Pages

Categories

Search

 

FRA, IPRED, datalagring – tar det aldrig slut?

by
December 12, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Först FRA-lagen, sedan IPRED och nu datalagringslagen. Man måste sannerligen vara vid god vigör för att orka vara med och protestera mot alla vansinniga lagar som ideligen läggs fram.

Naturligtvis skulle det vara mycket lättare att sätta dit brottslingar om man hela tiden hade benkoll på precis vad alla gjorde, var de befann sig och med vilka de kommunicerade. Problemet är att de allra flesta människor inte är brottslingar och därför inte ska utsättas för en sådan integritetskränkande övervakning. Det är långt mycket värre att montera ner allas personliga integritet än att någon enstaka brottsling slipper undan lagens långa arm.

Under FRA-debatten refererades det ofta till Stasi och det är inte så märkligt. Ja, förutom att Stasi bara hade kunnat drömma om den form av övervakning som den svenska regeringen nu försöker införa i Sverige. Jag vet inte exakt vad som gått snett, men vi har på ganska kort tid gått från att vara ett tämligen fritt folk till att inom kort vara ett av världens mest övervakade folk. Kanske är det vår gamla frihet som är problemet.

Redan i april skrev jag att svenskarna är varje diktators våta dröm och det tror jag fortfarande att vi är, trots att FRA-debatten kanske väckt en del av oss ur vår rosaskimrande trygga slummer. Vi är så vana vid vår frihet att vi tror att vi inte behöver slå vakt om den. Vår godtrogenhet har bidragit till att regeringen kunnat köra över vår rätt till integritet gång på gång. Är det inte dags att säga stopp snart?

Om några månader är det EU-val. De flesta av de lagförslag som regeringen lägger fram har sitt ursprung i EU. Visserligen tycks regeringen hela tiden välja att strama upp EU:s grundförslag och göra dem värre än de skulle behöva vara, men det gör det ju bara än mer angeläget att kväsa lagförslagen redan i EU. Utnyttja din EU-valsröst till att vissa att du inte tycker att det är ok att man försöker stjäla din rätt till din personliga integritet.

Fundera på om det parti du röstade på i förra valet har hållit vad de lovat? Har de stått upp för din personliga integritet? Om de inte har gjort det ska du inte rösta på dem. Se dig om efter alternativ. Ett alternativ är Piratpartiet. Jag kommer att rösta på dem, för utan dem skulle både FRA-lagen och IPRED smugits igenom utan att du och jag haft den blekaste aning om det.

Bloggar:
Och nu kommer datalagringen
Fotspårslagen: Mobiltelefoner blir statliga spårsändare, e-mail ska registreras
Dags för datalagring
Har alla tappat sans och vett?
Kvantitativt och kvalitativt kring tvångsdatalagringen
En gnutta datalagring någon?
Att Bodström halar fram skumpan är sällan ett bra tecken
Rättegångsbalkens krav ska gälla vid utlämning av trafikdata

Gammelmedia:
M vill arkivera datatrafik i ett år
M och mp i allians mot datalagring
Massiv kritik mot lagen
Brott mot svensk grundlag

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Otyg

  December 12, 2008, 13:29:28

  Tror nog att vår regering kommer lyssna på kritikerna i denna fråga, en ny specialdomstol som ska kontrollera att ingen hämtar ut trafikuppgifterna olovligen.

  Kan man inte slå ihop lagringen med FRA’s superfilter (som bara fångar trafik den ska fånga utan misstag enligt uppgift) så att bara intressant trafik lagras?

 2. Mark Klamberg

  December 12, 2008, 13:54:55

  Otyg,
  FRA har rätt att trafikdatalagra med eller utan EU:s datalagringsdirektiv. 1 § andra stycket signalspaningslagen.

 3. Jan

  December 12, 2008, 14:17:24

  Lagen är bra!

 4. Jenny

  December 12, 2008, 14:31:10

  Man blir inte annat än paranoid och mörkrädd. Det spelar ingen roll om jag bara pratar med mamma och maken i telefonen, det angår inte någon annan ATT vi pratat, när eller om vad. Någonsin. Det är mitt privatliv. Man blir så less på de här sjuka lagarna som Sverige/Eu/Världen ska införa. Känns som om hela världen håller på att förvandlas till en efterhängen diktaturisk (nej det är säkert inte ett ord) galning.

 5. Fred_S

  December 12, 2008, 16:14:05

  Hej,

  Kom ihåg att denna lag tillkommer efter direktiv från EU och är inte något som är något som är unikt för Sverige. Så det spelar mycket lite roll vilket parti man röstade på förra gången eller man röstar på nästa gång. Detta är en lag som Sverige i egenskap av EU medlem kommer att bli tvungen att genomföra.

  [klipp]Saxat från Aftonbladet:

  Fakta datalagringslagen:
  • Terrordåden i Madrid den 25 mars 2004 ledde till att EU-direktivet om datalagringslagen blev verklighet den 15 mars 2006.
  • Bestämmelser om lagring av trafikdata har genomförts eller håller på att genomföras i samtliga EU-länder.
  • Den lagrade informationen ska svara på frågorna vem som kommunicerar med vem, när, var och med vilken typ av kommunikation det skedde.
  • Information om innehållet i kommunikationen skall dock inte sparas.
  • Enligt EU-direktivet är det upp till medlemsländerna att lagstifta om informationen ska sparas i minst sex månader och högst två år.
  • Enligt förslaget skall Post- och Telestyrelsen utöva tillsyn över hur lagstiftningen används (SOU 2007:76).[/klipp]

 6. Callisto

  December 12, 2008, 17:52:25

  Jag blir verkligen mörkrädd. Björns jämförelse är klockren. Mins en stäldhärva på gymmet där jag tränar, där man valde att inte visitera alla som lämnade stället för att det skulle göra folk upprörda, det ansågs integritetskränkande. Nu sitter våra politiker (som jag inte för migg liv kan tänka mig att rösta på mer) och säger att allt vi gör elektroniskt ska lagras och kunna kontrolleras. Snart sitter de väl med kopiator på Posten och tar kopior på allt vi inte förmedlar elektroniskt. *GAAAAAAAHHHHHHH* Vansinnet har nått Sverige.

 7. Michael

  December 12, 2008, 18:15:33

  Det är ett smygfascistiskt samhälle som håller på att byggas upp för att få alla att hålla käften när ekonomin slår i backen. Men det finns ett sätt att stoppa makteliten (glöm politikerna, de är bara “talking heads) – för nu måste vi hitta verkningsfulla sätt att rädda demokratin på.
  Kolla min blogg:
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1049161

 8. David

  December 13, 2008, 11:22:54

  Jag är lat och kopierar mitt svar på en annan bloggs inlägg med ungefär samma tema:

  Angående att rösta på PP, jag vet inte jag. Jag kanske kan hålla med dig. Jag kommer definitivt inte att rösta på moderaterna. Jag röstade på PP förra valet, men det var mest för att slippa rösta blankt. Blankröster redovisas allt för dåligt i media för att fylla sitt syfte.

  Övervakningslagarna är bara en av försämringarna som den nuvarande regeringen implementerat. Vi har även den genomhastade privatiseringen som även den har statistik från föregångare i utlandet som talar mot visheten i detta. Vi har jakten på “bidragsfuskare” och utspelet att man skulle ta bort aktivitetsersättningen för “så få ungdomar som fått rätt till aktivitetsersättning kommer ut i arbetslivet igen att vi lika gärna kan ge dem sjukpension direkt.” Också en puckad och ogenomtänkt slutsats, när den verkliga orsaken till att så få kommer vidare till arbetslivet efter aktivitetsersättning är att den psykiatriska vården och rehabiliteringsvården är alldeles för utspridd för att de ska kunna arbeta effektivt. Man kommer helt enkelt ingen vart när all hjälp man får för att hantera de problem som gjort en berättigad till aktivitetsersättning är ett möte med en psykiater var tredje månad.

  När moderaterna började demontera vårt redan mer eller mindre defekta socialstöds-samhälle ångrade jag att jag inte röstade på ett parti där min röst kunde bidragit att alliansen fick åtminstone en man mindre i riksdagen. Av dessa orsaker vet inte om jag kommer våga lägga min röst på ett enfrågeparti i nästa val.

 9. Anders Troberg

  December 13, 2008, 22:48:35

  “Av dessa orsaker vet inte om jag kommer våga lägga min röst på ett enfrågeparti i nästa val.”

  Snälla, snälla, snälla, kan folk sluta sprida den felaktigheten. Det står överst på deras website vilka frågor de driver. De är ett trefrågeparti (eventuellt fyra, då man till min stora glädje också lyft fram frågan om transparent myndighetsutövande, men jag vet inte om den ännu formellt har samma status som de andra tre).

  Den felaktigheten som upprepas gång på gång på gång skadar partiet mycket, och det är därför viktigt att man så långt det går informerar bort den.

 10. David

  December 14, 2008, 12:41:17

  Anders Troberg:

  Ja, fyra, tre eller en. Det är fortfarande väldigt få frågor i ett komplext samhälle. Jag tror inte att man kan kalla det missförstånd, snarare en missvisande kategorisering. Men, alla frågorna handlar ju i grund och botten om att motverka att informationssamhället blir centralstyrt och att hålla fast vid den demokratiska potential som informationssamhället innebär. En fråga, eller ett koncept, jag själv brinner varmt för. Vad jag sen kommer eller inte kommer rösta på är såtillvida inte på något sätt hugget i sten.

 11. Leo

  December 14, 2008, 18:25:18

  Svaret är nog tyvärr nej, det tar aldrig slut. Inte innan vi byter ut de folkvalda som inte längre värnar demokratin…

 12. Anders Andersson

  December 15, 2008, 01:38:55

  David: I hur många olika frågor uttrycker man en åsikt genom att rösta blankt, och hur bör media redovisa antalet blankröster för att de skall fylla sitt syfte? Vad är deras syfte?

  Partierna är en abstraktion. Jag röstar på de individer som jag tror gör störst nytta i EU-parlamentet respektive riksdagen för det allmännas bästa. Att dessa individer råkar tillhöra samma parti gör bara valet så mycket enklare för mig…

 13. Anders Troberg

  December 15, 2008, 06:50:17

  Problemet med blankröster är ett de numera inte redovisas som röster, de redovisas som om man inte röstat. Det är en ändring som man smög genom för ungefär 10 år sedan, om jag minns rätt.

  Personligen anser jag att det är för jävligt. En blankröst är en skarp protest, medan att inte rösta är lathet, och man bör redovisa dem separat.

 14. Anders Andersson

  December 15, 2008, 11:34:44

  Jag minns inte hur blanka valsedlar har redovisats i tidigare val, men de har vad jag vet aldrig formellt räknats som giltiga röster (redan i 14 kap. 4 § 1972 års vallag, som ändrades sista gången 1993 och sedan ersattes av en ny vallag 1997, så definierades en valsedel utan partibeteckning som ogiltig).

  En blank valsedel räknas alltså likadant som en valsedel som någon klottrat en gubbe på, eller som ett kuvert innehållande flera valsedlar för olika partier, helt enkelt därför att den inte fyller någon funktion för fördelningen av mandat i den församling valet gäller. Den räknas dock inte som om man inte röstat alls; Valmyndigheten redovisar noga hur många som låtit sig avprickas i röstlängden och alltså röstat, vilket är den aktiva handlingen. Valdeltagandet beräknas utifrån antalet avgivna snarare än antalet giltiga röster.

  Och någon “skarp protest” tycker jag inte att det är, för vad betyder den? Protest mot vad? Att vi har val? Jag röstade blankt i folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994, inte för att jag motsatte mig att det ordnades en folkomröstning, utan för att jag inte kunde bestämma mig för vad jag skulle svara på frågan. Vänligen lägg inte någon innebörd i min röst som jag inte själv vill uttrycka.

 15. Anders Troberg

  December 15, 2008, 13:02:30

  En blankröst är ett sätt att deklarera att man inte har förtroende för något parti.

  Iofs en dålig deklaration, i en demokrati så är det en informell medborgerlig skyldighet att starta ett eget parti om det inte finns något parti man vill rösta på.

 16. losdrivare

  December 16, 2008, 13:04:24

  Du skrev: “Fundera på om det parti du röstade på i förra valet har hållit vad de lovat? Har de stått upp för din personliga integritet?”

  Det har jag gjort, och mer därtill:
  http://losdrivare.blogspot.com/2008/12/alliansens-vallften-2006.html

 17. Bationi

  January 7, 2009, 19:58:15

  Ja det är nog så att vi tar nog friheten för given. Det ordnar sig nog. Det händer liksom inte egentligen utan bara som på en sådan där film man ser och den är ju över när man stänger av TV:n.
  Die dumme Schweden.
  Och är vi inte villiga att kämpa för det så får vi väl den “demokrati” som vi är värda att ha. En “demokrati” där vi inte bestämmer något längre och behandlas som livegna – dumma får som kan fösas vart makthavarna vill – men vi får ju gå och lägga en papperslapp i en box vart fjärde år och även en extra gång för EU valet.

 18. Johan Örtman

  June 2, 2009, 04:09:32

  @Jan

  “Lagen är bra!”

  Detta måste vara det bästa argumentet jag hört för dessa lagar hittills i debatten!

 19. Hans J

  June 2, 2009, 07:21:48

  @Johan:

  Ja det är lite svårt att angripa och till 66 procent så håller jag ju med!!!

  Det är egentligen bara det sista ordet som känns svårsmält…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *