Pages

Categories

Search

 

Den mest välutrustade flottan vinner

by
October 15, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
58 Comments

Reinfeldt har tydligen upprepat sitt löfte om att “inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration”. Det löftet är värt absolut noll och inget eftersom justitiedepartementet redan lagt fram den så kallade piratjägarlagen som går långt mycket längre i jakten på fildelare än vad EU kräver.

Dessutom är jag lite förvirrad över att Reinfeldt hela tiden pratar om en “ungdomsgeneration” när det gäller fildelning. det tycks ha gått honom helt förbi att det finns massor av fildelare som knappast kan räknas som ungdomar. Jag utgår friskt från att det är lättare att se ner på fildelningen om man ser på den som ett “ungdomsproblem”. Tyvärr stämmer det inte helt. Visst är många yngre fildelare, men jag tror verkligen inte att det beror på något ungdomligt oförstånd, utan snarare på att de yngre generationerna förstår och lever med internet på ett helt annat sätt än vad många äldre, till exempel Reinfeldt, gör.

Ett “ungdomsproblem” som herr Reinfeldt borde fundera mer på är det faktum att Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, nu är det tredje största och det snabbast växande politiska ungdomsförbundet. Det innebär dels att de kommer att få en rejäl slant ur den statliga skattkistan, men också att det finns en stor piratbesättning som inom kort kommer att kunna gå till valurnorna och rösta in pirater i både EU-parlamentet och i riksdagen.

Igår blev jag intervjuad av fyra mycket trevliga gymnasister som gör en film om fildelning. De var långt mer insatta i frågan än vad gemene riksdagsman är. Och om regeringen och film- och musikindustrin för ett ögonblick tror att ungdomar som dessa kommer att svälja deras rappakalja om upphovsrätt som i dagarna skickas ut till skolorna, så misstar de sig grymt. De här ungdomarna är inga snåla fjortonåringar, de är välinformerade, intelligenta individer som mer än gärna betalar för sig, men som kommer att vägra att låta internet eller dem själva begränsas av utpressarbrev som skickas med regeringens goda minne från film- och musikindustrin. De förstår att internet är för värdefullt för att trasas sönder på det sättet.

Jag kan inte låta bli att känna mig lite road av hur fundamentalt regeringen och industrin underskattar sina motståndare. Det här är helt enkelt ett slag de inte kan vinna. De är färre i antal och deras tekniska kunnande verkar ständigt ligga flera steg efter. Vilken kapten som helst vet att det är läge att vifta med vit flagg när motståndarflottan hissar Jolly Roger, har fler matroser och bättre skepp och kanoner. Alla kaptener, utom kapten Reinfedt då…

Andra skriver (tack Christian för länklistan): Peter J Olsson, Patrik Fältström, Oscar Swartz, Mark Klamberg, Brockman, Karl Sigfrid, Mikael Nilsson, Mikael Nilsson igen, Rick Falkvinge, Lars Holmquist, Lars-Erick Forsgren, Icmpecho, Copyriot, Ett Otyg, Mary, Politikerbloggen, Fridholm, Fridholm igen, Anders Andersson, Teflonminne, Opassande, Henrik Alexandersson, Mikael von Knorring, Mikael von Knorring igen, Zac, Svensson, Kulturbloggen, PiratJanne, Daniel Scythe, Utsikt från höjden, Daniel Hedman, Tvetydiga tankar, TT och SvD

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


58 Responses

 1. jeffer

  October 15, 2008, 11:19:03

  Bra analys och bra skrivet!

  Det är starka underströmningar som är i rörelse. Det rör de unga, men som du säger, långt ifrån bara dem. Man skulle kunna kalla den “frihetlig” i vid bemärkelse, eftersom människor med i övrigt olika politisk och annan bakgrund har en samsyn som sammanstrålar i frihetsbegreppet. Fortsatt frihet på internet, frihet från godtyckligt tvång som fåtalets särintressen som begränsar vad flertalet kan göra. Frihet från övervakning och beteendekontroll mm.

  Vi som tycker om friheten känner mer och mer att politiken och de lagstiftare vi valt bortser från oss. Det vi tycker räknas inte. Men när det gäller de stora musik- och filmbolagens särintressen har välviljan inga gränser. Inställsamheten får nästan pinsamma proportioner. Ungefär som gamla tiders hovsmickrare, med den ytterligare pinsamheten att den svenska regeringsmakten är smickraren och upphovsrättslobbyn det “Ofelbara Majestätet.”

  Vi behöver nya politiker och ung pirats framgångar ger hopp. Men även andra politiska partier rör på sig i rätt riktning. Vänsterpartiet har helt svängt i piratriktning. Miljöpartiet och delvis centern är i alla fall mer allsidiga, och inte enbart lobbyistkramande. Moderaterna har Karl Sigfrid mfl. Viktiga delar av moderaterna och även folkpartiet är mer ultraliberaler än traditionsborgare. Dessa partier kan förlora hela den basen.

  Intressant om s kommer att välja den frihetliga linjen beträffande internet…

 2. Jonathan

  October 15, 2008, 12:51:27

  Alla stationer, Klart Skepp!

 3. minata

  October 15, 2008, 13:06:09

  @jeffer
  Om svenska folkets val:
  Piratpartiet 0,63 procent i valet 2006
  Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet ligger strax över fyra procent-strecket. Moderaterna har fått en Karl Sigfrid marginaliserad.
  Och Socialdemokraterna som valt den “ofrihetliga linjen” ligger på 45 procent i opinionsundersökningarna.
  Klara siffror på vad svenska folket tycker om dagens politiker.

 4. TomTom

  October 15, 2008, 14:03:06

  Följande citat har skrivits många gånger av signaturen “steelneck”, jag tycker det är på pricken och förtjänar att upprepas:

  “Vad internet inneburit i grunden är en dramatisk sänkning av barriären till informationsspridning, alltså precis detsamma som tryckpressen en gång innebar, men tyvärr reagerar dagens “makt o kyrka” precis likadant nu som på Gutenbergs tid.”

  Jag tror att man lugnt kan påstå att de som vernade för mediakoncentrationen för sådär 20-25 år sedan fick alldelens rätt..

 5. Perty

  October 15, 2008, 16:33:47

  Jag skulle vilja säga att det finns två läger, slackerpirater och riktiga pirater…

  Slackerpiraterna är de som vet att det inte spelar någon roll vad regeringen, riksdagen, eu eller upphovsrättsföretagen gör. De kommer alltid kunna gå förbi spärrar, lagstiftning etc.. Så de bryr sig inte, bizniz as usual alltså.

  Sen finns de riktiga piraterna som försöker bry sig och är mer ideologiska och har en tro på frihet på internet och helst vill att det ska vara ok…

  Så att få en slackerpirat engagerad är inte lätt, jag har försökt med många…

 6. minata

  October 15, 2008, 17:14:37

  @Perty

  Om två läger pirater.

  Samma sak om kulturabetarna. De som verkligen känner av musikbranschens förändring runt och kring fildelning är studiomusikerna. De har fått mindre jobb. Det går att göra djupintervjuer om någon tvekar. Själv tillhör jag kategorin upphovsman och producent (hemsidor). Som upphovsman har jag gett upp att få ekonomisk utdelning och har lagt upp allt mitt material på nätet. Som producent tummar jag väldigt mycket på upphovsrättslagen. Men jag har en princip: vill inte förstöra för aktiva svenska musiker. Det vill säga: lägga upp Sofia Karlssons Dan Anderssons-CD digitalt på min hemsida.

 7. Perty

  October 15, 2008, 17:28:33

  @minata
  Jag tvekar inte på att många påverkas av internet’s framfart och den oändliga tillgängligheten på kultur. Det finns många andra grupper som har påverkats både negativt och positivt, det är inget konstigt.

  Jag som jobbar med IT har ett helvete att hänga med i alla förändringar med tekniken på nätet. Om jag fick bestämma skulle alla köra datorer med 16 färger och 320×160 upplösning. Så, kanske lixom studiomusiker så har Cobolprogrammerare, 6502 assembler programmerare fått se jobben sina om de inte uppgraderat sin “tjänsteportfölj”.

  Kanske även studiomusiker måste titta på nya områden?

 8. jeffer

  October 15, 2008, 17:41:56

  minata

  Underskatta aldrig en “hostility wave” även om den verkar liten..

  En underström tar viss tid innan den kommer upp till ytan och syns. Är den tillräckligt stark är den ostoppbar även innan det uppenbart syns att den är det.

  Historien visar på flera sådana fall. Arbetarpartiernas frammarsch i speciellt norra Europa, började i mycket små sammanhang, som långsamt växte för att “plötsligt” explodera till varaktigt maktbärande grupperingar. Innan dess ersatte de liberala grupperingarna den feodala maktstrukturen på liknande sätt. Även där var början i det lilla sammanhanget. 1700-talets intellektuella salonger och caféer.

  Vad blir den nya grupperingen – den som appellerar till fildelargenerationen och dess sympatisörer? Piratpartiet eller frihetliga utbrytare från andra partier, kanske i allians, eller att frågan avväpnas genom genuin och trovärdig reträtt från maktbärande element bland dagens politiker. Svårt att förutsäga exakt, men något mäktigt rör på sig, även om inte alla ser det, och när de ser det är det redan för sent…

 9. Martin

  October 15, 2008, 18:41:31

  Kolla på spotify.com 99kr i månaden för att tillgå all musik 24/7 ser ut som ett gigantiskt itunes men billigt.

 10. minata

  October 15, 2008, 18:55:24

  @Perty
  Från upphovsmännen och studiomusikerna sida finns en lagstiftning som vi med näbbar och klor vill slåss för: upphovsrättslagen. Alliansregeringen lägger snart en proposition på det området. Backar vi tillbaka samarbetade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för ändring av upphovsrättslagen 2005. Februari 2009 har vi en rättegång där killarna från The Pirate Bay är huvudsak. Samhället står inte stilla och har absolut inte gett upp som man kan läsa i den här bloggningen. Kampen gäller upphovsrätten. Fildelning är i sig inte olagligt. Den politiska kampen fortsätter.

 11. jeffer

  October 15, 2008, 23:09:38

  minata

  Upphovsrättslagen? Du menar den av extrema amerikanska särintressen genomdrivna upphovsregimen, med lämpliga upptrappningsmöjligheter listigt inbakade?

  Vart de amerikanska intressena siktar är uppenbart genom att studera vad som händer i USA just nu. Amerikanska senatorer är korrumperade och gynnar fåtalets särintresen framför flertalets frihet. Menar du att svenska politiker ostört kan fortsätta att inställsamt följa den amerikanska “mönstermodellen” utan konsekvenser?

  Eller är det så att du liksom vår uppskattade bloggvärdinna Anna, vill ha kvar upphovsrätten, men under former som inte hotar privatlivet eller vår frihet på nätet? Ditt inlägg antyder att du siktar på obegränsade mål med hjälp av obegränsade medel. Rätta mig gärna om jag har fel…

  Givet den digitala tekniken är en traditionell upphovsrätt omöjlig att genomdriva utan den mest extrema övervaknings- och kontrollapparat. Med eskalerade straffsatser, godtycklig rättsskipning som snabbt också kommer att inskränka vårt liv i den fysiska världen. Godtycklig kontroll och genomsökning av personlig elektronik (ACTA), godtycklig kroppsvisitering, tvingande beteendenormer som definieras av särintressen mm.

  Man kan vilseleda medborgarna på kort sikt, men i det långa loppet kommer de bedrägliga politikerna att få betala i form av väljarflykt. De måste helt enkelt välja på vilken sida de står. Politikerna tror att det dumma boskapet godtroget hänger på oavsett hur mycket de bortprioriteras för att gynna särintressen styrda av främmande makt. Historien visar att även de mäktigaste kan falla om de går för långt – jag tror de redan gjort det.

 12. minata

  October 16, 2008, 01:53:58

  @jeffer

  Väljarflykt!!!!!

  Piratpartiet fick 0,63 procent i valet 2006. I opinionsundersökningarna hamnar de under Övrigt. 16:e september blev ett gigantiskt fiasko: 300 personer på Sergels Torg. Alliansen som fick en majoritet av rösterna har lagt fram ett lagförslag i ämnet upphovsrätt. Bloggaren här representerar ett parti som fick sex promille i valet 2006.
  STIM – en svensk intresseorganisation. Observera svensk! samlar cirka 60000 upphovsmän. Skitsnack i kvadrat om amerikanska särintressen. Vi har ett svenskt IFPI, STIM är redan nämnd. SAMI samlar svenska artister och studiomusiker. Piratpartiet är en sekt. Och Ung Pirat har gratis medlemsskap. Fyrahundra, fyra hundra tycker att Piratpartiet är något att satsa ekonomiskt på. De fyrahundra i ett land med nio miljoner invånarer, anser det är möda värt att satsa på Piratpartiet.

 13. Anders Troberg

  October 16, 2008, 04:27:07

  Minata: Det är alltid svårt för ett nytt parti att komma över 4%-spärren. För de flesta känns det som en bortkastad röst att rösta på någon som inte har visat att de kan komma över 4%, vilket ger en tröghet i starten. Utmaningen för PP är att visa att man kan klara det.

  Det går att göra. Till och med ett mentalsjukt bakåtsträvande sektparti som Miljöpartiet lyckades med det.

  Att medlemskap i Ung Pirat är gratis har inte med frågan att göra. Ungdomar har ofta kass ekonomi, och det är inget lagkrav på medlemsavgift.

  Hur många av STIMs medlemmar har egentligen koll på de värderingar STIM står för och stöttar STIM som en politisk organisation, och hur många gör det för att de delar ut pengar? Jag tror att om PP hade haft resurser att slänga ut pengar till sina medlemmar så hade de också haft betydligt fler medlemmar. Bröd och skådespel.

 14. Martin

  October 16, 2008, 05:52:31

  Anders,
  Mentalsjukt bakåtsträvande sektparti? låter för många som en beskrivning på Falkvinges parti.
  Man skall inte kasta sten i glashus. Allt går att vända på?
  Hur många av de aktivt – av upphovsrätts skyddat material – otillbörligt fildelande s.k “frihets kämpande” internet användarna har egentligen koll på de värderingar PP står för och stöttar PP som en politisk organisation? och hur många gör det för att de bara tycker att det är “coolt” och för att de bara tycker gratis är bättre? Inga starka argument här inte.
  Kolla på spotify.com 99kr i månaden för att tillgå all musik 24/7, ser ut som ett gigantiskt itunes men billigt och man kan ju inte anklaga dem för att vara giriga.

 15. Anna

  October 16, 2008, 06:12:59

  Miljöpartiet jobbar för sina frågor, vi för våra. Jag skulle ju knappast välja att kalla varken dem eller oss för mentalsjuka. Både MP och PPär väl snarare folk som tror på en viss ideologi och arbetar hårt för den. Det är inget fel i det så länge ideologin inte går ut på att nedvärdera och diskriminera andra människor och det gör varken MP:s eller PP:s ideologier.
  Ha det så bra så länge,
  Anna

 16. Martin

  October 16, 2008, 07:51:15

  Precis Anna
  Det var den positiva varianten av den samma och det är ju alltid lättare att debattera med positiva utgångspunkter.
  Har du kollat på Spotify ?

 17. Martin

  October 16, 2008, 07:52:33

  Föresten, kanske inte lättare, men trevligare.

 18. Anders Troberg

  October 16, 2008, 08:07:58

  “Mentalsjukt bakåtsträvande sektparti? låter för många som en beskrivning på Falkvinges parti.”

  Den bedömningen får du stå för. Jag står för min. De är, enligt min mycket ödmjuka åsikt, en skock höns som fått för sig att himlen kommer att ramla ner, utan någon egentlig basis för det annat än att någon annan höna kacklat det. Med denna bakgrund så är de beredda att demontera hela vår civilisation. Fast det är bara min ödmjuka åsikt.

  “Hur många av de aktivt – av upphovsrätts skyddat material – otillbörligt fildelande s.k “frihets kämpande” internet användarna har egentligen koll på de värderingar PP står för och stöttar PP som en politisk organisation?”

  Väldigt många, det är ett parti av entusiaster. Till och med jag känner till det, och jag är inte ens medlem (vilket gör att jag kan säga vad jag vill om MP utan att PP ska behöva få skit för det).

  “Kolla på spotify.com 99kr i månaden för att tillgå all musik 24/7, ser ut som ett gigantiskt itunes men billigt och man kan ju inte anklaga dem för att vara giriga.”

  Tja, det är dyrare än TPB…

 19. jeffer

  October 16, 2008, 08:55:18

  minata

  Är man liten så är man alltid liten, oavsett vad – det är din slutsats. Men med den logiken måste socialdemokrater, moderater, och alla andra riksdagspartier fortfarande vara små, det var ju så de startade. Samma sak gäller Microsoft, Ericsson, Volvo. Självaste USA är egentligen bara en liten koloni med kväkare, som också ansågs vara en sekt.

  Självklart ändras samhället. Det du företräder – en extrem upphovsrätt, kan bara finnas kvar i en utpräglad repressionsstat.

  Jag tror det är ett misstag att solidarisera sig med den amerikanska modellen. De organisationer du nämner, möjligen med undantag av STIM, driver dessa frågor precis på samma sätt och med samma syfte som RIAA, MPAA – klargörande benämnda MAFIAA. Det bara att USA ligger lite före i tid. Masstämningar på lösa grunder, följda av utpressning, som vanliga människor har svårt att värja sig mot, förföljelse av studenter, hemrazzior mm.

  Senast har den korrupta kongressen utnämnt en “Copyright Czar” som ska garantera ännu större mobilisering av statsapparaten för att gynna särintressena på alla andras bekostnad. Copyright Czar – det jag associerar till är härskaren över de livegna, politisk polis, gendarmer och Sibirien. Det är vägen från ett frihetssamhälle till repressionsstat.

  Se för övrigt mina tidigare kommentarer.

 20. Martin

  October 16, 2008, 09:34:19

  Anders. T är alltid så vänligt sinnad och aldrig rabiat.
  Jag kallar varken den ena för det ena eller andra. Men alla dylika värderings uttryck vänds automatiskt mot den som uttrycker det.

 21. Orangtolol

  October 16, 2008, 13:20:16

  Anders troberg säger om Spotify.
  “Tja, det är dyrare än TPB…”
  precis och de som har oändligt med tid att tillgå, kan gratis via TPB ladda ned 4 000 000 låtar, arkivera dem, tagga dem med band information, bilder och skivomslag och spara dem på sin hårddisk.

 22. Anders Troberg

  October 16, 2008, 15:58:43

  Martin: Det är jag inte alls. Oftast är jag snäll, men när det behövs så kan jag vara en riktigt elak jävel.

 23. Martin

  October 16, 2008, 16:15:59

  Vad är du det du inte alls är?

 24. Anders Troberg

  October 16, 2008, 18:08:25

  Vänligt sinnad.

 25. Anders Troberg

  October 19, 2008, 07:30:53

  “Har du kollat på Spotify ?”

  Har kollat på den nu. Ytterligare en site som är fientlig mot öppna licenser. Det finns inget stöd för tex Linux eller BSD eller något annat öppet OS.

 26. Martin

  October 19, 2008, 16:13:51

  “Fientlig”? mycket paranoja här!

 27. Anders Troberg

  October 19, 2008, 18:33:28

  Tja, hur ska man annars tolka att den har stöd för alla ofria OS (som räknas) och inget fritt OS? Linux är större än Mac, så det argumentet håller inte heller.

  De har gjort ett val som pissar av många användare, då får de ta att folk snackar skit om dem.

 28. Martin

  October 19, 2008, 20:16:06

  Jaaaaa, för de borde ju inte ens ha rätten att själva välja vad de vill själva vill jobba med för OS, det kan ju Anders T bestämma mycket bättre, fattar de inte detta att de skaffar sig fiender.
  När jag köper en bil som går på diesel så är ju tillverkaren av den dylika en fiende till bensin och när jag kör min franska bil på luft, så är ju han den där fransosen som hittat på det en fiende till alla andra drivmedel. Han pissar ju på många andra användare.

 29. Anders Troberg

  October 20, 2008, 12:07:28

  Lanserar du en stor tjänst så kan du inte komma från att det kommer att uppfattas som stötande om du stänger ute en viss kundgrupp.

  Låt oss översätta det till lite mer påtagliga begrepp:

  Hur skulle reaktionen blivit om ICA vägrade sälja till muslimer? Om kvinnor inte fick åka på lokaltrafikens bussar?

  Det här är ett steg tillbaka till tiden då man bara fick koppla in Televerkets telefoner på telenätet. Accepterar man inte att kunden har rätt att göra ett val så har man inte förstått marknaden och då har man ingen plats på marknaden heller. De väljer att utestänga vissa kunder, det är naivt att tro att kunderna kommer att uppskatta det.

  Varför kan de inte göra sin klientprogramvara i QT (QT, inte QuickTime!) eller Java, då kan de automatiskt köra den plattformsoberoende? Det kostar inget extra, men ändå gör de inte det. Hur ska man tolka det?

 30. Martin

  October 20, 2008, 20:48:17

  Tolka det som att de skrivit kontrakt med ägarna till musiken och att de då tillsammans valt plattform.
  Kvinnor, muslimer och andra är välkomna att använda tjänsten, den sker dock på engelska så de pissar ju på alla som inte pratar det och de pissar ju på alla som inte har 99 kronor tillgängligt.

 31. Anders Troberg

  October 21, 2008, 04:20:06

  Med andra ord, ägarna som är en del av upphovsrättsindustrin och därmed står i konflikt med öppet innehåll har påverkat dem till att inte ha stöd för öppna plattformar. Vilket var ungefär det jag skrev från början.

  Hur vet vi ens att programvaran är pålitlig under de förutsättningarna? Utan tillgång till källkoden så vet vi inte om de försökt sig på ett nytt trick i stil med Sony’s rootkit (vilket, som en intressant sidonot, upptäcktes av en person som blev uppköpt av Microsoft och som sedan dess inte kommit med fler sådana avslöjanden…).

 32. Anders Troberg

  October 21, 2008, 09:05:50

  Tja, utan tillgång till källkoden så vet vi inte det, men jag har hittills aldrig sett en programvara, förutom spel, som varit designad för att framkalla beroende, och för spel så är det en önskad effekt även för kunden.

 33. Martin

  October 21, 2008, 10:06:11

  ja de som skapar spel vill ju definitivt framkalla ett beroende. Föresten borde inte alla spel på Internet har öppen källkod? Precis som all statliga verk tex skattemyndigheten, tullen, kriminalvården, sjukvården, militären m.fl?

 34. Anders Troberg

  October 21, 2008, 11:51:27

  “ja de som skapar spel vill ju definitivt framkalla ett beroende.”

  Jovisst, men som kund så vill man ha den känslan av ett spel, så där är det inget problem.

  “Föresten borde inte alla spel på Internet har öppen källkod?”

  Jo.

  “Precis som all statliga verk tex skattemyndigheten, tullen, kriminalvården, sjukvården, militären m.fl?”

  De har redan det, du kan begära ut den. Den är en offentlig handling.

  Dock har det hänt, i ett fall jag råkar ha sett från insidan, att ett Kinesiskt företag försökt få ut källkoden och dokumentationen till ett system som en statlig myndighet utvecklat, uppenbart i syfte att tillverka sin egen variant. Myndigheten var skyldig att lämna ut det, så det gjorde man. I pappersform. De fick något tiotal printerpapperskartonger med källkod och annan dokumentation, och hittills har ingen kinesisk variant dykt upp på marknaden…

 35. Martin

  October 21, 2008, 13:06:27

  Så till slut kommer all programvara att vara öppen och de som inte tillverkar dylik försvinner p.g.a av att “folket” enbart vill använda öppna system, i samma anda som att all kostsam musik och film framställning upphör när den inte längre kan säljas?

 36. Anders Troberg

  October 21, 2008, 15:27:05

  Vem har sagt att försäljning är enda möjliga finansieringsmetoden?

 37. Martin

  October 21, 2008, 17:07:34

  Jag vet inte ngn anser att försäljning är den enda möjliga finansieringsmetoden. Det finns säkert massor av varianter. Santa Barbera och The Bold And The Beautiful är två amerikanska kulturyttringar som finansierades av hårshampo tillverkare, därav de klassiska frisyrerna. Undrar mer om du tror att de som nu nyttjar försäljning som metod kommer att försvinna p.g.a att konsumenterna enbart kommer att välja det som är “fritt” snarare än de alternativ de kan nyttja utan att behöva ladda ned material överhuvudtaget.

 38. Anders Troberg

  October 21, 2008, 18:23:18

  Jag tror att de som anpassar sig till den moderna tekniken kommer att klara sig bra, riktigt bra. Det är inte en slump att teknologier som Linux, MySQL och QT värderas så högt (tex har jag sett oberoende värderingar av Linux biosfär som varierar mellan 25 och 46 miljarder dollar).

  Däremot kommer de som sitter i sin grotta och önskar att allt var som förr inte att klara sig.

  Det är som den industriella revolutionen. De som skaffade traktor klarade sig, de som föredrog sin häst gjorde det inte.

 39. Martin

  October 21, 2008, 19:58:17

  Och de som kapade skepp avrättades.

 40. Anders Troberg

  October 22, 2008, 04:48:05

  What’s your point?

 41. Martin

  October 22, 2008, 05:47:56

  Du drog historiska paralleller så jag tänkte bara göra detsamma, man hade ju kunnat acceptera pirater på internationella vatten, men de kapitalstarka bestämde sig för att stoppa det istället . Även om jag nu tycker att parallellen till industri revolutionen haltar ordentligt. Det är ju snarast så att vi tittar på olika varianter av liknande teknik. Spotify sitter ju inte direkt i en grotta och distribuerar musik via trumma eller rullband. Och de som gick segrande ur industrirevolutionen var de redan kapitalstarka, även om de längst ned på stegen fick lite brödsmulor.

 42. Anders Troberg

  October 22, 2008, 15:19:03

  Problemet med tjänster som spotify, förutom att de bara har stöd för stängda OS, är att de fortfarande distribuerar ofritt innehåll. Det handlar inte om gratis, det handlar om frihet, så som den tex är definierad för programvara:

  * run the program, for any purpose (freedom 0)
  * study how the program works, and adapt it to your needs (freedom 1)
  * redistribute copies so you can help your neighbor (freedom 2)
  * improve the program, and release your improvements to the public, so that the whole community benefits (freedom 3)

  Ge mig ett spotify-alternativ som erbjuder det, så är jag kanske nöjd.

 43. Martin

  October 22, 2008, 19:45:29

  Utvecklingen kanske går mot en värld där ingen behöver ha programvaror i sina egna datorer (de flesta individer är troligen inte intresserade av programvaror eller datorerna i sig själv) och de flesta skulle nog föredrar att inte behöva uppdatera, äga, underhålla några program alls om det fanns tjänster som tog hand om det.
  Egentligen kanske ingen är intresserad av ha musik, film, programvara eller böcker på sina hårddiskar om det fanns tjänster som omedelbart uppgraderade, arkiverade och la till ny information, alltså helt enkelt erbjöd tjänster som innebär att användaren slapp kneget och istället bara får upplevelsen för kanske 3.30 kr om dagen.
  De flesta människor skiter ju helt i hur bilen funkar bara den rullar (helst billigt) och det samma gäller de flesta saker man nyttjar, mobiltelefonen, pendeltåget, glödlampan, värmen i huset, tvätt och diskmaskinen. De vill bara ha tjänsten utförd, det samma kanske också gäller all digital information i synnerhet när det gäller underhållning.

 44. Anders Troberg

  October 23, 2008, 04:06:04

  Det finns en trend mot sådant nu, men den har kommit och gått flera gånger redan (minidatorbaserade terminalsystem, tunna klienter, Citrix), så jag tror inte på den. Dessutom så går det inte att garantera säkerheten på ens data om de lagras hos någon annan. Vem vet vilka rutiner de har, och vem vet vad som händer med mina data om de går i konkurs, blir uppköpta eller byter inriktning?

 45. Martin

  October 23, 2008, 05:46:16

  Kommer folket i gemen att välja den lättaste vägen eller den mer data säkra vägen? Kommer de att välja att titta på nyheterna via SVT play eller via nedladdnings tjänster? Kommer de att spela MMOG online eller spel de behöver ladda ned, installera och hantera?
  Vill folk ha 1 000 000 mp3 låtar i datorn som de själva skall arkivera, sortera, hitta bilder till och fylla på med info om artister?
  Jag tror folk i gemen väljer det lättaste alternativet för att de flesta människor helt enkelt är ointresserade av datorer och programvaror, jag tror de flesta inte ens gillar varken burkarna eller programmen. Folk vill komma åt det som finns på andra sidan – underhållningen – tjänsten och resultaten utan att behöva ägna ngn större tanke eller tid på varken säkerhet, cookies, brandväggar, virus, spyware eller programmerings kunnande. Allt detta är ju ganska tråkigt att pilla med, precis som fixandet med bilen.

 46. Anders Troberg

  October 23, 2008, 10:15:16

  Jag tror inte att folk i gemen är så gemena som du tycks tro. Om inte annat så kommer de att ångra sig när deras stuff försvinner eller läcker.

  Förresten, hur tror du att man skulle kunna spela spel utan lokal installation? En liten verklighetscheck hade varit på plats där…

  “Folk vill komma åt det som finns på andra sidan – underhållningen – tjänsten och resultaten utan att behöva ägna ngn större tanke eller tid på varken säkerhet, cookies, brandväggar, virus, spyware eller programmerings kunnande.”

  Då kan man ju köra Linux, där behöver man inte tänka på sådant, det bara funkar.

 47. Martin

  October 23, 2008, 10:57:37

 48. Anders Troberg

  October 23, 2008, 16:37:54

  Den sortens spel är väl iofs underhållande, men de kommer inte att konkurrera med spel i stil med Crysis, och de kommer inte att kunna köras utan lokal installation. Det är olika marknader.

  Och programmering är underhållande!

 49. Martin

  October 23, 2008, 19:46:48

  Programmering är lika underhållande som ölburks samlande, curling och macramé.

  Flashspels utvecklingen går snabbt och den kommer troligen så småningom tävla med de mer avancerade.
  Jag tippar också att både we7.com och spotify.com blir framgångsrika, speciellt för att de är så enkla att använda för det stora flertalet som inte är intresserade av varken program eller datorer.

 50. Anders Troberg

  October 24, 2008, 04:18:56

  Dream on. Det finns en anledning till att högpresterande spel måste köras lokalt, och den anledningen kommer inte att ändras: ljushastigheten.

  Jorden är ungerär 1/7 ljussekund i omkrets. Signaler går i ledningarna med ungefär 1/3 C, och vi har lite spill när de passerar elektronik, så säg att i runda slängar så tar det minst en halv sekund för din dator att skicka ett meddelande till en maskin på andra sidan jorden och få ett svar. Snabbare anslutningar gör ingen skillnad, de kan bara pytsa mer data, svaret dröjer lika länge. En halv sekund kan tyckas lite, men i ett spel är det en evighet. Visst, sätt servern lite närmare och problemet blir mindre, men inte litet nog för att kunna ignoreras.

  “Jag tippar också att både we7.com och spotify.com blir framgångsrika, speciellt för att de är så enkla att använda för det stora flertalet som inte är intresserade av varken program eller datorer.”

  Tja, eller så kan de vara smarta och gå på de fria alternativen, tex Linux. Är man beredd att betala för att allt ska fungera garanterat felfritt så finns tex Zonbu (http://en.wikipedia.org/wiki/Zonbu).

 51. Martin

  October 24, 2008, 07:51:57

  Det finns inget som säger att det är de högpresterande spelen som blir populärast, det är (tro det eller ej) inte alltid Bling som vinner det är vanligtvis det mer underhållande som går segrande ur striden och WOW är ju inte direkt högkvalitets grafik.

  Ja och blir det ngt fel på programvaran kan man ju alltid ringa till Linux supporten, telefon numret kommer med den tryckta manualen annars kan man ju hitta numret till klagomål under L i telefonkatalogen

  En Googling på “linux problems” ger idag 3 100 000 träffar det är ju faktiskt betydligt mindre än “Windows problems” 134 000 000 träffar och lite färre än 4 940 000 “mac problems” träffar. Det verkar ju som Linux inte är helt problemfritt.

 52. Anders Troberg

  October 24, 2008, 10:51:25

  Som jag skrev, det är olika marknader. Hardcore gamers kommer inte att spela småspelen, de vill ha tuff action i snygga miljöer.

  Det finns utmärkt support för Linux. Kolla tex på Ubuntu, som har diverse supportavtal man kan välja på, plus att man har en kompetent community. Eller så går man på Zonbu, där de tar hela ansvaret, för hårdvara, mjukvara och drift.

  Har du provat att i dina sökningar sortera bort de träffar som innehåller både Linux och Windows? En skaplig andel är antagligen jämförelser.

  Sedan har väl ingen någonsin påstått att Linux är helt problemfritt. Inget OS är det. Däremot så är det betydligt problemfriare, tex så är hela köret med virusskydd, malwareskydd, brandväggar osv i princip en ickefråga. Sättet som program installeras på är också säkrare, man får inte de konflikter mellan program (framför allt vid avinstallation) som plågar Windows så mycket. Genom att man har officiella repositories så har man dessutom en garant för att grejorna funkar tillsammans. I Windows så kan installationen av ett program ofta däcka ett annat.

  Naturligtvis har jag skrivit lite om hur programvara och OS ska bete sig, med användarens bästa i åtanke.

  http://rpglab.net/troberg/pmwiki.php/ESDM/EthicalSoftwareManifesto

  Prova att checka av de olika operativsystemen och deras programvaror mot den…

 53. Martin

  October 24, 2008, 15:52:17

  Och hur många nano promille av de vanliga Vindovs användarna är intresserade av ditt manifest? Hur många skulle ta sig genom den första meningen innan de avled av uttråkning?
  Hur många skulle istället sätta på ett avsnitt av Desperate Housewifes eller Heroes eller kanske ett rollspel på http://www.human-age.com/visit.php eller lite krigs strategi på http://www.island-attack.com/

 54. Anders Troberg

  October 24, 2008, 17:18:00

  Om man byggde bilar efter hur intresserade folk var så skulle de inte ens klarat att rulla ut ur garaget. Någon måste vara intresserad och se till att grejorna under huven funkar, för de ointresserades skull. Mitt manifest riktar sig till de som bygger programmen, de som är intresserade för de ointresserades skull, för att de ska göra ett bättre jobb för de ointresserade.

  Så, mitt manifest är i högsta grad relevant.

 55. Martin

  October 24, 2008, 20:06:13

  Tvärtom, om bilarna inte rullat hade ingen köpt dem. De är faktiskt bara intresserade av att de rullar. Men de skiter i vad det är som gör att bilen rullar (förutom idags läget att priset för bensin är högt och att de kanske tänker på miljön) hur motorn fungerar, vem som gjorde den, vad motivationen bakom designen är, de flesta bryr sig inte heller om hur den ser ut, bara den faktiskt rullar. Tucker gjorde ju en bra bil, men ingen brydde sig egentligen om det. Ingen bryr sig om hur datorn funkar eller hur program varan fungerar, de vill bara att det rullar.

 56. Anders Troberg

  October 25, 2008, 05:01:41

  Och inget kommer att rulla om det inte finns någon som bryr sig om hur det rullar. Om programvaran ligger på server eller på klienten är likgiltigt, någon måste skriva den och den personen måste vara intresserad. Genom att vara intresserad och göra ett bra jobb (bland annat genom att följa mitt manifesto) så gör han det möjligt för andra att vara ointresserade.

  Utan intresserade människor så hade vi inte haft någon civilisation. Filosofi kräver intresse. Läkekonst kräver intresse. Demokrati kräver intresse (vilket förresten är varför den funkar så uselt nu, det är så mycket annat som drar till sig intresset). Teknologi kräver intresse. Boskapsskötsel kräver intresse. Krigsföring kräver intresse. Byggande av infrastruktur kräver intresse. Att lära ut kunskaper till nästa generation så att de inte behöver börja från noll kräver intresse.

  När det gäller Tucker, syftar du på hans pansarbilar (som hade så smal hjulbas att de var i princip oanvändbara i terräng) eller “Tucker Torpedo”, som brukar anses som en föregångare, men egentligen inte var det (tex kom Corvetten bara fem år senare). Den hade dessutom riktigt svåra tekniska problem, framför allt att den hade delar som behövde servas stup i kvarten, dåliga bromsar (därav smeknamnet), dålig växellåda, avsaknad av backväxel (!) med mera. Hans prylar misslyckades inte för att folk inte brydde sig, de misslyckades för att de had designmissar som gjorde dem praktiskt obrukbara, och folk bryr sig om sådant.

 57. Martin

  October 25, 2008, 07:57:58

  Tjena Anders.
  “The phrase “obsessive-compulsive” has become part of the English lexicon, and is often used in an informal or caricatured manner to describe someone who is meticulous, perfectionistic, absorbed in a cause, or otherwise fixated on something or someone.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *