Pages

Categories

Search

 

Veckans pirat 8: Mikael Nilsson

Veckans pirat

Veckans Pirat: Mikael Nilsson

Mikael Nilsson

Ålder: 32
Bor: Uppsala
Familj: Sambon Anna och två barn, 4 och 1,5 år.
Sysselsättning: Doktorand i datalogi på KTH (http://kmr.nada.kth.se)
Min blogg/hemsida:
Personligt på http://MiNimaliteter.blogspot.com.
Jobb på http://mikaelnilsson.blogspot.com.
Kontaktperson på http://stoppaFRAlagen.nu
Lyssnar just nu på: Raymond & Maria – Du letar i bilen
Kuriosa: Har gjort lumpen som kryptoanalytiker på FRA.

Piratliv:

Varför är du pirat?
Jag har haft en magkänsla av att IT-frågor mer och mer blir rena demokratifrågor efterhand som våra liv alltmer flyttar in i det digitala samhället (Kullenberg skriver bra om det här.). Jag har tidigare sympatiserat bl.a. med Lennart Daléus (c), som hade en del förhållandevis moderna idéer om grundläggande demokratiska värderingar vad gäller IT-politik. Men på senare år har jag märkt att ingen av de etablerade partierna har en susning om vad de håller på med. De stiftar lagar om internet i god tro utan att ha förmågan att se konsekvenserna, och i den processen kör de självsäkert över vår integritet och rättssäkerhet samtidigt som de ovetandes går i storföretagens pengahungriga koppel. Lagom tills jag tyckte det började gå för långt bildades Piratpartiet, och jag röstade på dem 2006.

Vissa tycker att alla pirater är lata, snåla och finniga 14-åringar. Hur bra stämmer den bilden in på dig?
För att för en gångs skull inte svara ironiskt på detta…

Jag jobbar och har råd att betala för kulturyttringar. Men samtidigt inser jag vilken fasansfull övervakning det skulle krävas för att förhindra alla former av illegal fildelning, och vilken otrevligt samhälle som skulle bli resultatet. På samma gång ser jag värdet i de helt nya former av uttryck som en öppnare inställning till upphovsrätt ger. Så det har för mig inget med snålhet att göra.

Jag är själv forskare. Att begränsa spridningen av mina alster genom att tvinga människor (med juridiskt våld) att betala för dem är för mig helt otänkbart. Jag vill sprida det jag skapar så brett som möjligt. Därför arbetar jag mycket med öppen källkod, och publicerar allt jag skriver inom ramen för Open Access och Open Research.

Visst finns det ett mått av lathet i detta. Det som är fritt tillgängligt får naturligtvis av det skälet större spridning, det är en mycket enkel logik. Och just av det skälet är det viktigt att samhället inte reser barriärer för den fria spridningen av kultur utan tvärtom uppmuntrar den.
Emmmm, vänta, vart tog nu tråden vägen…..?

Vad gjorde du den 16 september?
Vi tog med barnen till Sergels torg (Mynttorget passade inte riktigt barnvagnen). Sen stod vi där med stoppaFRAlagen.nu-banderoller hela dan, förutom avbrott för samtal med P1, barnmatning och intervju med WiretappingSweden.

Vem skulle du i egenskap av pirat vilja äta middag med? Varför?
Mona Sahlin, eftersom hon ser ut att bli vår nästa statsminister och ännu inte hamnat på en definitiv sida i övervakningsfrågor.

Hur ser piratlivet ut om 5 år?
Då har ett starkt skydd av integriteten hamnat i grundlagen, och insikten om riskerna med registrering och övervakning spridit sig på allvar bland politiker tack vare Piratpartiets insatser i EU-parlamentet och riksdagen. Musikmellanhandsindustrin är död, och lobbyverksamheten de sysslat med har genomskådats. Men nya hot väntar, och som vanligt är det mest pirater som förstår allvaret.

Privatliv:

Vad gör du på din fritid?
Fritid? Emmmm, leker med barnen? Jag gillar annars att spela smäktande grafikintensiva äventyrsspel på datorn, men det var ett tag sen nu. Jag längtar också efter att få fjällvandra.

Beskriv ditt förhållande till internet
Min arbetsmiljö, min informationskälla, mitt andra vardagsrum.

Vem är din förebild och varför?
Min son, för att han är så stark och uthållig.

Vilket motto/citat lever du efter?
“Plus ça change, plus c’est la même chose” – det är när saker förändras som man ser deras sanna natur.

Vad behöver vi mer veta om Veckans pirat?
Att han älskar Frankrikes mat och kultur, men inte deras internetregleringsfanatism. Att hans intresse för datorer började i samband med att han började på universitetet. Att han är helt fruktansvärt normal och inget annat önskar än att han slapp engagera sig politiskt.

Veckans pirat kulturtipsar:

Låt: ”In spite of all the damage I’ve done” – The Be Good Tanyas
Film/tv-serie: Stargate (allt), 2001, Delicatessen, Riket.
Bok: Moment 22, Joseph Heller, LotR
Bloggar: Allt (!) på knuff.se/inlaegg
Webbsidor: Engadget.com, TheDailyWTF.com, arstechnica.com

YouTube-klipp:

DLxq90xmYUs
——————————————————————————————-
Vill du veta mer om piratlivet och politiken är det bara att klicka in på Piratpartiets hemsida.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *