Pages

Categories

Search

 

Hyfsa till dig, Jan Guillou, annars får du underkänt i uppförande!

by
November 25, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I morse erbjöd jag Jan Guillou en gratis dator- och internetkurs. Daniel toppade erbjudandet med att erbjuda mat under själva kursen. Erbjudandet ligger fortfarande kvar, men det kan hända att vi måste plocka in någon typ av speciallärare, en sådan som kan se till att även de elever med inlärningssvårigheter kan få lite bildning. Jag är nämligen inte helt säker på att jag klarar av herr Guillou på egen hand. Åtminstone inte utan att blodsvite uppstår.

Idag kom någon på Aftonbladet på den strålande idén att låta Jan banan chatta med läsarna om IPRED:s vara eller inte vara. Idén var ju faktiskt strålande ur både Aftonbladets och fildelarnas synvinkel, för sällan har man väl skådat ett sådant chattmagplask. Det gav Aftonbladet massor med läsare och inledde open season att slå sönder Jans “argument” mot fri fildelning.

Jag har väl en liten jägare i mig jag också, så här kommer min salva. För att det inte ska bli alltför långt har jag kortat ner några av frågorna lite, men originalen finns här.

Fråga från Kim: Tror du det blir någon skillnad när den nya lagen kommer? Alltså om de skulle bli mindre fildelning elr bara mer?

Jan :Erfarenheter från andra länder visar att stölderna minskar efter ett tag.

Min kommentar: Jag undrar var Jan fåt den erfarenheten från. I Finland fildelar 2/3 delar av niondeklassarna trots att Finland har en IPRED-liknande lag.

Fråga från CC: I dom länder där man redan har infört liknande lagar hotar skivbolagen att dra barn, ungdomar, döda och pensionärer inför domstol. I civilmål har man inte en chans att försvara sig även om man vet att man har rätt. Den med bäst ekonomi vinner. Skivbolagen har gjort detta till en affärsidé. Med skärmdumpar, som vem som helst med lite bildredigeringskunskaper kan manipulera (det tar 10 min), kan de via oinsatta domstolar få ut uppgifter om människor för att sedan pressa dem på pengar.

Jan: Skitsnack!

Min kommentar: Jan, sluta vara en oartig drummel! CC har nämligen helt rätt i vad han/hon säger. Skivbolagen har ett uruselt track record i andra länder där man har IPRED-liknande lagar. Civilmål ska man undvika som pesten om man inte har riktigt gott om pengar. Och jo, Jan, jag skulle kunna förfalska en skärmdump på tio minuter och det är jag inte ensam om.

Fråga från PeterH: Anser du verkligen att ipred-lagförslaget är bra?? Det innebär ju bolag som ägnar sig åt polisverksamhet, med ip-nummer som ju inte går att binda till en person, som grund för sina åtgärder? Rättssäkerheten blir ju obefintlig, speciellt för “vanliga medborgare”. Borde man inte hitta på något bättre??

Jan: Det är möjligt men vi får inte lägga tekniska hinder i vägen som du föreslår.

Min kommentar: Öh? Hur tänkte du nu, Jan? Det faktum att IP-nummer är usla som “bevis” är väl i allra högsta grad en anledning att inte använda dem som bevis. Faktum är att din och min rättssäkerhet bygger på att detta “tekniska hinder” faktiskt uppmärksammas och inte bara sopas under mattan.

Fråga från tidningsankan: I japan har internet blivit mer och mer anonymt pga av de de hårda fildelningslagarna. Detta gör det omöjligt att kontrollera även grov brottsligthet som ex barnporrbrott. Hur ställer du dig till det?

Jan: Jag är emot barnporr.

Min kommentar: Jaha? Var det någon som påstod något annat? Exakt hur var det ett svar på frågan? Rapade du månne bara upp Johan Sclüters lilla tips om hur man ska använda prat om barnporr för att få politiker engagerade mot fildelning: Barnporr är ju en fråga de förstår“? I så fall var det ytterst fult av dig, för fildelning har inget med barnporr att göra.

Fråga från Robert: Du tycker att det är viktigare att jaga 12-åringar än att fånga kvinnomisshadlare?

Jan: Självklart! Intelligent fråga.

Min kommentar: Lustigkurre-Jan! Synd bara att det känns som om frågan var befogad och Jan ohyfsad.

Fråga från Pirat: Hur vore det om priset på böcker, film och musik sänktes? Kanske skulle ni “kändisar” klara er på en miljon istället för hundra? Då skulle alla köpa istället för att ladda ner….

Jan: Det är svårt att avgöra vem som kommer med det dummaste påståendet i en sådan här chatt men du leder.

Min kommentar: Det är förvisso inget brott att tjäna pengar, men det är ta mig sjutton dålig hyfs att svara som Jan gör. Skärpning!

Fråga från Jeppe: Begåvat svar Jan, “jag är emot barnporr”, är det avsiktligt du missar poänger?

Jan: Självklart! Jag är emot poänger också.

Min kommentar: Varför sa Jan ja till att chatta när han bara blajar?

Fråga från Jakob: Tror du inte att nerladdningen har hjälpt många artister bli kända/kändare?

Jan: Den frågan är irrelevant.

Min kommentar: Det är den sannerligen inte, för dessa kreatörer skulle inte tjänat en spänn om fildelningen inte gjort dem kända.

Fråga från Anosheh: Jan, du skriver att nerladdning, vilket är kopiering av någon annans filer, ska likställas (är liktställt) med stöld. Kopierade aldrig du vinylskivor över på band och bytte med dina klasskamrater? Var det lika mycket stöld? Borde vi ha tagit oss an det här redan för 30-40 år sedan?

Jan: Nej! På båda frågorna.

Min kommentar: Okej… På fråga A tänker jag att Jan kanske är för gammal för att ha haft kassetband som barn och på fråga B är han bara inkonsekvent. Om vi ska jaga fildelare idag, så borde vi ha jagat folk som spelade av vinyl till kassetband för 30 år sedan också.

Fråga från Sten: Måste säga att du inte direkt kan försvara dina åsikter. Anser du att privata intressen bör få spionera på befolkningen medans staten inte får.

Jan: Den frågan kan inte vara allvarligt menad.

Min kommentar: Varför skulle inte frågan vara allvarligt menad, Jan? Att kontrollera fildelning kräver övervakning av olika slag.

Fråga från Dacchus: Men du har ju inga andra argument än “Man stjäl in det och det och det heller”. Ser du inte ett problem i att 90% av befolkningen inte anser det vara stöld. Om inte majoriteten sätter reglerna, vem gör det. Självgoda författare?

Jan: Du har missförstått majoritetens uppfattning. 90 procent av den fildelande ungdomen tycks inte begripa sammanhangen. Vi har därför både ett juridiskt och ett pedagogiskt problem.

Min kommentar: Jan, det är sannerligen inte bara ungdomar som fildelar. Det är drygt 2 miljoner svenskar som gör det. Det juridiska problemet är att vi har en lag som är föråldrad och det pedagogiska problemet är att det tycks vara fullkomligt omöjligt för dig att slå in väl belagda fakta i huvudet.

Fråga från Cornelius: Som Timbuktu sa en gång: “man kan inte uppfinna hjulet och sen förbjuda folk från att använda det”

Jan: Upphovsrätten är ingen uppfinning.

Min kommentar: Tja, någon har väl kommit på den? Inte sjutton kom det ett finger från himmeln och plitade ner den på en stentavla, eller hur? Därmed går det alldeles utmärkt att uppdatera den till samtiden utan att riskera att få en blixt i huvudet.

Fråga från Frebec: Får jag ge din bok till en kompis när jag läst klart den eller snor min kompis den då?

Jan: Varsågod! Det låter som ett trevligt initiativ, förutsatt att du inte har stulit boken.

Min kommentar: Jaha, men vad är skillnaden? Är vänner på nätet mer suspekta än andra vänner? Om jag köpt en bok, så har jag köpt den och bör vara fri att dela med mig till mina vänner av den om jag vill.

Fråga från Johan: Denna lag är så sjukt barnslig. Om den går igenom så tar det nån vecka så har någon kommit på ett nytt sätt att fildela på som är helt krypterat och döljer ens IP-adress. Då tycker jag att det är bättre att sätta nån slags avgift hos internet-leveratörerna.

Jan: Tjuvars skicklighet är inget argument.

Min kommentar: Fildelning är inte stöld. Dessutom är det idiotiskt att fullkomligt bortse från verkligheten när man stiftar lagar. Dessutom tycker jag att det är tjurskalligt och löjligt av Jan att inte ens kunna tänka sig någon annan lösning på problemet.

Fråga från Olof: Jan du förstår väll att en hel del oskyldiga kommer bli dömda, om till exempel jag laddar ner filer illegalt från min grannes trådlösa nätverk kan min granne bli sittandes oskyldig i domstolen. Fast det är väll ingen större fara så länge ni kan stämma han och få tillbaka era pengar (som det inte ens var han som tog).

Jan: Juridiskt är det inte mer komplicerat än att det är bilen som lappas och inte felparkeraren.

Min kommentar: Det är faktiskt mer komplicerat, Jan. En felparkerad bil kostar några hundra. Fildelning kostar enligt upphovsrättsindustrin några hundra tusen. Du pratar ju mycket om moral. Är det verkligen moraliskt att likställa två så vitt skilda saker?

Fråga från Boromir: Hej, Guillou (rättstavat!). Tror du att piraterna kommer hitta en väg att kringgå IPDRED-lagen? Ps. Vem är smartast? Du eller Leif GW? Ha det gott!

Jan: Piraterna tycks vara ovanligt förslagna förbrytare så jag tror inte de ger sig i första taget. Dessutom är deras stöldverksam mycket lönsam. Det finns något som heter den obotfärdiges förhinder. Därför allt detta tekniksnack istället för moralfrågan.

Min kommentar: Då tar vi det en gång till: fildelning är inte stöld, det är på sin höjd ett upphovsrättsbrott. Dessutom har jag fortfarande inte sett några som helst bevis för att folk tjänar pengar på fildelning. Och tekniksnacket finns där för att det är tekniken som i det här fallet bygger verkligheten. Jag förstår att du inte vill diskutera tekniken, Jan, eftersom du bevisligen har noll och inga kunskaper om hur det hela fungerar, men du kan ju inte begära att vi andra ska leva i din lilla egna värld av blommor, eller hur? Och Boromir, vi vet väl båda två att GW är coolare än Jan, eller hur?

Slutligen måste jag faktiskt medge att jag blev lite förvånad över hur himla otrevlig Jan var i chatten. Jag visste redan att han inte vet vad han pratar om, men att vara sådär otrevlig kan ju knappast vara ett vinnande koncept om man försöker få folk på sin sida. Dessutom brukar han ju härja vitt och brett om hur otrevliga fildelare är… Tja, den här chatten gav ju svaret på vem som är otrevligast. Grattis, Jan, du vann!

Jag undrar vad Magdalena Ribbing skulle säga om Jans arroganta, överlägsna och dumdryga attityd? Jag tror hon skulle fått slag. Personligen förväntar jag mig faktiskt högre nivå på en debattmotståndare.

Erbjudandet om en dator- och internetkurs står som sagt kvar, Jan, men om du inte vill få underkänt i uppförande, så får du faktiskt hyfsa till dig!

Andra skriver:
Janne G, Janne G!
Jan Guillou missförstår: Exemplarförsäljningen död
8 st böcker och 4 DVD-skivor
Ett ilsket fåtal vill bevara undantaget från äganderätten
Inte om det gäller min dator, Jan Guillou
Ska Jan Guillou kanske börja polisanmäla folk som säger emot?
Falsk flagg från lobbyn, cyklar från Guillou
Jan Guillou är ur form
Även de bästa journalister kan ta fel
Nu är väl giganten ute och cyklar i alla fall…

Ogillar du också IPRED? Agera:
Fildelningsskuld
Mejla riksdagsledamöterna
Stoppa IPRED!
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED

——————————————————————
Jag stämmer ingen som laddar hem min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis här eller från The Pirate Bay.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Leila

  November 25, 2008, 21:19:32

  Piratpartiet är de mediokras hämnd på de begåvade. “Eftersom jag inte själv fått någon talang ska jag se till att andra inte ska kunna tjäna pengar på sin.”

 2. Anna

  November 25, 2008, 21:27:44

  Hej Leila!

  Där har du alldeles fel. Det finns massor av pirater som tjänar pengar på sin talang. Jag är en av dem. Och även om du nu haft rätt, så ger det ändå inte Jan Guillou rätt att bete sig som en tölp. Det är faktiskt inte alls vidare begåvat av honom att göra det.

  Ha det så bra,
  Anna

 3. Uno Hansson

  November 25, 2008, 23:32:40

  För bara några dagar sedan så läste jag någonstans på internet att upphovsrätt just var en social uppfinning som Victor Hugo kom på; men när det var kommer jag förstås inte ihåg.

 4. Uno Hansson

  November 25, 2008, 23:59:23

  ALAI grundades år 1878 i Paris under beskydd av Victor Hugo och har sedan dess genom kongresser, studiedagar och resolutioner behandlat alla slags frågor av upphovsrättsligt intresse.

  http://www.upphovsrattsforeningen.com/foreningen.asp

 5. Uno Hansson

  November 26, 2008, 00:04:50

  Victor Hugo var 77 år och stod på toppen av sin karriär när han höll invigningstalet till Paris internationella litteraturkonferens. Talet är inte särskilt känt men det är desto viktigare. För med sina ord förändrade Victor Hugo historien. Här, i detta ögonblick, föddes den internationella upphovsrätten.
  http://sydsvenskan.se/samtidigt/article61980.ece

 6. Wiigii

  November 26, 2008, 00:07:57

  Jag tror inte Magdalena Riibbing skulle få slag, hon verkar också riktigt cool innerst inne. Däremot tror jag att hon skulle säga en del ganska vassa saker och krympa JG:s ego till hanterbar storlek.

  Och vad det gäller Leilas uttalande om att piraterna försöker hindra talangfulla människor från att tjäna pengar så tycker jag att hon inte ska vara så bitter över att hennes skivkarriär gick i sophinken. Det var självförvållat. Hon får se det positivt; hon var trendsetter. Amy Winehouse håller på att köra samma koncept nu. :-)

 7. Smen

  November 26, 2008, 01:44:04

  Skrämmande.

  Rent ut sagt skrämmande, eller kanske roande. Jag märker att äldre människor ofta vill ha tolkningsföreträde i allehanda frågor.

  Fick bl.a. höra från min far, när FRA frågan brann som mest, att FRA inte har en chans att logga ens 1% av trafiken, därför var det inget att hänga upp sig på. Ehh.

  Nu kommer J.B och tycker att IPRED är en toppenidé, bara att grunda IB (IntresseByrån), och köra då´rå.

  Sorgligt att säga, men de där stofilerna får leva på gammal respekt, för ny kommer de förmodligen bara uppleva på ålderdomshemmet.

 8. Midnattsvarg

  November 26, 2008, 08:23:58

  Åh han är så korkad och självrättfärdig att man blir förbannad. Vilken trångsynt idiot, honom av alla människor.

 9. Jerker Montelius

  November 26, 2008, 04:24:43

  Var han full under chattet? Jag har sällan läst något otrevligare.

 10. Yamiko

  November 26, 2008, 04:36:40

  Varför VARFÖR gick han med på att chatta med oss om han ändå bara skulle vara otrevlig och undvika folks frågor??

 11. Tompa

  November 26, 2008, 05:28:17

  Det finns organisationer och personer som tjänar på fildelningen. Framför allt internetleverantörer och datortillverkare. Det finns därmed många som mer eller mindre direkt lever på fildelningen. Det är de som lyckats ta betalt för det som blir “gratis” i och med deras skapelser och arbete. Men det hela ser redan ut att lösa sig ändå, fildelningen har redan minskat, förmodligen på grund av lagliga gratisalternativ. Världen förändras om det är någon som missat det.

 12. mic_man

  November 26, 2008, 05:42:30

  Jan har problem att tackla den nya situationen med massmedial flervägskommunikation. Att tjuvar och banditer har möjlighet att enkelt kommunicera med varandra och hela världen är något som snarast borde åtgärdas. Ipred är ett steg i rätt riktning för att med krafttag börja rucka detta inferno av fritt informationsutbyte.

  Jan trivs att slåss i underläge trots att han ser sig själv ser sig som herren på täppen. Det lite tragiska/komiska i det hela är att han byggt sin kulle på gammelmedia som sakteliga börjar jämnas ut i informationsflödet, hans kulle är inte längre högst. Vad annat att göra än att dra sitt vapen och börja fäkta mot väderkvarnen?

  En liten sak till. När jag var lite brukade mina försäldrar säga att de var så gamla att de levde på dinosauriernas tid. Naturligtvis så skämtade de, men jag kan se mig själv säga samma sak till mina barn i framtiden samtidigt som jag tänker tillbaka till den tid då Guillou levde.

 13. Mackan Andersson

  November 26, 2008, 15:32:55

  Alla som läst Guillous “Ondskan” vet vad som väntar den som får underkänt i uppförande…

  Anna och Jan i “Rutan”. Två går in. Anna kommer ut.

  Fram med popcorn :) Veckans YouTube-klipp, jag lovar!

  Är faktiskt lite förvånad och rätt irriterad på Guillou, som annars brukar vara en snubbe som är rätt bevandrad juridiskt, som dessutom inte brukar gilla övervakning i stor skala och lite sånt där.

 14. Shaun

  November 27, 2008, 00:21:53

  Jan är en självgod banan, och inte påläst om saker han uttalar sig om, längre.
  Han tycker om att debattera, och gör det ofta bra utan djupare kunskap, alls.
  Kul men tradigt..

 15. Shaun

  November 27, 2008, 23:52:44

  …men..
  Sent ska syndaren vakna!
  Eller
  För att citera (en av) Bards favorit(er):
  Minervas uggla lyfter först i skymningen

  alltså
  det är redan för sent
  det är en ny dag

 16. Tobbe

  November 30, 2008, 16:53:24

  Min kommentar: Jag undrar var Jan fått den erfarenheten från. I Finland fildelar 2/3 delar av
  niondeklassarna trots att Finland har en IPRED-liknande lag.

  Tobbe:
  En undersökning i Finland på hur niodeklassarna agerar kan väl knappast bevisa någonting. Hur ser det ut i andra länder, hur ser det ut i ett längre tidsperspektiv, hur ser det ut för andra åldersgrupper? Innan man uttalar sig bör man nog ha mer kött på benen, det gäller både Dig och JG.

  Min kommentar: Öh? Hur tänkte du nu, Jan? Det faktum att IP-nummer är usla som “bevis” är väl
  i allra högsta grad en anledning att inte använda dem som bevis. Faktum är att din och min
  rättssäkerhet bygger på att detta “tekniska hinder” faktiskt uppmärksammas och inte bara sopas
  under mattan

  Tobbe:
  Ingen har sagt att enbart IP-numret ska kunna användas som bevis. Om så vore är vi verkligen ingen rättsstat längre!

  Min kommentar: Det är den sannerligen inte, för dessa kreatörer skulle inte tjänat en spänn om fildelningen inte gjort dem kända.

  Tobbe:
  Ett påstående som inte har någon täckning. Det fanns en tid innan Internet och kreatörer blev kända då också.

  Min kommentar: Jan, det är sannerligen inte bara ungdomar som fildelar. Det är drygt 2 miljoner svenskar som gör det. Det juridiska problemet är att vi har en lag som är föråldrad och det pedagogiska problemet är att det tycks vara fullkomligt omöjligt för dig att slå in väl belagda fakta i huvudet.

  Tobbe:
  Var har Du fått siffran 2 miljoner ifrån? Det skulle se lite mera seriöst ut om Du redovisade dina källor.

  Min kommentar: Jaha, men vad är skillnaden? Är vänner på nätet mer suspekta än andra vänner? Om jag köpt en bok, så har jag köpt den och bör vara fri att dela med mig till mina vänner av den om jag vill.

  Tobbe:
  Skillnaden är att Du på nätet kan dela med dig till 2 miljoner ”vänner” (om det Du säger ovan stämmer) vilket betyder en förlust för producenten med ett antal kronor – elementärt min käre Watson. Dessutom lånar Du ut ditt original, inte kopior.

  Min kommentar: Fildelning är inte stöld. Dessutom är det idiotiskt att fullkomligt bortse från verkligheten när man stiftar lagar. Dessutom tycker jag att det är tjurskalligt och löjligt av Jan att inte ens kunna tänka sig någon annan lösning på problemet.

  Tobbe:
  Det är många som pratar om att fildelning inte är stöld. Det må vara riktigt men det är ett brott att fildela i kommersiellt syfte. Bortse från verkligheten, vad menar Du med det? Vilken verklighet? Menar Du att 2 miljoner fildelar och att vi därför ska tillåta fildelning? Ett tveksamt argument rent moraliskt. Att tillåta något brottsligt därför att många bryter mot lagen är helt fel! Många bilförare bryr sig inte om hastighetsbegränsningar, ska vi därför tillåta fortkörning t.ex.?

  Min kommentar: Det är faktiskt mer komplicerat, Jan. En felparkerad bil kostar några hundra. Fildelning kostar enligt upphovsrättsindustrin några hundra tusen. Du pratar ju mycket om moral. Är det verkligen moraliskt att likställa två så vitt skilda saker?

  Tobbe:
  Hur man bevisar vad som är rätt eller fel är inte en fråga om hur stora pengar det rör sig om.

  Min kommentar: Då tar vi det en gång till: fildelning är inte stöld, det är på sin höjd ett upphovsrättsbrott. Dessutom har jag fortfarande inte sett några som helst bevis för att folk tjänar pengar på fildelning.
  Tobbe:
  Fildelning är inte stöld, se ovan. Att Du inte sett några bevis för att folk tjänar pengar på fildelning betyder ju inte att det inte förekommer! Några av kommentarerna ovan berättar en annan verklighet.

 17. Anna Troberg

  November 30, 2008, 17:22:21

  Hej Tobbe!

  1. Jan säger (utan källa) att fildelningen minskar i länder som har IPRED-liknande lagar. Jag säger att i Finland, som har en IPRED-liknande lag, så finns det inget som tyder på att Jan skulle ha rätt, eftersom ungdomar fildelar friskt i vilket fall.

  2. De enda “bevis” jag har sett att man talat om är just IP-nummer. Det är de som ska användas för att kräva ut information om internetabonnenter. Sedan faller det på den enskilde abonnentens lott att försöka bevisa sin oskuld. I en rättsstat brukar det vara tvärt om, att man är oskyldig tills någon bevisat motsatsen.

  3. Förvisso kan ingen sia om vad som hänt om de som blivit kända genom fildelning inte skulle ha blivit kända genom fildelning, men det är inte detsamma som att säga att det inte går att tjäna pengar genom att göra sig ett namn genom fildelning. Visst fanns det en tid innan internet, men vad spelar det för roll nu? Internet är här, live whit it.

  4. Siffran två miljoner har jag naturligtvis inte hittat på själv. Det är så många (eller faktiskt 2,2 miljoner) unika svenska IP-adresser som varje vecka besöker Pirate Bay. http://blog.brokep.com/2008/10/31/siffror-siffror/

  5. Helt ärligt, vad spelar det för roll om jag lånar ut ett original eller en kopia till mina vänner? Inte alls. Och om du bekymrar dig för att kreatörer inte får betalt, så kan du till exempel genast sluta låna böcker av utländska författare på bibloteket. De får nämligen inte ett öre för att du lånar deras bok på ett svenskt bibliotek. Så, tja då kanske svenska biblotek också ägnar sig åt en form av fildelning i kommersiellt syfte?

  6. Det är inte stöld att fildela. Det är ett upphovsrättsbrott. Det är stor skillnad. Jag tycker inte att man nödvändigtvis ska tillåta allt som många människor ägnar sig åt, men upphovsrättsbranschen består av karteller som inte gör affärer på ett schyst sätt. I andra branscher tillåts inte det. Dessa karteller vill straffa ett förhållandevis litet brott som upphovsrättsbrott genom att dela ut godtycklig, rättsosäkra mastodontstraff. Massor av människor kör för fort. Det är ett mycket värre brott eftersom massor av människor dör av det brottet varje år. Trots det stiftar vi inte lagar om att alla som kör för fort omedelbart ska bli fråntagna bilen, betala hundratusentals kronor och bekosta en annons om sitt brott i pressen. Varför? Därför att det inte står i proportion till brottet. Så jo, till viss del har faktiskt storleken på beloppet med rätt och fel att göra. Lagstiftning handlar om proportionalitet. I IPRED lyser proportionaliteten med sin frånvaro.

  7. Visst kan det förekomma att folk tjänar pengar på fildelning även om inte jag vet om det. men verkligheten ser i nuläget ut så här: Ingen har presenterat ordentliga bevis på att folk tjänar storkovan på fildelning, däremot finns det massor med bevis på att upphovsrättsindustrin använder sig av maffiametoder för att kunna upprätthålla sitt kulturmonopol.

  Ha det så bra,
  Anna

 18. nef

  November 30, 2008, 17:47:20

  Ett litet tillägg till nr 5:
  Man har faktiskt helt laglig rätta att göra en handfull kopior av exempelvis en cd- eller dvd-skiva och ge till vänner/bekanta/familj och dessa 2.2 milj som delar med sig via torrentklienter delar självklart inte ut en fullständig kopia av vad det vara månde till alla andra 2.2 milj.

  Jag skulle tro att de flesta (om de inte leechar, dvs bara delar ut de fildelar de fått tills de själva har en komplett kopia) fortsätter att seeda när kopian är komplett men slutar när kvoten står på 6.0 eller därikring.

  Så gör iaf jag, och jag kan inte se något förkastligt alls i att jag i en torrentklient delar ut filer som i en storleksordning motsvarar 6 kompletta kopior för jag har ju faktiskt den lagliga rätten att göra just en handfull kopior på plastbit och ge bort dem. Så även om förlagan till mina kopior är just en kopia. Så länge den ursprungliga förlagan är lagligt införskaffat så kan man i led efter led göra denna handfull med kopior på plastbit och ge bort dem utan att man begått ett brott. Varför ska jag inte kunna göra det även i digital form liksom?

 19. PatentVSUpphovsrätt

  August 6, 2009, 16:14:26

  Hej!!

  Jag har inga källor att hänvisa till här men är det inte som följer?:

  Patent: (Materiellt skydd)
  Detta skydd kostar c:a 50 000 kr i varje land du vill registrera det i. Då gäller patentet numer i 25 år (tidigare 50 år)har jag för mig.
  En materiell produkt kostar ofta flera miljoner att utveckla och tar oftast år att framställa innan man kan göra en patent registrering.

  Upphovsrätten: (Imateriellt skydd)
  Detta skydd kostar ingenting. I praktiken så kan man posta ett brev med låten eller produkten i och sedan låta bli och öppna paketet så är man skyddad. upphovsrätten har dessutom ingen tidsbestämning vilket gör att man är skyddad i all evighet om man kan bevisa att man är släkt till kreatören. En sång kan man skriva på 5 minuter och sedan köpa ett kuvert och frimäke för 10kr och sedan är man i stort sett skyddad för resten av tideräkningen.

  Min poäng är att Upphovsrätten ställs inte riktigt i proportion till produkten tycker jag. Vi är på väg in i ett nytt samhälle som kräver andra komunikations metoder. Detta samhälle tilllåter mest troligt inte att en “one hit wonder” kan leva på detta resten av sitt liv utan kanske kräver att artisten jobbar för sin inkomst i mer än 1 år och dessutom utvecklar produkten.

  Jag tror att alla artister som vill tjäna stora pengar snabbt kommer att ha en annan åsikt men jag menar bara att media branchen (musik, film och applikation) är den enda branchen som jag känner till som alltid har försökt styra när, var, vad och hur konsumenten får tillgång till produkten vilket är fel. Vänd dig aldrig mot konsumenten.
  Om branchen hade satsat lika stora pengar på att försöka hitta sätt att tjäna pengar som dom nu gör på att förhindra utvecklingen så skulle dom ha tjänat mycket mer och detta skulle inte vara ett problem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *