Pages

Categories

Search

 

If I had a violin I’d play…

by
November 14, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Igår var Rick, Eva Dahlgren och jag på Aktuellt. Det har orsakat en del förvirring.

Den största förvirringen är kanske vad Eva Dahlgren egentligen tycker om fildelning. Hon tycker det är trevligt att leta efter musik på nätet, men jag är inte helt på det klara med vad hon menar med det. Det kanske inte gör så mycket att jag inte vet, men Eva verkar själv lite förvirrad över vad IPRED egentligen innebär. IPRED handlar inte om huruvida man är för eller mot fildelning. IPRED handlar om man är för eller mot att låta privata bolag leka polis och utpressa vanligt folk. Det är faktiskt inte svårare än så.

Jag har alltid gillat Eva just för att hon är en av få kreatörer som alltid haft en väldigt stark integritet. Jag undrar var den tagit vägen? Vad fick henne att gå med på att sitta och rapa upp IFPI-propaganda utan att själv sätta sig in i ämnet ordentligt? Det var faktiskt lite sorgligt. Så, vi tar väl den där pausen, Eva. Men jag hoppas att du läser all forskning som faktiskt finns kring fildelning och försäljning och funderar på IPRED i ett vidare sammanhang. Det är mänskligt att fela och vad man än har sagt till dig om pirater, så kan jag intyga att de är ett högst förlåtande släkte. Du har inget att förlora på att tänka om för vi vill ju faktiskt köpa din musik.

Jag bad en gång piraterna dra åt helvete för att jag inte visste bättre, sedan kom jag på att det är bättre att lyssna på folk än att ägna sig åt skyttegravskrig. Efter att ha lyssnat på både antipirater och pirater och satt mig in i forskning i ämnet, så kunde jag inte vara antipirat längre. Visst, det suger att ha fel, men man vinner mycket på att släppa på prestigen lite då och då. Det finns de som redan gjort det.

Därför är det tråkigt att se hur äldre kreatörer gräver ned sig och gör sig redo för skyttegravskrig. Vad vinner de på det? Är det inte bättre att föra en dialog med sina fans? Här får man väl ändå ge Niklas Strömstedt en viss cred. Han har i alla fall tagit diskussionen, även om hans slutledningar lämnar en del att önska. Annars känns det mest som om svenska kreatörer går upp till skiv- eller bokförlaget, tar en kopp kaffe med någon där och sedan sitter och ältar pirater ungefär som man ältar Maggan som aldrig tömmer diskmaskinen i det gemensamma kontorsköket. Det enda som saknas till det osakliga tjabblandet är ett lagom gnälligt fiolsoundtrack.

Om tyskar och engelsmän kunde spela lite julfotboll innan de fortsatte att döda varandra, så borde väl gammelkreatörerna åtminstone kunna släppa till för ett enda öppet samtal grundat på korrekta fakta och inte irrationella känsloargument som inte har något med verkligheten att göra? Jag skulle gärna sätta mig ned med vem som helst av er och försöka förklara att den här diskussionen verkligen inte handlar om att få saker gratis, utan om att få behålla den personliga integriteten.

Den andra förvirringen handlar om vad sjutton jag heter och gör. Själv är jag så van att bli kallad allt från Torberg till Propell (ja, det har faktiskt hänt!), så jag tar Aktuellts lilla namnmisstag med ro. Och även om det är mitt skrivande som ser till att jag somnar mätt om kvällen, så är jag ju faktiskt fildelare också så det var ju inte helt fel. De som eventuellt vill hitta mig på nätet gör det nog tids nog i alla fall. Om inte annat för att trevliga människor ser till att upplysa om att jag ju faktiskt heter Troberg, precis som racer-Picko med mustaschen (även om vi inte alls är släkt med varandra, Picko och jag). Nätet är ju på sätt och vis som en liten trevlig by där folk gärna hjälper varandra.

Den och sista förvirringen kommer sig av Aktuellts påstående att jag är “ett av Eva Dahlgrens största fans”. Tja, jag jag har ju alltid gillat Eva, nu också, trots hennes lilla snedsteg i fildelningsdebatten, men alla som känner mig vet ju att Dolly är min homegirl och ingen annan.

Jag vet att jag länkat till den här tidigare, men jag tycker nog att våra surmulna kreatörer har en del att lära av texten, så den tål att lyssnas på ännu en gång. Den är dessutom RIAAradar-grön så pk-personer kan lyssna på den med gott samvete:

H-H5Nr25pLU

Här är lite annan sysselsättning för intresserade:

Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED
Rösta om IPRED

Och får ni tid över kan ni ladda hem min roman alldeles gratis här eller från The Pirate Bay.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. AH

  November 14, 2008, 10:32:55

  Jag satt nästan och skämdes lite för Evas skull. Kanske bara var jag, men hon framstod som mindre påläst än hon kanske var.

  Anna 1 – Eva 0

 2. Anders Troberg

  November 14, 2008, 11:02:54

  “Om tyskar och engelsmän kunde spela lite julfotboll innan de fortsatte att döda varandra, så borde väl gammelkreatörerna åtminstone kunna släppa till för ett enda öppet samtal”

  Hmm, jag får en idé. Det är snart jul. Varför inte ta och ordna ett julbord, dit man bjuder in lite framstående personligheter från båda sidorna. Börja med julbord, sedan seminarium där man diskuterar tillsammans, inte för att “vinna” diskussionen utan för att finna lösningar.

  Vettigt?

 3. Anna

  November 14, 2008, 11:17:25

  Hej Bror!

  Jag, det låter vettigt. Men jag misstänker att vår lilla sida inte skulle ha råd att betala kalaset och att den andra sidan inte skulle tacka ja till inbjudan om vi hade det. Vi får nog tyvärr hålla oss till vårt lilla pepparkaksbak och kanlla iväg och lussa för Antipiratbyrån för att visa lite julanda.

  Ha det så bra,
  Syster

 4. nezzi

  November 14, 2008, 11:27:51

  humm tycket det va ett halv bra reportage.
  tycker dock att du kunde själv fram föra dig som en kreatör/
  pirattist/fildelare, jag antog att du gjode det, med blev vell bort/om klippt, till sammans med namnet 😉 men du fick fram många starka argument. =)

  men det måste var jätte synd för eva som inkassera 2005, 728 200 kr för 1 album, 2 singlar & har 9 grammisa till i dag, det kan man inte gå & köpa dyra viner för, skulle va kul & se va hon tjäna i dag.

  antar att eva bara läste inna till på lilla fuska lappen,
  när reporten fråga om privatkopiering så höll hon på att tappa det. jaja *suck*

 5. Jenny

  November 14, 2008, 11:32:10

  Gillar dina tankegångar. Har just läst din bok, som du delar med dig av, härligt. Funderar på att köpa den. Skulle aldrig hört talas om den om den inte funnits på din sida, vilken jag hittade via en blogg, och skulle då aldrig funderat över att köpa den heller. Dvs positiv fildelning. 😉 Fortsätt skriva. Du är rapp, smart och skriver med både humor och giftighet, I like it!

 6. Joshua_Tree

  November 14, 2008, 12:24:20

  “Därför är det tråkigt att se hur äldre kreatörer gräver ned sig och gör sig redo för skyttegravskrig.” Det tråkiga är just att de gör sig redo för skyttegravskrig. Om de nöjde sig med att bara gräva ner sig skulle det vara helt ok för mig. 😉

 7. Anna

  November 14, 2008, 12:36:22

  Hej!

  AH:Ja, det blir lite underligt när man skickar fram kreatörer p det där viset. Jag vet att Eva är en smart tänkande människa, så jag hyser stort hopp om att hon ska komma på bättre tankar.

  Nezzi: Jo, det är ju alltid så att en hel del saker klipps bort, men jag hoppas att en del bra saker kom med i alla fall. :-)

  Jenny: Tack, tack! Jag är inte immun mot beröm. :-)

  Josh: Det där har du ju faktiskt alldeles rätt i! 😀

  Ha en trevlig helg, allihop!
  Anna

 8. Jah Hollis

  December 19, 2008, 14:52:12

  I kommentarerna här ovan tycker jag man hittar många bra exempel på att det förekommer märkliga övertramp från båda håll i den här debatten. Folk som inte tycker exakt som man själv gör ska förlöjligas och attackeras för ovidkommande saker, som till exempel eventuell smak för viner. På det viset vinner man inte över någon opinion på sin sida:
  http://jahhollis.blogspot.com/2008/11/skyttegravskrig-i-fildelningsdebatten.htmlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *