Pages

Categories

Search

 

Satiriskt kammarspel: “Gammelbranschens gästabud eller Vem släcker stjärnorna?”

Så är det äntligen premiärdags för mitt lilla kammarspel ”Gammelbranschen eller Vem släckte stjärnorna?” Ni som vill ta del av kammarspelets upptakt kan göra det här.

(Jag vill poängtera att alla eventuella likheter med nu levande personer är att betrakta som ren och skär satir och att jag i egenskap av kreatör, flata och skåning tillåtit mig vissa humoristiska friheter vad det gäller mindre pk ting.)

Enjoy!

———————————————-
Gammelbranschens gästabud eller Vem släckte stjärnorna?

Artisteliten har bänkat sig vid julbordet och tittar lystet på välkomstdrinken som väntar på dem. Beatrice Ask är redan lite rosig om kinderna, eftersom man noggrant sett till att placera henne mellan de tvenne eldarna Mikael Persbrandt och Stefan Sauk. För att vara helt säker på att charmoffensiven går hem har man täckt upp för alla eventualiteter och dessutom placerat Eva Dahlgren mitt emot henne.

Niklas Strömstedt: Förlåt att jag är sen! (kommer inspringande med andan i halsen.)

Peter Englund: Vi tillämpar väl ändå akademisk kvart, eller va?

Niklas Strömstedt: Jag körde på en fågel och begravde den. (Björn Ranelid himlar teatraliskt med ögonen åt den undermåliga poesin.)

(En liten blekfet man med runda glasögon ställer sig upp och klirrar i glaset. Det är Herr Stim.)

Herr Stim: Kära vänner…

Martin Rolinksi: (knuffar till Torbjörn Flygt i sidan.) Du, får man ett eller två glas vin till maten? Alexander säger alltid att…

Torbjörn Flygt: Sch!

Herr Stim: (blänger irriterat på Martin) Jag har ju vandrat länge vid er sida och tycker att det är på tiden att vi ses så här, ansikte mot ansikte.

(Martin skruvar på sig och en högdragen man på hans andra sida böjer sig fram och viskar i hans öra. Det är Herr Ifpi, som fått nog av den unge mannens dumdryga beteende.)

Herr Ifpi: Unge man, det hör till god ton att hålla tyst när äldre talar.

Martin Rolinski: Men Alexander brukar säga att…

(Herr Ifpi hutar åt honom med en dask i nacken som får hans blonda lockar att falla fram över ansiktet. Richard Wolff och herr APB, en skum herre i mörk trenchcoat, ser gillande på.)

Herr Stim: Låt oss så njuta av maten och varandra (sneglar uppskattande på Jill Johnsson som snabbt tittar bort) och glömma de senaste dagarnas ståhej. Skål!

Alla: Skål! (De dricker girigt gratisspriten.)

Lisa Miskovsky: Satan i gatan, den satt! Hemma i Obbola är det hemkört för hela slanten.

Ulf Dageby: Livet ’e en fest, håll med om det!

Beatrice: Ask (något besvärad över det folkliga inslaget) Ja, jag vet inte riktigt. Så himla kul tycker jag väl ändå inte att livet är, eller? (Hon vänder sig mot Mikael Persbrandt och ler pillemariskt.) Men det kanske kan bli? (Mikael signalerar att han vill ha påfyllning.)

Björn Ranelid: Nej, sannerrligen inte! Jag tjänar inte så mycket pengar som jag borrde. Fildelarrna stjäl mitt levebrööd och är det inte de, så är det de där laaata idrottarna!

Måns Herngren: Idrottarna? Jag tycker nog att Kajsa har jobbat rätt hårt med sin sport faktiskt. Hennes hälsena gick ju sönder och allt. Jag fick dammsuga och sköta hemmet i veckor!

Björn Ranelid: Trrams! En hälsena är väl ingenting! Psykisk vånda och riktigt arbete ska det vara. Sådant arrbete som jag gör, SÅNT ska premierras. Varför ska Zlaaatan tjäna pengar på att skrruva den som Beckham när han inte ens kan böja ett verrb?

Martin Rolinski: Alexander säger att hästsport är…

Mikael Persbrandt: …en djävla bögsport?

Martin Rolinski: Nej, han säger att…

Mikael Persbrandt: Ja, men håll käften då!

(Martin pillar med servetten.)

Björn Ranelid: Det är uppröörrande att man gör narr av oss krreatöörrerr!

Peter Englund: Det är ju inte konstigt att folk görr narr av oss när vissa av oss (blänger på Niklas och Per) inte kan hålla fingrarna ur syltburken själva.

Per Gessle: Jag tycker inte att det var så hemskt med de där 9000 låtarna. Jag har ju nästan skrivit lika många själv och då borde det väl jämna ut sig, eller?

Stefan Sauk: Men du har ju inte skrivit just de låtarna. Tänk om jag skulle sno din cykel!

Piff och Puff Rongedal: Ja, just det!

Niklas Strömstedt: Men han menade ju inget illa…

Mikael Persbrandt: Jag tycker i alla fall att det är jävligt olämpligt att uppmana ungdomar att ägna sig åt joyrides!

Per Gessle: De hade aldrig hittat den där gamla grejen om de 9000 låtarna om det inte vore för att Niklas envisats med att ha youtube-fest på sin blogg!

(Alla nickar och blänger på Niklas.)

Niklas Strömstedt: Jag satt i alla fall inte i tv och sa att jag laddar hem låtar från nätet! (Niklas riktar ett anklagande finger mot Eva Dahlgren.)

Eva Dahlgren: Peka inte på mig. Det var faktiskt inte jag som blev påkommen med fingrarna i syltburken.

Niklas Strömstedt: (brusar upp) DET är väl i alla fall en sak som kan diskuteras, eller hur?!

(Niklas blänger på Eva genom sina designbrillor som han fått alldeles gratis som plåster på såren och en obekväm tystnad lägger sig över sällskapet.)

Stefan Sauk: Han har ju faktiskt en poäng där… (ser sig omkring) Ja, jag menar alltså om det där med att prata om att ladda ner musik på nätet på tv.

Eva Dahlgren: Det säger du bara för att Stellan var en mycket bättre Hamilton och fick vara med i min video. Get over it!

Mikael Persbrandt: Stefan, du satt ju för bövelen på tv imorse och sa att du är pirat. Håll käften med dig!

Lugnet lägger sig åter och det kallskurna glider ner i tysta strupar. Inte ett ord växlas, däremot utbyts förbluffande många sura blickar till höger och vänster. Herrarna Stim, Ifpi och APB verkar nöjda över att äntligen ha fått tyst på sin flock. Till slut beslutar sig dock Hannes för att försöka styra upp situationen.

Hannes Holm: So, Helena isn’t coming then, Colin?

Colin Nutley: You’d like that wouldn’t you, lover boy? Anyway, she’s at home crying and screaming. You know what she’s like.

Hannes Holm: Oh, yes… I wasn’t man enough to handle all that.

Colin Nutley: Who is?

Beatrice Ask: Who? What? Where? (ser sig förvirrat omkring.)

Mikael Persbrandt: Håll käften!

(Ingen ens försöker återuppta konversationen förrän man tuggat i sig både rökt ål, sylta och skinka och nu sitter och mumsar i sig risgrynsgröten i jakt efter mandeln.)

Martin Rolinski: Jag vill ha en mandel! Jag vill ha en mandel!

Rickard Wolff: Vill du? (ler)

Piff och Puff Rongedal: Nä, vi!

Peter Dalle: Vill ha och vill ha?! Det är det som är felet med dagens ungdomar. Ni vill bara ha och ha, men hur ska vi kreatörer få betaaalt? (Tystnad) Nä, ni tänkte inte på det, va?

Torbjörn Flygt: Min senaste roman har inte alls sålt lika bra som de tidigare. Ändå är det en rafflande skildring av slitningar och spänningar över tre generationer i medelklassen. Sånt kan bara inte slå fel.

Joey Tempest: Öh … Jag gillar ”Pudlar” av Mikael Nilsson.

Torbjörn Flygt: (Ignorerar Joey) Den skulle sålt hundratusentals exemplar om det inte vore för alla finniga fjortonåringar som vill gratisläsa mitt epos om medelklassens våndor!

Joey Tempest: Vad betyder ”epos”?

Rickard Wolff: Själv tycker jag att ”Döden i Venedig” är en fantastisk bok. Har du läst den, Martin? (lägger faderlig armen om ryggstödet på Martins stol. Martin spärrar upp ögonen.)

Martin Rolinski: Alexander säger att Zarot… Zarant…

Björn Ranelid: Zarrathustrraaa! (frustar av upplyst förtjusning så att hans solbrända bringa häver sig)

Joey Tempest: Är inte Zarathustra ett metalband?

Mikael Persbrandt: Din jävla toypudel!

Piff och Puff Rongedal: Precis, toypudel var ordet!

Eva Dahlgren: Aj, fan! (gnuggar kinden) Jag fick en mandel. (Martin, Piff och Puff tittar besviket på henne.)

Mikael Persbrandt: Ja, det var väl typiskt. Den enda av oss som inte vill ha en mandel fick den. Helvete!

Martin Rolinski: Alexander säger faktiskt att mandel…

ALLA andra: Vi skiter i vad Alexander säger!

Mikael Persbrandt: För helvete!

Så lägger sig åter lugnet och över det lilla sällskapet som sitter tysta och tittar ut över staden som breder ut sig för deras fötter. Snön faller stillsamt över Slussen och suddar långsamt ut alla de otäcka fildelarna som kilar omkring som råttor därnere med vackert inslagna köpejulklappar i famnen. Julklappar, som artisterna vet, inte innehåller något som de kommer att får en royaltypeng för.

De begrundar hur de ska kunna köpa julklappar till sina barn, nu när julbonusen uteblir. Hur ska de kunna se på sina barn och säga: ”Jag är ledsen, det blir inga julklappar i år.” Och värst av allt, hur ska de stå ut när deras barn tittar på dem med tindrande ögon och säger: ”Det gör inget, mamma och pappa. Jag har i alla fall redan laddat ner det jag ville ha från nätet.” Hur ska de stackars kreatörerna överleva julen med vetskapen om att de närt fildelare vid sin barm?

Stjärnorna på himmelen de blänka, men uppe på Gondolen slocknar de en efter en.

(Ridå)
—————————————

Om ni orkat läsa så här långt, så orkar ni lite till:
Mejla riksdagsledamöterna
Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED

Andra skriver:
Klipp er och skaffa ett riktigt jobb
Ljummet mottagande av IPRED-förslag
Upphovsrätt contra medborgarrätt
Piratrörelsen är den nya folkrörelsen
IPRED ännu en björntjänst för upphovsrätten
Små högljudda grupper
IPRED: Beatrice Ask har en poäng
Ask: de måste få betalt för sitt jobb
——————————————————————
Jag stämmer ingen som laddar hem min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis här eller från The Pirate Bay.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Gelo

  November 19, 2008, 17:34:49

  skulle det inte vara satir med någonstans också?

 2. nef

  November 19, 2008, 18:26:55

  *skrattar hysteriskt så att drf tror att jag satt i halsen*

  Jag verkligen hör och ser karaktärerna framför mig när jag läser din text. Du är verkligen genial. 😀

  Så fort jag har tillfälle till det så ska jag införskaffa din bok, ty där är jag konservativ – jag vill inte ha den gratis på en skärm: böcker ska läsas i bekvämt horisontellt läge. (Jag är alltså den som ska vara bekväm och horisontell, inte böckerna.) 😉

 3. Johan

  November 19, 2008, 18:27:33

  Klockrent!!

 4. GLIMMERMAN

  November 19, 2008, 18:32:19

  Skiitbra!! /mats (pp)

 5. Jesper

  November 19, 2008, 18:44:33

  Suveränt, tack för skratten.

 6. Anna

  November 19, 2008, 22:50:52

  Hej allihop!

  Count Gelo: Tyckte du att kammarspelet var för dokumentärt? 😉 Jag lovar att skruva till det ännu mer nästa gång så att det inte blir för otäckt för dig.

  Nef: Tack, tack! Hoppas du gillar boken när du skaffat den. Om inte, så får du haffa mig någon gång och kräva en öl för den sveda och värk jag åsamkat dig genom den. :-)

  Johan: Tack! :-)

  Glimmerman: Aaaar! :-)

  Jesper: Tack för berömmet! :-)

  Sov så gott!
  Anna

 7. Smen

  November 20, 2008, 01:01:03

  Vackert.
  Inte ens Persbrandt själv lyckas fånga essensen av sin person på det vis du gör. Ranelid är golvad.

 8. Martin

  November 20, 2008, 06:32:35

  helt outstanding! Skrattade så jag satte frukost-knäcket i halsen!

  Min favorit är nog “Men Alexander säger att…” :)

 9. Karlsan

  November 20, 2008, 12:46:26

  *skrattar* Ja det var sannerligen en fröjd att läsa.

 10. Johan

  November 20, 2008, 20:08:31

  Braaaaa!

  Härlig läsning. Norén kan se sig slagen! När kommer teateruppsättningen och filmen?????

  (jag läser din bok nu också, mina skrattmuskler har träningsvärk)

 11. Metalnallen

  January 18, 2009, 11:59:40

  Kolla in mina metal o rock recensioner, kommentera gärna!

 12. Martin

  January 19, 2009, 16:48:15

  (Jag vill poängtera att alla eventuella likheter med nu levande personer är att betrakta som ren och skär satir och att jag i egenskap av kreatör, bög och vettvilling tillåtit mig vissa humoristiska friheter vad det gäller mindre pk ting som händer förra året.)

  Reåsettastens dagbok.

  Kära ofantligt offentliga bloggdagbok.
  Igår fick jag samtal från SVT. De vill intervjua “moi” angående illegal fildelning och de gamla avdankade artisternas upprop.
  Jag vaknade idag därför ovanligt exalterad och lyckades snabbt rulla mig ur sängen och fram till garderoben, där jag mödosamt tog mig upp på fötter för att sedan efter noggrant övervägande lyckas välja precis rätt nyans av urtvättade svarta jeans (jag har minst 30 dylika i olika nyanser från helt svart till riktigt urtvättat gråvitt- jag är ju alltid redo för alla slags “media happenings” som skulle kunna inträffa) och en matchande urtvättad svart T-shirt.
  Det tog säker inte mer än en halvtimme att komma i dessa plagg, som av ngn anledning alltid krymper minst 6 storlekar efter det att jag köpt dem och mer ser ut o känns som falukorvs-skinn snarare än kläder, när de väl är på.
  Men men, SVT individerna kom och intervjuade mig – nu var ju hela SVT högen från Stockholm och förstod givetvis inte min RiksSkånska och tyckte att jag presenterade mig som B Torberg istället för A Torberg. Riktigt irriterande att de inte vet vem jag är – borde de inte göra research på vilka som är de viktigaste bloggarna i Sverige innan de ger sig ut för att intervjua internetkändisar. Gammelmedia har fan i mig ingen koll alls, Reåsettasten ligger ju nästan peå topp tio i länkade bloggar, någon nedrans respekt borde de visa.

  Jag hade ögonblicket till ära alla mina skärmar uppe samtidigt, såg ni alla? 1 – 2 – 3 – 4 och sedan min laptop, jag hade kunnat ställa fram fler burkar och skärmar, men tänkte att jag då framstod som en besatt sektmedlem utan ngt annat intresse än skärmar, äta och älta på bloggar.

  Såg ni senare i Aktuellt, Ricks glansiga bleåa dansbandsskjorta och geléade hår, WOW – det kan ju t.o.m få en flata som “moi” att börja spela för det andra laget. Har alltid varit svag för Scientologsektlooken.
  Men det viktiga var ju att vi utklassade Eva D helt och hållet, det har jag ju svart på vitt nu när beåde min bror och min största fan Nöff skrivit på min blogg att vi vann, riktigt vad vi vann vet jag inte – men vi vann.

  Keep up the ryggdunkande och ha en bra dag,

  Er Reåsettasten.

  Ni kan ladda ned min bok “Anställda bloggare från helvetet” från Piratblay eller bara rakt av donera gratispengar eller via Deånate eller Subbcribe. E det geåvor så e det skattefritt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *