Pages

Categories

Search

 

Kreatörer är faktiskt folk som alla andra

by
October 25, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Mitt lilla upprop om att mejla kreatörer och fråga dem hur de ställer sig till fildelning verkar ha tagit skruv. Folk tycks tro att kreatörer är ett speciellt släkte som inte lever i samma verklighet som alla andra och att de därför ska vara immuna mot sanktioneringar som kan drabba alla andra former av företagare. Man får naturligtvis tycka vad man vill om fildelning, men om man tycker att det är ok att förfölja fildelare, det vill säga drygt två miljoner svenskar, med maffiametoder, så har jag som konsument rätt att välja att inte stödja dem ekonomiskt.

Detta resonemang finner en del upprörande, men för mig är det exakt samma sak som att:

1. Inte köpa mattor som är knutna av barn eller hutlöst underbetalda arbetare i tredje världen.
2. Inte köpa några sydafrikanska varor medan de fortfarande hade apartheid-systemet.
3. Inte köpa franska varor när de sprängde atombomber i stilla havet.
4. Köpa så miljövänliga varor som möjligt.

Det finns massor av andra exempel och var och en lägger ribban där de vill. Vad det gäller den nya fildelningslagen så är det för mig oacceptabelt att stödja en kreatör ekonomiskt om jag vet att de tycker att det är ok att skicka sina hejdukar efter fildelare. Det har egentligen inte med fildelningen som sådan att göra, utan det faktum att de åtgärder mot den som den nya lagen föreslår är fullkomligt vidriga och får ett missfoster som FRA-lagen att se ganska så trevlig ut.

Det som den nya fildelningslagen innebär är motbjudande och borde inte få förekomma i en demokrati.

1. Varför ska helt plötsligt polisen lämna över sitt jobb till privata bolag med ekonomiska intressen i frågan? Det brukar inte sluta så väl.
2. Varför ska något som vem som helst kan fabricera på fem minuter godkännas som “bevis”?
3. Varför ska vi på grund av dessa bristfälliga “bevis” kunna utpressas att betala tusentals kronor för att slippa en rättegång?
4. Varför ska vi tvingas tälja vår egen skampåle genom att betala en annons med en bild och information om att man fildelat? Slutade man inte med sånt 1500-frös-ihjäl, eller så?

Om jag någonsin tvingas betala en skampåleannons, så tänker jag kräva att få ha på mig en Pirate Bay-tröja på bilden. Om jag hade på mig en sådan tröja, så skulle de ju säkert kunna stämma mig en gång till! Vilken fest för storbolagen! Tjoho!

Och till er som tycker att det brunnit uppe på hjärnkontoret hos mig: Låt bli att köp min bok då! Sedan jag började fildela den, så tycks tillräckligt många människor leta sig fram till den i alla fall. Dessutom vore det läge för er att skaffa er lite fakta. Det kan man också få här och här.

Självklart ska kreatörer kunna tjäna pengar, men precis som andra företagare måste de anpassa sin verksamhet efter kundens krav. Jag förstår uppriktigt sagt inte varför kreatörer ska ha speciella regler, medan alla andra företagare hela tiden måste hålla koll på hur verkligheten omkring dem förändras och anpassa sig till dem. Internet erbjuder fantastiska nya möjligheter att tjäna pengar, utan att skinna fansen. Internet utesluter bara dem som är för lata för att sätta sig in i alla dess möjligheter. Vissa har fattat det, andra inte.

Fortsätt blogga och glöm inte att mejla riksdagsledamöterna! Och glöm inte Emmas fina logga!

Pingat på Intressant.

Andra bloggar om , , , , , , ,

Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Opassande, Piratbyrån, Argast Nu, Jan Lindgren, Angie Roger, Tommy K Johansson, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Opassande, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Rose-Mari Södergren, Charlotte Wiberg, Satmaran, Dick Bengtson, Jan Lindgren, Insane Clowns, Opassande, Jan Lindgren, Tommy K Johansson, Nihao Kenny, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Mikael Persson, Christian Engström, Ung Vänster, Mikael von Knorring, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Urban Cat, Anders Widén, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Mackan Andersson, Johan Lindahl, Mary X Jensen, Marcin de Kaminski, Opassande, Jinge, Urban Cat, Andra Sidan, Drottningsylt, Rick Falkvinge, Nätkoll.se, Tommy K Johansson, Opassande, Scaber Nestor, David Wienehall, Christopher Kullenberg, Mattias Swing, Mikael Nilsson, Argast Nu, Wilhelm Svenselius, Peter Soilander, SVT Opinion, Farmor Gun, Mary X Jensen, Daniel Brahneborg, Insane Clowns, Rasmus Fleischer, Mattias, Daniel Brahneborg, Bitchslap Barbie, Karl Sigfrid, Mikael Persson, Svensson, Mikael von Knorring, Urban Cat, Henrik Alexandersson, Satmaran, Daniel Scythe, David Wienehall, Mattias Bjärnemalm, Klibbnisse, Christopher Kullenberg, Henrik Alexandersson, Svensson, Bitchslap Barbie, Dumheterna, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Christian Engström, Hans Engnell, Josef, Rasmus Fleischer, Henrik Alexandersson. Bloggdata från knuff.se.

Gammelmedia om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Mikael von Knorring: Piratjägarlagen öppnar för hot och utpressning (SVT), Ett bubblande uppror bland bloggare (Aftonbladet)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. minata

  October 25, 2008, 12:46:43

  En undran: användandet av ordet kreatör stör mig. Varför inte använda upphovsman, artist, skivbolag…

  Undran nummer två: Bakar in företagare tillsammans med i min översättning (står kreatör) artist. Ett skivbolag skriver ett affärsavtal med en artist. En låt som är förlagd och som spelas in anmäls till en insamlingsorganisationen. Upphovsmannen behöver inte vara företagare. Artisten behöver inte vara företagare. Dock ska skivbolaget som skriver avtal vara företagare.

  Min gissning till ordet kreatör – det är något libertianskt. Har jag rätt?

 2. jeffer

  October 25, 2008, 13:03:01

  Bra Anna!

  Vissa personer i kreatörsbranschen har en förmätenhet som saknar gränser. Just de – och inga andra – ska skyddas av speciallagar. som i princip utpekar alla andra som skyldiga. Varför ska inte alla företagare ha samma möjlighet? Precis som Anna skriver är det självklart att vanliga företagare och även anställda anpassar sig när förändringar inträffar. Företag krascher när de inte kan anpassa sig – företagaren och de anställda startar nya projekt eller skaffar sig nya jobb, om nödvändigt i nya branscher och genom att inhämta nya kompetenser. Självklart ska det även gälla kreatörsbranscherna. Om digitaliseringen skapar helt nya förutsättningar är det bara att anpassa sig eller försvinna.

  Men de förmätna kreatörerna tyckar att alla andra ska anpassa sig till dem!

  Det rättsliga allmäntrakasseriet ökar enormt, och enda skälet är en liten fanatisk särintressesekt som manipulerat lagstiftare och tjänstemän att dansa efter sin pipa.

  Det är viktigt att vi kartlägger de onaturliga sambanden mellan de som medborgarna utan vidare kan definiera som sina fiender, och lagstiftarna som borde se till allas intresse.

  Lobbyistkramarna ska ställas till svars personligen. De ska veta vad vi tycker, och ges tillfälle att ändra sig, annars ska de bort. Helt otroligt att lagstiftare rusar sina egna väljares fiender till mötes!

 3. minata

  October 25, 2008, 13:18:00

  Vi lever i en parlamentarisk demokrati.
  I senaste valet fick Piratpartiet sex promille.
  För att få er vilja igenom får ni väl gå ut på gator och torg och tala för er sak.
  Upphovsrättslagen har funnits sedan cirka 1960. Och som lag i andra namn i flera hundra år. Upphovsmännen har arbetat fram denna ordning. En upphovsman är inte en företagare. En upphovsman äger rättigheter till sitt verk.

  Men – sex promille av det svenska folket lade sin röst på Piratpartiet. Det är väl ett svar att det ni förespråkar delas av en pytteliten del av det svenska folket.

 4. Mårten Fjällström

  October 25, 2008, 13:25:26

  minata
  Undran 1: ordet kreatör som samlingsnamn för upphovsmän och artister kommer från upphovsrättslobbyn, så fråga IFPI varför det lanserades.

  Undran 2: i ditt beskrivna exempel, är upphovsmannen eller artisten anställda hos företaget? Om de inte är det så fungerar de som frilansare eller underleverantörer. Då är de en separat affärsenhet och behöver tänka som företagare om de inte vill bli tokigt utnyttjade.

 5. Perty

  October 25, 2008, 13:52:37

  Kanske dags för en motsvarande riksdagssvar.se fast för upphovsmän?

 6. Persson

  October 25, 2008, 14:00:41

  Ubuntustudio är en variant av Ubuntu. I denna finns en linuxkärna som är lämplig till musikproduktion. Det finns också en hyfsat komplett samling programvara för ändamålet.

  Varför inte producera fri musik under liknande former som fri programvara skapas.

 7. minata

  October 25, 2008, 14:06:31

  Upphovsmän i musikbranschen är medlemmar (anslutna) till STIM. Ja till och med lämnat över ekonomiska rättigheter till organisationen. Därför representerar STIM oss upphovsmän. Artisten och studiomusikern är medlem i SAMI. Majorskivbolaget svenska IFPI och de oberoende skivbolagen hos SOM. Våra organisationer har skrivit remisssvar. Det är ingen hemlighet var vi “kreatörer” står någonstans via våra organisationer i denna fråga. Mycket enklare att bojkotta svenska IFPI-medlemsföretag. Det är ju de som äger inspelningarna.

 8. Martin

  October 25, 2008, 14:28:26

  Hejsan Anna
  Då ser det ut så här vad det gäller musik då och jag tror att alla kan hålla med om nedanstående.

  1. Inte köpa musik som är gjord av barn eller hutlöst underbetalda arbetare i tredje världen.
  2. Inte köpa några musikstycken från länder som har apartheid-system.
  3. Inte köpa fransk musik när de spränger atombomber i stilla havet.
  4. Köpa så miljövänlig musik som möjligt.

  Och med dina exempel kanske fortsättning då blir så här.

  5 Inte köpa några svenska produkter alls så länge Bofors säljer vapen som dödar oskyldiga.

  6
  Inte köpa några Amerikanska produkter alls så länge de dödar oskyldiga.

  7
  Inte köpa några Engelska produkter så länge deras cluster-bomber med små råsa band på dödar barn.

  8
  Inte köpa några kinesiska produkter så länge de dödar Tibetaner.

  9
  Inte köpa ryska produkter så länge de dödar oskyldiga.

  10
  Inte köpa Australiska produkter så länge de internerar flyktingar.

  Listan blir liksom ändlös men jag slutar den här.

  Bojkotta absolut alla Amerikanska kulturyttringar, köp dom inte, piratkopiera dem inte, fildela dem inte ignorera dem helt och låt dem få reda på det också.

  Så blir det ett lyckligt slut på allt.

  Listan blir jäkligt lång men jag tror att de flesta skulle ställa upp.

 9. Anna

  October 25, 2008, 15:09:44

  Hej Martin,
  så kanske det skulle se ut för dig, det vet inte jag. Som jag sa så är det upp till var och en att sätta sina gränser. Jag kommer inte att stödja kreatörer som har så lite respekt för sina fans att de beblandar sig med bolag och organisationer som inte drar sig för något med sina maffiametoder. Det är min gräns, men jag förstår att det uppenbarligen inte är din.
  Ha en trevlig helg,
  Anna

 10. emma

  October 25, 2008, 15:10:31

  Att vara en medveten konsument må för dig vara något negativt, Martin, men du får nog lov att acceptera att det är ett tecken i tiden. Det finns till och med fonder där man kan investera utan att behöva riskera stötta någon av de saker som du räknar upp i din lista. Tuff skit för “hedervärda” vapentillverkare, liksom, men inget jag gråter mig till sömns över i längden.

  Anna; av någon anledning hamnar texten “utanför” till höger i kommentarsrutan helt plötsligt. Vet inte om du fifflat med någon inställning eller så men ville flagga för att det är så nu i alla fall! :)

 11. Tomas Mattsson

  October 25, 2008, 15:12:19

  Jag förstår inte “piraternas” ståndpunkt när det gäller upphovsrätten. Menar ni att ni så att säga ska kunna gå in i en butik, plocka varor efter eget gottfinnande och traska därifrån utan att betala. Kallar ni det utveckling. Och sedan kanske butiken kan få in pengar senare om ni är på det humöret. Med eran logik bryter marknadsekonomin samman. Då är det bara att gå över till en ny sorts kommunism direkt.

  “Piraterna”, vilket namn, har ett val: antingen är ni beredda att betala för varan eller så är ni inte det. Och om ni inte är beredda att betala, ja, skit då i varan. Så enkelt är det ju. Men ni ska ha varan i alla fall, fast ni skiter i den. Jag fattar inte. Men om sedan den som förfogar över upphovsrätten väljer att gratis göra varan tillgänglig på marknaden är det naturligtvis hans beslut, inte “piraternas”.

  Jag får en känsla av att “piraternas” motstånd mot FRA-lagen handlar mer om “piraternas “rätt att fritt stjäla på internet än att värna den personliga integriteten.

 12. emma

  October 25, 2008, 15:27:37

  Tomas; Det är precis den blinda ilska och icke-föreståelse som du visar prov på som lett fram till helt galen lagstiftning. Genom att kalla människor ohederliga, tjuvaktiga och allmänt omoraliska, så ger man klartecken till lagstiftningar där man inte får vara privat eller ens ha en åsikt. Alla människor du har omkring dig, alla du möter under dagarna — alla dessa förtjänar att få sin privata kommunikation genomgången, alla förtjänar rättsosäkerhet, är vad du säger? Din familj, du själv, dina vänner, alla i din omgivning? Ingen, inte en endaste medborgare, har rätt till rättssäkerhet eller respekt?

  Lagstiftningen handlar om det — skitsamma att några oskyldiga åker dit eller blir överdrivet illa behandlade, så länge det “enormt stora” samhällsproblemet fildelning attackeras. “Problemet” som inte ens gått att bevisa.

  Artister är fantastiska människor och resten av befolkningen är bara skit. Och ja just ja, även artister kommer naturligtvis att behöva leva under sådan här lagstiftning. Så, visst Tomas, Sverige består av 2 miljoner (eller så) som bara vill stjäla och skicka rättrådiga artister till fattighuset. Det är PRECIS det det handlar om.

 13. Anna

  October 25, 2008, 15:47:58

  Emma: Se där ja, mystiskt att texten for iväg. Jag ska kika på det. Ni får hålla ut tills vidare. :-)
  /Anna

 14. Martin

  October 25, 2008, 15:52:10

  Men ni har ju lösningen.

  Bojkotta absolut alla Amerikanska kulturyttringar, köp dom inte, piratkopiera dem inte, fildela dem inte ignorera dem helt och låt dem få reda på det också.

  Då kommer lagen inte att tillämpas och alla kan vara nöjda.
  Ni får vad ni vill och upphovsrätts nissarna får vad de vill, det e bara
  att sätta igång och bojkotta.

  Och jag skojar inte med min lilla lista om vad man inte borde köpa.
  Jag försöker faktiskt undvika det mesta på listan för att inte bidra till
  individers orättfärdiga våldsamma död.

 15. Halvan

  October 25, 2008, 16:13:11

  Tomas, din liknelse är inte giltig, då varor i en butik är fysiska objekt som vid en stöld försvinner från dess ägare utan giltig ersättning. Om jag däremot kopierar din låt så har du fortfarande låten kvar.

  Det rör sig således inte om någon marknadsekonomi som faller samman, däremot så har internet öppnat dörren till en helt ny form av informationsutbyte. Detta sker på gott och ont. Är man inte med i framkant när det gäller att hitta vägar att lyckas ta betalt för sina kulturella kreationer, så får man det svårt. Men det hjälper inte att sitta och sura för att folk inte anser det omoraliskt att kopiera en låt eller en film. För det tycker inte folk; alla med en gammal hög “Blandat”-kassettband inspelat från radio måste hålla med. Kulturen dog inte då, den dör inte nu heller. Allt pekar på det omvända. Kulturkonsumptionen per kapita går faktiskt upp trots explosionen i fildelning. Pirater vill här gärna byta ut “trots” med “just på grund av”.

  Men jag antar att alla de miljoner människor som via YouTube, Myspace etc. delar med sig av sina skapelser är ett döende släkte…

 16. Thomas

  October 25, 2008, 16:16:02

  Låsningen till att hantera människor efter vilka åsikter de har verkar här vara cementerad.
  Både märkligt och obehagligt!

 17. minata

  October 25, 2008, 16:22:44

  Här är medlemsföretagen i Antipiratbyrån:

  Medlemmar i APB

  Atlantic Film AB, Buena Vista International Sweden AB / Home Entertainment AB, Capitol Film Distribution AB, FilmCentrum, Folkets bio AB, Noble Distribution Sweden AB, NonStop Entertainment AB, Nordisk Film AB, PAN Vision AB, Paramount Home Entertainment Sweden AB, AB Rifilm, Sandrew Metronome Distribution Sverige AB, Scanbox Entertainment Sweden AB, Sonet Film AB, Sony Pictures Releasing Sweden AB, Succéfilm AB, AB Svensk Filmindustri, Svenska Filminstitutet, Swedish Film AB, Triangelfilm AB, Twentieth Century Fox Sweden / Home Entertainment AB, United International Pictures AB, Universal Pictures Nordic AB och Warner Bros Sweden AB / Entertainment.

  Medlemmarna i svenska IFPI är så många att det är enklare med en länk:

  http://www.ifpi.se/?page_id=54

  Det är bara att bojkotta! Hej och hå!

 18. Martin

  October 25, 2008, 17:02:02

  Se där, nu har ni listorna tillgängliga utan att ni behöver anstränga er,
  se till att bojkotta och aldrig mer konsumera något av dessa bolags
  produkter någonsin igen. Se till att publicera listor på de hedersknyfflar
  som bedyrar att de nu bojkottar allt så att bolagen kan se hur många det är
  som på heder och samvete aldrig mer nyttjar denna exporterade amerikanska
  kultur fascism.

 19. Anders Troberg

  October 25, 2008, 17:33:08

  “Om jag någonsin tvingas betala en skampåleannons, så tänker jag kräva att få ha på mig en Pirate Bay-tröja på bilden.”

  Nah, ha en tröja med en goatse. Jag skulle se dem lyckas få den publicerad…

  “En undran: användandet av ordet kreatör stör mig. Varför inte använda upphovsman, artist, skivbolag…”

  För att det inte täcker in tex oss programmerare och speldesigners.

  “Vi lever i en parlamentarisk demokrati.
  I senaste valet fick Piratpartiet sex promille.”

  Och hur många röstade på STIM? :)

  “Men – sex promille av det svenska folket lade sin röst på Piratpartiet. Det är väl ett svar att det ni förespråkar delas av en pytteliten del av det svenska folket.”

  Problemet i Sverige är att ett parti måste klara 4% innan folk tycker att det inte är en bortkastad röst att rösta på det. Då kastar de hellre bort sin röst genom att rösta på ett parti som inte företräder deras intressen, men som i alla fall får dem att känna att de lyckats pricka in en vinnare. Jag skyller på stryktipset.

  “Mycket enklare att bojkotta svenska IFPI-medlemsföretag. Det är ju de som äger inspelningarna.”

  Fast upphovsmannen är fortfarande upphovsman, och det är han som sålt dem till dem. Det är han som har makten att ändra trenden.

  “Varför inte producera fri musik under liknande former som fri programvara skapas.”

  Exakt. Artister som tex Einstürzende Neubauten, Trent Reznor och Three Dead Trolls in a Baggie har dessutom visat att det funkar.

  “1. Inte köpa musik som är gjord av barn eller hutlöst underbetalda arbetare i tredje världen.
  2. Inte köpa några musikstycken från länder som har apartheid-system.
  3. Inte köpa fransk musik när de spränger atombomber i stilla havet.
  4. Köpa så miljövänlig musik som möjligt.”

  Jaså, du köper musik som är testad på djur (vilket iofs inkluderar en gonomsnittlig festivalpublik…)!

  “Jag förstår inte “piraternas” ståndpunkt när det gäller upphovsrätten. Menar ni att ni så att säga ska kunna gå in i en butik, plocka varor efter eget gottfinnande och traska därifrån utan att betala.”

  Skilj på att ta något och att göra en kopia. Om min granne har en Ferrari och jag tar den så stjäl jag den. Tittar jag hur den ser ut och bygger en replika så har jag gjort en kopia, och granner har kvar sin bil. Så länge jag inte säljer min replika på blocket som en äkta Ferrari så har ingen förlorat på det (utom möjligen Ferraris anseende när folk ser att min replika är mycket bättre än något de kan bygga).

  ““Piraterna”, vilket namn, har ett val: antingen är ni beredda att betala för varan eller så är ni inte det.”

  Snälla, kan ni inte släppa det där medvetna missförståndet en gång för alla?

  Det handlar om fri som i frihet, inte fri som i gratis.

  Jag vill ha en upphovsrätt liknande tex GPL-licensen. Upphovsmannen är fri att sälja sitt stuff för precis vilket pris han vill, enda skillnaden är att den rätten inte är exklusiv. Det systemet funkar, titta på värderingen av olika produkter under sådana licenser, tex Linux (mellan $25 miljarder och $46 miljarder, beroende på vem som gjort utredningen), MySQL (Sun köpte företaget MySQL för $1 miljard, trots att de fortfarande inte äger produkten mer än jag eller någon annan som följer licensen), QT (QT, inte Quicktime! Köptes för liknande belopp som MySQL av Nokia). Titta på produkter som Xen som Oracle plöjer ner pengar i. Titta på hur mycket pengar som ligger i OpenOffice.org. De här storföretagen är inte dumskallar, de gör inte det om de inte tror att det funkar. De är inte heller idealister, de gör det för att det är ett effektivt sätt att tjäna pengar.

  “Jag får en känsla av att “piraternas” motstånd mot FRA-lagen handlar mer om “piraternas “rätt att fritt stjäla på internet än att värna den personliga integriteten.”

  Ytterligare ett sådant medvetet återkommande missförstånd.

  Stöld är en brottsrubricering, upphovsrättsbrott en annan. Vänligen skilj på begreppen. Ska vi hitta på egna definitioner så tror jag att jag ska kalla Warners mutande av poliser för “pedofil massmordsanalvåldtäkt och djurplågeri på ett förargelseväckande sätt”. Reducerar vi språket till godtyckliga läten utan innebörd så funkar det väl lika bra som något annat?

  Dessutom, indirekt så har faktiskt bolagen gett tillstånd för kopiering. Genom att i tid och otid prata om “krig mot kopiering” och liknande så har de såvitt jag kan se kommit med en krigsförklaring. Då verken ifråga är en del av deras ekonomiska produktionsapparat så borde verken kunna klassas som legitimt krigsbyte enligt de regler som gäller för sådant.

  “Och jag skojar inte med min lilla lista om vad man inte borde köpa.”

  Vi väljer alla vilka frågor som ligger oss närmast. För mig så är fri (som i frihet) kultur åt alla en sådan. Utan en fri kultur för alla så har vi en fördummad befolkning, och med en sådan blir demokrati en omöjlighet.

  “Låsningen till att hantera människor efter vilka åsikter de har verkar här vara cementerad.
  Både märkligt och obehagligt!”

  Varför det?

  Här är det som upphovsrättsindustrin vill få folk att glömma: att köpa/sälja något är inte en automatisk rättighet. Tvärtom, grundtillståndet är alltid “no deal”, det blir bara “deal” om allt stämmer. Man gillar varan, man gillar säljaren, man gillar priset, man gillar de värderingar som produkten bär med sig och så vidare.

  Säg att du skulle sälja bil, och det ringer en köpare som, när han dyker upp för att titta på den, visar sig vara nazist med patriot.nu intatuerat i pannan. Är du då skyldig att sälja? Knappast. Säljer du då? Jag skulle inte göra det, jag skulle bett honom flyga och fara i icke återhållsamma ordalag. Min motpart passar inte mig, då blir det “no deal”.

  Detsamma gäller här. Företag trakasserar sina kunder. Det finns ingen förutsättning för “deal” då. De har ingen rätt att klaga när kunderna väljer “no deal”.

  Det finns ingenstans där uttrycket “don’t be an asshole” är så viktigt som i marknadsföring. Ge lite fan service och det återbetalar sig många gånger om. Å andra sidan, låter man polisen knacka på dörren hos en fan som ville visa världen hur bra artisten är genom att lägga upp en AMV med artisten på YouTube, då blir fansen arga, och det kostar.

 20. emma

  October 25, 2008, 17:42:29

  Tomas; De som försvarar allas rätt till rättssäkerhet är obehagligt? Det om något framstår som jäkligt otäckt faktiskt. Attackerar du folk med anklagelser om deras vandel och moral, förutsätter jag att du förstår att man säger ifrån. Det är möjligt att väldigt många blir skrämda till tystnad och lydnad av attackerande attityder och påhopp, att du kanske räknade med att inte få mothugg — gudarna ska veta att den här sortens lagstiftning vi diskuterar är designad så. Men förhoppningsvis vågar fler säga ifrån, hur “otäckt” eller “obehagligt” det än kan vara för dig. Det kan omöjligt var fel att kräva rätt till ett rättssäkert och demokratiskt samhälle.

 21. Martin

  October 25, 2008, 17:45:19

  Men för helvete, se till att börja bojkotta nu då, ni har ju nätverk och
  politiska partier i ryggen.
  Anna kan ju börja med att inte länka till Dolly, Army Of Lovers, Annie L
  eller annat som tillhör de bolag som står på listorna över
  fildelningsprisjägare. Bojkotta dem och avlägsna snarast allt dylikt material
  från dina sidor Anna, visa dem bara.

 22. emma

  October 25, 2008, 17:47:52

  Martin; att du inte får några svar beror på att du inte är värd det. Bojkott in aktion. Tänkte bara vara lite snäll och förklara varför ingen bevärdigar digmed någon respons, även framöver i tråden.

 23. Martin

  October 25, 2008, 18:11:47

  Tackar ödmjukast och ser fram mot fortsatta framgångar för dig emma.
  I synnerhet väntar jag på listorna med 2 000 000 individer som bedyrar
  att de aldrig mer skall nyttja verk från de enligt listorna anslutna
  kreatörerna. Ni har ju löst allt på det enklaste möjliga sättet, när alla
  uppget sina namn och skrivit under så är ni ju samtliga garanterade att
  inte förföljas för fildelning.
  Kör i vind.

 24. Thomas

  October 25, 2008, 19:20:13

  Emma> Nej då, jag håller med att det aldrig kan vara fel att kräva rätt till ett rättsäkert och demokratiskt samhälle.
  Det är just därför jag ogillar påverkansmetoder där en grupp människors åsikter avkrävs, registreras, bedöms och sedan används i eget syfte.
  Men som jag skrev tidigare. Inställningen här verkar cementerad… eller är den bara blockerad av engagemang i frågan om fildelningslagen? Ett engagemang som jag i.o.f.s. förstår och sympatiserar med.
  Ha en bra kväll och behåll din åsikt – det har du rätt till!

  Anders> Du får sälja din bil till vem du vill!

 25. Anders Troberg

  October 25, 2008, 19:56:22

  Thomas: Om jag får välja vem jag ska ha affärsuppgörelser med baserat på deras uttalade politiska ståndpunkter när jag säljer min bil, varför ska jag inte få göra samma val när jag köper en CD/DVD/programvara/bok/spel/tavla/foto?

  Och nej, det är inte skillnad på att köpa och sälja. Båda handlar om att en värdemängd byts mot en annan. Att den ena råkar vara pengar är oviktigt.

 26. emma

  October 25, 2008, 22:37:43

  Thomas; du har en poäng — och blockeringen är inte bara fildelningslagen i sig utan det där med att fildelare är på något vis undermåliga i karaktären eller dylikt. Man ruttnar helt enkelt på att framställas som tjuv och ohederlig så ofta. Tack för sympatin, i alla fall! :)

 27. Niklas

  October 26, 2008, 04:47:51

  Många “kreatörer” säger att det är stöld o tanka hem “deras” slutprodukter, men jag håller inte med. Jag skulle inte ens veta om att vissa saker(filmer, e-tavlor, musik osv) finns om jag inte tankade hem dem. För mig funkar det så att GILLAR jag det jag tankade hem så köper jag det… inte vill jag köpa en katt i säcken och sedan kasta eller ge bort min tex tavla som gick på 500:-
  Vad är problemet för “kreatörer” – är ni sååå sygna på ännu mer pengar än vad ni får nu?
  SKÄRPNING era bohemer! :)

 28. bjorn

  October 26, 2008, 07:19:10

  Förbud välgörenhet
  Såg postkodmiljonären igår som delade ut 36 milj till barncancerfonden (dränka i östersjön)
  95,5% till fysik 4,5 till övrigt

  Skatt: arbetsprogram, militär, samhället och “allt fungerar”
  Medicinsk forskning= stamceller och själv betala för regenerering
  Läkarkåren= överläkare 30%: väck till samarit (vårdbiträdelön)
  Riktiga läkare är kirurger, resurser läggas (gratis operationer)

 29. Björn Felten

  October 26, 2008, 12:39:35

  @Tomas Mattsson:

  Vilken planet har du levt på det senaste decenniet? Och vilken “vara” är det du pratar om? Ingen vill ha mediamogulernas “varor”, det är ju det som är deras dilemma. Deras “varor”, kulturupplevelser paketerade på obscent överprissatta plastskivor, är helt enkelt lika obsoleta som röksignalerna blev när telegrafen kom.

  Ponera att du är ute och campar. Vid kvällningen har du gjort upp en stor mysig lägereld. Och så kommer jag med en gren i handen och undrar om jag får peta in min pinne i din brasa (alla snuskiga skämt undanbedes vänligen men bestämt).

  Tycker du då att:

  A) Jomenvisst, inga problem. Det berövar ju inte mig någonting att du “kopierar” min eld.

  eller:

  B) Nähädu gubbe lilla, det här är MIN eld! Här skall du inte komma och stjäla någonting, gör upp din egen förbannade eld! Stick iväg!

 30. Martin

  October 26, 2008, 17:17:43

  Precis Björn, framställning av musik är nästan exakt likadant som att ha en tändsticksask med sig när man campar. Det är en svavelsticka mot plånet och så
  har man framställt “As My Guitar Gently Weeps”. Har du några dylika
  tändsticksaskar att sälja?

  Ingen vill ha mediamogulernas varor? jag trodde att det var just dessa varor som
  fildelades så friskt?

 31. jeffer

  October 26, 2008, 17:59:33

  Två grupper står emot varandra.

  På ena sida står upphovsrättskartellen och deras kumpaner. De tvekar inte ett ögonblick att genomdriva särlagstiftning och andra särprivilegier, helt oavsett nackdelarna för alla andra.

  På andra sidan står miljoner fildelare. Men också alla andra som godtyckligt drabbas av piratjägarnas hot och utpressning (jmfr vad som hänt och händer i USA och Danmark).

  Emellan står “våra” lagstiftare som borde vara våra lagstiftare, men som hittills ensidigt stött upphovsrättskartellen. Om de inte backar – något som de borde göra av ren självbevarelsedrift – kommer speciallagarna att genomdrivas, och lobbyisterna kortsiktigt triumfera.

  Men även denna piratjakt kommer att misslyckas, även om den genomförs och drabbar tiotusentals människor. Upphovsrättskartellen kommer då att kräva ännu mer extrema åtgärder. Ännu hårdare jakt, ännu hårdare lagstiftning och framför allt ännu effektivare övervaknings- och kontrollinstrument. Därför är FRA, datalagring mm så viktigt för lobbyisterna. Bara genom att kontrollera medborgarna kan de driva sina affärsmodeller som de alltid gjort.

  Det är VI mot DOM i bredast tänkbara avseende. En liten klick mot resten av samhället. Vem är vän och vem är fiende? Vilka politiker och tjänstemän är för oss, vilka är emot oss?

  Jag har hört att moderaterna Tobé och Hjälmered är särskilt entusiastiska i sitt stöd av lobbyisterna. Samma sak gäller Professor Jan Rosén. Polismannen Jim Keyzer misstänks ha ett direkt korrumperat samröre med lobbyn. Naturligtvis finns det fler, men det är viktigt att hitta kraftcentra. Har fienden ett ansikte blir pedagogiken effektivare.

 32. ConnyT

  October 26, 2008, 18:27:46

  @martin.
  Du missar poängen. Det är plastbitarna som är “mediamogulernas varor” inte själva innehållet.

 33. Martin

  October 26, 2008, 18:50:50

  Om det är plastbitarna som är mediamogulernas varor så borde det inte
  finnas några konflikter alls mellan mediamoguler och fildelare. Det går ju
  inte att dela plastbitar på nätet (ännu).

 34. ConnyT

  October 26, 2008, 18:59:01

  @martin. Jag förstår inte ditt svar!? Konflikten består i att mediamogulerna vill sälja dyra plastbitar och konsumenterna vill ladda ner.

  Jag är helt övertygad om att internet och fildelning ger oanade möjligheter för kreativa artister att frodas och tjäna pengar i framtiden. Internet är ett medium som passar perfekt för spridning av musik. Sedan är det nog så att de stora skivbolagen och även mega stjärnorna är förlorare i detta. Men om Sonys aktieägare och Britney Spears tjänat några miljoner dollar mindre kommer jag inte ligga sömnlös.

 35. jeffer

  October 26, 2008, 19:11:46

  Upphovsrätten kan inte genomdrivas utan ett mardrömssamhälle.

  Det finns många andra argument se exvis: N. Stephan Kinsella – Against Intellectual Property, men ovan räcker flera gånger om.

 36. Martin

  October 26, 2008, 19:50:58

  Om mediamogulen endast äger plastbiten bör denne inte vara upprörd
  över fildelning då det inte är plastbiten som fildelas.
  Internet är fantastiskt och jag nyttjar både we7.com och spotify.com.
  Nedan info borde glädja Andres T:
  Spotify under Wine
  This article documents how to run the Windows version of Spotify in Linux, using Wine. The installation instructions are specific for Debian, but might work without problem in Ubuntu and the general instructions might apply for all system capables of running Wine. It runs fine on FreeBSD 7 too.

 37. Martin

  October 26, 2008, 19:53:54

  Tjena Jeffer.
  Absolut, vi har ju levt i ett diktatoriskt mardrömssamhälle de senaste 59 åren och då
  mest p.g.a av den där jäkla upphovsrätten. Bränn den på bål så att sann
  demokrati till slut kan börja råda.

 38. jeffer

  October 26, 2008, 19:55:19

  Det är två konflikter.

  Den mellan upphovsrättskartellen och medborgarna.

  Och konflikten mellan politikerna och väljarna, när politikerna prioriterar ekonomiska särintressen framför medborgarnas rättssäkerhet och privatliv.

  Vi behöver nya politiker, så att medborgarna kan sätta upphovsrättsmaffian på plats.

  Om vi är smarta väljare röstar vi på andra politiker i nästa val.

 39. jeffer

  October 26, 2008, 20:13:35

  martin

  Att upphovsrätten fungerade innan digitaliseringen beror på att människors liv och privatliv inte påverkades negativt.

  Detta är nu fundamentalt annorlunda. Det som är enkelt och attraktivt gör människor. Och digitaliseringen tillsammans med internet gör att allt, utom det rent fysiska, är möjligt att kopiera och distribuera.

  Mängder av nya initiativ kan startas och nya företag och branscher kan byggas. Samtidigt kommer branscher och företag, yrkesområden etc att försvinna därför att de inte kan tjäna pengar i den nya världen. Så har det alltid varit.

  Upphovsrättskartellen har den otroliga fräckheten att tycka att de skall ha en speciell gräddfil som gör att de slipper ändra sina gamla affärsmodeller. De övertalar aningslösa eller korrupta politiker och tjänstemän att med det obegränsade målet att stoppa fildelning, tillgripa obegränsade medel som spionage mot medborgarna, godtycklig rättsskipning, privatpolis och prisjägare – allt i ständig upptrappning.

 40. Martin

  October 26, 2008, 21:12:36

  Tjena Jeffer
  Jag tycker att själva ägandet av de digitala varorna musik, film ,böcker, programvara
  är fullkomligt ointressant och rysligt primitivt. Jag är enbart ute efter problemfritt
  nyttjande och upplevleser och betalar gladeligen för spotify.com, tvfreeload.com (hoppas
  de börjar streama snart som det ryktas) eller helt fritt som hos we7.com.
  SVT play är förhoppningsviset starten på att alla SVT produktion finns streamad
  att tillgå alltid en liknande tjänst för böcker och sen e allt hunkey dory.
  Det mesta av allt detta bloggande sker på precis detta sätt. Ju mindre jag behöver ha på mina diskar desto gladare är jag.

 41. jeffer

  October 26, 2008, 21:36:25

  Om inte politikerna skyddade och gav specialförmåner till lobbyisterna skulle den kreativa destruktionen få sitt naturliga spelrum. Framför allt skulle aggregatörs- och distributionsföretagen elimineras eller krympa kraftigt. Gamla företag försvinner när nya initiativ skapas. En enorm ökning av det samlade skapandet börjar. Det skulle ske till och med i ärkelobbyisternas hemland USA, ännu mer i länder som Sverige, men allra mest i utvecklingsländerna.

 42. Martin

  October 26, 2008, 21:45:47

  Så Jeffer,
  Då återstår bara bojkotten i det naturliga spelrummet också nästa riksdagsval.

 43. jeffer

  October 26, 2008, 22:08:01

  En viktig form av bojkott är naturligtvis att aldrig köpa något av de inblandade lobbyistföretagen. Varje extrakrona till dem kan användas till ensidig manipulation av politikerna och ännu fler advokater och prisjägare.

  Vid EU-valet och Riksdagsvalet är det naturligt att bojkotta de politiker som sätter lobbyistintressena främst.

 44. Martin

  October 26, 2008, 22:26:54

  Aldrig köpa, men ladda ned utan att betala för det?

 45. jeffer

  October 27, 2008, 08:23:16

  Martin

  Betalning av digitala företeelser måste vara en option om vi vill ha ett civiliserat samhälle. Framtvingad betalning är omöjligt utan totalövervakning av alla, överallt, alltid. Det som kan digitaliseras måste i princip ägas eller kunna användas av alla överallt. Den enda möjliga restriktionen är kommersiell användning, eftersom då bara ett fåtal personer berörs – dvs det behövs ingen massövervakning och total beteendekontroll – det civila livet påverkas inte och folk får ha sina privatliv ifred.

 46. Martin

  October 27, 2008, 09:42:46

  Så du menar ni skall bojkotta de på listan på det viset att ni inte tänker betala för nyttjande av deras produkter men det är OK att använda deras produkter så länge det sker via piratkopiering?

  Föresten, är inte allt som sker på nätet kommersiellt? Jag betalar för min uppkoppling och möjligheten att konversera på denna blogg.

 47. Persson

  October 27, 2008, 09:59:35

  Anders Troberg.
  “Artister som tex Einstürzende Neubauten, Trent Reznor och Three Dead Trolls in a Baggie har dessutom visat att det funkar.”

  Jag känner inte till de artister du ger exempel på, men jag förmodar att de på egen hand tar fram sina verk och gör dem fritt tillgängliga. Det är positivt att det finns de som har kapacitet och kunnande till detta.
  Det jag menar är någon slags open music communities, där var och en kan bidra med sin specialitet. Om den ekonomiska biten fungerar bra är det ett plus, i annat fall kanske det blir ett gäng ekonomiskt oberoende entusiaster som medverkar.
  I alla fall så skulle det innebära valmöjligheter både för musikskapare och musiklyssnare. Detta val går att göra idag när det gäller programvaror, och jag kan inte se några nackdelar med denna konkurrens.

 48. jeffer

  October 27, 2008, 16:03:54

  martin

  Upphovsrätten kan omöjligen genomdrivas mot privatpersoner utan ett repressionssamhälle. Inga särintressen i världen är värt det.

  Den fysiska uppkopplingen går att ta betalt för på vanligt sätt, eftersom den är integrerad med den fysiska världen. Om hushållet inte betalar, stängs bredbandet av. Det viktiga är att detta kan ske utan massiv övervakning och beteendekontroll. Det hotar därför inte människors privatliv. Det var därför upphovsrätten kunde fungera hjälpligt under den analoga eran – människorna var inte hotade.

  Idag är allt annorlunda – alla människors privatliv är i direkt och omedelbar konflikt med upphovsrättsbranschens intressen.

  Upphovsrätten som den är utformad idag och medborgarnas privatliv kan inte existera samtidigt. Man måste välja.

  Vad fildelarna väljer är det ingen tvekan om.

  När föräldrarna väljer mellan upphovsrättsbranschen och sina barn, kommer de sannolikt att välja sina barn.

  När mor- och farföräldrar väljer mellan upphovsrättsbranschen och sina barnbarn, kommer de sannolikt att välja sina barnbarn.

  När vänner väljer mellan upphovsrättsbranschen och sina vänner, kommer de sannolikt att välja sina vänner.

  När arbetskamrater väljer mellan upphovsrättsbranschen och sina arbetskamrater, kommer de sannolikt att välja sina arbetskamrater.

  Vad återstår? Det är tydligen den återstoden som dagens lagstiftare väljer framför alla andra medborgares intressen.

 49. Martin

  October 27, 2008, 16:31:22

  Jeffer
  Så med din bojkott bedyrar du att aldrig nyttja ett enda verk som tillhör upphovsrättsmaffian, varken köpt dylik eller piratkopierad?

  Som sagt upphovsrätten hotar ju hela demokratin och är orsaken till det mesta som gått åt helvete sedan år 2000, tvillingtornen, Irak kriget, utrotning i Sudan, Somalias inbördeskrig, hyperinflation i Zimbabwe, global uppvärmning, Oilpeak, finanskrisen, Abu Ghraib, Guantanamo Bay, utfiskning i östersjön, orättfärdiga terrorist utvisnigar från Sverige till Egyptien, djur på väg mot utrotning, , djur experiment och allt annat som är jobbigt. Så låt oss koncentrera oss på upphovsrättsmaffian och få bukt med deras slavdrivare vars barnarbetare i sydostasien troligen sitter i samma fabriker som framställer Nike och Adidas produkter. Det gäller att ha prioriteterna rätt.

 50. jeffer

  October 27, 2008, 17:18:47

  Martin

  Upphovsrättsmaffian förtjänar bara att bekämpas – MAFIAA är ett bra uttryck. Deras eventuella försvinnande från scenen är en välgärning.

  Inte ens om man upprättade ett Guantanamo för fildelare skulle man kunna stoppa fildelning.

  Självklart är fri fildelning i samklang övrig samhällsutveckling. Spridd kunskap är ett spritt välmående.

 51. Martin

  October 27, 2008, 17:32:41

  Jeffer
  Så med din bojkott bedyrar du att aldrig nyttja ett enda verk som tillhör upphovsrättsmaffian, varken köpt dylik eller piratkopierad?

 52. jeffer

  October 27, 2008, 18:32:44

  Varför skulle jag bedyra något i förhållande till dem? De är fienden. De har förklarat krig mot resten av samhället. De är ingen motpart jag respekterar. Jag vill inte ge dem en enda krona som kommer att användas i deras krigskassa mot medborgarna. När något är ute i den digitala världen är den det för alltid. De som inte vill offentliggöra sina kreationer kan låta bli och söka jobb på annat håll, precis som vi andra måste göra om våra företag, arbeten eller kompetenser inte längre fungerar.

 53. Martin

  October 27, 2008, 19:19:20

  Så med andra ord bojkottar du dem enbart genom att inte betala för deras produkter,
  med andra ord nyttjar du deras produkter utan att ge dem finansiell kompensation.

 54. jeffer

  October 27, 2008, 20:39:18

  Martin

  Du vill att jag ska ge ett klart svar på frågan om jag fildelar eller inte? Med tanke på FRA, privatspioneri, datalagring och korrumperade tjänstemän på justitiedepartementet och regeringsmaskineriets samröre med upphovsrättslobbyn och amerikanska ambassaden mm, är det nog inte att rekommendera.

  Man anar Stasimentaliteten bakom. Angivarens baksluga frågor. Inställsamhetspoäng hos maktbyråkraterna och prispengar från särintressen lockar… När man stiftar lagar som ingen vill följa måste man ha många angivare… Det gäller att tidigt bli meriterad så kanske man blir befordrad till överangivare. Har du funderat över dina popularitetspoäng bland medborgarna? Du kanske blir mer populär än Henrik Pontén?

 55. Joakim Andersson

  October 27, 2008, 20:50:24

  Hur får du betalt för din bok om du fildelar den?

  Är boken s as din huvudsakliga inkomstkälla, eller är den resultatet av något du gjort “vid sidan om”?

  Det är inte sarkasm på något sätt, bara en ärlig fundering från en kollega :)

 56. Martin

  October 27, 2008, 21:05:14

  Paranoja rules. Jag tänkte mer när vi alla bojkottade alla varor från Sydafrika och alla artister och band bojkottade all gigg i Sun City så fanns det inga mellan lägen heller. Bojkottade man så nyttjade man ingenting som producerades där oavsett hur det distribuerades. Eller när all verkligen lät bli att köpa apelsiner från Israel, då var det lite pinsamt om du hade stått där bakom fördragna gardiner och tuggat i dig en saftig bit.

  Är Annas blogg en popularitetspoängs blogg? Är lika intresserad av det som av att hålla på med fildelning.
  Inga av dessa fildelnings bloggar rankar speciellt högt på bloggportalen dock verkar ni alla leda ligan i att länka till varandra.
  Anna Troberg på youtube har haft den fantastiska mängden 351 tittare på sitt lilla framträdande.
  http://www.youtube.com/watch?v=xa8H-9u0HH4
  Rick Falkvinges (roligt namn) har som högst rankade film 4937 tittare sedan augusti 2006. http://www.youtube.com/watch?v=JgiGrXpOhYg
  Metalica som jag förstått är ett fildelar hatobjekt har haft 17 626 015 tittare på samma tid.
  http://www.youtube.com/watch?v=Z0718B_savI

  Henrik Ponten är ju lika tramsig som Rick Falkvinge – ingen kommer att bry sig om ngn av de två byfjånarna när streaming är i full gång och ingen längre pratar om hur man skall lagra materialet, vilka komprimerings logaritmer som är bäst, hur många mp3 filer man har lagrat. Lyssna på lite musik när man har lust utan att behöva leta, titta på film utan att behöva leta, läsa en bok utan att behöva leta och ladda ned, då kommer fildelnings kriget att te sig lika avlägset som kårockupationen.

  Hå hå ja ja, angivare var det ja va.

 57. Anna

  October 27, 2008, 21:46:30

  Hej Joakim!

  Boken är inte min huvudsakliga inkomstkälla. En bok är sällan det för någon författare. Men däremot har den givit mig en hel del annat jobb. Och det internetprojekt som jag jobbar med (och som är pinsamt försenat på grund av allt slit med FRA-lagen i somras) har redan givit mig två stora jobb, trots att jag inte ens kört igång det. Så, min situation ser ut som de allra flesta författares: man tjänar pengar på kringprojekt som böckerna drar in och det är faktiskt ett ganska trevligt sätt att tjäna pengar på. Jag lider absolut inte av det. :-)
  Ha en trevlig kväll,
  Anna

 58. Anna

  October 27, 2008, 21:57:33

  Hej Martin,

  nej, min blogg är ingen popularitetspoängsblogg, vad det nu kan tänkas vara. Och eftersom du nu bekymrar dig över att min blogg och andras inte ligger högt hos Bloggportalen, så borde du klicka dig in här istället: http://knuff.se/topp50/knuffpoaeng/

  Vad det gäller det faktum att jag finns på youtube, så är det inget jag bett om och inget jag visste skulle hända. Jag hade inget med det att göra och intresserar mig faktiskt inte alls för hur många tittar just det lilla klippet haft, men det är kul att något tagit sig tid att filma och lägga ut det, även om jag själv varit för generad för att titta på det.

  Sist men inte minst, så tycker jag att det är dags att skärpa till sig lite i kommentarerna. Det är helt ok att du inte delar min och andras uppfattning, men jag börjar bli ganska så trött på din ton och taskiga attityd gentemot andra.

  Jag vill ha schysta diskussioner här och inte en massa troll som skapar dålig stämning. Så länge man har en trevlig ton ska man få säga sitt utan att bli utsatt för personliga påhopp. Kort sagt, var schyst, eller fin dig i att få dina kommentarer bortplockade i fortsättningen.

  Ha en trevlig kväll,
  Anna

 59. Martin

  October 27, 2008, 22:05:17

  Förlåt om ni tar illa vid er men det skrivs mycket lite på dessa sidor som inte är så glatt ryggdunkande så det kändes som det behövde ruskas om lite mer än vanligt.
  Sedan stod detta på knuff “I grund och botten bygger rankingen på länkar från andra bloggar” och det var ju det jag skrev, ni ligger högt vad det gäller länkning mellan er, och så en godnatt låt till Jeffer från Kinks paronia Destroyer.
  http://www.youtube.com/watch?v=ZBbAZVw3_7A

 60. Rickard Olsson

  October 27, 2008, 22:07:35

  Martin, skillnaden mellan streaming och nerladdning är bara en mindre implementationsdetalj i klientprogramvaran; nämligen var i filsystemet den sparar den streamade filen; i en cachekatalog eller i katalogen Mina nerladdade filer.

 61. Martin

  October 27, 2008, 22:25:11

  Tjena Richard, så länge resultatet av streamingen innebär att jag kan lyssna på musik och titta på film utan att behöva ladda ned ngt, öppna ngt, uppdatera ngt annat än min browser, så e det mig fullkomligt likgiltligt. Mycket på samma sätt som jag inte e intresserad av hur min DVD spelar funkar, eller digital boxen eller min mobiltelefon.

  Jag vet att jag kan öppna Activity i min browser och klicka på filen när den är färdigtankad och på det viset spara den på min hårddisk, jag har bara helt enkelt inte den mista lust att göra det, då skall jag spara den – logga den – arkivera den istället för att bara gå till youtube och vips så har jag den via deras indexering. Jag är en lat konsument som använder Gmail utan kryptering som inte laddar ned från TPB eller Mininova för att det tar för lång tid och ofta så är det ngn kass svensk text på eländet, skriven av ngn med sämre svenska än vad jag själv har. Ser helst film utan svensk text så till vida den inte är Asiatisk, men då föredrar jag engelsk text men jag skiter helt i om jag ser en film vid premiär eller 5 år senare.
  Jag jobbar mycket med min burk och har för tillfället flunsan därav min irriterande närvaro.

 62. Martin

  October 27, 2008, 22:53:48

  och Richard, testa att inte hålla objektet du fotograferar centrerat i bild hela tiden, en intressantare komposition uppstår då oftast. Lycka till

 63. Martin

  October 28, 2008, 11:48:14

  Flunsan är över och firar detta med att lyssna gratis på The Clash “Loose This Skin” gratis utan nedladdning på
  http://www.deezer.com/#music/result/all/the%20clash%20loose%20this%20skin
  och nu skall det ut och jobbas istället för att sitta och hosta framför buren och så slipper ni mig, kanske.

  Come with me. I won’t hide
  We’re going on a ride
  We meet each day, use time to see
  While we’re young and almost free

  I’ve got to lose this skin I’m imprisoned in
  Got to lose this skin I’m imprisoned in

  Do not turn or hate to see
  All the things you think we’ve got
  Do not turn or hate to see
  What happened to the wife of lot

  We’re alone or so they say
  We’re not on our own in that way
  When we’re alone it’s real tough going
  We can take a part in someone else’s play

  Come with me, I thought he said
  But that’s not him anymore, he’s dead
  What’s it like to be so free
  So free it looks like lost to me

 64. Varför krångla till det?

  October 28, 2008, 23:24:25

  http://www.riaaradar.com/

 65. Martin

  October 29, 2008, 07:03:20

  Anna,
  Efter en snabb koll med RIAAradar ser jag att det inte blir ngn mer Eurythmics, Dolly P, Army Of Lovers mfl.

 66. Anna

  October 29, 2008, 07:22:30

  Hej Martin!

  Du är oinformerad. Dolly har numera sitt eget bolag som är alldeles RIAAradarsäkert. Och vad beträffar de andra så har jag redan deras samlade verk och behöver inte köpa dem. Kort sagt, jag kan bojkotta nyinköp utan några som helst problem. Synd va? 😉
  Ha en bra dag,
  Anna

 67. Martin

  October 29, 2008, 09:18:01

  Inte så mycket till bojkott om ni fortsätter nyttja artisterna och deras verk lite som att bojkotta Hugo Boss för deras Nazist pengar samtidigt som man är iklädd en Hugo Boss kostym.
  Det ni gör kan man redan göra helt gratis på Deezer.com. Så det är ju inte varken speciellt utmärkande eller något starkt politiskt manifest att ni gör det som alla andra redan gör gratis utan att någonsin införskaffat CD eller vinyl.
  Eurythmics
  http://www.deezer.com/#music/result/all/eurythmics%20I%20saved%20the%20world%20today
  Army Of Lovers
  http://www.deezer.com/#music/result/all/army%20of%20lovers%20crucified
  Bananarama mer än 200 låtar gratis.
  http://www.deezer.com/#music/result/all/bananarama

 68. Anna

  October 29, 2008, 09:47:20

  Hej Martin,

  Du behöver inte titulera mig “ni”. Inte heller har jag gjort sken av att min lilla idé till julklappsbojkott var “utmärkande eller något starkt politiskt manifest”. Det har du hittat på själv. Du får gärna fantisera fritt, men ställ inte mig till svars för dina fantasier.

  Du gillar uppenbarligen inte min lilla köpbojkott. (Lägg här speciellt märke till ordet “köpbojkott”. Jag har inte sagt att man inte ska lyssna/läsa eller titta på någon.) Därför har jag ett förslag till dig. Det kan verka radikalt, men försök ta det till dig i alla fall: Delta inte i bojkotten!

  Du verkar inte heller gilla själva konceptet bojkott. Det är det tyvärr inte jag som hittat på, så gå och gnäll hos den som gjort det.

  Och nu har jag ett jobb att sköta och har inte tid att ägna mig åt meningslösa ordklyverier längre.

  Ha en trevlig dag,
  Anna

 69. Martin

  October 29, 2008, 10:09:25

  Du, Emma o Jeffer är tre och då blir det ju ni, tror jag, men min svenska e ju ofta inte den bästa.
  Älskar bojkotter, har varit med de flesta sedan alternativa schlagerfestivalen mot Spanien även om jag var typ 5 år då (sillstryparen, http://www.youtube.com/watch?v=ylzX73rskiE), Rocka mot coca för sydamerikanska kackföreningar, mot apartheid, mot Israel, mot Nike, mot franska kärnvapen…

  Ha en bra dag på dig också

 70. Martin

  October 29, 2008, 10:21:00

  Det slår mig nu att jag faktiskt inte druckit Coca Cola sedan bojkotten för typ 27 år sedan, vi tyckte inte vi kunde bojkotta Coca-Cola och samtidigt fortsätta dricka den.

 71. Anders Troberg

  October 30, 2008, 04:53:29

  Kort sammanfattning av hela konflikten:

  Fri och ofri kultur kan inte samexistera, i längden är de ömsesidigt uteslutande. Mediaindustrin är rädda för fri kultur, eftersom de inte kontrollerar den, och de är beredda att demontera hela rättssamhället och demokratin för att se till att den ofria kulturen vinner. Vi, å andra sidan, ser att den ofria kulturen är en dinosaur som behöver inse att den borde vara utdöd, och slåss därför för fri kultur.

  Så enkelt är det. Finns ingen anledning att krångla till det mer.

  “Inte så mycket till bojkott om ni fortsätter nyttja artisterna och deras verk lite som att bojkotta Hugo Boss för deras Nazist pengar samtidigt som man är iklädd en Hugo Boss kostym.”

  Hugo Boss dömdes och straffades faktiskt som krigsförbrytare, så det var mer än att han tog emot pengar.

  Martin: Kan du inte försöka diskutera och faktiskt bemöta argumenten, istället för att trolla och byta ämne så fort du får mothugg?

 72. Martin

  October 30, 2008, 08:34:02

  Tjena Anders

  Richard M. Stallman sa:

  “Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of free as in free speech, not as in free beer.”

  Är ngt ofritt bara för att man behöver betala för det? tror inte att det är definition som fungerar i ngt sammanhang alls.

  Såg du föresten:

  This article documents how to run the Windows version of Spotify in Linux, using Wine. The installation instructions are specific for Debian, but might work without problem in Ubuntu and the general instructions might apply for all system capables of running Wine. It runs fine on FreeBSD 7 too.

  Då kan du tydligen köra Spotify i Linux, själv vill jag bara behöva använda min browser på samma sätt som jag gör när jag blabbar med dig här.
  Och om du inte alls vill betala för musiken så använd Deezer.com också utan att behöva ladda ned ngn programvara.

  Jepp, Hugo Boss var en krigsförbrytare som tog pengar från Nazisterna för att tillverka “stiliga” SS uniformer men om du i dag går runt och demonstrerar mot Hugo Boss iklädd densammes kostymer (för att du fått dem gratis) blir det lite ihåligt, protesterar du mot Coca Cola men dricker det vid tillfällen när det bjuds på gratis så blir det lite tomt det oxå lite tomt o konstigt.

  En låt för dagen som kan passa för internet revolution från den fria tjänsten hos Deezer.
  http://www.deezer.com/#music/result/all/revolution

 73. M.A.R.T.I.N

  October 30, 2008, 08:36:57

  Tjena Anders, inget jag skrivit senaste två dagarna har poppat upp på Annas sida.

  Richard M. Stallman sa:

  “Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of free as in free speech, not as in free beer.”

  Är ngt ofritt bara för att man behöver betala för det? tror inte att det är definition som fungerar i ngt sammanhang alls.

  Såg du föresten:

  This article documents how to run the Windows version of Spotify in Linux, using Wine. The installation instructions are specific for Debian, but might work without problem in Ubuntu and the general instructions might apply for all system capables of running Wine. It runs fine on FreeBSD 7 too.

  Då kan du tydligen köra Spotify i Linux, själv vill jag bara behöva använda min browser på samma sätt som jag gör när jag blabbar med dig här.
  Och om du inte alls vill betala så använd Deezer.com också utan att behöva ladda ned ngn programvara.

  Jepp, Hugo Boss var en krigsförbrytare som tog pengar från Nazisterna för att tillverka “stiliga” SS uniformer men om du i dag går runt och demonstrerar mot Hugo Boss iklädd densammes kostymer (för att du fått dem gratis) så blir det lite ihåligt, protesterar du mot Coca Cola men dricker det vid tillfällen när det bjuds på gratis så blir det lite tomt det oxå.

  En låt för dagen som kan passa för internet revolution från den fria tjänsten hos Deezer.
  http://www.deezer.com/#music/result/all/revolution

 74. Anna

  October 30, 2008, 08:59:21

  Jo, Martin. det du har skrivit har poppat upp här, utom de långa låttexter som du valt att skriva som kommentarer. Jag förstår nämligen inte vad sjutton de har med saken att göra. om du tänker klistra in fler lååånga låttexter vill jag gärna ha åtminstone en eller två meningar i kommentaren om vad texten har med det som diskuteras att göra.
  Ha det så bra,
  Anna

 75. Martin

  October 30, 2008, 09:18:52

  Coca Cola bojkottade vi redan på sent 70tal och det gjorde The Clash oxå. Som ett exempel bifogas länk, men jag undviker att bifoga lyriken så att det inte blir för långa inlägg.
  The Clash “Koka Kola”
  http://www.deezer.com/track/833163

 76. Thomas Tvivlaren

  October 30, 2008, 09:24:52

  Det märks att jag inte hänger med i vansinnigheterna som sker längre för vad menade du med en skampåleannons? Är detta ett reellt förslag någonstans ifrån?

 77. Anders Troberg

  October 30, 2008, 15:02:23

  “Såg du föresten:

  This article documents how to run the Windows version of Spotify in Linux, using Wine.”

  Japp. Varför skulle jag vilja köra Windowsprogram om jag valt Linux?

  ““Free software is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of free as in free speech, not as in free beer.”

  Är ngt ofritt bara för att man behöver betala för det? tror inte att det är definition som fungerar i ngt sammanhang alls.”

  Det handlar inte om grats, det handlar, precis som stålmannen sa, om frihet:

  * The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).
  * The freedom to study how the program works, and adapt it to your needs (freedom 1). Access to the source code is a precondition for this.
  * The freedom to redistribute copies so you can help your neighbor (freedom 2).
  * The freedom to improve the program, and release your improvements to the public, so that the whole community benefits (freedom 3). Access to the source code is a precondition for this.

  “Det märks att jag inte hänger med i vansinnigheterna som sker längre för vad menade du med en skampåleannons? Är detta ett reellt förslag någonstans ifrån?”

  Japp, det ingår i lagförslaget att man ska själv stå för kostnaden för publicering av att man bedömts vara fildelare, och som det verkar så är det mediabolagen som ska få bedöma det, inte rätten. Ibland skäms man för att man är svensk.

 78. PiratJanne

  October 30, 2008, 15:53:39

  I sammanfattningen till http://www.regeringen.se/content/1/c6/11/31/81/465ad177.pdf hittar du följande:

  “Vidare föreslås att domstolarna ges möjlighet att ålägga den som har begått ett intrång att bekosta lämpliga åtgärder för att sprida information om dm i målet, exempelvis kostnader för att publicera den i en tidning.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *