Pages

Categories

Search

 

IFPI vill vara fryntligt danska

by
January 22, 2009
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Se där! Nu har svenska IFPI gått ut och sagt att de vill göra som man gjort i Danmark. De vill nämligen att internetoperatörerna ska tvingas att blockera Pirate Bay och de hoppas att Pirate Bay-rättegången ska kunna öppna upp för den möjligheten. Jag är inte det minsta förvånad.

Lite förvånad är jag dock över att de tycks tro att vi ska tro på dem när de säger att de inte tänker ägna sig åt annan verksamhet som de gör i Danmark. Ja, ni vet, att skicka ut utpressningsbrev till folk som misstänks för fildelning alltså.

Dessutom visar IFPIS:s inställning tydligt att de ger blanka fan i att många kreatörer idag faktiskt använder sig av fildelningssajter för att sprida sina verk. Det gör till exempel jag. (Ladda hem min roman “Chefer från helvetet” här eller från Pirate Bay)

Om IFPI får sin vilja igenom och Pirate Bay blockeras, så stryper de min och många andras möjligheter att nå ut till våra fans. Det tycker inte jag är bra för kulturlivet. Men visst ja, jag glömde helt bort att upphovsrättsindustrin inte bryr sig om att se till kulturens bästa. Det är ju så svårt att se något alls när man har dollartecken i ögonen.

Det enda danska jag just nu känner mig inspirerad att ge IFPI är en dansk skalle.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Andreas Sjöström

  January 22, 2009, 15:37:07

  PB äger ;D

 2. WysiWyg

  January 22, 2009, 17:26:25

  Du gör tyvärr samma misstag som alla så många andra gör; kreatör är definierad som slav åt något stort internationellt företag. 😉

 3. jeffer

  January 22, 2009, 20:21:11

  Bra inlägg! Otroligt vilka friheter lobbyisterna tar sig. Som vanligt på alla andras bekostnad.

 4. Cyron

  January 23, 2009, 00:57:47

  Ganska roligt att dessa idioter då o då skriker att inga nya artister kommer fram pga TPB bl.a.
  Ska ladda hem din bok nu. Godnatt!

 5. Lukas Chadbourne

  January 23, 2009, 01:25:14

  Hmm… att blockera en site är lättare sagt än gjort. Jag säger bara http://www.opendns.com/ .

 6. Anders Troberg

  January 23, 2009, 13:51:07

  Jag har sagt det förut och det tål att upprepas: De som tror att fri spridning av kultur är ett hot mot skapandet av kultur har inte förstått vad kultur är.

  Kultur är inte en produkt eller ett föremål. Världens bästa bok är inte kultur om den ligger inlåst och aldrig blir läst.

  Kultur är en händelse. Kultur uppstår när en kulturbärare kommer i kontakt med människor. Ett gäng kompisar som skrålar fyllevisor på väg hem från krogen är mer kultur än ett oläst mästerverk.

  När man väl insett det så inser man att allt som främjar att kulturbärarna når ut till så många som möjligt främjar kulturen.

  Om man inte ger kulturen möjlighet att bygga på vad som kommer före så kommer den att stagnera. Det som skapat vår civilisation är att vi kan överföra kunskap från generation till generation genom att lära den nya generationen vad vi kan, så att de inte behöver börja om från början. Det är därför vi nu ser hur dinosaurier som Windows snabbt blir uppätna av smidigare konkurenter som tex Linux, som inte behöver uppfinna hjulet gång på gång, utan som samarbetar och bygger på tidigare arbeta.

  Allt som främjar att folk bygger vidare på vad andra gjort främjar kulturen.

  Förstår man det så förstår man också varför traditionell upphovsrätt är så skadlig.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *