Pages

Categories

Search

 

Branschen funderar på att uppdaterat sig till “cold war chic”

by
November 17, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
11 Comments

I mitt förra inlägg skrev jag att kultur- och nöjesbranschen ägnade sig åt “inquisition chic”. Jag hann inte mer än posta det inlägget förrän jag fick veta att de förvisso gillar medeltiden, men ändå går i uppgraderingstankar. Nu lockar nämligen “cold war chic” och propaganda tycks vara honnörsordet för dagen. Den danska Antipiratgruppen har nämligen beslutat sig för att ta bort sitt utpressningsbrev från sin webbsida och har istället lagt upp ett propagandabrev som skulle få vilken diktator som helst att blekna av avund.

Tur att Rick och Emma var förutseende och sparade utpressningsbrevet. Det gäller nämligen att ha långa benet före när man inte står på MAFIAA:ns sida.

Nå, jag förstår att ni brinner av nyfikenhet över att få veta vad danska Antipiratgruppen har att säga oss alla, så vi tar oss väl en titt.

Först talar de om vilka de är. De representerar tydligen ca 90% av alla upphovsrättsmän i Danmark. Det kanske inte är så konstigt om de ägnar sig åt samma sorts tvångsanslutning som svenska STIM gör. De glömmer dock bort att nämna att de även ägnar sig åt utpressning, kartellbildning och allmänt dåliga fasoner.

De fortsätter med att berätta om varför Antipiratgruppen finns. Eftersom jag själv undrar det, så blev jag lite uppspelt när jag såg att rubriken på stycket utlovade en förklaring till Antipiratgruppens existens, men ack så besviken jag blev. Istället för en rimlig förklaring på detta outgrundliga faktum, så blir jag matad med falska påståenden som dessa:

Om filmen eller musiken hämtas gratis, är det därför som regel olagligt. – Det där är inte ens helt sant nu och det blir mindre och mindre sant för var dag som går och fler i och med att fler och fler kreatörer lägger ut saker gratis på nätet. Antipiratgruppen ägnar sig åt skrämselpropaganda, som allvarligt kan hämma fildelningsvänliga kreatörers möjligheter att nå ut till sin publik på nätet.

Det är också asocialt och omoraliskt att ladda hem film eller musik gratis om rättighetsinnehavaren inte givit sitt tillstånd. – Sedan när blev det “asocialt” att dela med sig till sina vänner? Det finns väl få saker som är så socialt. Och vad det gäller det omoraliska i illegal fildelning, så kan man ju ställa det illegala nedladdandet av finkultur mot att använda sig av skumma advokater som skickar ut tusentals hutlösa utpressningsbrev där man kräver pengar i kreatörers namn, trots att kreatörerna själva aldrig får se de pengarna. Vilket är värst?

I detta lilla stycke hinner man dessutom sprida osanna floskler om att fildelningen minskar kulturutbudet och att den sätter stopp för experimentell kultur. Okej… Av det drar jag slutsatsen att den danska Antipiratgruppen mycket sällan surfar och ser all kultur som finns på nätet. Dessutom tycks de helt ha missat att kultur- och nöjesindustrin aldrig satsar på experimentell kultur förrän den blivit cool och kan generera pengar. Om det är något som sätter p för experimentell kultur, så är det att tröskeln in i branschens finrum är alldeles för hög och borde hyvlas ner ganska rejält.

Jag observerar dessutom att det friskt nämns olika belopp i både i Antipiratgruppens propagandabrev och i de utpressningsbrev som de skicka ut till fildelare. I propagandabrevet handlar det om 100 000 dkr sådär lite i förbigående, medan det i utpressningsbrevet handlar om 200 000 dkr som en maffig slutskläm. Ingen av dessa summor är, så vitt jag kan se, på något vis är fastställd i lagen utan slängs bara ut lite löst för att de ska noteras av lättskrämda, asociala och omoraliska fildelare. Det blir ju nästan lite humoristiskt att se hur man smäller till med en dubbelt så stor summa i utpressningsbrevet för att sedan putsa ner den med hälften i propagandabrevet.

Slutligen är Antipiratgruppen snälla och upplyser oss om när vi kränker någons upphovsrätt. Återigen trummar man i oss att rättighetsinnehavare “som regel ikke” givit sitt medgivande till spridning av verket på nätet. Återigen försöker man alltså skrämma fildelare att inte ladda ner något alls, för man kan ju aldrig veta. Better safe than sorry. Jo kanske, men varför tänker ingen på den snabbt växande skaran av fristående kreatörer som är för fri fildelning? Hur ska de göra sig hörda när kultur- och nöjesbranschen stryper deras möjligheter att nå ut?

Jag vet att vissa riksdagsledamöter surar för att medborgarna faktiskt håller koll på vad de gör, men det bryr jag mig faktiskt inte om. Ni kan mejla till riksdagsledamöterna i alla fall. Faktum är att flera av dem faktiskt efterlyst stöd i kampen mot IPRED.

Andra saker du kan göra för att hjälpa till att stoppa IPRED:

Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED
Rösta om IPRED

Och får ni tid över kan ni dessutom ladda hem min roman alldeles gratis här eller från The Pirate Bay. Om någon försöker stämma er för det, så hör av er till mig så att jag kan ta dem hårt i örat.

Andra skriver:
Beatrice Ask välkomnar debatten
Om några år kommer vi att skratta åt alltihop
Pirate Bay: Ipred är meningslös
Stoppa IPRED nu, Reinfeldt!
IPRED-upproret sprider sig över nätet
Metros läsare rasar mot gnälliga artister
Upphovsrätten gav oss mångfald
En onödig lag mot fildelning
Danmarks fildelningsbrev har läckt
Operator, information
Piratpartiets alternativ till IPRED
Vi är inte emot upphovsrätt
Musiker: kapa navelsträngen!
Vindögd tillbakablick
Meddelande till de etablerade politikerna
Att tvingas gå offline är att dö en smula
IPRED och upphovsrätten
Kassettskatten, några siffror
IPRED-diskussionen tog inte helg

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


11 Responses

 1. Peter Andersson

  November 17, 2008, 14:11:47

  Nu skall jag vara en av de där jobbiga ordmärkarna du skrev om nyligen och klaga lite på din grammatik, jag tror nämligen att du har tappat ett “o” före det andra “sant” i följande formulering: “Det där är inte ens sant nu och det blir mer och mer sant för var dag som går”. Am I right or am i right? 😉

 2. Anders Troberg

  November 17, 2008, 17:27:02

  “I detta lilla stycke hinner man dessutom sprida osanna floskler om att fildelningen minskar kulturutbudet och att den sätter stopp för experimentell kultur.”

  Hmm, om det är så, hur förklarar de att praktiskt taget all cutting edge-utveckling på programvarusidan sker under öppna former, i licenser som tex GPL? De fria programvarorna smiskar skiten ur de ofria på i stort sett vartenda område, och tar marknadsandelar i en rasande takt.

  Nej, här känns det på sin plats att citera en stor man: “Danskjävlar!”.

 3. Hans J

  November 17, 2008, 18:04:39

  Vad är det med dessa “KULTURDÖDARE”???

  Fildelning ÄR kultur!

  Varför tror dessa indolenta kulturkrossare att kultur är ‘Britney Spears’ & ‘Sylvester Stallone’?!?

  Kultur är mänsklig verksamhet. Odlandet av gemensamma uttryck. Kultur är inte en symfoni av Beethoven som ligger i en byrålåda.

  Kulturen ÄR själva DELANDET!

  Antipiratbyrån och STIM har inte fattat
  DEFINITIONEN av KULTUR!

  Vad de bekämpar är illegal kultur???

 4. Rickard Olsson

  November 17, 2008, 19:02:52

  Nej Hans, vad lobbyn bekämpar är kultur som de själva inte tjänar pengar på. Att skaparna får direktkontakt med sina fans är lobbyns värsta mardröm, för det betyder att de tappar kontrollen över pengaflödet,

 5. Hans J

  November 17, 2008, 19:54:46

  @Rickard:
  Jag håller med dig!

  Jag var på vippen att brista ut i ett totalt utbrott av indignation…

  Att försöka skriva nåt liknande början på Beethovens femte symfoni – en fullständig orkan – en lidelse utan gräns… i ord.

  Men, jag vet ju att du har rätt. “De” (lobbyn) försöker bara hålla ett stenhårt grepp om privilegier som de upplever tillhör dem. De har fel och ve den som inte i tid sett om sitt hus genom att bona för vinter, fylla skafferiet. De sveps bort av tiden.

  För vår skull men också för sin egen så får man hoppas att lobbyn inser allvaret i den tekniska utvecklingen. Den bringar lycka till oss om vi använder den till någonting positivt.

  Tiden kan ändå ingen stoppa.

 6. victor

  November 17, 2008, 21:42:01

  http://www.google.se/search?q=inurl%3Awww.antipirat.dk%2Fgfx%2Fuploads%2F&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

  Se som html-version

  Google is my best friend! Hoppas bara dom inte upptäcker sånt, å lägger ut mer material där, så man kan kolla lite där då å då! =)

 7. Rikard

  November 17, 2008, 21:46:40

  HansJ: Ödet knackar sannerligen på Utpressningsrättsindustrins kollektiva dörr!

 8. Anders Troberg

  November 18, 2008, 05:57:10

  Hans J: Mycket elegant skrivet! Kultur är en levande interaktion, medan det som industrin anser vara kultur bara är fossilerna av den verkliga kulturen.

 9. (9)

  November 18, 2008, 15:30:37

  “I detta lilla stycke hinner man dessutom sprida osanna floskler om att fildelningen minskar kulturutbudet och att den sätter stopp för experimentell kultur.”
  Haha! Ja RIAA och MPAA ligger ju bakom de mest originella och experimentella kulturella skapelserna idag. Jag har själv svårt för sånt och låter mina cineastvänner gå och se de avant-gardistiska Micheal Bay-filmerna själva.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *