Pages

Categories

Search

 

Det fascinerande nätfolket

by
November 10, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag vet inte om mitt liv har förändrats så mycket sedan jag blev medlem i den där liberala herrklubben som Metro tvångsanslöt mig till för några dagar sedan. Det känns ganska lika faktiskt och lite besviken är jag nog. Jag hade förväntat mig något omvälvande, men jag går fortfarande upp sju på morgonen, borstar tänderna, dricker kaffe, promenerar hunden och sätter mig sedan och börjar jobba. Kanske har de roligare i andra liberala klubbar, vad vet jag?

Hur som helst, så är det ju inte utan att man blir glad över att Aftonbladet har tentaklerna ute i bloggosfären och könner av tempen på IPRED-motståndet. Gammelmedia var ju lite sena vad det gällde FRA, så det är lite extra roligt att se att de hänger med den här gången. Guldstjärna för det.

Jag hoppas att regeringen läst Ricks analys av riksdagspartiernas internetsatsningar. Om de gjort det så finns det kanske hopp om att de inte låter IPRED utvecklas till nästa bloggbävning. Just nu har Facebook-gruppen “Stoppa IPRED” 21 269 medlemmar. Det har den fått på två veckor. Jag tror inte ens att FRA-debatten lyckades dra så mycket folk till någon Facebook-grupp på så kort tid. Säger inte det en hel del om hur djupt frågan berör folk? Gå med du med!

Det är verkligen inte underligt att folk är så engagerade. IPRED är riktigt otrevlig och måste stoppas vad man än anser om fildelning som sådan. Lagen holkar ur allas rättssäkerhet, låter privata bolag leka polis och ger storbolagen rätt att hämningslöst utöva utpressning mot vanligt folk. Det kanske låter som en överdrift, men vi vet redan att det är så de jobbar. De agerar så i USA och de agerar så i Danmark. Varför skulle Sverige vara ett undantag? Dessutom uppmärksammande Josh mig på att lagen kan öppna upp för en del annat otrevligt fuffens.

Självklart ska kreatörer ha rätt att tjäna pengar, men när verkligheten förändras, så måste de, som alla andra, finna nya, kreativa lösningar. Många har redan gjort det, andra är på gång, vissa sitter i ett hörn och tjurar för att världen rullar på utan dem. Det står var och en fritt att välja om man vill följa med tiden eller bara sura, men ingen har rätt att beröva alla andra deras personliga integritet och deras rättssäkerhet för att man själv är för lat för att ta klivet in i den nya tiden. Alla andra branscher måste anpassa sig, det måste även kultur- och underhållningsbranscherna.

Kontentan av allt det här är något som regering, riksdag och andra politiskt hugade borde ta till sig: Vill man vinna nätfolkets* gunst, så får man allt lyfta blicken från naveln och se IPRED för vad det verkligen är – en riktig skitlag.

(*Nätfolket är en snabbt växande stam, som i huvudsak återfinns i cyberrymden. Man känner igen dem på deras otroliga fingerfärdighet som gör det möjligt för dem att medelst knapptryckningar kommunicera med andra artfränder. Deras parningsdans sker i så kallade “communities” eller “chattrum” och deras avkomma tränas tidigt i att kunna klara sig själv i cyberrymden. Nätfolket är fredliga flockdjur, men är ändå utpräglade individualister. De ogillar för starka auktoriteter och klarar sig därför utmärkt utan flockledare. De tycks istället ty sig till olika inspiratörer, men är noga med att bevara sin personliga egenart och vårdar den personliga integriteten ömt.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. urban cat

  November 10, 2008, 19:27:49

  *skrattar*
  Underbar beskrivning på “Nätfolket”, den kanske jag “lånar” någon gång vid tillfälle!!

 2. emma

  November 10, 2008, 19:55:23

  Fick faktiskt lära mig så sent som i kväll att surfare kallas “internauter” i Frankrike. Känns som ett bra ord i sammanhanget, och väl värt att importera! 😉

 3. Hans J

  November 10, 2008, 21:01:14

  @Emma:

  Vi får se upp med orden. Internaut förkortas så lätt till “intern” :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *