Pages

Categories

Search

 

Liveblogg 5 från fp:s hearing

by
December 4, 2008
Kulturpolitk, Liveblogg, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Johanna Nylander poängterar att vi inte alls måste implementera IPRED på det sätt som vi nu gör. Ofta påstås det ju att EU kräver den svenska IPRED-lagen och de måste man faktiskt inte.

Hon tar dessutom upp att IPRED faktiskt inte handar om upphovsrätt, utan om att vi inte ska låta privata intressen leka polis. IPRED är ju helt enkelt inte rätt väg att gå.

Detta kontrar Alexander med att prata om “domestisering” och om att internet minsann behöver lagar och regler annars uppstår anarki. Han tycks tro att vi vill ta bort alla regler från internet. Det är det väl ingen som påstått? Klart det måste finnas regler, men precis som alla andra lagar och regler, så måste lagar och regler på internet vara proportionerliga. IPRED saknar helt proportioner.

Erik Josefsson poängterar att det är upphovsrättsindustrin som kommer att skörda fett om IPRED går igenom, inte kreatörerna själva. Det är oerhört viktigt att den aspekten förs fram. Jag har skrivit det tidigare, men det är ju faktiskt så att kreatörer inte får ut de pengar som upphovsrättsindustrin lyckas utpressa från konsumenter. I USA har till och med kreatörer fått stämma bolagen för att få ut pengar som krävts in i kreatörernas namn.

Hej och hå, nu är det snart dags för en liten mingelpaus. Själv ska jag stretcha fingrarna lite. Adios, amigos. Jag är snart tillbaka.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Andreas

  December 4, 2008, 15:23:53

  Inte lönt att lyssna på Alexander Bard, mannen är fullblodsidiot

 2. Anders Troberg

  December 4, 2008, 20:26:52

  Andreas: Exakt. Hans enda intresse, i detta och i allt annat han gör, är att synas i media.

 3. Nåt Nick

  December 5, 2008, 00:43:33

  Bard kan inte skilja på människor och maskiner.

  Datorer och nätverk av sådana lyder kod, inte lagar. Varje etta o nolla ser likadan ut. Vi kan inte begränsa kopiering utan att inskränka rätten att kommunicera. Vi kan inte kontrollera kopiering utan att kontrollera kommunikation och vi kan inte övervaka kopiering utan att övervaka människors privata meningsutbyten. Att kommunicera är att kopiera, och att publicera är en form av kommunikation. Därmed sätter Bard underhållning på en högre pidestal än kommunikationsfriheten när han vill reglera “Internet” med lag.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *