Pages

Categories

Search

 

Jag är redo att mönstra på EU-skutan

by
January 31, 2009
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Politik är att finna sin egen väg till en bättre värld

Igår fick jag ett surt mejl från en pirat som tyckte att jag borde sluta tramsa och ta politiken på allvar eller låta bli. Han syftade naturligtvis på gårdagens vulgärpolitiska inlägg, som tydligen retade gallfeber på honom. Som fjärdenamn på piratpartiets EU-valslista borde jag enligt honom veta hut och inte ägna mig åt billig “drag under galoscherna”-politik.

Hej och hå. Jag visste redan att rubriken till gårdagens inlägg skulle göra vissa upprörda. Det är inte fint att svänga sig med uttryck som “vulgärpolitik”. Men det var ju just det som var poängen, att få folk att höja ögonbrynen och faktiskt klicka sig in och läsa “Vulgärpolitisk teater om Spotify”. Hade det varit bättre att välja en snustorr och korrekt rubrik och bara fått en tredjedel av läsarna? Mejlskrivaren tycker alldeles säkert det, men det tycker inte jag.

Skratt har varit ett bra sätt att få folk att lyssna och reflektera över saker. Politiska budskap blir inte mindre sanna bara för att mottagaren skrattar en smula när han eller hon tar del av dem. Faktum är att jag inbillar mig att budskapet kanske når lite längre in, lite närmre själen, när skrattet brutit ner de yttre försvarsmurarna.

Det finns så många sätt att arbeta politiskt. Humor funkar inte för alla och inte alltid. Man får välja sina tillfällen. Ibland är andra sätt bättre, ibland inte. Allt handlar om att välja sina tillfällen väl. Viktigast av allt är att alla finner sitt eget sätt att jobba för det de tycker skulle vara en bättre värld.

Jag kommer aldrig att sluta använda humor, för det är ett utmärkt sätt att nå folk som annars kanske inte skulle lyssna. Jag kommer aldrig sträva efter att bli som en grå kommunpolitiker från valfri svensk småstad för att passa in någonstans på den politiska stegen. Jag kommer aldrig att leka politisk broiler för att ta mig till dess topp. Det passar inte mig. Det betyder dock inte att jag inte tar arbetet på största allvar eller att man inte kan ha mig i möblerade rum eller i maktens korridorer. Det betyder bara att jag måste kunna se mig själv i spegeln varje morgon och det är inte en alldeles dum egenskap för en politiker.

Vad innebär det för mig att stå på fjärde plats på piratpartiets EU-valslista?

Först och främst, innebär det att jag kommer att jobba hårt för att partiet ska komma in i EU-parlamentet. Vi behövs där. Många av de lagar vi kämpar mot här hemma är sprungna ur EU och kan man stoppa dem där blir kampen lättare. Vi är dessutom beroende av framgång i EU-valet, för att på allvar kunna sikta in oss mot riksdagsvalet 2010.

För det andra, innebär det att jag hoppas att Christian Engström blir vår försteman på plats i EU-parlamentet. Han har den erfarenhet, kunskap och fingertoppskänsla som krävs för att vi ska kunna göra mesta möjliga med det förtroende som jag är övertygad om att det svenska folket kommer att ge oss i EU-valet. Det vore otaktiskt att inte utnyttja en sådan resurs.

För det tredje, hoppas jag att det förtroende som piratpartiet kommer att få blir så stort att vi kan skicka med en piratbesättning på EU-skutan, så att Christian slipper göra allt jobb själv nere i Bryssel. Jag hoppas naturligtvis att jag får tillräckligt många personvalskryss för att bli en del av den besättningen, eftersom jag är övertygad om att jag kan göra gott därnere. Men framför allt hoppas jag att Christian får sällskap av så många pirater som möjligt.

Vad kommer jag att göra om jag blir invald i EU-parlamentet?

Jag kommer att göra exakt samma sak som jag gör nu eller om jag inte får åka till Bryssel.

Jag kommer att jobba envetet för att folk ska få upp ögonen för hur vår personliga integritet monteras ned omkring oss. Den är nämligen helt grundläggande för ett väl fungerande demokratiskt samhälle.

Jag kommer att kämpa för att släppa kulturen fri. Kulturen ska inte vara som ett lejon i bur, fastkedjad på grund av en ohemul upphovsrättslagstiftning. Den ska släppas fri, ströva fritt och glädja oss med sin skönhet och vildhet. Det mår den mycket bättre av. Kulturen vill vara fri.

Samma arbete, med skillnaden att det kommer att få mycket större genomslagskraft om det utförs i EU-parlamentet.

Vad ni behöver veta innan ni bestämmer om den här piraten ska få borda på EU-skutan eller ej.

Jag heter Anna Troberg, är 34 år gammal och bor i Järfälla tillsammans med min flickvän och ett gäng husdjur. Sedan några år tillbaka driver jag en egen firma och jobbar som författare och översättare (från engelska, norska och danska). Ladda gärna ner min roman “Chefer från helvetet“. Tidigare har jag haft karaktärsdanande jobb som bokförlagschef, doktorand i engelsk litteraturvetenskap, postsorterare, bröllopstårtbakare och städare.

Vill ni veta mer kan ni kika in hos Mackan Andersson och läsa en intervju som han gjorde med mig för ett par månader sedan.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mackan Andersson

  January 31, 2009, 13:27:59

  Politik och humor? That’s my girl! Hade till och med ett seminarium om det på Almedalsveckan -06 (som borde finnas på video, någonstans på nätet…)

  Enda skälet att inte rösta på dig till EU-parlamentet är väl för att kunna personkryssa in dig i Riksdagen i stället 😉 (Jag gillar både dig och Christian och tror att ni båda kommer att göra ett kanonjobb i Bryssel.)

 2. RobJoh

  January 31, 2009, 13:34:50

  Ville bara säga att du helt klart kommer att få min röst, en person med humor i EU parlamentet skulle vara kul 😀

  Politik måste få vara roligt oavsett vad vissa person tycker!

  MVH
  Robert

 3. Maria Byström (Tinnitussan)

  January 31, 2009, 13:36:31

  Hurra! Du ställer upp. Fan vad kul!

 4. Anders Andersson

  January 31, 2009, 17:21:27

  Jag tycker inte alls att din analys av medieindustrins metoder var malplacerad, tvärtom, men jag är glad att du talar ut om din kandidatur! Även jag vill förstås se Christian i EU-parlamentet, men chansen – eller risken – att du via personkryssen skulle peta honom från förstaplatsen betraktar jag som försumbar. Förmodligen kommer alla de översta namnen på valsedeln att få sin beskärda del av kryss, och så länge ingen av kandidaterna når över personvalsspärren på fem procent av partirösterna begränsas effekten av personvalet till att bli en undersökning av er inbördes popularitet bland våra väljare, något som vi har nytta av till kommande val.

  Även om vi bara skulle få ett mandat i EU-parlamentet (vilket i sig vore en stor framgång), så fyller övriga kandidater på valsedeln en viktig funktion som ersättare när den ordinarie ledamoten är frånvarande (eller till äventyrs skulle avgå); jag känner dock inte till hur det sköts rent praktiskt i parlamentsarbetet.

  Som en konkret illustration av det innebar ju alliansens valseger 2006 att EU-parlamentarikern Cecilia Malmström (fp) kallades hem för att bli EU-minister i Reinfeldts regering. Eftersom man enligt EU:s regler inte kan utöva uppdrag som parlamentsledamot samtidigt som man sitter i någon regering, så måste hon avstå från sin plats, vilken övertogs av nästa namn på Folkpartiets valsedel, Olle Schmidt.

  Därför delar jag inte heller Mackans tveksamhet inför att ge dig ett kryss i detta val; partiets valsedel till 2010 års riksdagsval behöver inte bestämmas förrän om ett år, och då kan du mig veterligen kandidera även om du skulle ha fått en plats i EU-parlamentet. Det är först när du blivit vald till båda församlingarna som du måste bestämma dig; stanna kvar där du är och släppa fram nästa namn på riksdagsvalsedeln, eller byta uppdrag och låta din ersättare ta över efter dig. Som väljare är jag och Mackan oförhindrade att kryssa in dig i samtliga val som du kandiderar i; du kan aldrig få för många förtroendeuppdrag av oss även om systemet inte tillåter vilka kombinationer som helst!

  Jag tror att du skulle vara en utmärkt ledamot av såväl EU-parlamentet som Sveriges riksdag, bland annat tack vare dina egna erfarenheter av bok- och författarbranschen. Kanske Projo kan ordna en banner till din personvalskampanj, liknande den Christian fick?

 5. Calandrella

  January 31, 2009, 22:17:39

  Jag vet inte vem jag skulle rösta på, dig eller Christian, om jag fick rösta, men humor är bara bra.

 6. novaLea

  February 2, 2009, 08:03:37

  Faktum är att ju mer fånig/tokrolig/humoristisk en reklamgingel är, desto bättre är den ur marknadsföringsperspektiv då den “sätter sig lättare i huvudet” på folk…
  Gäller med all säkerhet även politiska budskap o dyl. också, bara bra att framföra saker annorlunda än andra. Personligen tyckte jag det var kul/bra skrivet! Man behöver lite balans, det är nog när politiken blir för tråkig som vanligt folk tröttnar, tror jag…
  Lycka till i valet/valen! =)

 7. Anna Troberg

  February 2, 2009, 08:56:37

  Hej allihop!

  Vad bra att den sure piraten tycks vara ensam om att vara upprörd över min lilla vulgärpolitiska teater. Det glädjer mig att det finns en massa andra skojfriska pirater!:-)

  Vad det gäller röstandet, så ser jag så här på det:

  1. Jag tävlar inte mot Christian eller någon av de andra EU-kandidaterna. Jag tävlar med dem för att PP ska ta sig in i europaparlamentet. Vi är i samma lag.

  2. Jag vill att Christian ska vara våra förstaman i EU för att han har den erfarenhet och kunskap som krävs för att vi ska kunna förvalta vårt förtroende väl.

  3. Jag hoppas att vi kan skicka ner mer än Christian och jag är gärna den som följer med honom, för jag tror att jag kan göra ett gott arbete där.

  4. Tycker ni att jag är det bästa sedan skivat bröd ska ni rösta på mig. Är ni det minsta tveksamma ska ni rösta på Christian. Jag betraktar inte en röst på Christian som en röst jag förlorat, utan som en röst som kommer att arbeta för precis de saker jag tror på. I båda fallen ser jag det som en vunnen röst.

  Ha det så bra!
  Anna

 8. micke

  April 8, 2009, 19:28:40

  Gillade satiren skarpt. Keep it up.

 9. Strepto

  June 7, 2009, 00:24:53

  Det är mycket trevligt att kunna läsa om en person och få intrycket av att det är inga fasader som målas upp för en.

  Jag tror inte parlamentet är redo för en person som du… perfekt i min mening.

  Lycka till i framtiden oavsett vad du gör!

  [X] Anna TrobergLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *