Pages

Categories

Search

 

Jag har mejlat riksdagen om IPRED. Har du?

by
November 15, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Nu har jag skrivit ihop ett mejl till riksdagsledamöterna i förhoppningen att åtminstone några av dem läser det och tänker till en extra gång. Jag stoppade in ett par länkar till oberoende forskning som visar att fildelning faktiskt främjar konsumtionen av köpekultur också. Kanske klickar några på dem och läser.

Mejla dem du också. Orkar du inte skriva något bra själv, så kan jag varmt rekommendera att du klickar in hos Emma och använder det mejl hon skrivit ihop och gärna delar med sig av.

Mitt eget mejl ser ut så här:
——————————————-
Kära riksdagsledamot,

Jag är författare och översättare och skulle vilja dela med mig av några tankar om IPRED.

När storbolag inom kultur- och underhållningsbranschen går ut och hävdar att de vill ha IPRED för kreatörernas skull, så gör de mig och många andra kreatörer till slagträn i en kamp vi absolut inte vill föra.

Det finns seriös och obunden forskning (bland annat från KTH) som otvetydigt visar att fri fildelning främjar konsumtionen av köpekultur.

Jag betraktar därför internet som det allra viktigaste verktyget för att nå ut med mina verk. Kultur- och nöjesindustrins hetsande mot fildelare är ett hot mot mina och många andra kreatörers möjligheter att nå ut till vår publik.

Redan idag gör storbolagen det svårt för de kreatörer som vill jobba direkt mot sina fans. Det är till exempel i princip omöjligt att trycka upp egna cd-skivor och sälja dem om man inte vill ansluta sig till STIM, eftersom STIM har exkluderande avtal med de som trycker cd-skivor. Hur främjar det kulturen?

IPRED innebär bara att man ytterligare förstärker det monopol som kultur- och nöjes industrin har och stänger stora delar av den nya generationens kreatörer.

Den nya generationens kreatörer vill ha direktkontakt med fansen, inte genom hotbrev och advokater, utan genom fritt kulturutbyte. Ny teknik gör det lättare för kreatörer att nå ut och samtidigt klippa onödiga mellanhänder som äter upp förtjänsten. Internet erbjuder ofantligt många nya möjligheter för kreatörer att tjäna pengar.

Det enda sättet för vår bransch att inte gå under är att anamma det nya och inte stänga ute den nya generationens kreatörer.

IPRED räddar inte kulturen, den stryper den långsamt och förpassar den till 1800-talet. Jag vurmar för kulturen och hoppas därför att du kommer att rösta nej till IPRED.

Vänliga hälsningar,
Anna Troberg

—————————————–

Så, kära bloggläsare, sitt inte här och dröna! Skriv ett mejl du med. När det är gjort kan du klicka in dig här och aktivera dig ännu mer:

Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED
Rösta om IPRED

Och får ni tid över kan ni ladda hem min roman alldeles gratis här eller från The Pirate Bay. (Jag lovar att ni varken tar min mat eller mitt husrum om ni gör det. Tvärtom faktiskt.)

Bloggat om antipiratlagen Ipred nyligen: Timbuktu, Opassande, Kurvigheter, Rick Falkvinge, Scaber Nestor, Enligt Min Humla, Zac’s åsikter på ett fat., Mer vänster i Uppsala, Andra Sidan, Jakob Heidbrink, Rick Falkvinge, Per Ankersjö, Nihao Kenny, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Thomas Tvivlaren, Mattias Swing, Bisonblog, Argast Nu, Sagor från livbåten, Mikael Ståldal, Min luktar oxo fisk!, Thomas Tvivlaren, Beta Alfa, Bloggarna.se, Angie Roger, LordParzifal, Tomas sida, Christian Engström, the ‘t’ in wicked, Claeskrantz.se, Thomas Tvivlaren, Josef, Disharmoni, Henrik Alexandersson, Mattias Bjärnemalm, Lars-Ericks blogg, Politikerbloggen, Traditio et renovatio, Sidvind, Svensson, Satmaran, Urban Cat, Tomas sida, Rättshaveristen, Farmor Gun, Niklas.in, SVT Opinion, Dumheterna, Krooks Kommentarer, Annarkia, Lars-Ericks blogg, Oscar Swartz, Hans Engnell, Bloggarna.se, Free the Mind

Gammelmedia om Ipred: Pirat-kriget (Aftonbladet), Piratjägarlagen (Sydsvenskan), Kommer vi att le åt IT-lagarna om tio år? (Metro), Piratlag skapar stor oenighet (Nyheter24), Oenighet om hur antipiratlagen ska se ut (Dagens Nyheter), Massjakt kan vänta svenska piratdelare (Sveriges Radio Ekot), Laglöshet på nätet drabbar alla (Svenska Dagbladet), ‘Politikerna måste våga stå upp mot piraterna’ (Metro), ‘Politikerna måste våga stå upp mot piraterna’ (Dagens Nyheter), Kulturarbetare positiva till Ipred-lagen (Svenska Dagbladet), Måndagsläsning 3/1108 (Fokus), ‘Piratjägarlagen’ kan orsaka ny FRA-storm (Sydsvenskan), Johanna Nylander: Integritet är viktigare än upphovsrätt (Expressen), Johanna Nylander: Antipiratlagen ytterligare ett svek från alliansen (SVT)

Pingat på Intressant.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Donsan

  November 15, 2008, 16:18:32

  Yesssss!! – Jag också!

  Härmed vill jag protestera mot den föreslagna sk Antipiratlagen. Mina invändningar mot lagen är följande:

  1.
  Lagen har inget stöd hos EUs generaladvokat Juliane Kokott som i sin utvärdering av IPRED inledningsvis skriver: ” Jag kommer emellertid i det följande att visa att överföring av personrelaterade trafikuppgifter enligt de emenskapsrättsliga bestämmelserna om dataskydd vid elektronisk kommunikation endast är tillåten till behöriga statliga myndigheter och att en direkt överföring till upphovsrättsinnehavare som vill vidta civilrättsliga åtgärder mot intrång i deras rättigheter inte är tillåten.”

  2.
  Den föreslagna lagen kränker på ett uppenbart sätt Internetanvändarnas rätt till integritet och innebär en betydande försvagning av deras rättsäkerhet.

  3.
  Den föreslagna lagen innebär ett oerhört ingrepp i den svenska rättstraditionen när man – för första gången i svensk rättshistoria – vill tilldela ekonomisk- och resursstarka privata särintressen – med stora ekonomiska incitament att jaga och åtala enskilda svenska Internetanvändare – polisbefogenheter och rätt att stämma enskilda i
  civilmål.

  4.
  Den föreslagna lagen överlämnar enskilda personers rätt till försvar mot ekonomisk- och resursstarka organisationer helt åt dem själva och den öppnar därmed dörren för ekonomisk utpressning från organisationernas sida

  5.
  Det är en skandal att en svensk regering så ensidigt lyssnar på intresseorganisationer och enkom baserar hela lagens utformning på deras propaganda och i deras fördel utan hänsyn till minst 2 miljoner berörda svenska medborgare.

  6.
  Det är en skandal att regeringen kan föreslå en sådan lag utan att ha presenterat en enda rapport eller ett enda forskningsresultat som på ett trovärdigt sätt kan visa att den sk ”illegala fildelningen” på något sätt skadar svenska upphovsmän eller samhället i stort och därmed kan legitimera den föreslagna lagen på något vettigt sätt.

  Oavsett inställning mot den ”illegala fildelningen” så är den föreslagna lagen en skam för ett demokratiskt land som Sverige. – Lagen bor genast röstas ned och förpassas till papperskorgen.

 2. of_darkness

  November 15, 2008, 16:26:32

  Skulle mejlat riksdagmänen om jag kände att jag kunde låta bli att skriva nå elakt elelr hotfullt eller likannde men då jag känner att jag inte kna hålla mig från det så:P

  Och fö så kan vi väl ladda ner din bok och sno ditt hem o din mat?:P;)

 3. Rikard

  November 16, 2008, 02:48:18

  Ja, jag har mailat riksdagen. Glöm inte bort att Universals svenske VD suttit i radio och bekräftat att kravbreven kommer skickas till abonnenter oavsett omfattningen av filkopieringen. Det stämmer alltså inte att lagen kommer utnyttjas endast för att rå på “1000-2000 stora uppladdare” (vad det nu betyder). Alla som står som tecknare av ett abonnemang kommer vara lovligt byte för hotbreven. Alla.

  Att våra lagstiftare inte känner till hur deras lag är tänkt att användas av dem som beställt lagen är inget annat än en skam och ett mått på hur dåligt demokratin fungerar.

 4. Rikard

  November 16, 2008, 02:48:51

  glömde stänga fetstil där. sorry.

 5. Ulrika

  November 16, 2008, 10:32:17

  Ja, det har jag :)

 6. cnab

  November 16, 2008, 14:39:34

  Federley såg sig tvungen att radera 1.800 email som kommit in från väljarna om privatpolislagen IPRED1. Stackars han …
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article3784782.ab

 7. Anders Troberg

  November 16, 2008, 15:29:42

  Buhu, det måste vara jobbigt för Federley att lyssna på folket. Det är ju inte något som ingår i arbetsbeskrivningen. Eller nåt…

  Get over it, det är ditt jävla jobb att lyssna!

 8. eNKey

  April 3, 2009, 21:18:00

  Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *