Pages

Categories

Search

 

Liveblogg 6 från fp:s hearing

by
December 4, 2008
Kulturpolitk, Politik, Uncategorized, Upphovsrätt
No Comment

Christian Engström frågade just panelen om exakt hur långt de är beredda att gå för att stoppa fildelningen. Alexander Bard svarar med att internet riskerar att bli anarki och att “internet skapade Al Quaida”. Han fortsätter dessutom med att säga att IPRED bara är början. Hmmm… Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Jag hoppas att han inte menar att fildelning är att likställa med  terrorism, men jag vet faktiskt inte.

Lite allmänt är jag lite fascinerad av stämningen här på hearingen. För det första känns det onekligen som om IPRED-förespråkarna får betydligt mycket mer taltid. För det andra så känns det ju lite märkligt att Cissi Elwin med sällskap som sitter alldelse snett bakom mig sitter och säger “Nu ska väl ändå någon annan få prata!” när Christian pratat i tio sekunder. Det är faktiskt ohyffsat. Sist men inte minst, så har vi en liten märklig skara längst bak som tycks applådera på beställning varje gång någon säger catch frases som “pirater är tjuvar” etc. Jag undrar om det är Ifpi som skickat hit sina cheerleaders.

Christoffer Sundberg menar just nu att KTH och Harvard ljuger när de presenterar undersökningar som klart och tydligt visar att fildelare faktiskt spenderar mer pengar på köpekultur än vad andra människor gör. Det är ju bra att Christoffer Sundberg vet bättre än folk som ägnat sig åt oberoende forskning i ämnet under flera år.

Jag börjar misströsta. Hela hearingen handlar om att internet inte får vara laglöst och att upphovsrätten måste finnas kvar. Självklart måste det finnas regler på nätet och självklart ska inte upphovsrätten avskaffas helt. Men det är faktiskt ingen större idé att debattera när den man debatterar med inte debatterar mot det man faktiskt säger, utan mot en bild av hur de tror att de elaka piraterna är. Det är tämligen meningslöst.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders

  December 4, 2008, 15:47:05

  Låter som mediaeliten är där och faktiskt inte vill förstå piratrörelsen utan odlar sin egen bild av hur vi är…

  Hur skulle de annars kunna försvara IPRED om de inte målar upp en hemsk bild av fienden för varandra?!

  Typ lite som Iraq’s obefintliga Weapons Of Mass Destruction motiverade Iraqkriget….

 2. Rikard

  December 4, 2008, 15:53:51

  “Men det är faktiskt ingen större idé att debattera när den man debatterar med inte debatterar mot det man faktiskt säger, utan mot en bild av hur de tror att de elaka piraterna är. Det är tämligen meningslöst.”

  What did you expect? The Spanish Inquisition?

 3. scaber nestor

  December 4, 2008, 15:59:30

  Det är ganska intressant att se Alexander propagera för mer kontroll av nätet när man vet att han är närmast att betrakta som en militant förespråkare för att släppa all narkotika fritt.

 4. Patrick

  December 4, 2008, 16:06:24

  Om nu “internet skapade Al-Qaida” och Bard själv använder internet, så är det knappast några tvivel om att han inte själv är medlem i terrornätverket? Så nu för Al-Qaida upphovsrättslobbyns talan?

  De som kallat oss för verklighetsfrämmande extremister har nu helt halkat av banan. Piratrörelsen är flera hekto, om inte kilo, sakligare och sitter inte och målar fan på väggen om det inte finns belägg för det.

 5. cnab

  December 4, 2008, 16:19:00

  Inget från Camilla Lindberg eller övriga sju fp-damer från Sergels Torg i somras?

 6. Anders Troberg

  December 4, 2008, 20:23:15

  Varför är det självklart att det ska finnas regler på nätet?

  Personligen anser jag att internet är en företeelse som står över lokal lag, och då vi inte har någon som har auktoritet att stifta lagar på en sådan nivå så bör det vara fritt från regler.

 7. Nåt Nick

  December 5, 2008, 00:48:55

  Omformulering: Hela hearingen handlar om att kommunikation inte får ske fritt i syfte att bevara och utöka ensamrätter att kommunicera verk till allmänheten.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *