Pages

Categories

Search

 

“Gammelbranschens gästabud eller Vem släckte stjärnorna?” (upptakt)

Som ni alla vet skrev 37 artister på en pr-byråförfattad debattartikel i förra veckan. Tanken var att starta jaktsäsongen på fildelare med pompa, ståt och ett rejält mått av gammal hederlig kränkthet. Dessvärre gick det hela inte riktigt som planerat. Istället för att driva tillbaka en massa ångerfulla fildelare till DRM-helvetet, så föll denna exklusiva del av artisteliten i sin egen fina, pr-byrågrävda grop.

Under veckan som gått har därför känslorna svallat. I torsdags fick till exempel Niklas Strömstedt ta emot flera upprörda samtal från kolleger sedan det uppdagats att han ertappats med fingret i syltburken och bjussat på upphovsrättsintrång på sin blogg. Det ryktas att Björn Ranelid kallat honom ”ett amatörrpoetiskt grrottetrroll” och att Alexander Bard sms:ade: ”Du är ta mig fan inte välkommen i Liberati! Cheerio!”. Alexanders lilla känsloutbrott kan dock förklaras med att han inte fick vara med och skriva under artikeln, men Niklas är ju en känslig och fin kille så han tog ändå illa vid sig.

Lite senare på kvällen ringde, som tur var, Per Gessle upp Niklas och erbjöd en benig skuldra att gråta ut mot. Under dagen hade nämligen den trista gamla ”nyheten” om att Per själv gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott på inte mindre än 9 000 punkter stinkande flutit upp till ytan som en självmördartorso vid statshuset. Han ansåg det därför bäst att göra Niklas till sin partner in crime om i fall Ranelid skulle få för att ringa och kalla honom ”rregenerrerrad scenestrradöörr” eller något ännu värre.

Den mesta upprördheten har dock riktats mot STIM, IFPI och Antipiratbyrån, som med sitt lilla ogenomtänkta pr-trick satt artisteliten på pottan. I ett försök att gjuta olja på vågorna har man därför gjort gemensam sak och bjuder idag den 37-hövdade artisteliten på julbord på Gondolen. Man hoppas att lite av Lallerstedts hemlagade skinka och snaps ska lugna de upprörda kreatörsnerverna. Beatrice Ask har även hon fått en inbjudan, eftersom man av erfarenhet vet att en rejäl släng av starstuckness kommer att se till att hon fortsätter vara både blind och döv för vad den lilla gruppen av protesterande fildelare har att säga om tråkiga saker som rättssäkerhet och privatpoliser.

Dessvärre är även detta okonventionella grepp ett initiativ från samma pr-geni som kom på den mindre lysande idén att säga åt artisteliten be sina fans att dra åt helvete, så att säga att det inte bådar gott torde vara årets understatement. Problemen började faktiskt redan på väg till Gondolen, när Mikael Persbrandts och Stefan Sauks egon inte fick plats i Katarinahissen på samma gång. Tumult utbröt och smockorna hängde i luften när Piff och Puff Rongedal försökte utnyttja tillfället till sin egen fördel och tränga sig före i kön.

Som tur var kom Joey Tempest oväntat lägligt till undsättning. Joey råkade tappa sitt läppglans så att det studsade iväg över gatstenarna. När han böjde sig ner för att plocka upp det sprack hans spandexbyxor och avslöjade ett par färgglada tomtekalsonger av 100% äkta polyester. Spandexbyxorna var dock inte det enda som sprack. När Mikael och Stefan såg tomtekalsongerna sprack deras ansikten upp i breda leenden. Det dunkades kamratligt i ryggar och sedan singlade de slant om vem som skulle få ta hissen upp. Stefan vann, så det föll på Mikaels lott att jaga Piff och Puff Rongedal uppför trapporna istället. En uppgift som han till deras förskräckelse grep sig an med liv, lust och dånande Dramaten-röst.
——————————–
Mina vänner, detta är alltså upptakten till ett litet gruvligt kammarspel i en akt som jag osökt valt att kalla: ”Gammelbranschens gästabud eller Vem släckte stjärnorna?”

Medan ni väntar på att första akten ska börja tycker jag att ni kan kika lite närmare på det här:

Mejla riksdagsledamöterna
Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED

Andra skriver:
Klipp er och skaffa ett riktigt jobb
Ljummet mottagande av IPRED-förslag
Upphovsrätt contra medborgarrätt
Piratrörelsen är den nya folkrörelsen
IPRED ännu en björntjänst för upphovsrätten
Små högljudda grupper
IPRED: Beatrice Ask har en poäng
Ask: de måste få betalt för sitt jobb
——————————————————————
Jag stämmer ingen som laddar hem min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis här eller från The Pirate Bay.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Martin

    November 19, 2008, 13:53:05

    Anna, jag älskar att läsa dina små historier, speciellt där man inte riktigt vet om det är sanning eller påhitt i början! :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *