Pages

Categories

Search

 

Det kommer ALDRIG att jagas fildelare i mitt namn!

by
October 23, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Hej och hå, nu ska staten ut och jaga fildelare. Hur det rent tekniskt ska gå till att få hållbara bevis vet jag inte, men om de tänker förlita sig på IP-nummer kommer det att bli knivigt. Men vad gör väl det? Musik- och filmindustrin har sagt “HOPPA!” och EU och Reinfeldts regering har svarat “Hur högt?” utan att tänka vare sig på den tekniska verkligheten eller på huruvida det är rimligt att i ett slag göra drygt två miljoner svenskar till brottslingar.

Nåväl, lagen må kanske börja gälla i april nästa år, men en sak är säker: Lagen är föråldrad innan den ens börjat gälla. Den tekniska verkligheten har nämligen sprungit ifrån den för längesedan. Och inte bara det. Den är dessutom föråldrad i folks medvetanden. Folk kommer inte att acceptera att storbolagens maffiametoder i längden. För det är faktiskt maffiametoder det handlar om. Den nya piratjägarlagen introducerar nämligen hämnden i det svenska rättssystemet. Det är något helt nytt och innebär ännu ett lågvattenmärke för rättssäkerheten.

Som kreatör lovar jag att det ALDRIG kommer att jagas några fildelare i mitt namn. Jag har inget som helst intresse av att bita den hand som föder mig. Det är de som läser det jag skrivit som är och kommer att förbli min ekonomiska bas, inte storbolag som vill komma in och ta en del av kakan. En bra kreatör bygger upp en god relation med de som tycker om det han eller hon skapar. En dålig kreatör skickar sina hejdukar efter dem. Det är löjligt simpelt, sunt förnuft och vanligt hyfs. Det är också den nya tidens nyckeln till ekonomisk framgång.

Jag vill därför uppmana andra kreatörer att lägga handen på valfri pryl som betyder något för dem och lova sina beundrare följande: “Det kommer ALDRIG att jagas några fildelare i mitt namn.” Det kan vara det viktigaste avtalet du sluter under hela din karriär.

Glöm inte heller att tala om för andra att du avlagt det här löftet. Jag ska se om jag kan piska på någon som kan göra en fin logga som ni kan pryda era bloggar och hemsidor med. (Pisk, pisk, Emma!) Du kan dessutom lämna en kommentar här, så ser jag till att lyfta fram er här på bloggen.

Och du som inte är kreatör? Vad kan du göra? Du kan göra MASSOR! Propositionen om piratjägarlagen kommer att komma mycket snart och moderaternas partisekreterare har indikerat att man kommer att lyssna på opinionen. (FRA-eländet har tydligen lärt dem något.). Därför måste vi se till att ställa till ett jävla liv om det här. Mejla till dina riksdagsledamöter. Det finns riksdagsledamöter som inte gillar den här nya, befängda piratjägarlagen. Visa dem ditt stöd och visa de andra att du inte tar skit. Och som alltid: BLOGGA!

Det är dessutom snart dags för EU-val. Se till att rösta in lite vettigt folk i EU-parlamentet och glöm för all del inte att väga in den här och alla andra integritetskränkande lagar när du bestämmer hur du ska rösta i riksdagsvalet 2010.

Sist, men inte minst: Stöd alla de kreatörer som lovar att det aldrig kommer att jagas fildelare i deras namn!

Kika på den här paneldebatten och kasta dessutom ett getöga på det lilla rapportinslaget som gjort att det just nu rasslar in nya medlemmar till Piratpartiet och Ung Pirat.

Andra skriver:
Är nedmonterad polis och privat rättsskipning framtiden?
Vad gör vår ungdomsminister?
Piratlagen: Religiösa vibbar
Tvångsmedel, tvångsmedel, tvångsmedel
Polisen och Pontén
Fritt fram för privatpoliser
Dags att bojkotta en hel industri
En allians i kraftig otakt
Grönt ljus för antipiratlagen
Grönt ljus för ny antipiratlag
Och då är det bara eb bråkdel av alla galenskaper dessutom
Det myckna registrerandet

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mackan Andersson

  October 23, 2008, 10:46:48

  OK – jag lovar! (Med ena handen på hjärtat och andra på Bibeln, faktiskt).

 2. Andreas Andersson

  October 23, 2008, 11:09:58

  Hej Anna,

  Jag har inte kreerat så värst mycket på sistone i och för sig, men medlem i STIM är jag. Och jag vill definitivt inte att nån jagas i mitt namn!

  Andreas Andersson

 3. Rakel, o

  October 23, 2008, 11:42:36

  Det är ganska vanligt att inte sätta sitt namn på det man inte vill skylta med, så det får ske i någon annans namn fast det är du som bestämt det?

  Varför inte klassikern: in the name of good!

  Har som fras nog hjälpt till i en hel del krig… härnedanför ser du en sak ja norpa på nätet:

  Hej och hå, nu ska staten ut och jaga fildelare. Hur det rent tekniskt ska gå till att få hållbara bevis vet jag inte, men om de tänker förlita sig på IP-nummer kommer det att bli knivigt. Men vad gör väl det? Musik- och filmindustrin har sagt “HOPPA!” och EU och Reinfeldts regering har svarat “Hur högt?” utan att tänka vare sig på den tekniska verkligheten eller på huruvida det är rimligt att i ett slag göra drygt två miljoner svenskar till brottslingar.

  Nåväl, lagen må kanske börja gälla i april nästa år, men en sak är säker: Lagen är föråldrad innan den ens börjat gälla. Den tekniska verkligheten har nämligen sprungit ifrån den för längesedan. Och inte bara det. Den är dessutom föråldrad i folks medvetanden. Folk kommer inte att acceptera att storbolagens maffiametoder i längden. För det är faktiskt maffiametoder det handlar om. Den nya piratjägarlagen introducerar nämligen hämnden i det svenska rättssystemet. Det är något helt nytt och innebär ännu ett lågvattenmärke för rättssäkerheten.

  :-) fiint va?

 4. TomTom

  October 23, 2008, 12:35:47

  Det här är nog något av det bästa jag läst på din blogg:

  Som kreatör lovar jag att det ALDRIG kommer att jagas några fildelare i mitt namn. Jag har inget som helst intresse av att bita den hand som föder mig. Det är de som läser det jag skrivit som är och kommer att förbli min ekonomiska bas, inte storbolag som vill komma in och ta en del av kakan. En bra kreatör bygger upp en god relation med de som tycker om det han eller hon skapar. En dålig kreatör skickar sina hejdukar efter dem. Det är löjligt simpelt, sunt förnuft och vanligt hyfs. Det är också den nya tidens nyckeln till ekonomisk framgång.

 5. Mike

  October 23, 2008, 12:38:33

  Nej min röst eller skattemedel får dom inte heller.

  Usshh det verkar som att något ruttet ligger begravt.

 6. ConnyT

  October 23, 2008, 14:07:56

  Man upphör aldrig att överraskas av denna regering. Tänk att man var med och röstade fram den…

  En intressant aspekt är att de som fått ut uppgifterna sedan kan göra vad dom vill med dessa vad jag förstår. Dvs dom kan spridas vidare i flera led. Om inte hotet/utpressningen lyckas kan dom alltid sälja uppgifter om IP/person kopplingen till andra.

 7. Anders Troberg

  October 23, 2008, 14:32:37

  Jag tar steget längre, jag inte bara lovar att ingen jäkel ska jaga fildelare i mitt namn, om någon försöker så tänker jag be min syster att blotta sig för deras fastrar!

  Kanske dags för ett upprop? Vilka skriver under på en debattartikel? Jag skriver iofs gärna under, men det skadar ju inte om det är någon som publicerat något som mer än hundra personer tagit del av…

 8. WB

  October 23, 2008, 16:22:53

  Aldrig i livet!

  Så länge som jag – i egenskap av kreatör – inte kan gå in i valfri butik och bara ta med mig nåt utan att betala kommer jag ivrigt att uppmuntra att varenda krona jagas in.

 9. Kalle Larsson

  October 23, 2008, 16:23:55

  hej, resultat så långt; jag har fått två mail. Jag fattar förstås att de flesta inte känner att de behöver maila till oss i vänsterpartiet eftersom vi är stenhårda mot lagen, men tänkte att det kan vara intressant att veta. se också http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.685555.

  mvh,
  Kalle Larsson, riksdagsman (v)

 10. Anders Troberg

  October 24, 2008, 07:42:54

  WB: Dålig liknelse. Om jag går in i en affär, läser innehållsförteckningen på, låt säga, en Gorby, och sedan går hem och lagar min egen Gorby så har du en bättre liknelse.

  Du förlorar ingenting på en kopia, förutom möjligtvis en diffus potential till försäljning. Å andra sidan så har du kanske hittat en ny fan, och han kommer att köpa allt stuff du gjort tack vare att han kunde prova på det gratis. Så, vi har två potentialer till vinst/förlust som står mot varandra. Vilken väger tyngst? Köper folk inte ditt stuff för att de kopierar det, eller köper de inte det för att de inte vet att det finns?

 11. Daniel

  October 30, 2008, 22:05:47

  Tack för ett mycket välskrivet och bra inlägg. Jag kommer använda denna som referens för att få oinsatta människor att förstå vad lagen betyder. Tack!

 12. Gurra

  November 18, 2008, 23:02:50

  Men snälla Anna Troberg, hur har du kunnat få ihop det här? Är det så att dina “kreationer” säljer så dåligt att det inte spelar någon roll om du får betalt eller inte för de få exemplar du “får ut”?

  Var finns logiken i att upphovsmän inte ska få ersättning för sitt jobb? Jag ser alltför ofta att fantastiskt duktiga låtskrivare ger upp och istället börjar plugga till sjuksköterska eller liknande. Även låtskrivare måste äta och bo någonstans.

  Alla mina vänner som hankar sig fram som låtskrivare tycker att det känns som ett slag i ansiktet varje gång man ser någon företrädare för Pirate Bay eller bara hör ungdomarnas prat på bussen. Man anser att musik och annat upphovsrättsskyddat material SKA vara gratis. Det är alltså inget värt.

  Tänker man efter lite så är jag övertygad om att alla anser att musik är otroligt värdefull. Vem har inte härliga minnen ackompanjerade av en speciell låt?

  Det som är viktigt är att lära dagens unga “mitt och ditt”. Det är inte ok att nyttja saker utan tillåtelse och det handlar inte bara om musik och film. Man ska bara ha och ha, få och få utan motprestation. Vad ger det för signaler egentligen???

  Har man inte råd att gå på café och dricka kaffe så får man dricka vatten. Har man inte råd att köra en BMW så får man köra en Skoda. Har man inte råd att köpa hummer så får man äta frysta räkor? Har man inte råd att åka buss till jobbet varje dag så får man cykla?

  Det är enkel logik! Utan det faller samhället sönder och samman.

 13. Anna

  November 19, 2008, 00:04:18

  Hej Gurra!

  Jag har aldrig någonstans sagt att kreatörer inte ska få betalt. Vad jag har sagt är att den nuvarande affärsmodellen inte fungerar och att kreatörer och den bransch som företräder dem därför måste anpassa sig. Det är en väldigt stor skillnad på det och de ord du lägger i min mun.

  Kultur- och nöjesbranschen har struntat helt i att lyssna på sina kunder under många år. Alla som jobbar mot kunder vet att det inte fungerar i längden.

  Om man som kund läser om en låt eller film så vill man att den ska finnas tillgänglig nu och inte om ett halvår. Det kan branschen tycka vad de vill om, för det är så kunden vill ha det. Och man vill som kund absolut inte att den förses med en massa tramsiga spärrar när den väl finns att tillgå som köpenedladdning.

  Som det nu är så måste man ha rätt mjukvara och rätt hårdvara för att kunna tolgodogöra sig huvuddelen av de tjänster som branschen erbjuder. Och gud förbjude om man skulle behöva byta dator eller e-postadress för då riskerar man att bli av med sitt konto och därmed sin köpta musik. Är det då så märkligt att folk tillgodogör sig kulturen på annat sätt?

  Tänk om IKEA sålde soffor som man bara fick sitta själv i och bara andra onsdagen i jämna månader, soffor som ens vänner inte fick sitta i oberoende av månad och dag. hur många soffor tro du att de skulle sälja?

  Det finns dessutom seriös och oberoende forskning (bland annat från Harvard och KTH) som tydligt visar att fildelning faktiskt främjar konsumtionen av köpekultur. Den totala mängden pengar som konsumeras på köpekultur har också ökat konstant under de ca tio år som fildelningen varit ett faktum. Den här forskningen visar också att just fildelare köper långt mycket mer kultur än vad gemene man gör.

  Nästa gång du ondgör dig över hemska och snåla fildelare som inte kan skilja på “mitt och ditt”, så tycker jag att du ska begrunda att det är de som står för en stor del av konsumtionen av köpekultur. De är dina kunder. Ber man sina kunder dra åt helvete så slutar de vara ens kunder.

  Jag förstår att det kan vara känslosamt att ge upp det som man är van vid. Det var det för mig. Jag har nämligen inte alltid varit för fri fildelning. Men jag satte mig in i problematiken och insåg att det är det som är framtiden. Om man inte är beredd att anamma det nya så kommer verkligheten att springa ifrån en.

  Jag vill dessutom poängtera att fildelningsfrågan i sig bara är en anledning till varför IPRED är en dålig lag. IPRED ruckar på alla medborgares rättssäkerhet och öppnar dörren för privatpoliser. Jag tycker det är märkligt att stödja en sådan lag, vare sig man gillar eller ogillar fri fildelning.

  Slutligen är jag rädd för att jag kommer att göra dig besviken. Jag lever nämligen gott på mina “kreationer” Det gick ingen nöd på mig innan jag släppte saker fritt och det går ingen nöd på mig nu. Faktum är att det går bättre nu än vad det gjorde tidigare, så för mig ser framtiden ljus ut.

  Ha det så bra så länge,
  AnnaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *