Pages

Categories

Search

 

Centern: “Bevisa att du är oskyldig, annars blir det livstid.”

by
November 18, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Under hela sommaren och hösten har det varit huggsexa om vilket parti som var bäst på att pynta till en jäkla skitlag tillräckligt mycket för att väljarna ska tro att den är okej. I FRA-lagens fall får man nog tyvärr säga att folkpartiet avgick med segern. Nu är det dags för nästa huggsexa och centern har lagt i en extra växel och ligger i täten.

Centerpartiet föreslår nämligen idag en ny och mycket snällare version av IPRED. Partiets rättspolitiske talesman Johan Linander säger att man har försökt göra lagen mer “rättssäker”. Det låter ju bra, centern har tydligen lyssnat på det mycket goda argumentet att ett IP-nummer är fullkomligt värdelöst som bevis.

Sedan läser jag vidare och blir orolig. Centern tycker nämligen att internetleveranttören ska skicka ut ett varningsbrev till sin kund innan man lämnar vidare några uppgifter till upphovsrättsindustrins torpeder. “Om man nu inte känner till att det fildelas så får man veta det först via varningsbrevet, och kan då vidta åtgärder för att man inte ska dras inför en skadeståndsprocess i ett senare skede.”

Jag trodde att man var oskyldig till motsatsen bevisats. Det tycker jag är en bra utgångspunkt, men vänder man, som centerpartiet nu vill, på steken så blir det allvar i leken. Då står man som internetkund inför den reella risken att få ett brev från sin internetleverantör där det står något i stil med: “Vi tror att du har fildelat. Du har två veckor på dig att bevisa att du inte gjort det, annars kastar vi dig i käftarna på IFPI.” Ja, eller något sånt.

Kan någon tänka sig liknande lagstiftning i något annat fall? “Vi tror att du mördade Svenne, bevisa att du inte gjorde det annars blir det livstid.” Nu kanske någon tycker att jag överdriver, men faktum är att de summor som upphovsrättsindustrin kräver av fildelare faktiskt är summor som för helt vanligt folk innebär att man får leva med skulden i hela sitt liv. Det finns ingen proportionalitet i det. Att vara oskyldig till motsatsen har bevisats är en fin och bra princip som vi måste värna om. Den är själva ryggraden i vårt rättssystem.

Hur ska man bete sig om man får ett sådant där brev som centerpartiet vill införa? Ska man börja plinga på hos grannarna, säga som det är och hoppas att en av dem svarar: “Du, det var jag, sorry. Skicka Ifpis torpeder på mig istället.” Jag kanske är pessimistiskt lagd, men jag tror inte att det är så stor chans att det skulle hända och vad gör man då? Som vanlig internetkund finns det faktiskt inte så mycket mer man kan göra. Jag skulle vilja veta exakt hur centerpartiet tycker att det gör IPRED mer rättssäkert

Jag skulle dessutom vilja veta hur centerpartiet tror att denna lilla sidenrosett på IPRED skulle förbättra situationen för alla de kreatörer som tagit klivet från medeltiden och faktiskt tycker om och vill anamma den nya tekniken så mycket det bara går. Hur förbättrar detta deras situation? Hur blir det lättare för dem att nå ut till sin publik utan att göra sig livegna hos till exempel STIM?

Jag vet inte om centerpartiet menar väl eller om de bara försöker jaga de röster de sjabblade bort i FRA-debatten, men slutresultatet är detsammma.

IPRED är och förblir en dålig lag som bara främjar monopol och kartellbildningar inom upphovsrättsindustrin. IPRED hjälper inte den enskilde kreatören.

Saker du kan göra för att hjälpa till att stoppa IPRED:

Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED

Andra skriver:
Centern vill mildra fildelningslag
Ljummet mottagande av IPRED-förslag
Piratrörelsen är den nya folkrörelsen
IPRED ännu en björntjänst för upphovsrätten
Små högljudda grupper
IPRED: Beatrice Ask har en poäng
Ask: de måste få betalt för sitt jobb
Hallå där…Kent Wennman
De tre musketörerna
Om några år kommer vi att skratta åt alltihop
Pirate Bay: Ipred är meningslös
Stoppa IPRED nu, Reinfeldt!
IPRED-upproret sprider sig över nätet
Metros läsare rasar mot gnälliga artister
Upphovsrätten gav oss mångfald
En onödig lag mot fildelning
Danmarks fildelningsbrev har läckt
Operator, information
Piratpartiets alternativ till IPRED
Vi är inte emot upphovsrätt
Musiker: kapa navelsträngen!
Vindögd tillbakablick
Meddelande till de etablerade politikerna
Att tvingas gå offline är att dö en smula
IPRED och upphovsrätten
Kassettskatten, några siffror
IPRED-diskussionen tog inte helg

——————————————————————
Jag stämmer ingen som laddar hem min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis här eller från The Pirate Bay.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Niklas

  November 18, 2008, 10:31:54

  Du för en ganska lång argumentering kring ett ganska illa underbyggt antagande: “Vi tror att du har fildelat. Du har två veckor på dig att bevisa att du inte gjort det, annars kastar vi dig i käftarna på IFPI.”

  Om man sprider eller tankar upphovsrättsskyddat material så vet man det. Får man en chans att sluta “annars”, så är det en ganska ovanlig och långtgående ynnest till en brottsling.

  2003 fick jag just ett sånt brev från Telia. De hade fått påtryckningar från ett programvaruföretag och meddelade att om det upprepades så skulle de stänga mitt internet. Ganska ok, och definitivt inom ramen för avtalet med bredbandsleverantören.

 2. Anna

  November 18, 2008, 10:40:44

  Hej Niklas!

  Poängen är att jag vet vad jag har gjort eller inte gjort, men vet jag vad som gjorts genom min IP-adress? det har jag egentligen ingen aning om. Och om det fildelats genom min IP-adress, hur bevisar jag för min internetleverantör att det inte är jag som gjort det? Det är i princip omöjligt och därför är IPRED (både i gammal och ny tappning) en usel lag, framför allt ur rättssäkerhetssynpunkt.
  Ha det så bra,
  Anna

 3. Bengt Svensson

  November 18, 2008, 10:42:07

  Ja, sådana brev finns.

  Enligt skattebeslut åläggs du att betala summa …
  sedan är det upp till dig att bevisa att du omöjligen kan ha haft dom där inkomsterna eller förmånerna för att via ny prövning försöka få tillbaka en del av pengarna.

  Det enklaste och naturligaste vore nog att film- och musikindustrin bara rapporterade sina krav till skatteverket för indrivning.

 4. Hans J

  November 18, 2008, 11:21:07

  @Niklas:

  Det är inte alls OK att få ett sådant brev.

  För några månader sen fick Mary med bloggen “minamoderatakarameller” plötsligt mailen avstängd av Telia då de “ansåg?” att hon spammade….

  Telia fimpar email

  Det är möjligt att det är inom ramen för något avtal hit eller dit. Men vad har en konsument för möjligheter? Det är ett väldigt ojämlikt förhandlingsläge när närmast en kartell av jätteföretag har skrivningar i sina avtal om sådant som alls inte angår dem.

  De skriver till exempel att “abbonenten ska följa svensk lag”. Vad angår detta en sketen operatör? Detta sköter abbonenten tillsammans med staten! Om du köper en korv i en korvkiosk tvingas du väl inte skriva på ett avtal om att du ska följa svensk lag för att få köpa en korv?!?!?!

  De “villkor” som dessa operatörer har innehåller delar som inte angår operatören. De är oftast snårigt skrivna och de allra flesta, vågar jag påstå, läser inte ens igenom avtalsvillkoren.

  Om man gör någonting som är ett lagbrott så ska detta beivras till en domstol. Vi ska inte ha några privata företag som sköter rättsskipningen åt staten. Då får vi snart multinationella koncerner liknande det i filmen “Robocop”. Vi får då privata arméer som Blackwater i Irak som mördar oskyldiga utan att ställas till svars.

  Det ska inte stå i Telias eller andra företags avtalsvillkor att du måste följa hastighetsbestämmelser i trafiken, eller att du inte får snatta i affärer, eller att du inte får slå din fru…

  Om du eller jag spammar så ska staten sköta beivrandet.
  Om du eller jag fildelar på något illegalt sätt så ska staten sköta beivrandet.

 5. Kim

  November 18, 2008, 12:49:58

  Jag tycker det är ok att man får en varning först, om man nu fildelar så får man en chans att sluta bryta mot lagen utan att få höga böter. Om man nu händelsevis inte fildelar så får man en chans att reda ut vem som använder ens IP.

  Man får ju då också chansen att lösenordsskydda eller säkra sitt trådlösa nätverk ifall den är oskyddad. Jag skulle själv vilja veta ifall någon använder min uppkoppling utan min vetskap så det är ju bara bra.

  Om någon skulle maskera eller lyckas använda min IP utan att använda min uppkoppling på nåt sätt så vet ju bredbandslevernatören att den trafiken inte existerar på min uppkoppling så det är ju inga problem.

 6. Anna

  November 18, 2008, 13:08:08

  Hej Kim,
  det där varningsbrevet låter kanske bra, men tyvärr har det inget med den tekniska verkligheten att göra.

  Det är inte helt svårt att använda sig av någon annans trådlösa nätverk även om de lösenordsskyddat det. Man behöver inte vara Einstein för att göra det.

  Dessutom tycker jag inte att ett lösenordsskydd ska spela någon roll för IPRED-frågan. Om du glömmer att låsa bilen och någon tar den och kör rattfull, så ska ju inte du dömas för rattfylla även om din bil användes, eller hur?

  Dessutom kvarstår faktum att man ska vara anses oskyldig tills motsatsen bevisas. Det är inte min skyldighet att bevisa att jag är oskyldig. Vad det gäller vem som använt ett IP-nummer så är det dessutom i princip omöjligt för en vanlig medborgare att bevisa att man är oskyldig. Nej, det är och ska förbli polis och åklagares sak att bevisa eventuell skuld. det ska inte göras av den enskilde och inte av inhyrda privatpoliser.

  Ha det så bra,
  Anna

 7. Hans J

  November 18, 2008, 14:08:51

  Hur kan man få ett varningsbrev utan att någon SPIONERAR på vad jag gör med min dator?

  Inte en djävul kikar i mitt nyckelhål utan att det smäller!

 8. Kim

  November 18, 2008, 15:07:32

  Ok Anna, du som påstår att det är enkelt att använda ett trådlöst nätverk som är skyddad med lösenord kanske ta och förklara hur ? Jag påstår att det inte går.

  Om det går så har du fått in en trojan i din dator och då är det bra för dig att få veta det. Ingen kommer att spionera på vad folk gör i sina datorer utan det är piraterna som påstår det, det som ska ske är att när brottet har skett, altlså när du filselar olagligt material så kommer du att varnas, det är en viss skillnad mot FRA där inget brott behöver ha skett.

  Alla vet vad man får och inte får fildela så jag förstår inte problemet ? Gör du något olagligt så ska du straffas för det, det är ju en självklarhet även för 10-åringar. Då är det ju mycket bättre att man får en varning först istället för att behöva betala ut tusentals eller tiotusentals kronor direkt, då får man chansen att sluta med det brottsliga.

  Jag tycker försöaget är bättre än att IP ska ges ut direkt och amn får höga bäter, jag vill hellre se andra alternativ än det här men det är i alla fall bättre än att allt lämnas ut på en gång.

 9. Bengt Svensson

  November 18, 2008, 15:13:27

  Om det blivit en sån självklarhet att även 10-åringar ska kunna straffas för något olagligt så får man väl börja med att återinskaffa agan.

 10. Anna

  November 18, 2008, 15:35:24

  Hej Kim!

  Du påstår att det inte går. Det går alldeles utmärkt. Det är bara lite bökigt och olika svårt beroende på vilket skydd som finns. Inget är fool proof. Om Pentagon kan hackas så kan minsann Signe Svenssons trådlösa nätverk också hackas.

  Nu tycker jag naturligtvis inte att man ska bryta sig in och använda andras IP i smyg, men det är en sak som trots allt kan hända. Dessutom, och det är faktiskt viktigare, så tycker jag inte att man först ska tvinga folk att skydda sina nätverk och sedan anse att de är fair game om någon trots det lyckas ta sig in.

  Och om din granne nu har lyckats använda sig av ditt nätverk, hur ska du då först bevisa för din nätverksleverantör att intrånget skett och sedan att fildelningen ägt rum den vägen? Hur ska Signe Svensson som använder datorn till att betala räkningar en gång i månaden bevisa vad som hänt? Det är inte lätt.

  Alla vet inte alls vad man får och inte får fildela. Nej. Jag har jobbat med upphovsrättsfrågor och tro mig, det var inte helt sällan som upphovsrättsinnehavarna själva inte hade en aning om vad de hade rättigheter till. Det är en mycket svårnavigerad djungel.

  Upphovsrättsindustrin försöker dessutom skrämma folk från att överhuvudtaget fildela alls, oberoende av om det rör sig om upphovsrättsskyddat material eller inte. Det är inte så schyst mot alla de kreatörer som är för fri fildelning.

  Centerns förslag är inte bättre än det ursprungliga IPRED-förslaget av den enda anledningen att det är precis lika verklighetsfrämmande. Man kan sitta och önska att verkligheten borde se ut på ett visst sätt, men verkligheten är vad den är i alla fall.

  Fildelningen är inte litet problem som man kan fixa med IPRED. Den är en realitet, en fantastisk möjlighet, som är här för att stanna vad du, jag eller Alexander Bard än tycker om det.

  Ha en trevlig kväll,
  Anna

 11. Kim

  November 18, 2008, 15:56:19

  Kom tillbaka till verkligheten, jag jobbar med datorer i eget företag så jag vet att du snackar skit när du påstår att det är enkelt att använda ett trådlöst nätverk som är lösenonordskyddat för utmomstående.

  Jag säger ju att det behövs att du har en trojan i din dator för att det ska vara enkelt att komma åt din dators trådlösa nätverk. Om du har en trojan i din dator så är det ju bra att du uppmärksammas på det.

  Du ska inte gå på att piraterna påstår att det är enkelt att för utomstående att använda trådlösa nätverk som är skyddade för det är det inte. Det är bara något som okunniga har gått på att det skulle vara så.

  Jag vet också att i princip alla webbsiter går att hacka men det krävs mycket kunskap och tid, det är inte så att vem som helst klarar det så det gr att varför skulle någon just hacka din dator och ditt nätverk för att använda det ?

  Jag förstår att många pirater vill få det till att det är så enkelt att använda andras trådlösa nätverk som är skyddade men det är det inte. Om du fortfarande påstår det så vill jag att du ska ge ett litet bevis på hur man gör ?

 12. Andreas Karlsson

  November 18, 2008, 15:58:53

  Jag ska vara optimist. Jag ska anta att centerns utspel innebär precis det som Niklas tror att det gör.
  Visst, jag tycker också att det är förjävligt att så mycket energi ska läggas på att jaga folk som kopierar kultur i form av 1-or och 0-or, istället för att t ex jaga kriminella.

  IPRED är helt enkelt inte det bästa sättet att använda lagens resurser på. Men en alldeles för fet industri jublar över att de har råd med ännu mer grädde på sin tårta, och detta väger tydligen tyngre än rationella argument.

  Politikerna verkar ha fått saker och ting om bakfoten, och de uppvisar en dumhet i bedömningen av fildelningsfrågan, en ignorans gentemot verkligheten som nästintill borde räknas som jäv.

  Men ja, som jag ser det innebär centerns utspel iaf en liten begränsning för mediaföretagens maffiaverksamhet. Något så sällsynt som en tendens till skydd för den enskilde faktiskt. Det måste med andra ord ha begåtts ett lyckligt misstag i maktens korridorer.

  Om man får ett brev hem, så ska man tydligen kunna välja att upphöra med “olaglig” fildelning och komma undan gratis. Om man upphör med det omedelbart kan alltså inte företagen kräva skadestånd.

  Att implementera IPRED är som att legalisera maffian.

  exempel 1:
  Maffian gillar inte Pelles restaurangverksamhet eftersom hans pasta konkurrerar ut deras skitdåliga pasta.
  Maffian bränner därför ner Pelles villa, bil och restaurang som en varning.
  Pelle förlorar allt, men maffians jurister anser att allt är i sin ordning.

  Att implementera IPRED med centerns lilla ändring är som att legalisera maffian, men iaf tvinga den att “varna” på ett lite trevligare sätt.

  exempel 2:
  Maffian gillar inte Stinas restaurangverksamhet eftersom hennes köttbullar konkurrerar ut deras skitdåliga köttbullar.
  Maffian skickar därför ett hotbrev, där det står att de kommer att bränna ner Stinas villa, bil och restaurang om inte Stina genast upphör med sin restaurangverksamhet.
  En vecka senare är världen mycket tråkigare och Stina har förlorat sin restaurang. Men hon slapp iallafall förlora sin bil och sin villa.

  Förhoppningsvis så förbjuds denna mediabolagsmaffia helt om ett par år, men så länge som den tillåts agera och ha inflytande är iaf jag glad över varje tendens till att begränsa dess makt över rättssalen.
  Jag applåderar inte centerns förslag, men det är iaf mindre idiotiskt än ett IPRED utan det.

 13. Halal

  November 18, 2008, 16:04:00

  Du verkar kunnig, då borde du även veta att WEP och WPA är till för att kryptera trafiken och inte att “låsa ute folk från nätverket”. Det är problematiskt att stänga ute folk från trådlösanätverk, det är däremot enklare att se till så att ens kommunikation förblir krypterad inom nätverket.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Wired_Equivalent_Privacy

 14. Hans J

  November 18, 2008, 16:11:48

  @Kim:

  Du är bara nyfiken på att få reda på hur det går till!?!

  Det är inte så svårt faktiskt. Ska försöka hitta något men jag lovar inget!

 15. drf

  November 18, 2008, 16:27:32

  Kim:
  Jag jobbar på en ISP och råkar väl kanske veta ett och annat om DAAATA. I princip varenda AP (AccessPunkt) som kostar över 2 lusentappar klarar av att sätta upp åtminstone 2st av varandra helt oberoende nät, vanligtvis separerade på olika VLAN. Vi har faktiskt exakt en sådan accesspunkt här på kontoret där ena nätet är lösenordsskyddat och ämnat för våra trådlösa klienter med access till kontorsnätet, och samma accesspunkt har ett annat nät uppe utan lösenordsskydd så att kunder kan låna trådlöst bredband utan att behöva fråga om lov och utan att utgöra någon som helst säkerhetsrisk eftersom de inte på något sätt kan komma åt vårt kontorsnät.

  Så ta du och fortsätt “jobba med datorer” på ditt egna företag, och lämna det här med internet till oss andra – aningens mer insatta – personer.

  Och ta din påhittade trojan med dig. Tack på förhand.

 16. Anna

  November 18, 2008, 16:38:11

  Hej Kim,

  Oj, oj, oj. Det var väl väldigt vad du tog i. Jag har inte påstått att precis vem som helst kan ta sig in i precis alla lösenordsskyddade nätverk. Jag har sagt att det är möjligt att göra det och att det faktiskt finns folk som kan göra det och det är egentligen det enda som är intressant i den här diskussionen.

  Varför skulle någon hacka mitt nätverk? Tja, om man i framtiden riskerar att få utpressarbrev från upphovsrättsindustrin på hundratusentals kronor, så borde vi väl åtminstone kunna enas om att viljan att hacka sig in på någon annans nätverk ökar betänkligt, eller hur?

  Du har för övrigt ingen ingen aning om vilka kunskaper jag har i ämnet, så det hedrar dig inte att du utgår friskt från att jag inte kan tänka själv. Nej, jag kan inte hacka ett nätverk själv, men jag är nämligen fullt kapabel att veta mina begränsningar och fråga folk med rätt sorts kompetens om jag själv inte vet tillräckligt om något. Den här gången frågade jag folk som jobbar med med nätverkssäkerhet och jag förlitar mig på deras svar.

  Om jag visste hur man gjorde, så skulle jag förresten inte tala om det för dig. Hackande av nätverk är dataintrång och det vill jag inte gärna uppmuntra till.

  Slutligen funderar jag på om du överhuvudtaget läst och tagit till dig av något av alla de andra anledningarna till varför IPRED i både gammal och ny tappning är en dålig lag. Det uppenbara problemet med att veta vem som gör vad med vilket IP-nummer är bara en del av det hela.

  Nu överlåter jag den tekniska debatten till de som kan det bättre än både du och jag.

  Ha en trevlig kväll,
  Anna

 17. Rickard Olsson

  November 18, 2008, 16:46:09

  Kim, trojaner på din dator har absolut inget med din routers säkerhet att göra. WEP knäcker man på 15-20 minuter med t.ex. aircrack (http://www.aircrack-ng.org/doku.php), övriga skydd tar allt från lite längre till mycket längre tid. Ungefär hälften av de nätverk jag ser här i stan är skyddade med WEP, 10-20% (beroende på område) är helt öppna, övriga har bättre skydd. Sedan har vi de som SKA vara öppna, som de som vissa caféer och bibliotek har…

 18. drf

  November 18, 2008, 16:51:53

  Addendum:
  Om man vill hacka sig in i vanliga svensson-wlan är det annars rätt enkelt att använda sig av såkallad MAC-spoofing. Dvs att du sniffar fram hårdvaruadressen på svenssons nätverkskort eftersom den står och skriker ut den med jämna mellanrum i samband med att den försöker associera med APn, sedan säger du åt ditt eget wifi-NIC att den ska använda sig av den MAC-adressen istället, och voila, steget därifrån ut på internet är förvånansvärt kort i de flesta fall då 9 av 10 svensson-APs är budgetvaror.

 19. Hans J

  November 18, 2008, 17:13:04

  Jag ser att jag troligen inte kommer att behöva hitta något. Jag var på jakt efter en film jag såg för nåt år sedan på en amerikansk hackersite. Där var det 2 killar som åkte runt i bil och knäckte WEP på löpande band i ett villakvarter. De hade ett “war-dialler” liknade program för Linux där de såg de nät som var uppe i trakten med tillhörande MAC-adresser och vilken kodning som användes. Sedan roade de sig med att knäcka dessa.

  Jag kör med “WPA-Personal” men även detta går att knäcka. Sedan annonserar jag inte ut SSID osv. Detta skyddar inte mot ett proffs det vet jag men jag har då gjort vad jag kan göra. Men den dagen som en tillräckligt beslutsam kille ger sig på mitt nät så åker det så klart.

  Att då låta några Robocops eller Hells Angels eller andra privatpoliser sköta rättsskipningen verkar betänkligt.

  Är det problem med något olagligt så vill jag nog helst se att det blir polisen som sköter ruljansen och inga feta direktörer.

  Jag hoppar att leta vidare på proggs. Det finns en länk ovan men det finns så klart inget egenvärde i att understödja några tveksamma grejer.

 20. Rickard Olsson

  November 18, 2008, 17:20:51

  Jag vill bara förtydliga att aircrack som jag länkade till ovan givetvis bara skall användas som ett testverktyg för ens eget nätverk, fast man hittar det ju på ett par sekunder om man söker på “crack wifi” på Google… Ett tips till Kim, som nog behöver förkovra sig en aning på området.

 21. Anders Troberg

  November 18, 2008, 17:38:10

  “Vi får då privata arméer som Blackwater i Irak som mördar oskyldiga utan att ställas till svars.”

  Fast å andra sidan har ju upphovsrättsindustrin flera gånger talat om “kriget mot fildelarna” och “kriget mot piraterna”. Så. vi har en formell krigsförklaring, vad hindrar oss från att anlita Blackwater eller någon annan PMC? :)

  “Man får ju då också chansen att lösenordsskydda eller säkra sitt trådlösa nätverk ifall den är oskyddad.”

  Alla de krypteringar och autentifieringsmetoder som används på trådlösa nät är knäckta idag. Du kan ladda hem program som automatiskt knäcker dem på 15-30 minuter. Googla lite på wardriving och piggybacking.

  Det är inte en slump att många företag totalförbjuder trådlösa nät, och inom försvaret och liknande högsäkerhetsverksamheter är det absolut fi dong.

  Har du trafik i kabel så behövs antingen tillgång till den fysiska kabeln eller attans dyr utrustning som antagligen bara finns hos CIA, KGB och Mossad. Med trådlöst är den första och viktigaste säkerhetsspärren redan forcerad, inkräktaren har redan tillgång till överföringsmediet.

  “Inte en djävul kikar i mitt nyckelhål utan att det smäller!”

  Exakt! Det enda sättet jag sett att slippa hackförsök på sina servers är aktiv och direkt reciprocitet. Om ni hör någon tysk gnälla om hur något svensk raderade hela hans rätt så imponerande (i mängd i alla fall) porrsamling och fimpade hans windowsinstallation, tala om för honom att ge fan i att försöka hacka mina maskiner så slipper han det i framtiden.

  “Ok Anna, du som påstår att det är enkelt att använda ett trådlöst nätverk som är skyddad med lösenord kanske ta och förklara hur ? Jag påstår att det inte går.”

  Bullshit. Det går, och det är inte ens svårt. Du behöver inte vara expert, det finns program som gör det automatiskt.

  “Ingen kommer att spionera på vad folk gör i sina datorer utan det är piraterna som påstår det, det som ska ske är att när brottet har skett, altlså när du filselar olagligt material så kommer du att varnas”

  Vilket de inte kan veta utan att spionera på min trafik.

  “Alla vet vad man får och inte får fildela så jag förstår inte problemet ?”

  Alla vet? Ingen vet. Det finns inga prejudikat. Lagarna är en motsägelsefull soppa. Det enda torrentsiter gör är att länka, och det finns prejudikat på att det är OK. Lagen pratar om “offentligt framförande” och liknande, medan fildelning alltid är från en person till en annan, något som är tillåtet. Ofta är dessutom motparten i ett annat land, som har en annan lagstiftning.

  Såvitt jag ser så är frågan vidöppen.

  “Kom tillbaka till verkligheten, jag jobbar med datorer i eget företag så jag vet att du snackar skit när du påstår att det är enkelt att använda ett trådlöst nätverk som är lösenonordskyddat för utmomstående.”

  Grattis, du har precis gjort första misstaget när det gäller säkerhet: du tror att du är osårbar. Face it, trådlöst nätverk är lika inbjudande för en hacker som en inbjudan till fotomodellernas nudistklubbs lambadakväll skickad med strippogram.

  “Jag säger ju att det behövs att du har en trojan i din dator för att det ska vara enkelt att komma åt din dators trådlösa nätverk.”

  Nej, man behöver en dator med trådlöst nätverk, en gratisprogramvara och en halvtimme inom räckvidd för nätet. Det är allt. Det behövs inte ens kompetens, programmet sköter det tekniska.

  “Jag vet också att i princip alla webbsiter går att hacka men det krävs mycket kunskap och tid, det är inte så att vem som helst klarar det så det gr att varför skulle någon just hacka din dator och ditt nätverk för att använda det ?”

  Ytterst få websitehack görs manuellt och riktat mot en viss site. Det görs normalt med program som söker efter vissa produkter, tex phpBB, ofta med hjälp av Google, för att sedan automatiserat testa dem efter kända brister, vilka ofta finns eftersom folk är usla på att installera patchar. Utan manuell inblanding kan man på detta sätt ta över massor av maskiner och skapa stora botnets.

  “Jag har inte påstått att precis vem som helst kan ta sig in i precis alla lösenordsskyddade nätverk.”

  Jag påstår det, i alla fall vem som helst som är kompetent nog för att konfigurera ett trådlöst nätverk och har grundläggande kunskaper om nätverk.

  —-

  Jag börjar fundera lite på om vi skulle bli vår egen ISP. Varför inte låna teknologin med dynamiska trådlösa nätverk som används i OLPC-projektet, så att vi skapar ett eget rikstäckande nät, helt dynamiskt, där data rör sig utan att störas av detaljer som avlyssning. Kombinera detta med teknologier som TOR, så blir det ännu säkrare. Framför allt så kommer man inte att kunna se vem som skickat vad när det nätet väl kopplar in sig på resten av internet, eftersom det bollats omkring på så många maskiner, vilket gör avlyssning meningslöst.

 22. Anders Troberg

  November 18, 2008, 17:40:15

  “Jag vill bara förtydliga att aircrack som jag länkade till ovan givetvis bara skall användas som ett testverktyg för ens eget nätverk”

  Nejdå, det funkar utmärkt för att smiska folk som försöker hacka ens eget nät också.

 23. Kim

  November 18, 2008, 18:51:54

  @Anna, tar absolut inte i men du verkar ta åt dig av att du råkade ge dig in i en diskussion mot en som vet vad han pratar om vilket du inte gör. Det är alltså väldigt svårt att hacka ett trådlöst nätverk som är lösenordsskyddat så det är inte så många somklarar av det kan jag lova.

  Sen är det en mikroskopisk risk att just du skulle råka illa ut kan jag också lova, det slulle behövas att någon vet just ditt IP och ger sig på dig torts att det finns andra som inte har lösenordskydd, det skulle betyda att någon vill just dig illa, det skulle då betyda att du har större problem att bry dig om än att någon skulle fildela olagligt via din IP.

  Har du sen brandvägg och antivirsuskydd så är du så gott som onåbar, det är bara piraterna som påstår att det skulle vara lätt, dom verkar ju ah lyckats lura i många att det skulle vara lätt också vilket det inte är kan jag trösta alla med.

  Har du inget skydd så förstår du också att du har dig sj’lv att skylla, då vet du också om du får en varning att det är dags att göra något åt saken så att du slipper bli falskeligen anklgad för att filödela oöagligt. Vilket ju i slutändan är bättre än att få en massa böter direkt.

 24. Kim

  November 18, 2008, 18:57:45

  Många som verkar läsa scriptkiddies hit om sátt allt gåtr att haka men allt går att skydda så kägg ner ert snack om att ni minsann kan hacka ett trådlöst nätverk som är riktigt skyddat, det går helt enkelt inte.

  Du som inte förstog det med trojan, trojanen behövs för att få konatkt med nätet innifrån datorn för att på så sätt lura brandvggen !

 25. Kim

  November 18, 2008, 19:02:23

  @Anders Troberg

  “Ingen kommer att spionera på vad folk gör i sina datorer utan det är piraterna som påstår det, det som ska ske är att när brottet har skett, altlså när du filselar olagligt material så kommer du att varnas”

  Vilket de inte kan veta utan att spionera på min trafik.”

  Man behöäver inte spionera din smartass haha…. det är ju bara att gå in på Pirate Bay och leta upp en låt och då vet ju skivbolaget att den finsn det copyright på, då kan dom kolla vilak som fildelar den, man behöver alltså inte spionera innan brottet sker utan finns låten för nerladdning där så sker brottet redan, svårare än så är det inte.

 26. Rickard Olsson

  November 18, 2008, 19:11:53

  Kim, jag har själv använt aircrack-ng för att ta mig in i lösenordsskyddade trådlösa nätverk (i mitt arbete) så jag vet att det går alldeles utmärkt, utan trojaner och annat script-kiddie påhitt.

  Jag tror nog att APB får bekosta en lite mer omfattande introduktionskurs till sina astroturfers framöver. You fail.

 27. Rickard Olsson

  November 18, 2008, 19:13:35

  Förresten Kim, du som är så onåbar, kan du ge en hint om var ditt ointagliga trådlösa nätverk skulle befinna sig? Om nu ändå ingen kan komma in i det så gör det väl inget om du berättar det, eller hur?

 28. Anders Troberg

  November 18, 2008, 19:26:56

  Kim: Det är mitt yrke att kunna sånt, jag vet vad jag talar om.

  “Du som inte förstog det med trojan, trojanen behövs för att få konatkt med nätet innifrån datorn för att på så sätt lura brandvggen !”

  Egentligen inte. Egentligen är en brandvägg onödig, om man bara konfigurerar sin maskin rätt.

  Se det som att du har en vägg med ett antal luckor i. I varje lucka sitter en person som kan svara på frågor. En svarar på mail, en på http, en på ping osv. Kan man lura dem så kan man komma åt saker man inte borde komma åt.

  Nå, vad är då brandväggen? Den är en mur framför din vägg med serviceluckor. Det låter väl säkert? Visst, men samtidigt så finns det ett behov av de där tjänsterna, folk behöver ställa sina frågor. Alltså gör man hål i brandväggen framför varje lucka. Med andra ord, man kan fortfarande lura personen/tjänsten som sitter där.

  Attacker sker aldrig mot en port som ingen tjänst lyssnar på, och korrekt konfigurerart så har man inga tjänster som inte behövs, och då är brandväggen meningslös.

  Det finns sätt att öka säkerheten på systemet. NAT är ett, Linux istället för Windows är ett annat. Jag skulle säga att om du kör Windows eller IE så är du sårbar, hur mycket du än försöker säkra ditt system.

  “Man behöäver inte spionera din smartass haha…. det är ju bara att gå in på Pirate Bay och leta upp en låt och då vet ju skivbolaget att den finsn det copyright på, då kan dom kolla vilak som fildelar den, man behöver alltså inte spionera innan brottet sker utan finns låten för nerladdning där så sker brottet redan, svårare än så är det inte.”

  Och hur vet du att det är ett brott begånget där? Dels har vi hela den juridiska biten som jag nämnt tidigare, dels har du ingen aning om ifall de som tankar faktiskt äger låten på skiva och bara inte orkar rippa den själv. Äger du materialet är det fritt fram att tanka det, och bevisbördan ligger på den som påstår att ett brott är begånget.

  Dessutom är en sådan handling som du beskriver olaglig i sig, då användningsvillkoren på TPB uttryckligen säger:

  “The tracker may not be used by anyone with the intention to track usage, log ip addresses/usage or anything else that we consider intrusion of privacy or disruption of tracker service.”

  Man har full frihet att skriva sådana användningsvillkor för sin site, och de som använder den i strid med dem har gjort ett olagligt intrång som de riskerar att straffas för.

  Jag skulle rekommendera att du slutar uppmana till brottslighet på andra personers siter.

 29. Anders Troberg

  November 18, 2008, 19:29:31

  Rickard: Astroturfer var ett jäkligt bra ord som jag inte kände till, tackar! Säg till om du vill ha något bra ord i utbyte!

 30. Jonas

  November 18, 2008, 19:32:53

  Kim, Anna m.fl.: Det gör mig genuint ledsen att ni argumenterar utifrån att bör låsa sitt trådlösa nät så bara man själv får använda det.

  Jag har själv varit inblandad i att sätta upp öppna trådlösa nät och har alltid kört mitt eget öppet. Vi stod på randen till en fantastisk revolution, små trådlösa nät med potential att roama och sprida internet för privatpersoner långt utanför de traditionella telekombolagens nät. Idag är teknikfientlig protektionism vardagsmat och vi ska vara hänvisade till telekombolagens UMTS-nät för att ens kolla mailen.

  Bruce Schneier, säkerhetsgurun, skrev för inte så länge sen en text om varför han kör sitt nät öppet. Jag rekommenderar den verkligen!

  Det är många förbipasserande på gatan som haft nytta av mina nät genom åren, och jag begär inte att ni själva ska öppna era nät som tack (även om det vore det rimliga). Men ni kan väl åtminstone inte motarbeta oss genom att kalla det att “utnyttja” andra nät och “ge en chans” att stänga dem.

 31. Anders Troberg

  November 18, 2008, 19:39:58

  “Bruce Schneier, säkerhetsgurun, skrev för inte så länge sen en text om varför han kör sitt nät öppet. Jag rekommenderar den verkligen!”

  Coolt! Länk?

 32. Anna

  November 18, 2008, 19:42:34

  Hej Jonas!

  Jag tycker att det är upp till en att göra som man vill med sitt nätverk. Men ett av problemen med IPRED är att lagen skulle tvinga alla att göra sitt nätverk så säkert som möjligt. Det tycker jag, precis som du vore en tråkig vändning.

  Ha en trevlig kväll,
  Anna

 33. Rickard Olsson

  November 18, 2008, 19:45:14

  /me kör sitt trådlösa nätverk hemma öppet.

 34. Anders Troberg

  November 18, 2008, 19:59:11

  Själv är jag nöjd om jag får skiten att fungera…

  Jag kör allt utom min PSP och ASUS R2HV på kabel, och även ASUSen kör jag på kabel när jag har en sladd in närheten. För mycket krångel, för dåliga prestanda. Jag har nätverk draget i hela huset, så det är liksom inget krångel för mig.

  Jag flyttar dessutom in fler och fler maskiner i serverrummet, och kör bara förlängningssladdar för monitor, tangentbord, mus, ljud och USB, och blir därmed av med buller och värme. Det gör kabeldragningen ännu lättare. Problemet nu är kylning i serverrummet, speciellt som airconditionen dött. Funderar på att sätta en fläkt som blåser in kalluft på vintern och blåser ut varmluft på sommaren, plus en ny AC.

 35. Rickard Olsson

  November 18, 2008, 20:14:44

  Anders, du kan ge mig ordet “kiselfärs” som beskriver det jag ska göra av Kims magiska router om jag råkar vara i närheten av den någon gång. 😀

 36. Hans J

  November 18, 2008, 21:44:36

  @Rickard:
  Om nu Anders är lite seg på att bjussa dig på det ord du helst vill ha får jag ge dig ett som du kan använda preliminärt tills du rejäla doningar av Anders…

  Min förtidiga julklapp är då:
  “Transistorröra”.

 37. Rickard Olsson

  November 18, 2008, 22:12:53

  Åh, tack! Jag ska vårda det med omsorg och glatt dela med mig, för att alla ska kunna berika sina liv med ditt nyskapande ord. :-)

 38. Anders Troberg

  November 19, 2008, 04:58:42

  Jag tänkte snarare på “defenestrering”, ett ord som är känt framför allt från första och andra defenestreringen i Prag. Det är handlingen att kasta eller knuffa ut någon eller något genom ett fönster. På senare år har det också fått innebörden att lämna Windows för något annat operativsystem. Ett ord som används alldeles för lite nuförtiden.

 39. Jonas

  November 19, 2008, 10:13:49

  Ang. öppna nät: Jag trodde länge att piratjakten skulle leda till att fler öppnade sina nät. Det är trots allt något som gör att en riktig utredning krävs för att hitta eventuell pirat, det räcker inte med en handviftning från skivbolaget. Vi har inte sett något av det i diskussionerna än, men jag hoppas fortfarande att det blir så.

  Här är länken till Bruce Schneiers blog angående hans nätverk:
  http://www.schneier.com/blog/archives/2008/01/my_open_wireles.html

 40. Shaun

  November 23, 2008, 19:06:20

  Varför lämna plats åt ännu en tom hylsa? Vilket det antagligen skulle bli.
  Jag tror att det är bättre att svälja sin heder, som moderat och jurist och stå emot så mycket man kan.
  För att: Försöka resonera, innefrån (också).

  AVGÅ! Ja, men, vad ersätter…

 41. Shaun

  November 23, 2008, 19:12:56

  Ehh.. Sorry.. Menat till Anders T

  Fel plats. Håller inte koll på mitt surfande :Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *