Pages

Categories

Search

 

Men jag vill ju köpa dina verk, Alexander!

by
November 8, 2008
Integritet, Politik, Uncategorized
No Comment

I dagens Expressen radar det liberala nätverket Liberati upp sina fem huvudpunkter. Det är intressant läsning, speciellt om man sätter det i relation till FRA-lagen och IPRED.

Punkt 1: Liberati hävdar att den gamla konflikten mellan stat och marknad ersatts av konflikten mellan privat och offentligt. Jag undrar först och främst varför det ena måste utesluta det andra, men visst konflikten mellan privat och offentligt har ju seglat upp och blivit allt viktigare. Liberati tycker därför att “de tidigare versionerna av FRA-lagen är djupt oroväckande”. Jag har en liten newsflash till Liberati: Den “tidiga versionen” av FRA-lagen är den som kommer att träda i kraft och “den nya versionen” av den är i grunden samma skit som den första. Och hur i hela friden skyddar IPRED medborgarnas integritet och privatliv?

Punkt 2: Liberati har uppmärksammat att mobiliteten ökar och att globaliseringen inte är något vi kan välja bort. Inget nytt under solen där. Vad som kanske är lite intressant är att man sedan skriver: “LO kan skrika hur mycket som helst över att lettiska byggnadsarbetare kommer hit och priskonkurrerar. Anpassning eller död är de enda reella alternativen.” Hmmm… Uppenbarligen gäller detta bara vissa. För Liberati tycker nämligen inte alls att kreatörer måste anpassa sig till verkligheten. Det framgår klart och tydligt i denna lilla intressanta mejlväxling mellan Mikael Nilsson (stoppafralagen.nu) och Alexander Bard. Ännu tydligare blir det när man ser att Oscar blev utslängd ur Liberati för att han smart nog vägrade gå med på denna premiss:

Stöld är stöld. Att påstå något annat är bara att ljuga blatant. Det vi ska diskutera är förstås i stället om viss stöld är aceptabel eller åtminstone kan tolereras. Att påstå att fildelning inte är stöld bara för att det är vanligt är som att påstå att fortkörning inte är en regelöverträdelse bara för att det är så vanligt.

Anpassning eller död gäller tydligen bara vanligt folk och inte kreatörer. Märkligt.

Punkt 3: “Politik ska utgå från kunskap.” Så långt är jag med. FRA- och IPRED-debatten har ju visat hur skrämmande oinsatta många riksdagsmän är i de beslut de ska fatta. Lite märkligare blir det när man skriver att många politiska beslut i Sverige “saknar varje koppling till kunskap och beprövad erfarenhet” samtidigt som man försvarar både FRA-lagen och IPRED. Vad hände med verklighetsförankringen kring just de två lagarna?

Punkt 4: “Egenmakt”, som går ut på att ingen mår bra av att vara beroende av andra. Det är väl förvisso sant, men lite märkligt blir det ändå. “Att vara någons klient – oavsett om det är patronens eller socialassistentens – är nedbrytande och dehumaniserande.” Återigen något att tänka på för de kreatörer som väljer att låta sina bolag jaga fildelare med maffiametoder. Känner ni er fria? Har ni skam i kroppen så gör ni inte det.

Punkt 5: “En ny politikerroll” Här går tanken ut på att man måste vara “hemmastad i de grundläggande förändringarna” för att förstå vad som händer i samhället. “En pragmatisk liberal har modet att erkänna att verkligheten när som helst kan ställa oss inför nya kunskaper som måste leda till nya slutsatser, modet att vilja avstå från ingrepp i den växande privata sfären…” Det låter flådigt som sjutton, men uppenbarligen saknar Alexander förmågan att se de där “grundläggande förändringarna” och saknar “modet” att stoppa ingrepp “i den privata sfären” när det gäller IPRED. Har det månne att göra med att det är mycket lättare att se förändringar och ha mod när ens egen plånbok inte är inblandad?

Jag tycker det är bra att man försöker ta sig an politiska frågor på nya sätt, men jag är inte speciellt imponerad av Liberati. Det känns alldeles för mycket som ett nätverk bildat för att klappa Alexander Bard medhårs.

Jag gillar Alexander som fan. Jag har köpt i princip allt han gjort. Från Barbie till Midi, Maxi & Efti, Army of Lovers, Vacuum och BWO och det kommer jag att förhoppningsvis att kunna fortsätta med vare sig jag kan ladda hem det eller ej. Jag önskar bara att han vågade lita på att hans verk faktiskt är så bra att jag och många andra bara måste ha dem hemma i hyllan och inte bara på hårddisken. Så Alexander, Jag hoppas att det kommer en dag när du förstår det, för tills dess kan jag tyvärr inte köpa mer av det du gör. Jag får häcka på YouTube istället…

jY21jZPwGSI

(PS: There can only be one bloggdrottning.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jonatan Kindh

  November 8, 2008, 15:49:45

  Tack, det inlägget behövdes! *ler*

 2. emma

  November 8, 2008, 17:18:56

  *garvar åt att bli kallad bloggdrottning*

  Bra spaningar, Anna. Lite lattjo självmotsägelser i de där punkterna faktiskt.

 3. jeffer

  November 8, 2008, 17:20:23

  Alexander Bards resonemang låter som en krigsförklaring mot fildelargenerationen. Står Camilla bakom detta?

  Jag förstår inte hans frihetsfilosofi. Staten ska inte lägga sig i om människor använder droger, men staten ska lägga sig (eller ge lobbyister vidsträckta befogenheter) om samma människor kopierar och skickar vidare digitalt material…

 4. jeffer

  November 8, 2008, 17:44:10

  Är Alexander Bard bekant med vad som hänt och händer i USA och Danmark beträffande massjakt på medborgarna? Stöder Alexander Bard den formen av godtycklig rättsskipning?

 5. Olof Bjarnason

  November 8, 2008, 18:09:39

  emma-opassande eller Amanda Brihed-bloggdrottning? Nu är jag totalt förvirrad emma!

 6. Oscar Swartz

  November 8, 2008, 18:37:57

  Dessutom fajtas ju Liberati mot skapade fiender som passar bättre: “Att påstå att fildelning inte är stöld bara för att det är vanligt är som att påstå att fortkörning inte är en regelöverträdelse bara för att det är så vanligt”. Detta kommer inte från mig alls. Jag har aldrig påstått att “det inte är stöld bara för att det inte är vanligt”. Jag har ju en räcka nationalekonomiska och filosofiska argument som delas av en rad nobelpristagare i ekonomi om varför kopiering inte är stöld och inte kan jämföras med att lägga beslag på fysisk egendom. Men det är för svårt att argumentera mot så de reaktionära krafterna måste uppfinna sina egna argument att slåss mot. Bard och Liberati struntar i sådant. De är pinsamt primitiva i sitt tänkande och måste bekämpas eftersom en del kan tro att de står för förnyelse. Det är tvärtom.

 7. Wiigii

  November 8, 2008, 18:40:38

  @jeffer
  Det är klart att Bard inte har några problem med att myndigheterna jagar fildelare. Det är ju inte honom de kommer att jaga.
  Att han kallar alla som kämpar för att få lagar förändrade för “rättshaverister” är lite spännande. Jag hoppas han får chansen att diskutera det med några av de som var med i Stonewall-rörelsen och de svenska bögar som kämpade för att få homosexualitet avkriminaliserat och senare struket från listan över psykiska sjukdomar. Jag förmodar att han tycker att de också var “rättshaverister”.
  Med den där sortens vänner behöver man inga fiender. Bard är en _liten_ man i min värld.

 8. Anders Troberg

  November 8, 2008, 19:01:45

  Om Bard nu är så mot att man kopierar andras verk, varför har han då rippat den där plingiga bakgrundsslingan i den länkade låten från ett gammalt japanskt plattformsspel? Vad var det du tyckte man skulle kalla sådant? Stöld? Dessutom, till skillnad från oss som förespråkar öppen kultur så har du gjort det för egen vinning.

  Eller gäller de reglerna bara för vissa?

  Bard, inse det, du kan inte smyga något sådant förbi oss datornördar. Smiska dig själv med en rå hälleflundra och ställ dig i skamvrån.

 9. emma

  November 8, 2008, 21:22:13

  Olof; Anna länkade till mig i ordet “bloggdrottning” under filmen! :)

 10. Donsan

  November 8, 2008, 22:09:32

  Bard gives me the creeps – och var inte Bard och Oscar såta vänner i nån hemlig elit sammanslutning?

 11. Anders Wallin

  November 8, 2008, 22:48:07

  Tack Anna.

  Tänkte inte i dom banorna när jag läst detta tidigare…

  Alexander Bard hur tänkte du nu?

 12. Perty

  November 9, 2008, 17:30:13

  Ang. #3 så har jag fortfarande inte hittat en enda politiker som kan referera till nåra rapporter eller “kunskaper” i frågan hur IPRED har fungerat i de andra andra länderna.

  De hävdar att det fungerar bra, men de har då endast läst partiska rapporter, några opartiska rapporter finns det inte i den här frågan.

  Men fö. köper jag argumentet till 100% om man följer det.

  Kunskap är makt.

 13. Nils2

  November 10, 2008, 18:08:38

  @Anders Troberg:

  Vilket är plattformsspelet?

 14. Anders Troberg

  November 12, 2008, 18:39:04

  Kommer inte ihåg, möjligen Rainbow Islands. Det är typ 20 år sedan, mitt minne är inte helt lysande.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *