Pages

Categories

Search

 

Proportionalitet enligt IFPI

by
November 11, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Oj, oj, oj! Nu börjar den ena mindre genomtänkta kommentaren om IPRED att trilla in. Vd:n för svenska IFPI levererar den här lilla godbiten:

Det är betydligt mindre intregritetskränkande att man får ett samtal från oss än att man blir utsatt för en husrannsakan av polisen klockan sex på morgonen.

Sug på den. Så alternativet till att skicka utpressningsbrev för att någon laddat hem “Papaya Coconut” är att sparka in dörren hemma hos dem klockan sex på morgonen? Har herr Gustafsson aldrig hört talas om att det ska finnas proportionalitet mellan brott och påföljd? I exemplet ovan, borde själva upplevelsen av det nedladdade materialet vara straff nog.

Man kan ju också fundera på hur den fullkomligt skeva proportionalitetsuppfattning som IFPI har skulle se ut i andra sammanhang. Vi kan alla ibland känna oss förorättade, men var går gränsen för hur vi får reagera mot det? Jag vet i alla fall att jag har en gräns och att IFPI fullkomligt tycks sakna normala spärrar:

Någon tittar på min gräsklippare – jag skiter i det. IFPI ringer fem advokater.

Någon tittar på min gräsklippare och går hem och bygger en egen – jag känner mig lite stolt över min fina gräsklippare, men skiter på det hela taget i händelsen. IFPI sparkar in dörren hemma hos gräsklipparmannen i arla morgonstund.

Någon stjäl min gräsklippare – jag svär, ringer polisen och försäkringsbolaget och köper en ny. IFPI trycker på en stor röd knapp och drar igång en fullskalig missilattack och utplånar norra Europa.

Det är ta mig fan dags att visa IFPI var skåpet ska stå. Så länge de vägrar inse att upphovsrätt och äganderätt inte är samma sak köper jag inte cd-skivor som ges ut av IFPI-anslutna bolag. Gör det inte du heller. Och jag kollar numera alla mina inköp i förväg så att de är Riaaradar-gröna. Gör det du också.

Fildelning är något fint, som vi ska vara stolta över att ha. Och det är ju inte utan att min blir glad av att läsa sånt här: “Professor sågar IPRED-lagen”

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. jeffer

  November 11, 2008, 19:20:54

  Chefen för IFPI – för övrigt en förlängning av främst amerikanska lobbyistintressen – har gjort en karaktärstudie av sin egen organisation.

  Så extrema åtgärder som husrannsakan mot vanliga medborgare tidigt på morgonen för att få största “chockeffekt,” har således på fullt allvar diskuterats! Men lobbyn vill visa “självbehärskning” genom att “bara” skicka brev, försiktigtvis utelämnade vad de breven kommer att innehålla. Men erfarenheter från USA och Danmark visar på allt annat än återhållsamhet.

  Men som deras allierade i regeringen legalisten Johan Pehrson har sagt. “Vi är ute efter de störst fildelarna – i första hand.”

  Exakt – i första hand, och sedan jagas de näst största, och till slut alla till sista man. Det kallas upptrappning och innebär en utvidgning av jakten mot alltfler och med allt hårdare metoder för allt större avskräckningseffekt. Därför att fildelning skall ju stoppas – oavsett vad och till vilket pris som helst.

  IFPI:s arrogans visar på att man fått återförsäkring från regeringshåll. Man känner redan att man ska få sin alldeles egna sheriffbricka som visar vem som har makten att trakassera vem – makten att kunna hota praktiskt taget alla svenska familjer.

  Hur vågar regeringen göra detta? Har de i sin tur fått återförsäkran från (s) och Mona Sahlin? Fattar de inte detta kan ge en enorm backlash?

 2. Mumfi

  November 11, 2008, 19:37:36

  Glöm bara inte att även sluta fildela och nyttja verk från dessa bolag. För vet du vad? Även det leder indirekt till ökad försäljning.

 3. Lennart

  November 11, 2008, 19:52:45

  Kan någon klok man/kvinna upplysa mig om vad fildelning egentligen handlar om.
  Själv anser jag att fildelningssnacket bör sänkas ner till den nivå där det hör hemma.

  Jag har eget köpta cd skivor. Gäller även vhs filmer. Jag anser mig inte vara olaglig på minsta sätt om jag lånar ut dessa till mina barn och vänner så de kan titta och lyssna, i sina egna apparater av olika slag.

  Så fort jag placerar min egen cd i någon annans hand kan jag väl klassas som en fildelare. Det jag lånat ut kan ju utan min kontroll ha kopierats vilket direkt gör mig till en fildelare. Vad betyder då ordet fildelare i en juridisk term?

  Film och skivbolag får väl själva se till att skydda det material som de anser inte får lånas ut. De borde snarare vara så pass smarta att använda all fildelning till något mer positivt som t.ex i deras egen markandsföring som årets hit. Men det kanske är film/skiv bolagsdirektörerna som mest producerar skit och som inte laddas ned i någon större omfattning som driver på om den tilltänkta lagen.

 4. Rikard

  November 11, 2008, 23:23:52

  Påminn mig, vad var CD-skivor, nu igen?

 5. Lennart

  November 12, 2008, 06:49:50

  Rickard.. gomorron yxskaft

 6. Henrik

  November 12, 2008, 08:37:22

  Ge polisuppdrag till stora media-karteler som pressar dig på pengar fyra på eftermiddagen som också skiter i dina, om några, rättigheter som medborage i en rättstat… Eller ha vanliga kassa svenska polisen som faktisk är trevliga prickar för det mesta?

  Sing me up for the latter!

 7. Anders Troberg

  November 12, 2008, 18:35:42

  “Så fort jag placerar min egen cd i någon annans hand kan jag väl klassas som en fildelare.”

  Tja, rent principiellt så kan jag inte se skillnaden mellan fildelning och att spela så högt att grannen hör det. Hela konceptet är sjukt.

 8. Gelo

  November 12, 2008, 18:44:01

  @Anders. Med nya IPRED blir det ju faktiskt exakt samma effekt. I bägge fall får du att göra med lingonsnutar (inte just kanske securitas i dessa fall). I ena fallet kallas dom ifpi och i andra störningsjouren.
  Konsekvenserna blir, troligtvis då få har ett par årslöner i buffert, att du står på gatan efteråt utan någonstans att bo.

  Men i ena fallet anser åtminstånde jag det vara befogat, gissa vilket :)

 9. Anders Troberg

  November 13, 2008, 05:35:45

  Tja, jag bor i villa, så jag kan spela nästan hur högt jag vill utan att de kan säga något. Jag har funderat lite på att, någon fin sommarkväll, rigga upp en projektor mot husväggen och låta alla som råkar cykla förbi se på film. Perfekt oantastlig fildelning.

 10. Lennart

  November 13, 2008, 09:00:00

  Den svenska regeringens förslag går något längre än EU-direktivet som säger att informationen får tas fram endast i samband med rättegång./Expressen/

  Alliansen “för”?? Sverige.
  Alliansen mot Sverige är väl en bättre benämning.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *