Pages

Categories

Search

 

Vem har beställt en portion lidande kreatörer?

by
November 12, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Debatten om IPRED rasar vidare och vi får fler och fler rapporter om hur illa de gått i andra länder som antagit liknande lagar. Det är dock en sak som förbryllar mig en hel del i allt det här.

Storbolagen målar alltid upp en bild av stackars utblottade kreatörer som lider för konstens skul och aldrig får betalt. Men om det nu vore så, varför släpar inte storbolagen fram dessa stackars kreatörer nu och låter dem spela ut döende svanen i varenda tidning och tv-program? Det skulle ju vara en alldeles utmärkt kontrast till alla de förfärliga historier om hur storbolagen utpressat fildelare, eller hur? Det borde väl ligga i storbolagens OCH kreatörernas intresse att visa enad front mot de otäcka fildelarna.

I Sverige så har Liza Marklund, Jan Guillou och Björn Ulvaeus skrivit texter mot fildelning det senaste året. Den ende av dem som hade den goda smaken att inse att han klarar sig i vilket fall var Björn Ulvaeus som mest bekymrade sig för yngre kolleger. Han poängterade också att man inte bör tumma på folks integritet i jakten på fildelare och det hedrar honom. Liza och Jan uttryckte sig däremot som om det stod horder av finnig fjortonåringar utanför deras hus och slet maten ur deras barns munnar.

Så av alla de stackars kreatörer som går på knäna på grund av fildelning har då blott tre bemödat sig med att ge sin syn på saken offentligt och alla tre är mångmiljonärer. Det känns ju som ett ganska skralt urval.* Var är alla de andra stackars kreatörerna? Varför går de inte man ur huse för att rädda sin privatekonomi? Jag tror att det har att göra med tre saker:

1. En del kreatörer inget emot fildelning, utan ser det som marknadsföring. Det kan dock vara svårt att gå ut och säga det offentligt om man har kontrakt med ett bolag som bara längtar efter att få skicka sina hejdukar efter varenda fildelare de ser.

2. En del kreatörer gått på bolagens propaganda och tycker illa om fildelare, men hur säger man det offentligt utan att stöta sig med sina fildelande fans, det är ju de som ser till att man har tak över huvudet och belugakaviar i kylen? Aftonbladets omröstning om IPRED visar till exempel just nu att 91% av de 34 500 som röstat är mot IPRED. Vem vill förlita sig på att de andra 9%? Ingen, och därför håller man tyst i den offentliga debatten.

3. En del kreatörer känner att storbolagens kamp inte är deras. För vem får egentligen de där pengarna som man i kreatörenas namn utpressar från fildelare? Jag gissar, precis som Daniel, att de inte hamnar i kreatörernas fickor.

Mitt lilla upprop om att det faktiskt är dags för kreatörerna att bekänna färg i fildelningsfrågan föll tämligen platt. Det är i princip ingen som vågar sticka ut hakan åt endera hållet. Jag tycker att det är fegt. Kreatörerna har faktiskt en hel del makt i just den här frågan. Det är både bra och dåligt.

De kreatörer som tänker egoistiskt och kortsiktigt kommer att ställa sig på bolagens sida. Det kommer att vara det sämsta beslutet de någonsin fattat under sin karriär.

De kreatörer som är smarta och tänker långsiktigt förstår att det är fansen, inte bolagen, som försörjer dem. De kommer att skörda frukterna av det beslutet under hela sin karriär.

STIM, IFPI och allt vad de heter är inte kreatörernas vänner. De ser bara om sitt eget hus till vilket pris som helst. Det gynnar i längden varken kulturen i stort eller den enskilde kreatören.

Minsann, just som jag sitter här och letar länkar, så dök det upp lite lidande kreatörer som på beställning. Jag undrar vad Martin Rolinski grundar sitt påstående om att “kulturen” blöder på? Det spenderas mer pengar än någonsin på kultur.

Dessutom bör Martin, precis som IFPI, lära sig skillnaden på upphovsrätt och äganderätt. Nåja, jag bad om lite kreatörsmarionetter utskickade av storbolagen och man får ofta det man ber om. Men Martin Rolinskis surplutiga mun biter inte på mig. Jag har spenderat min sista krona på BWO.

(* Ja, jag vet att en del andra också klagat. Men de flesta som har tre romaner, en opera och en diktsamling liggande hemma i byrålådan och som sedan beskyller fildelarna för att de inte vunnit minst ett Nobelpris, fått sin opera uppförd på La Scala och inte fått deklamera sina dikter i P1, ja, de saknar kanske helt enkelt det som krävs för att försörja sig på sina verk vare sig fildelningen finns eller ej.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Johan

  November 12, 2008, 21:31:51

  Varför ska vi acceptera att en hel generation stjäl?

 2. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  November 12, 2008, 22:09:23

  Johan!

  Varför ska vi acceptera att upphovsrättslobbyn får lobba fram lagar som avskaffar integriteten och rättssäkerheten och därmed demokratin för 9 miljoner invånare?

 3. Hans

  November 12, 2008, 22:25:37

  Johan, vi har lyckligtvis inte en hel generation som stjäl. Vi har en hel generation som delar med sig av kultur och information och kultur till varandra och det är en fantastisk sak. Vad vi absolut inte skall acceptera är att det stiftas lagar mot någonting som aldrig har haft någon bevisad negativ effekt. Det har däremot bevisats att fildelning hjälper försäljning.

  Nu är jag ganska övertygad om att du skiter i vilket eftersom du förmodligen får timlön för att sitta och skriva sådana kommentarer på olika nätforum, ingen antipirat brinner för dessa frågorna tillräckligt mycket för att posta en kommentar. Dom gör bara sina jobb.

  Men där har du svaret.

 4. Peter Ingestad

  November 13, 2008, 01:09:51

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=569

  Nu kommer stekeln ur äpplet. Etablissemanget vill till varje pris hejda utvecklingen, skydda sig mot konkurrens och slå vakt om sina oförtjänta privilegier. Det här är en klassfråga! Den löser vi bara med oförsonlig kamp. Dags för allmän ekonomisk bojkott av “stjärnorna”.

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/27/rosta-pa-piratpartiet

  Själv föregår jag med gott exempel. Lever som jag lär. Skriver poesi. Håll till godo. Bara koppa av, spara i textfil, gör vad ni vill med det. Mina dikter tillhör inte mig, de de tillhör folket.

  http://kraxpelax.blogspot.com/
  http://nattljuset.blogspot.com/

 5. Åke

  November 13, 2008, 08:09:56

  Det var Max Peezay som inte ville vara med i Pirate Bay-stämningen: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1137117.svd

 6. lars-erick

  November 14, 2008, 13:16:54

  Ja så kom då listan, i DN. Men det var väl inte de mest lidande och svältande kreatörerna precis.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *