nog inte säga någon särskild person. Det finns många förebilder inom olika områden som har inspirerat mig.

Vilket motto/citat lever du efter?
”Do, or do not. There is no ‘try’.” – Master Yoda

Vad behöver vi mer veta om Veckans pirat?
Vi håller på att spela in en ny skiva med mitt band ”Krack”. Man kan höra oss på vår mySpace och köpa den gamla skivan på vår hemsida.

Veckans pirat kulturtipsar:

Låt: Maria Kalaniemi – Ahma (lyssna på den här!)
Teater: Être Blessé – just nu på Teater Giljotin!
Filmer: Delicatessen, The Man from Earth, No Mans Land, Mirror Mask
TV-serier: Carnivale, Firefly, Studio 60 on the Sunset Strip
Bok:The New Complete Book of Self-Sufficiency: The Classic Guide for Realists and Dreamers” av John Seymour
Bloggar: Förutom de som ni alla ändå läser (Copyriot, Swartz, Falkvinge, Opassande m. fl.):
Kulturfönstret på Gotland
Language Log
Yanko Design
The Brothers Brick
Schneier on Security

Webbsidor:
Instructables
MAKE Magazine
FolkWiki
TED

Webbradio: Radio Darvish

YouTube-klipp:

EHEtXkReIbE
——————————————————————————————-
Vill du veta mer om piratlivet och politiken är det bara att klicka in på Piratpartiets hemsida.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Perty

  October 11, 2008, 13:33:36

  Skulle vara intressant att veta hur snacket kring piratfrågorna går på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och andra kulturutbildningar.

  Bara pirater? En pirat? Upphovsrättskramare?

 2. Anders Troberg

  October 11, 2008, 16:50:51

  Är tjejerna i videon singlar, och i så fall, kan du introducera oss? :)

 3. cnab

  October 12, 2008, 13:33:28

  Tack för filmklippet. Vilket artisteri – sång, dans och akrobatik! 40-50-tal men jösses va’ bra!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *