Pages

Categories

Search

 

Dra åt helvete på er och grattis på ettårsdagen!

by
January 29, 2009
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag är det exakt ett år sedan jag klättrade upp på några osedvanligt höga hästar och bad Piratpartiet och alla andra piratslynglar att dra åt helvete i ett sensationellt oinformerat och litterärt undermåligt magplask till blogginlägg.

Jag har velat väldeliga kring om jag borde länka till det där magplasket till blogginlägg igen. Faktum är att det känns inte så lite pinsamt att skylta med både sin okunskap och sina litterära brister på en gång. Men, nu har jag ju faktiskt läst på och alla författare har alster de önskar att de inte skrivit även om de flesta aldrig skulle erkänna det.

Dessutom tänker jag att om det sitter en ledsen och modfälld pirat någonstans och känner att det kanske vore bättre att ge upp, så kan det där blogginlägget kanske hjälpa honom eller henne. Om pirater lyckades få den där bitterfittan som skrev det där puckade blogginlägget att ta sitt förnuft tillfånga, så finns det ju faktiskt hopp, eller hur?

Med det sagt, vill jag dock bara säga att jag själv inte tänker läsa om det där blogginlägget, för jag får en ganska stor, varm klump av skam i mellangärdestrakten bara jag tänker på vad som står i det. Jag vet inte vad som är värst, okunskapen eller Shakespeare-pastischen… Det är nog hugget som stucket. Brrr!

Nåväl, inlägget var skrivet i genuin oro för hur sådana där som jag skulle kunna försörja oss. Jag visste bara inte att det finns massor av nya och bra sätt att tjäna pengar om man bara vågar försöka. Så jag var kanske inte så dum egentligen, bara lite rädd. Det är något jag tycker att piratfientliga kreatörer borde fundera på. Är de verkligen beredda att offra sin och andras personliga integritet för att de själva är paniskt rädda för det nya? Vore det i så fall inte bättre att informera sig om den nya marknadens villkor och möjligheter och sluta vara rädd för ett gäng snälla, kulturintresserade nördar? Det skulle vi alla vinna på.

Ett år som pirat… Hur har det året varit? Tja… Varför inte sammanfatta det i en sådan där plus- och en minuslista som kvällspressen är så förtjust i:

Plus
+ många nya vännersom dessutom fungerar nästan som arbetskamrater eftersom de är allestädes närvarande dygnet runt i diverse olika chattar och bloggar och därför alltid finns till hands när man behöver dem.
+ ny kunskap – hade jag vetat en hundradel av det jag vet nu, så hade jag aldrig skrivit det där dumma blogginlägget för ett år sedan.
+ bloggen har fått nytt liv – det är så mycket roligare att blogga i ett sammanhang, att känna att man faktiskt kan göra skillnad, än att mest sitta och småblogga om väder, vind och läppglans.
+ nyvaknat politiskt intresse – jag ville gärna göra världen lite bättre när jag var yngre, sedan glömde jag bort det bland alla vardagssaker som måste göras. Det känns fint att ha hittat tillbaka till engagemanget.)
+ ansvar – helt plötsligt finns det folk som förväntar sig att jag ska finnas där och göra saker med dem. Heck, de vill till och med ha mig på sin EU-valslista! Det känns trevligt.
+ jag har fått fler läsare till min bok – ja, jag har länkhorat till min roman “Chefer från helvetet” och ooops där gjorde jag det igen. Men å andra sidan behöver ni varken läsa den eller betala för den om ni inte vill.)
+ jag har fått jobb – jag driver min egen lilla firma och genom bloggen har det ramlat in några jobb som jag antagligen inte skulle ha fått om jag inte bloggat om FRA och IPRED etc.

Minus
– jag hade fel – vem gillar att erkänna att man haft fel? Jag var tvungen att göra det offentligt och även om det blev bra till slut, så tog det helt ärligt emot.
– surt bemötande – jag trodde faktiskt inte att vuxna människor kunde vara så öppet aggressiva bara för att man inte delar deras uppfattning om hur datorfiler bäst distribueras. Ja, jag tänker bland annat på fp:s hearing i riksdagen.
– Jag har missat jobb – jag driver som sagt min lilla firma och ja, det har hänt att folk sagt att de inte vill jobba med mig för att de inte delar mina åsikter. Trist, för det har ju ingenting med mitt jobb att göra, men förhoppningsvis är det övergående.

Hmmm… Ja, det var bara en del av allt det som mitt första år som pirat inneburit, men som ni ser är trenden tydlig. Det positiva överväger vida det negativa, så jag tänker fortsätta vara glad pirat.

Så, alla pirater, här kommer ett litet dra åt helvete på er för old times sake och ett stort grattis på ettårsdagen!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. JonathanRL

  January 29, 2009, 13:05:34

  Välkommen i gänget… igen…får jag väl säga och det är trevligt att du hittade rätt sida för jag känner mig hedrad att kalla dig min vän :).

  Känner igen mycket på din+ och – lista.

 2. Joshua_Tree

  January 29, 2009, 13:17:01

  Dra åt helvete på dig själv, min vän. Hoppas vi ses på måndag. Aarrrr!

 3. Joshua_Tree

  January 29, 2009, 13:26:15

  En sak till förresten. Det krävs mod att byta ståndpunkt och det krävs mod att erkänna att man har fel, och i synnerhet krävs det mod att göra det offentligt och utan att slingra sig. Du har alltid (nåja, i ett år iaf) haft min djupaste respekt för det och jag tycker absolut att det är något att stoltsera med.

 4. Tor

  January 29, 2009, 13:37:08

  Jag känner också igen saker på din pluslista. Framför allt “nyvaknat politiskt intresse”. Inte minst när du nämnde det för andra gången i listan ovan kände jag igen det… 😛

 5. Björn

  January 29, 2009, 14:56:24

  Är lite intresserad av vad du tror du skulle sagt för ett år sedan om någon berättade att du ett år senare inte bara skulle vara medlem i piratpartiet utan även stå på plats nummer 4 (!) på valsedeln till EU-parlamentet.

  *kram*

 6. Ztripez

  January 29, 2009, 15:04:54

  Jag tycker det var jäkligt strongt av dig att säga att du haft fel.
  Tyvärr anses det mycket fulare att bli bevisad fel än rätt, även om tvärtom är mycket bättre.

  Vi borde fira när någon har blivit bevisad fel, för den personen har tagit ett kliv upp på upplysningstrappan vilket gynnar alla.

  Hoppsan, jag sitter visst och okynnes-bloggar, dags att fila på ett nytt inlägg själv kanske 😛

 7. Ztripez

  January 29, 2009, 15:05:56

  och min grammatik är helt uppåt väggarna.. bläh

 8. EnVän

  January 29, 2009, 18:19:13

  Anna min vän! Så här tycker faktist jag om dina + och – . Du är aldeles för himla ödmjuk när du betygsätter 😉 Det finns en del till saker som du glömer sätta upp på plus(+), nämligen alla du inspirerat, allt tack vare ditt engagemang.

  Mvh

  En av alla Pirater!

 9. Karlberg

  January 29, 2009, 23:18:12

  Storyn om hur Rosetta blev Anna.. Ja hur gick det till egentligen? Det skulle ju kanske kunna vara en hjälp för många, på båda sidor om skranket, om du kunde mer precist peka på vilka argument det var som fick vågskålen att tippa över.

 10. Anna Troberg

  January 29, 2009, 13:53:00

  Tack detsamma, Jonathan!:-)

 11. Anna Troberg

  January 29, 2009, 13:56:08

  Aarrrr, Josh!
  Jo, lite stake måste man ju ha för att byta åsikt, men det kändes då allt lite kymigt att erkänna att jag haft fel. Jag hade ju bestämt mig för att ni skulle ha fel ju!:-D

  Och ja, självklart ses vi på måndag!

  Ha det så bra i helgen!
  Anna

 12. Anna Troberg

  January 29, 2009, 15:02:28

  He, he! Ja, det undrar jag med. Det är en mycket bra fråga som jag inte har något bra svar på. Jag misstänker att jag tänkt att den som sa det inte var helt vid sina sinnens fulla bruk.:-)

  Ha en bra helg!
  AnnaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *