Pages

Categories

Search

 

Liveblogg 3 från fp:s hearing

by
December 4, 2008
Kulturpolitk, Liveblogg, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Nu pratar Eva Dahlgren och hon tycker att om man “har bara en häst hemma” så bör man förstå att upphovsrätten är viktig. Hon är besviken på att politikerna inte har stått på barrikaderna och skyddat kreatörerna från folks girighet. Hon tycker inte att man ska kalla girigheten för “något så poetiskt som pirater” för piraterna är “giriga tjuvar”. Mensch. Jag hade faktiskt förväntat mig lite högre nivå av Eva.

Eva tycker att vi lagt oss på rygg för tekniken och att vi istället måste lyda efter mänskliga lagar. Eva tycker att vi förvandlat våra kreatörer till “hovnarrar” och att “staten och kapitalet idag faktiskt sitter i samma båt”. Men snälla Eva, internet består av människor. Internet är ingen otrevlig alien som kommit för att ta över världen.

Johanna Nylander kontrar med att säga att hon tycker att det är märkligt av Eva att kalla sina fans för giriga tjuvar och det är det ju onekligen. Det är ju inte världens smartaste säljdrag liksom. Om försäljningen av Eva Dahlgrens  skivor sjunker i framtiden, så kommer det ju naturligtvis att skyllas på alla pirater, medan det i själva verket beror på något helt annat. Det kommer att bero på att folk som tidigare köpte allt hon gjorde, sådana som jag, att vi har fått nog. Varför ska vi köpa saker av någon som i alla fall kallar oss giriga tjuvar? Det tar liksom bort glädjen av att knalla iväg och köpa skivan. Det tar faktiskt helt bort lusten att överhuvudtaget lyssna på den även om den skulle gå att tillgå gratis.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Fredrik Svensson

  December 4, 2008, 15:20:15

  “Men snälla Eva, internet består av människor.”

  Du menar naturligtvis att Internet består av de människor som inte är dyslektiker :)

  De personer som i vanliga livet inte är det minsta korkade, men som på nätet inte vågar skriva något mer komplicerat än “LOL” av rädsla för att göra bort sig…

 2. Nåt Nick

  December 5, 2008, 00:32:03

  Eva har inte förstått, ur ett rättsligt perspektiv, att människors privata kommunikationsbehov vida övertrumfar den lyxkonsumtion som underhållning innebär.

  Hon har inte heller insett att vi går tillbaks till en värld där artister får betalt för vad de är bra på, inte skivbolag som profiterar på dem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *