Pages

Categories

Search

 

Tack för allt, Jan, men nu får du faktiskt skärpa till dig!

by
November 24, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
19 Comments

Jag känner mig lite halvkrasslig idag och hade tänkt ta mig en kort bloggpaus, men den sabbade Jan Guillou. Det gör nu inte så mycket eftersom jag står i stor tacksamhetsskuld till Jan. Hade det inte varit för honom hade jag ju aldrig gått och blivit pirat. Låt mig förklara.

För snart ett år sedan satt jag som många andra kreatörer hemma och surade över hur piraterna snodde mina pengar. Precis som många andra kreatörer hade jag ingen aning om vad jag talade om, men då kom Jan och fick mig att se ljuset.

I debattens ena ringhörna fanns, då som nu, ett stort antal tekniskt välutbildade människor som sa att det faktiskt inte går att stoppa fildelning utan att fullkomligt våldta folks personliga integritet. I den andra ringhörnan stod Jan Guillou och frågade sin fru om hon skrivit ut de mejl han fått så att han kunde läsa dem, eftersom han själv inte kunde vare sig mejla eller googla.

När jag läste den där intervjun med Jans fru, så insåg jag att jag backat upp fel häst. Jan pratade vitt och brett om farorna med fildelning utan att he den blekaste aning om vad han talade om. Det var nästan lite sorgligt. Jag har under åren kommit att respektera Jan, trots en del klavertramp, men när han valde att ta ställning mot piratrörelsen så visade han vilken utdöende dinosaur han verkligen är.

Ingen kan allt, men det hedrara alltid folk att hålla tyst om det man är fullkomligt okunnig om. Jan var okunnig i fildelningsfrågan för ett år sedan och han är fortfarande precis lika okunnig och sprider samma lögner som han gjorde då.

Jan säger fortfarande att pirater är mot upphovsrtätten som sådan. Om Jan hade kunnat använda nätet hade han kunnat klicka sig in hos Piratpartiet och se att piraterna absolut inte vill skrota upphovsrätten, utan bara få den i takt med samtiden. Jag hoppas att Jans fru läser detta och skriver ut det som står på Piratpartiets hemsida, så att Jan kan se vad det faktiskt är vi säger.

Jan borde dessutom veta att ett upphovsbrott inte är stöld, det är… tja… ett upphovsrättsbrott. Att påstå att fildelning är stöld är som att säga att det är mord att gå mot röd gubbe.

Som om detta inte vore nog använder sig Jan av ett av de fulaste argument man kan. Han påstår nämligen att fildelare ägnar sig åt att sitta och skicka hatmejl till folk som är mot fildelning. Det finns det säkert de som gör, men Jan har väl varit med tillräckligt länge för att veta att det alltid finns ägg som går över gränsen även om den stora massan aldrig skulle göra det. Visst det kanske var modigt av den 37-hövdade artisteliten skriva under den där pr-byråartikeln, men jag tycker det var modigare av oss 100 småkreatörer att gå ut och försvara fildelningen. Vet du varför, Jan? För att vi riskerar att stöta oss med den bransch som fullkomligt dominerar den marknad som vi försöker slå oss in på.

Dessutom vill jag att du förklarar en sak för mig Jan. Vad är “nätbombning”? Mejlbombning har jag hört talas om, men just “nätbombningen” tycks ha gått mig förbi. Och du får nog förklara det där med uppladdning och nedladdning för mig också. Jag trodde att fildelning gick ut på att man både laddade ner och upp. Jag antar att du med “de organiserade ligorna av elektroniska tjuvar” menar de dryga 2 miljoner svenskar som regelbundet fildelar?

Jag tycker att Jan åtminstone kan ta ett datorkörkort innan han uttalar sig i den här debatten, för det går inte att argumentera med någon som bara hör swooshljuden när argumentet far över huvudet på honom.

Andra skriver:
Inte om det gäller min dator, Jan Guillou
Ska Jan Guillou kanske börja polisanmäla folk som säger emot?
Falsk flagg från lobbyn, cyklar från Guillou
Jan Guillou är ur form
Även de bästa journalister kan ta fel
Nu är väl giganten ute och cyklar i alla fall…

Ogillar du också IPRED? Agera:
Fildelningsskuld
Mejla riksdagsledamöterna
Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED

——————————————————————
Jag stämmer ingen som laddar hem min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis här eller från The Pirate Bay.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


19 Responses

 1. Pete

  November 24, 2008, 14:07:33

  Dessutom skriver ju Jan: “Varför skall det vara fritt fram att stjäla Eva Dahlgrens sånger, Åsa Larssons böcker, Colin Nutleys filmer eller Rikard Wolffs artisteri?”

  Man kan ju inte låta bli att undra hur Jan menar att Richard Wolff har kunnat lägga ut sitt “artisteri” på nätet och också hur man skulle kunna stjäla det, alldeles bortsett från att upphovsrättsbrott faktiskt inte är lika med stöld. Kan man överhuvudtaget upphovsrättsskydda “artisteri”?

 2. Mike

  November 24, 2008, 15:31:02

  Ja utdöende dinosaurie var exakt vad jag kände när jag läste artikeln med jan ochså.

  Hemskt

 3. korea

  November 24, 2008, 17:32:12

  Ur en musiker perspektiv:
  Vi lever på 2000-talet och att inte använda tekniken till fullo vore bara korkat.
  Att artister vill ha betalat är inget konstigt, och att vissa artister har gått ut i pressen är bara beklagligt och
  de sjävla har gjort sig till allmmänt åtlöje.
  I stora drag så handlar inte debatten om att artister ska ha betalat eller inte, – debatten handlar väl snarare om att företrädare för artister ska börja “leka” polis, – det är det som har upprört många människor, och många är upprörda att denna klantighet från företrädare för artister att de inte har hakat på tekniktåget, – ett tåg som gick för många år sedan.

  Jag hade ett snack idag med vårt skivbolag. Vi bestämde helt sonika att lägga ut en låt från våran kommande debutalbum, -släpps den 28:e november.
  Låten heter Above och är helt gratis att tanka hem från vår hemsida, och helt lagligt.
  Varför kanske många undrar, svaret på det är väl ganska uppbenbart, eller hur?

  Låten finns att hämta hem här:
  http://www.koreaband.se under Media länken.

  korea

 4. Pastor Bentonit

  November 25, 2008, 02:24:55

  Nätbombning?! Jag anar terrorister! Nätterrorister! Och Jan som brukar ha så kloka åsikter om stollig “antiterrorlagstiftning” med sänkt rättsäkerhet får sådant som redan är olagligt (som t ex olaglig fildelning).

  Varför vill Jan ha en extra “antifildelarlag” utöver den existerande?

  Peace,

  /Pastorn

 5. Maria Byström (Tinnitussan)

  November 25, 2008, 11:33:09

  Helt underbar uppläxning Anna. Och om jag inte minns fel så är det Jan själv som brukar skryta med att han fortfarande skriver alla sina böcker på skrivmaskin och inte på en dator… suck… vilken gnällig konservburk han är.

 6. Maria Byström (Tinnitussan)

  November 25, 2008, 11:33:33

  Just det. Krya på dig!

 7. Daniel Wijk

  November 25, 2008, 12:12:05

  Synd att Jan är emot fildelning men för feldelning :-/

  Om han bara kunde ta och lära sig sakerna han pratar om nästa gång så kanske han kunde sprida lite positiv information, som vi pirater faktiskt gör varje dag…

 8. Ulrika

  November 25, 2008, 18:28:00

  Så underbart välfunnet och välformulerat.
  Blir alldeles lycklig av att läsa :)

 9. MHz

  November 25, 2008, 18:44:59

  Skitbra inlägg!
  Vad gäller fildelning kontra artisternas förlorade intäkter så kan vi se på detta exemplet:
  Jag läser mycket, men lånar i stort sett allt på biblioteket. Ponera att 999 stycken andra också gör det och liksom jag väljer att läsa exempelvis Guillous ondskan. Då innebär det att av 1000 läsare så har det bara sålts ett exemplar av boken! Har vi som lånat boken helt lagligt på biblioteket “stulit intäkter” av herr Guillou då? Nja, tror nog inte det!

  Detsamma gäller ju om jag hyr en film på macken – macken har köpt den filmen för en struntsumma och varje gång de hyr ut den tjänar DE pengar på den, inte upphovsrättsinnehavaren – de har bara fått betalt för ett exemplar, men detta är lagligt!!?

  Hur tänker de egentligen?

  Skitsnacket bland artisterna om hur mycket de förlorar på nedladdningarna är ren bullshit! De räknar överhuvudtaget inte med den goodwill som de får på köpet – jag skulle aldrig ha hört talas om massvis av band som jag gillar nuförtiden om det inte var för nätet! Jag berättar dessutom för folk om de banden, vilket gör att ännu fler lyssnar och en hel del av dessa – då detta sprids vidare från mun till mun – går och ser banden live eller köper en del skivor och konsertfilmer etc.

  Denna typ av vidareförmedling talas det sällan eller aldrig om…
  Nä, ett stort jävla hyckleri och rädsla för förnyelse är vad det handlar om!
  /MHz

 10. MHz

  November 25, 2008, 18:53:24

  Jag lade ut den ovanstående kommentaren som ett eget inlägg på min blogg – kom gärna förbi och följ diskussionen, för diskussion lär det bli!
  /MHz

 11. Jan Guillou

  December 2, 2008, 02:59:14

  Skitsnack!

 12. Roger Johansson

  December 9, 2008, 15:52:04

  Jag tycker att ni har glömt bort ett viktigt problem här.

  Fortsätter fildelningen på det här viset så kommer det inte gå att leva på kultur i framtiden. Ni fildelare väljer att bortse från den enkla sanningen, men det gör inte Guillou även om nu Anna Troberg tycker att han har fel eftersom han är okunnig. Man behöver inte så mycket kunnighet för att begripa att folk inte betalar för det som de kan få gratis.

 13. Anna Troberg

  December 9, 2008, 23:07:00

  Hej Roger!
  Men det finns massor med saker som folk betalar för fast det går att få gratis. Ta dagstidningar till exempel. Varför köper folk dem när de i alla fall kan läsa dem gratis på nätet?

  Alltihop handlar om att skapa mervärde och om att förse folk med det de vill ha på det sätt de vill ha det.

  Internet erbjuder massor av sätt att tjäna pengar och ändå erbjuda gratistjänster, branschen skulle kunna utveckla det istället för att jaga fildelare.

  Ha det så bra,
  AnnaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *