Pages

Categories

Search

 

Var fan är Sarah Connor när man behöver henne?

by
December 6, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det kanske inte är så märkligt att Cissi Elwin tyckte att Christian Engström skulle hålla tyst på folkpartiets hearing om IPRED. Christian ställde nämligen en mycket relevant och dessvärre högaktuell fråga till IPRED-förespråkarna. Frågan han ställde var den här: “Hur långt är ni egentligen beredda att gå för att stoppa fildelningen?”

Naturligtvis fick han inget ordentligt svar på frågan. Nu visar det sig dock att upphovsrättsindustrin kan tänka sig att gå precis hur långt som helst. De börjar mer och mer påminna om den där T-1000 terminatorn som Robert Patrick spelade i T2. De ger sig aldrig. De omformar sig hela tiden och rör sig obevekligt framåt med ett enda mål i sikte: att terminera alla fildelare.

Nytt för dagen är att IPRED kommer att möjliggöra en form av privat husrannsakan hos misstänkta fildelare. Med hjälp av kronofogden kan nämligen upphosrättsindustrin komma att kunna knacka på hemma hos dig och tvinga dig att lämna över din dator. Det här är tyvärr inget jag hittat på, utan något som säkerhetsexperten André Richardsson, tidigare it-brottsutredare på Säpo, säger. Han bör veta vad han talar om.

Dessutom ska polisen nu få tillgång till personuppgifter bakom IP-nummer för brott som bara medför böter. Förut krävdes det åtminstone grövre brott som gav fängelse. Det är Mikael Nilsson som levererar den lilla kallduschen.

Dessutom ser det ut som om upphovsrättsindustrin ska få rätt att spärra dina bankkonton i hemlighet.

Återigen ser vi alltså proportionalitet enligt IFPI och en köpt justitieminister.

Man kan begå betydligt mycket grövre brott än upphovsrättsbrott utan att drabbas av så här allvarliga påföljder. I en rättsstat måste straffet stå i proportion till brottet. IPRED är som att jaga flugor med kärnvapenmissiler.

Det spelar faktiskt ingen roll om man är för eller emot fildelning för privat bruk. Det är en liten skitsak i sammanhanget. Det här handlar om att regering och riksdag lämnar över tyglarna till rättsväsendet till privata intressen, att man säljer ut allas grundläggande rättigheter för några luncher och mingelpartyn i sällskap med en liten grupp kända kreatörer som de gärna vill synas tillsammans med.

Vem ska de sälja ut oss till härnäst? Just nu står tusentals svenska verkstadsindustriarbetare inför det faktum att de antagligen kommer att förlora sina jobb. Jag tror nog att de också önskar att det räckte att de lunchade med ett par ministrar för att bli curlade genom svackan.

Men nu ser ju verkligheten väldigt annorlunda ut för alla varslade verkstadsindustriarbetare och för våra ack så stackars kreatörer. En av skillnaderna är till exempel att verkstadsindustrin står inför en alldeles riktig svacka, medan upphovsrättsindustrin tjänar pengar som aldrig förr och bara har hittat på att de befinner sig i en svacka för att kunna tjäna ännu mer pengar. Missförstå mig nu inte. Jag tycker inte att det är fel att upphovsrättsindustrin tjänar mycket pengar, jag vill bara att de ska tjäna dem på ett schyst sätt.

Försäljningen har gått stadigt uppåt för upphosrättsindustrin i tio år. Det slås försäljningsrekord till höger och vänster. Enligt oberoende forskning från Harvard och KTH kan de tacka fildelningen för det. Det är ju inte utan att jag tycker att de beter sig väldigt otacksamt.

Tydligen nöjer man sig inte heller med att göra allt för att stoppa fildelning. Atari har bestämt sig för att försöka få slut på försäljningen av begagnade datorspel också. “Andrahandsmarknaden gör intrång på spelindustrins intäkter”, tycker Ataris koncernchef Phil Harrison. Mensch. Ska man inte ens få sälja sitt köpespel när man tröttnat på det? Då kanske man ska förbjuda försäljningen av begagnade bilar också. Det gör ju faktiskt intrång på intäkterna hos en industri som går dåligt alldeles på riktigt.

Jag noterar dessutom att några av de riksdagsmän som tycker att IPRED är skitbra också tycker att “den ohämmade demonstrationsfriheten” är urdålig. Hmmm… Förvisso är det tråkigt när demonstrationer urartar, men demonstrationsfriheten är faktiskt en hörnsten i ett fritt samhälle även om man inte alltid gillar det folk demonstrerar för. Är det kanske så att det är det fria samhället som börjar kännas besvärande för en del av riksdagsmännen?

Här kommer så slutligen en liten film som jag tycker illustrerar upphovsrättsindustrins jakt på fildelare på ett slående vackert sätt. Ibland känner jag mig nämligen lite liten jämfört med motståndarlaget. Var fan är Sarah Connor när man behöver henne?

Bloggar:
Gå-med i Piratpartiet-dagen den 8 december
Nog borde väl en moderat vilja bli känd för något annat än IPRED
Nu jävlar är det skarpt läge med IPRED
Jag orkar inte mer nu…
Fildelning – MF-versionen
Det här kan du göra för att kämpa mot IPRED
Massuppfittningar galore
IPRED gör vuxna till barn
Beatrice Ask tror att internet är en lekplats
Fildelningsfrågans internationella dimension
Det har sagts ännu mer om IPRED

Gammelmedia:
MUF uppmanar till lagbrott
Vi fortsätter ladda ner
Musikindustrins lobby lyckades
Digitalt vattenmärke avslöjar dig
Det finns inget IPRED-måste
Bloggstorm mot IPRED-lagen
IPRED handlar om att värna kulturen

Ogillar du också IPRED? Agera:
Fildelningsskuld
Mejla riksdagsledamöterna
stoppaipred.nu
Stoppa IPRED! (Nu med snart 60 000 medlemmar!)
Mediebojkott 2008
Namninsamling mot IPRED

Not-So-Jolly Roger – In the year 2108 no-one can hear you scream.
Egghead3000 – Peek into Willie Gates VII’s brain.
Pirateopedia – The year 2108 and the little buggers that inhabit it.
Latest additions – Kat Blofeldt
Pirate’s Cove – Go to Pirate’s Cove and become part of the story.
New recruits – Angie, Bard Halfbeard, Desdemona, Hook, Lepy Longbeard, Stormheart, Tav, Redbeard. Register and join them!

———————————————–
Jag stämmer förresten ingen som laddar hem min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis här eller från The Pirate Bay.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  December 6, 2008, 13:19:58

  Kronofånen tar datorn? Med andra ord, ha flera datorer hemma och kräv att de specificerar vilken de vill ha. Eftersom de inte klarar det, ge dem en gammal utrangerad 486-a och smäll igen dörren i ansiktet på dem.

  Spärra konton? Enkel lösning: använd kontanter och ha inte pengarna på banken. Face it, räntan på ett lönekonto är obefintlig i vilket fall. Vassego, en ny bankkris.

  Demonstrationsfrihet? Den dog år 2000, när det blev förbjudet att bära vapen vid demonstrationer, vilket visades med all tydlighet året efter, då polisen, medvetna om denna terrorobalans, mejade ner demonstranter och fotografer vid massakern i Göteborg.

  Förbjuda försäljning av begagnade spel? Heck, varför inte förbjuda försäljningen av begagnade bilar också, då kanske vi kan rädda vår bilindustri, utan att de ska behöva göra bilar som kan matcha konkurrenterna i kvalitet.

  Jag har sagt det förut och jag kommer att fortsätta säga det: det är dags att samlas för en secession. Man måste inte gå ner med det sjunkande skeppet.

 2. Anna Troberg

  December 6, 2008, 14:04:12

  Hej Bror!
  Jag har sagt det förr och säger det igen. Det finns ingen som helst vettig anledning att plocka med sig ett vapen eller annat tillhygge avsett att vålla skada till en demonstration. Tycker man att man behöver ta till våld, så är det 99,9999999 gånger av 100 säkerligen en god anledning att sätta sig ner och fundera över andra lösningar.

  Ja, polisen betedde sig som ägg i Göteborg, men jag tycker inte att det är en anledning för mig att bete mig som ett ägg.

  Och ja, vi kan diskutera detta vidare, men jag vill helst inte ha den diskussionen på bloggen, eftersom det varje gång slutar med att folk blandar samman våra åsikter i frågan. Det blir ju lite olyckligt för oss båda. Det är en sak att stå för sin egen åsikt, en annan att bli anklagad för att ha någon annans.

  I övrigt håller jag med dig. Framför allt tycker jag det är fascinerande att man ens funderar på att stoppa begagnatförsäljning. Hur i hela friden ska det gå till? Vad ska man göra om man inte vill ha kvar en pryl då? Kasta den? Skicka tillbaka den till tillverkaren så att de kan kasta den? Inte vidare smart. Klart man måste få sälja den om man vill.

  Ha det så bra så länge,
  Syster

 3. Rikard

  December 6, 2008, 16:39:20

  Vad de säger i DN-artikeln är att ordningslagen behöver ses över och att demonstrationer inte ska få hållas var som helst om det finns övervägande risk att det ska bli våldsamheter. Jag har släkt i Salem och varje år så tvingas de, om de överhuvud taget kan ta sig hem från jobbet (flera gånger har deras hemväg varit avstängd av polisen), stanna inomhus på grund av risken att utsättas för våld.

  Jag kan tycka att tillstånd för demonstrationen ska ges men inte i bebyggt område när det varje gång slutar i kravaller och våldsamheter. Jag är inte ett dugg intresserad av att diskutera vem som är största rötägget; polisen, nazisterna eller ditresta antifascister. Det spelar för de boende mindre roll vem som slår sönder deras egendom eller kastar en gatsten i huvudet på dem.

  Självklart ska vi inte dra in demonstrationsrättigheten men polisen ska ha rätt att neka en demonstration på en viss plats när man vet att det kommer bli upplopp. Vill nazister och AFA slå ihjäl varandra så kan de väl göra det utan att alla andra ska bli lidande?

 4. Anna Troberg

  December 6, 2008, 17:10:38

  Hej Rikard!

  Jag håller med dig om att det som händer i till exempel Salem är förfärligt. Jag tror dock att man ska vara ytterst försiktig med att tumma på demonstrationsfriheten, för exakt var går gränserna? Vem ska få demonstrera var etc? Det är svåra frågor som jag inte har några färdiga svar på, men med tanke på andra förändringar som sker i samhället, så bör man vara rädd om de friheter man har.

  Tänk om någon för några år sedan sagt att “Nja, inte ska vi väl ha en massa bögar som promenerar omkring i stan och demonstrerar en gång om året bara för att det är Pride. Se bara hur det gick i år”, för att demonstartionen angreps av högerextremister.” Då hade hbt-rörelsen inte kommit så långt som den gjort nu. Prideparaden kanske verkar vara mest glam och skoj, men den har en mycket viktig politisk grund, som man inte bara kan ta bort för att otrevliga saker hänt i samband med den.

  Eller tänk om någon plötsligt fick för sig att “De där piraterna är det bäst att låta demonstrera utanför stan där ingen ser dem.”

  Jag har verkligen inget till övers för extremister av det slag som brukar drabbas samman i Salem. Jag delar inte deras åsikter, men tyvärr innnebär en inskränkt av deras demonstrationsfrihet också en eventuell inskränkning av demonstrationsfriheten för betydligt mycket trevligare grupper som måste få göra sig hörda.

  Problemet är gränsdragningen och vem som gör gränsdragningen. Just nu hyser jag inget förtroende alls för att våra politiker är kapabla att göra några vettiga gränsdragningar, så ja, folk måste få demonstrera.

  Men ja, det är naturligtvis förfärligt att vissa missbrukar dessa friheter och därmed begränsar andras frihet. Men frihetsbegränsningen blir som sagt större för alla om man börjar tumma på demonstrationsfriheten. Den är en viktig del av ett demokratiskt samhälle.

  Ha det så bra,
  Anna

 5. Pon

  December 6, 2008, 17:16:59

  I fråga om intrångsundersökningen skrev jag på opassande, men saxar in det här.
  “Dock är det så att beslut om intrångsundersökning redan finns i upphovsrättslagen, 56a-g §§ (

  http://www.notisum.se/rnp/SLS/lag/19600729.HTM

  Reglerna är m.a.o. ingen nyhet i och med IPRED och innebär såvitt jag sett endast en del modernisering av språket. Det som däremot förändras är att det införs uttryckliga bestämmelser om att en intrångsundersökning även kan utföras hos den som medverkar till en olaglig åtgärd. I övrigt anförs att regeringens bedömning är att:
  “Några andra ändringar av bestämmelserna om intrångsundersökning krävs inte till följd av direktivet och bör inte heller göras av andra skäl.”

  Frågan är om dessa förändringar tillsammans med de de galenskaperna som ska införas i fråga om exv informationsföreläggande kommer leda till en ökning av verkställanden.”

 6. Smen

  December 6, 2008, 17:40:50

  Japan lyckades ju förbjuda viss andrahandsförsäljning av elektronik med hänvisning till elsäkerhet för ett par år sen, har jag för mig.

  Andrahandsmarknaden är onekligen intressant. Hur står det egentligen till med äganderätten? Upphovsrättsmaffian har ju ordat rätt mycket om den, men ärligt talat lider jag lite för mycket av sviterna efter vin, kvinnor och sång (public domain givetvis) för att orka dra ett sträck mellan A och B.

 7. WysiWyg

  December 6, 2008, 19:36:52

  1. Vad gäller andrahandsmarknaden så leder Florida efter vad jag förstått vägen framåt genom att kräva flera olika former av ID och att man lämnar fingeravtryck för nöjet att sälja sin begagnade CD. Och var det inte i England som en marknad förbjöds eftersom det påstods säljas många piratkopior under förespeglingen att vara begagnade varor.

  Men mest gör nog ändå EA med sina eviga onlineaktiveringar. Det är det som kommer en gång för alla döda andrahandsmarknaden för datorspel.

  2. “Husransakan”. Jag vet inget egentligen om detta, men jag skulle misstänka att de helt enkelt kräver alla datorer och all kringutrustning för att få med sig allt. Det är iaf så de gjort hittills väl?

  3. Att ta ut alla pengarna kanske skulle vara en lösning, men då måste man också börja betala räkningarna på posten igen, och i ärlighetens namn så är jag för lat för det.

  Å andra sidan kan man argumentera att man inte kan betala NÅGRA räkningar om man inte får in några pengar.

  Helt galet hur eller hur.

 8. Pon

  December 6, 2008, 20:11:33

  WysiWyg:
  Ett beslut om intrångsundersökning ger däremot Kronofogdemyndigheten inte någon rätt att avlägsna föremål eller originalhandlingar från de lokaler som undersöks ( prop. s. 111).
  Det dom får göra är bl.a. att fotografera och göra film- och ljudupptagningar

 9. WysiWyg

  December 6, 2008, 21:44:46

  Så man kommer rätt långt med ett lösenord på datorn? 😉

 10. Stefan

  December 6, 2008, 22:14:51

  @Anna
  Du behöver inte vara orolig för demonstrationsrätten. Viljan att demonstrera kommer nog minska rätt ordentligt framöver. Lissabonfördraget ger polisen rätt att skjuta skarpt mot demonstranter om de tycker att det verkar nödvändigt. Jag bara väntar på ett nytt Ådalen.

  @WysiWyg
  Det finns ju inget som hindrar att de kopierar diskar på plats. Det är nog en god ide att börja kryptera sina burkar lite mer nu, Glöm inte bort CD och DVD skivor.

 11. Anders Troberg

  December 7, 2008, 07:04:34

  “Att ta ut alla pengarna kanske skulle vara en lösning, men då måste man också börja betala räkningarna på posten igen, och i ärlighetens namn så är jag för lat för det.”

  Räkningarna betalas normalt sett i stort sett samtidigt som man får lön. Betala dem och töm sedan kontot.

  “Det finns ju inget som hindrar att de kopierar diskar på plats. Det är nog en god ide att börja kryptera sina burkar lite mer nu,”

  Jag såg ett företag för några år sedan som sålde en produkt som i princip var en liten thermite-pellet som brände rakt genom disken (och vad man råkar ha under datorn…) om man öppnade skalet på datorn utan att först deaktivera den. Kan vara bra komplement till kryptering.

 12. Sverker

  December 7, 2008, 14:25:19

  Hej!

  Bättre språk skulle göra att fler läser din blogg. Nu klickade jag på din länk för att se vad det är för tonåring eller barn som använder en svordom i rubriken. OK, du är väl ingen tonåring längre, men du borde förstå att bra språk avskräcker inte från läsning men att dåligt språk kan göra det.

  Bättre lycka nästa gång.

 13. Maria Byström (Tinnitussan)

  December 7, 2008, 23:32:28

  Men herre min gås vilka bakåtsträvare som härjar omkring.

  Mycket bra inlägg OCH mycket god smak att involvera Sarah Connor i det hela 😉

 14. M

  December 8, 2008, 01:03:47

  Ja, det var väl tur att Sarah Connor hann skapas innan filmindustrin går i graven.

 15. Martin

  December 8, 2008, 09:57:42

  Ehm… en inte lika insiktsfull kommentar som resten, men ändå…

  Han heter Robert Patrick, och inget annat. Jason Patrick har jag aldrig hört talas om :)

 16. Jenny

  December 8, 2008, 13:53:00

  Jag blir alldeles kall inombords… när jag läser dina ord. Det var flera nyheter där för mig som upprör mig å det grövsta; spärra bankkonton exempelvis. Om man sedan blir bevisat oskyldig är det redan för sent. Man har redan skulder upp över öronen för att man inte kunnat betala sina räkningar under tiden rättsprocessen pågår.

  Vad är det för sabla idiotsamhälle vi lever i? Varför kan inte politikerna ge 17 i sådant de inte förstår sig på, och SKYDDA sina medborgare, istället för att fläka ut oss på gatan, stampa på oss och sedan låta oss ruttna i glömska, utan chans till upprättelse eller ersättning för den behandling vi tvingas utstå…?

  Jag funderar mer och mer på att bli fullkomligt laglös och helt enkelt sluta existera. I något annat land lämpligen.

 17. M

  December 8, 2008, 14:13:46

  Fegis…

 18. Anna Troberg

  December 8, 2008, 17:24:26

  Hej Martin!
  Ja, men visst har du helt rätt. Jag glömmer alltid namn. Tack för att du påminde mig om att han ju heter Robert Patrick.:-)
  Anna

 19. Anders Troberg

  December 9, 2008, 06:25:46

  “Jag funderar mer och mer på att bli fullkomligt laglös och helt enkelt sluta existera. I något annat land lämpligen.”

  Instämmer, det är därför jag hela tiden tjatar om att vi borde förbereda för en secession, ett utträde ur Sverige för att grunda ett eget land. Det är inte utan historiska motsvarigheter, det är bara cirka ett århundrade sedan Norge gjorde det.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *