Pages

Categories

Search

 

Tror Niklas Strömstedt att artisterna får betalt när han har youtube-fest på bloggen?

by
November 13, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Igår undrade jag var kreatörerna tagit vägen i IPRED-debatten och minsann om de inte har poppat fram som gubben i lådan här på morgonkvisten. Jag ska ta itu med dem på bloggen, men jag måste dricka morgonkaffe och rasta hunden först. Redan nu måste jag dock fascineras över den ofantligt låga nivån på de 37 artisternas oinformerade gnäll i Aftonbladet, DN och Expressen.

För att illustrera detta tycker jag att ni ska begrunda följande mening ur debattinlägget: “Gratis tillgång till andras arbete är ingen rättighet – varken på nätet eller någon annanstans.” Hmmm… Men på Niklas Strömstedts blogg är det tydligen en rättighet. Niklas, som själv är med och surar över elaka fildelare, har nämligen en veritabel YouTube-fest på sin blogg. Är han verkligen så korkad att han tror att artisterna i de där youtube-klippen får betalt för att han länkar dit?

Jag kan upplysa Niklas om att artisterna inte får betalt och därmed kastar Niklas jättestora stenar i sitt lilla föråldrade glashus. Och man kan ju fuindera på om han betalat alla de fotografer som tagit de bilder han har på sin blogg? Jag tror knappast det. Man blir så trött.

Och har han och de andra skänkt en tanke på vad IPRED innebär i integritets- och rättssäkerhetssynpunkt? Det är långt mycket viktigare än diskussionen om vem som får betalt eller inte. Pengar spelar liksom inte så stor roll när vi förlorar våra grundläggande rättigheter.

Nu ska jag dricka det där morgonkaffet, sedan ska jag pusta lite mer över det där faktiskt mycket korkade debattinlägget. Under tiden tycker jag att ni ska läsa vad Emma, Oscar och Mary har att säga om saken.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Daniel Brahneborg

  November 13, 2008, 09:08:04

  Det var ju något av de där kreativa genierna som hade laddat hem hur mycket musik som helst i samband med att han gjorde någon egen skiva. Men det var ok, för det var ju bara för att få inspiration och för att hitta rätt sak. Dessutom hade han inte gjort något fel, för han skulle ju ändå aldrig ha betalat för allt han laddade hem. De är duktiga på dubbelmoral, de små musikerna.

  Kan ha varit Magnus Uggla…

 2. Martin Eriksson

  November 13, 2008, 09:23:26

  Niklas Strömstedt är en dinosaurie från tiden före IT-teknikens
  utvecklande.Tror han verkligen att han förlorat så pass stora intäkter p.ga fildelning så att det lönar sig för honom att stöda IPRED?(vilken han bryter mot själv som Anna säger)
  Möjligtvis förlorade han några sköna kulor när småtjejer gjorde kasettblandband på 80-talet.

  Även den tidens kampanj som kallades home recording is killing music var samma skitsnack om hur de stora,nu förlegade bolagen (och artisterna) utarmades p.ga kopiering.

  Intresset för musik har aldrig varit större än nu,och därigenom omsätts mer pengar än någonsin vad än bolagen försöker visa med sin falska statistik.

  Så till Niclas Strömstedt och andra förvirrade/förlegade artister.Skriv ny musik som någon orkar lyssna på och omvandla er giriga surhet till kreativitet så kommer nog STIM-pengarna rullande igen.Er gamla musik har vi redan betalat för och för länge sedan slutat lyssna på.

 3. Jerker Montelius

  November 13, 2008, 09:34:16

  Har du inte fått svar på ditt upprop om vilka artister som är för fildelning nu? Nu är det väl ganska enkelt att uppmana till köpbojkott mot dessa individer.

 4. Drottningen

  November 13, 2008, 10:11:14

  tittade in på strömstedts blogg precis och det är ju nästan humor när man läst debattartikeln.

  Har hört stefan sauk härja på nyheterna om artister som har ägnat åratal åt sina verk och sen kommer någon och snor det och det är inte okej. Nej, men det är fan inte okej att kunna bli anklagad hur som helst på grund av ett sketet ipnummer (som till och med jag vet inte är pålitligt) heller!

  (jag har t ex surfat på nån av grannarnas öppna lina förut när vår router bråkade. Är grannen skyldig till mitt surfande då?)

  Det är så dumt alltihop. Dumt! Oavsettt vad man tycker om fildelning så måste man väl se att det här är osäkert?

 5. Anders Troberg

  November 13, 2008, 12:02:31

  I ärlighetens namn så är faktiskt en överväldigande majoritet av allt material på YouTube utlagt av kreatörerna själva. OK, 90% av det är fjortisar som tror att de kan sjunga och andra djur som gör roliga saker. Jag tror att både Strömstedt och Bard passar in de kategorierna.

  “Det var ju något av de där kreativa genierna som hade laddat hem hur mycket musik som helst i samband med att han gjorde någon egen skiva.”

  När du skriver det så undrar jag faktiskt om det inte var Alexander Bard. Det var i alla fall han som skröt om hur han hade fyllt jättehårddisken på sin MP3-spelare med musik. Någon som har det citatet liggande någonstans? Jag blev plötsligt sugen på att posta det på Liberatis FaceBook-grupp…

 6. Rikard

  November 13, 2008, 14:18:04

  Anders, det var i aftonbladet.

  “Jag sprängde just gränsen på 60 Gb i min Ipod.”

 7. Béatrice Karjalainen

  November 13, 2008, 15:30:48

  Fast ingenstans säger ju Alexander att han laddat ner det. Rent tekniskt kan han ju ha köpt 60 Gb musik.

 8. Béatrice Karjalainen

  November 13, 2008, 15:40:57

  Gessle var det som var boven som eftersöktes: http://piratbyran.org/index.php?view=forum&a=thread&id=37672&fview=5

 9. Anders Troberg

  November 13, 2008, 18:12:14

  Någon som är med i Liberati och vill bli utslängd med buller och bång? Posta aftonbladet-länken på deras facebook-grupp och konstatera att så hemskt fattiga är nog inte artisterna om de har råda att köpa 60 GB musik. Om Bard nu köpte den, alltså…

 10. bjorn

  November 14, 2008, 07:52:36

  fellow

  “We used to think activity turned a switch to specify which transmitters a neuron would use only in early development,” said co-author Davide Dulcis, a postdoctoral fellow in neurobiology who designed and conducted the experiments. “But this is happening after hatching.”

  Person (jfr lagen)= utvecklas på olika sätt och kvalificera till ett yrke

  Fellow= andra möts och går vidare med utvecklingen (och respekterar varandras rättigheter)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *