Pages

Categories

Search

 

Regeringen håller på att få ännu en bloggbävning på halsen

by
November 11, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag misstänker att det i detta ny sitter en skock människor som är ansvariga för regeringens internetsatsningar och lusläser alla som bloggar om IPRED. Kanske tänker de sånt som: “Hur ska vi få dem att skriva att IPRED är en hyvens lag?” Svaret är kort. Det kommer de inte att få oss att göra.

Lagen är och förblir ett hot mot allas integritet och rättssäkerhet. Propagandan från kultur- och underhållningsindustrin går ut på att få oss alla och framför allt politikerna att tro att de lever på vatten och bröd och att allt är fildelarnas fel. Är det då inte mycket underligt att folk spenderar mer och mer pengar på köpekultur och underhållning? Och att till exempelAC/DC:s nya cd for rakt upp på förstaplatsen på topplistan trots att (eller är det månne tack vare?) att den fildelats friskt redan innan den släppts?

Det finns faktiskt inget som tyder på att just fildelningen utarmar vare sig kulturen eller kreatörernas plånböcker. Det finns inte heller något som tyder på att folket vill ha en lag mot fildelning för privat bruk. På Aftonbladet kan man rösta om saken. I skrivande stund har 13 581 personer röstat. 87,9% är mot IPRED och debatten går het. Stoppa IPRED har 22 566 medlemmar på Facebook. Dessutom har SvD plockat upp saken.

Vissa förespråkar andra alternativ än fildelning och visst är det jättebra att det erbjuds andra alternativ. Personligen är jag dock inte speciellt nöjd med många av de alternativ som erbjuds. Jag är missnöjd av den enkla anledningen att tjänsterna antingen inte fungerar tillfredställande och/eller att det man laddar hem inte går att ta del av med den hårdvara man vill. Och de som förespråkar streaming, tja… Tror de verkligen inte att det går att spara streamad film och musik? Det går alldeles utmärkt och lätt är det också. Ettorna och nollorna trillar hem i datorn precis som om du laddar ned något annat. Streaming är inte telepatisk överföring även om många tycks tro det.

Jag kan ärligt säga att jag inte sett en enda alternativ tjänst för nedladdning eller streaming som erbjuder vad jag vill ha. Jag vill inte ha det som ligger på topplistorna eller ens det som finns på vanliga cd- eller dvd-skivor. Jag har fullt sjå att undvika Basshunter i vilket fall. Nej, jag vill ha udda inspelningar som inte finns utgivna. En liveupptagning från 1967, ett tv-framträdande från 1972, ett oplanerat uppträdande på någon lokal pub som någon filmat med videokamera och så vidare. Sådant har i alla fall inte jag lyckats hitta någonstans på de alternativa tjänster som finns. Vill man hitta sådant är det klassisk fildelning som gäller.

Jag tror inte att jag är speciellt unik vad det gäller detta. Är det något som jag ständigt förvånas över när jag umgås med fildelare, så är det viljan att bevara och samla saker som annars kommer att gå förlorat för att det inte finns ett direkt kommersiellt värde i att göra det tillgängligt via alternativa gratistjänster eller i köpeversion. Men bolagen missar att det finns ett indirekt kommersiellt värde i de här uddasakerna. De fördjupar nämligen ens intresse för musik, film eller vad det nu kan vara. Det bidrar i sin tur till att man spenderar mer på köpekultur och underhållning. Det förklarar varför det faktiskt går bättre för kultur- och underhållningsindustrin än någonsin.

Så nej, piraterna är inte onda typer som vill kasta ut folk på gatan. I verkligheten är vi snälla, rara själar som bakar pepparkakor till antipiratbyrån. I år planeras det till och med sång. Det känns därför lite märkligt att läsa ständigt läsa om hur illasinnade vi pirater är och att världen mer eller mindre kommer att falla samman om vi får som vi vill. Jag vet inte hur världen kommer att gå under, hur armageddon kommer att drabba oss, men jag är ganska säker på att det inte kommer att ske med pepparkakor och sång.

Slutligen vill jag dock lägga in ett varningens ord till mina skönsjungande piratvänner: Välj mycket gamla lussesånger. Helst från före 1850, så att ni kan vara säkra på att STIM inte skickar en faktura efter framträdandet hos antipiratbyrån.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Daniel Brahneborg

  November 11, 2008, 12:14:34

  Om jag skulle vara med i pepparkaksprojektet och sjunga, så skulle definitivt armageddon drabba oss. Eller så skulle de runt omkring önska det, för att slippa lidandet.

 2. Anna

  November 11, 2008, 12:21:29

  Hej Daniel!
  Då är du lika bra på att sjunga som jag. :-) Hmmm… Det slår mig att såmginslaget kanske inte är tänkt som något trevligt, utan som ett straff… hmmm… Kanske har jag missbedömt piraterna. :-)
  Ha det så bra,
  Anna

 3. scaber nestor

  November 11, 2008, 15:22:26

  Åja, det finns hopp för oss tondöva (vadå tondöv, jag prickar dom allihopa)

  http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programID=478&Nyheter=1&grupp=1791&artikel=424453

 4. Anna

  November 11, 2008, 15:29:58

  En finsk skrikkör? 😀 Vi kanske kan hyra in dem för lussefirandet. 😀

 5. PiratJanne

  November 11, 2008, 15:39:01

  Oh! Apropå det. Det finns nån kör här i Sverige där alla får vara med – oavsett om man kan sjunga eller inte. De har bara portat en person och det var en kille med touretts.

 6. Björn Felten

  November 12, 2008, 10:22:17

  Janne, det finns ju annars en annan, väldigt vanlig kategori av körer, med tusenåriga anor, där alla får vara med, vare sig de “kan sjunga” eller ej: psalmsjungandet i kyrkan. jäkla illa brukar det väl ändå inte låta? :)

  Att kunna sjunga eller ej är inte genetiskt betingat (så vitt man kunnat finna), alltså är det bara en träningsfråga. När jag var med i Chalmers sångkör, så hade vi flera medlemmar som från början påstod att de inte kunde sjunga, men det tog inte många veckor innan de fyllde sin plats med bravur.

  Det är en sak är att sjunga a capella med helt ren stämma, en helt annan att falla in i en kör. Synd att det vanliga elittänkandet i vårt samhälle har gjort att så många sångglada människor mobbats till att avstå från den underbara upplevelsen att få vara med i en skönsjungande sångkör.

 7. PiratJanne

  November 12, 2008, 15:22:25

  Björn, det är så sant. Jag håller med om att det inte är genetiskt betingat om man kan sjunga eller inte (precis om så mycket annat), men däremot kan man ha talang för det.

  Å andra sidan minns jag nån tränare som sa att han hellre tog nån som var talanglös och som gav allt än nån som hade talang och latade sig.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *