Pages

Categories

Search

 

Fröken EU:s favorit

by
October 22, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Idag vill jag tipsa om ett av de bästa blogginlägg jag läst på länge. Det handlar bland annat om att hur det står till med demokratin i EU. Doktor Christians diagnos är att det är illa ställt med den och det kan man ju bara hålla med om. Vissa symptom går det ju liksom inte att bortse från. Här har vi ett par finfina exempel på hur krassligheten kan se ut:

1. Irland röstar nej till Lissabonfördraget. Hur tolkas det inom EU? Som att irländarna satte ner foten och sa nej? Naturligtvis inte. Det tolkas som att irländarna inte vet vad de gör och självklart kan övertalas att rösta ja eller också struntar man bara i folkomröstningen.

2. Det formella beslutet om ACTA-avtalet togs av ministrar för jordbruks- och fiskefrågor. ACTA-avtalet må lukta rutten fisk, men det är den enda kopplingen till jordbruks- och fiskefrågor som jag kan komma på.

Demokrati är förvisso inte ett system helt utan problem. Bara för att många människor röstar på en sak så behöver den inte vara rätt. Nazisterna kom till exempel till makten genom demokratiska val. MEN trots demokratins brister så är det bara att konstatera att alternativen till demokrati är betydligt värre. Därför är det extra viktigt att vi faktiskt är uppmärksamma på hur det står till med våra demokratiska rättigheter.

Det myglande inom EU som gör det möjligt att gömma undan vissa beslut, som till exempel ACTA-avtalet, är mycket oroande. Det är också oroande att man gör allt i sin makt för att slingra sig undan om folket är ohyfsat nog att inte rösta “rätt” i folkomröstningar. Det är helt enkelt inte demokratiskt, men jag är inte speciellt förvånad. Redan på den tiden när EU hette EG och det skulle folkomröstas för eller emot ett medlemsskap för Sveriges del, så brukade NEJ-sidan påpeka att EG var odemokratiskt, medan JA-sidan pratade om att man skulle slippa långa passkontrollköer och kunna köpa kopiösa mängder taxfree-sprit.

Så var hamnade vi? EU är fortfarande odemokratiskt, köerna till passkontrollen är fortfarande långa och taxfree-sprit kan man bara köpa om man reser utanför EU och några kopiösa mängder blir det inte tal om eftersom man bara skulle få betala övervikt för det. Jag har absolut inget emot europeiskt samarbete, samarbete är alltid bra, men när den enorma apparat som EU är används för att mygla igenom beslut och för att köra över medborgarna, så måste man kliva fram och kräva bot och bättring från EU:s sida.

Man hade ju kunnat hoppas att vår svenska regering skulle agerat föredöme och försöka påverka EU i rätt riktning, men istället beter sig Reinfeldt som klassens fjäskis som sitter längst fram i klassrummet och försöker imponera på fröken EU genom att mygla igenom den ena integritetskränkande lagen efter den andra. Och inte nog med det. Han gör inte bara den läxa fröken EU givit honom, han ser till att göra några extra hemuppgifter för att vinna frökens gunst. Det är motbjudande att se honom sitta där längst fram och se sådär skenheligt välartad och fryntlig ut, medan han i smyg monterar ner vår personliga integritet för att rädda oss undan alla de där “diffusa yttre hoten”.

Jag önskar att jag kunde komma på några fina slutord till det här inlägget, men inget jag kan komma på beskriver det jag känner inför alltihop lika bra som det lilla youtube-nedslag ni snart ska få se. Sällan har flåshurtigheten i det befängda påståendet “I Saved the World Today” pudrats med en så passande och träffande vemodighet. För även om slaget inte alls är förlorat och vi är många som kommer att kämpa hårt för våra egna och andras rättigheter, så är det onekligen vemodigt att inse att det finns så många som helt utan skrupler och utan att blinka mer än gärna säljer ut vår integritet till högstbjudande.

lfoWHynh8to

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. WysiWyg

  October 22, 2008, 10:39:53

  Vill bara påpeka att nazisterna må ha varit ett väldigt stort parti, men till makten kom de genom att grundlura de andra partierna (när de försökte grundlura Hitler). Allt för att hålla kommunisterna borta, trots att de fått stöd från en del av folket.

  Alltså kan man dra vissa liknelser till dagens läge, där vissa saker måste hållas bort med alla till buds stående medel, även om det är något folket faktiskt vill ha.

  Bara en, väldigt lös, tanke. Nu ska jag fortsätta tvätta. Ha en bra dag. 😉

 2. Björn Persson

  October 22, 2008, 12:00:44

  Om kvinnan säger nej så häller man i henne mer sprit, eller så kan man helt enkelt övermanna henne.

  Om folket röstar nej så proppar man i dem mer propaganda, eller så kan man helt enkelt driva igenom beslutet ändå.

 3. Anders Troberg

  October 22, 2008, 16:03:10

  Jag har sagt det förut och jag kommer att fortsätta säga det tills det händer: Grönland klarade att gå ur EU, då kan vi också göra det!

  När det var folkomröstning i frågan så betraktades det som en självklarhet att vi skulle ha ett nytt val om några år om det blev “fel” resultat. Nu har vi provat på EU ett tag, nu börjar det bli dags att ha ett nytt val för att se om vi ska stanna kvar, och ett sådant val bör vi hålla medan vi fortfarande har tillräckligt mycket demokrati kvar för att hålla det.

 4. Martin

  October 22, 2008, 19:47:43

  Youtube har avlägsnat videon du länkade till.

 5. Anna

  October 23, 2008, 05:44:22

  Nedrans Youtube! Men nu ska det vara fixat. :-)

 6. Martin

  October 23, 2008, 05:51:24

  Nix, i varje fall inte så att det funkar hos mig.

 7. Anna

  October 23, 2008, 07:11:30

  Argh! Hoppas att det funkar nu. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *