Pages

Categories

Search

 

Den som är fri från synd ska kasta den första stenen…

by
January 24, 2009
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
8 Comments

Igår lade Polismetodutredningen fram ett förslag som innebär att polisen komma att få rätt begära ut trafikuppgifter som tex IP-nummer även om brottet en person misstänks för är ringa. Tidigare har det krävts att brottet ska kunna resultera i ett tvåårigt fängelsestraff för att polisen skulle få rätt att ställa integritetsaspekterna åt sidan och drämma till med storsläggan. Det tycker jag är en bra gräns som vi bör behålla.

Jag har naturligtvis inget emot att polisen utreder brott, men som alltid är det viktigt att inte tumma på proportionaliteten. Personlig integritet är en oerhört viktig och grundläggande rättighet. Det är inte proportionerligt att åsidosätta en människas självklara rätt till personlig integritet för en misstanke om ett ringa brott.

Självklart skulle vi kunna sätta dit en massa vanliga människor för en små skitbrott om polisen fick rätt att klampa in friskt i allas våra liv och vända upp och ner på varenda liten pinal. Men värdet i att avslöja alla dessa brott är en fis i rymden jämfört med de värden som går förlorade i form av en söndertrasad personlig integritet.

Ja, kanske glömde farbror Sixsten att tala om att han installerat golvvärme på ovanvåningen när han skickade in uppgifter om fastighetsskatten till RSV. Kanske glömde kusin Lotta att ta upp de där teaterbiljetterna hon fick av chefen som skattepliktig förmån. Och kanske har mormor Agnes en liten hembränningsapparat i källaren för hemmabruk. Kanske laddade grannpojken Nisse hem Per Gessles senaste från Pirate Bay. Kanske är det så att ingen av oss är helt perfekt. Kanske finns det till och med bland samhällets stöttepelare sådana som har haft svart städhjälp eller barnflickor… Hmmm…

Visst, allt det där är i nuläget någon form av lagöverträdelse, men hur mycket är vi beredda att offra för att sätta dit dessa förhärdade brottslingar? Är vi verkligen beredda att offra allas personliga integritet? Är vi beredda att lära våra barn att de aldrig kan känna sig trygga, att det alltid finns någon som håller ögonen på dem, någon som alltid är beredd att slå till? Jag är inte beredd att offra det. Är du?

En sak är i alla fall klar. Politikerna är beredda att göra precis det. De verkar inte se några som helst problem med att montera ned vår personliga integritet på det där viset, speciellt de delar av vår personliga integritet som de kan komma åt elektroniskt. Man tycks ha grunduppfattningen att allt som sker elektroniskt per definition är misstänkt. Det är ganska otäckt med tanke på hur stor del av våra liv som numera sker elektroniskt. Vi jobbar på nätet, träffar våra vänner, dejtar, odlar våra intressen, gör våra inköp, betalar våra räkningar och så mycket mer. Om man helt plötsligt och godtyckligt får blottlägga alla dessa delar av våra liv, vad har vi då kvar? Inte mycket.

Än mer otäckt blir det om man begrundar att många av dessa integritetsdödande lagar, lagförslag och utredningar inspirerats av upphovsrättsindustrins ihärdiga kamp att jaga fildelare. Upphovsrättsindustrin sjunger klagosånger om hur de elaka fildelarna stjäl deras förtjänst, samtidigt som de slår försäljningsrekord efter försäljningsrekord och oberoende vetenskapliga undersökningar entydigt visar att fildelning faktiskt gynnar deras försäljning och inte tvärt om.

Upphovsrättsindustrins lögner blir sanningar i kraft av deras pengar och inflytande och politikerna tävlar om att göra dem till lags. När upphovsrättsindustrin säger hoppa, frågar inte politikerna “Hur högt?”, utan “På vem?” Dessvärre blir svaret på den frågan i princip alltid “På ganska hyggliga och helt vanliga medborgare.”

Polisen har stora befogenheter för att kunna utföra sitt arbete. Det ser jag inga problem med, så länge dessa befogenheter går hand i hand med en minst lika stor portion ansvar och skyldighet att bevara och respektera folks personliga integritet. Det som nu händer är att man ger polisen fler och fler befogenheter, samtidigt som man befriar dem från en massa ansvar och skyldigheter. Det är inte en bra väg att gå. Det finns otaliga otrevliga exempel på hur det går om man gör så.

Och som Rick mycket riktigt påpekar, så blir det inte bättre av att man först vill ge privata bolag dessa nya befogenheter och sedan motiverar viljan att ge polisen samma möjligheter med att de minsann minst måste ha samma möjligheter som de privata bolagen. Vore det inte bättre att varken polis eller privata bolag hade rätt att våldföra sig på folks personliga integritet? När jag och många andra för ett par månader sedan påpekade att det var fel att ge privata bolag dessa befogenheter, hette det att vi hade helt fel och hade missuppfattat alltihop. Tydligen hade vi inte det. Vi hade bara underskattat exakt hur fult politikerna var beredda att spela för att få sola sig lite i Hollywoods glans.

Som avslutning skulle jag vilja att våra politiker satte sig ner och begrundade en liten snutt ur Bibeln. Jag är inte troende, men det finns en hel del intressanta tankar i den där boken. Det jag vill att politikerna ska begrunda är detta: “Den som är fri från synd ska kasta den första stenen…”

För inte kan väl dessa politiker tro att de själva och deras barn är så fläckfria att de aldrig skulle kunna drabbas av polisens eller de privata bolagens nya lagstiftade godtycke? Har de barn som är över tio kan jag med i princip 100% säkerhet säga att de hyser sådana där otäcka fildelare vid sin barm. Det ger i så fall polisen och privata bolag rätten att traska rakt in i deras privatliv som om de våra beväpnade rånare, kidnappare eller mördare. Är det proportionerligt? Är det rimligt? Är det riktigt klokt?

Bloggar:
En försmak av skivindustrins censurerade Internet
Fy skäms på oss
Japp, polisjakt på fildelare
Länge leve Den Demokratiska regimen
Även polisen får fritt fram för fildelarjakt
Polisen vill ha ökad rätt att kartlägga våra liv
Polismetodutredningen underlättar jakt på fildelare
Dödsstöten för internet
Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.
Fler brutna vallöften
Bodströmsamhället är här nu
Gustafsson väntar på lagen sen hugger dom…

Gammelmedia:
Lättare för polisen att jaga fildelare
Mer nätmakt till polisen
Ordning på nätet
Lättare jaga fildelare
Ungdomsförbunden vill ha fildelning
Alla ungdomsförbund vill nu tillåta fildelning

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


8 Responses

 1. Anders Troberg

  January 24, 2009, 17:57:41

  Egentligen anser jag att kraven för att göra intrång i privatlivet ska höjas. Jag är inte säker på att två års max fängelse är nog, jag skulle nog föreslå att det ska vara minimum två år för att de ska få lov att snoka i privatlivet.

  Dessutom anser jag att det ska prövas i domstol, och att man där har rätt att försvara sig. Först om domstolen då godkänner ska man få avlyssna/kartlägga privat kommunikation, och bara sådan kommunikation som sker efter domslutet.

  Detta är baserat på att man enligt FN’s mänskliga rättigheter har rätt att försvara sig i en offentlig och rättvis domstol, samt att domstolen inte ska ha rätt att döma för något som inte var olagligt när det gjordes (i detta fall är avlyssning olaglig tills domstolen godkänt den, och de kan då inte godkänna den i efterhand).

  Eller så gör vi slag i saken och genomför en secession, varefter vi ställer oss längs gränsen och moonar det svenska “rättsystemet”.

  Det förstnämnda lär inte inträffa, så jag förordar det sistnämnda.

 2. jeffer

  January 25, 2009, 01:54:32

  Lysande inlägg! Speciellt gillade jag stycket där det stod:

  “När upphovsrättsindustrin säger hoppa, frågar inte politikerna “Hur högt?”, utan “På vem?””

  Också stycket med: “Vi hade bara underskattat exakt hur fult politikerna var beredda att spela för att få sola sig lite i Hollywoods glans.” var mycket bra.

  Det är enormt viktigt med pedagogiskt slagkraftiga bilder i textform som du så kompetent förmedlar.

  Skulle inte detta kunna vara utgångspunkt för affischer, folders och annat material där eventuellt texten också förmedlas tillsammans med passande bild eller grafik? Det är ju snart val…

 3. Anders Troberg

  January 26, 2009, 06:17:08

  By the way, va fan är felet med de som är utan synd? Varför ska de kasta sten hela tiden? Inte undra på att de skenheliga jävlarna är så otrevliga att ha att göra med…

 4. Anders Andersson

  January 26, 2009, 14:21:34

  Antingen ljuger Stefan Reimer, eller så förtalar jag honom på Rickard Falkvinges blogg. Utred det IT-brottet, den som kan (jag har skyddat telefonnummer, så polisen kan inte göra det).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *