Pages

Categories

Search

 

Fildelning gynnar ekonomin

by
January 21, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Nu har ännu en utredning kommit fram till att fildelning gynnar ekonomin och kulturlivet. Den här gången är det en utredning som har beställts av den nederländska regeringen. (Här är rapporten för er som kan holländska.) Tidigare har bland annat Harvard och KTH kommit fram till liknande resultat.

Jag är inte förvånad. Som jag skrev igår var 2008 ett fint år för filmbranschen som slog nya försäljnigs– och biobesöksrekord på löpande band. För att inte tala om den svenska bokbranschens försäljningssiffror som enligt Förläggareföreningens Kristina Ahlinder saknar motstycke om man jämför med andra länder.

Visst, jag vet att vissa delar av kulturlivet inte är lika lyckligt lottade, men samtidigt går andra delar bättre. Skivförsäljningen sjunker till exempel, men nätförsäljningen av musik ökar. Sådana intäktsförskjutningar finns i alla branscher. Det är helt naturligt, eftersom marknaden man verkar i ständigt förändras.

Nåja, allt det här är något att begrunda nu när det börjar dra ihop sig till rättegång i Pirate Bay-fallet. För mig är det tämligen uppenbart att den rättegången inte handlar om att ta hand om några stackars kreatörers rätt att tjäna pengar. Den rätten är det dessutom ingen som motsatt sig och enligt flera oberoende studier, som de jag nyss nämnde, hotas inte heller den rätten av fri fildelning. Nej, åtalet mot Pirate Bay handlar om att upphovsrättsindustrins vill behålla ett starkt ekonomiskt monpol över kulturlivet.

Andra skriver:
Slaget om fildelningen har bara börjat

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *